Problem z Telefonem w HTC TyTN

• 14 Odpowiedzi
  • 1705 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline StMK

• 427
  • Sprzęt: HTC HD2 3.14.479.2(23699) PLK
« dnia: Listopad 25, 2006, 09:23:16 »
Zauważyłem, że po nocnej przerwie mój telefon w TyTN jest martwy, tzn. podczas dzwonienia do niego włacza sie poczta głosowa. Soft reset przywraca prawidłowe działanie. Miałem troche programów obcych, wywaliłem wszystko. Teraz HTC po Hard resecie z domyślnymi ustawieniami i tylko nie instalowałem automatycznie dodatków z Extended_ROMu. Natomiast caby do obsługi MMS i MultiBox oraz UMTS doinstalowałem manualnie z Extended_ROMu i skonfigurowałem Orange Internet i MMS Orange wg. zaleceń operatora - nadal to samo!
Czy ktoś może miał podobny problem albo jak go zlikwidować. Dodam, że sprzęt pracuje prócz tego bardzo dobrze na oryginalnym ROMie HTC.
Bardzo prosze o pomoc.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2006, 11:20:20 »
Wygląda to jak by jakaś trzecia aplikacja wyłanczała modół GSM o jakiejś określonej porze, ale skoro robiłeś HR i nadal jest tak samo to wygląda na błąd romu.
Więc albo zmiana romu albo serwis.
Istnieje jeszcze jedna możliwość że pomyliłeś HR z SR, ale skoro wspomniałeś że nie instalowałeś EXTa to raczej mało prawdopodobne.
Pozdrawiam

*

Offline StMK

• 427
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2006, 18:51:36 »
Witam Ronert_nik - dzieki za zainteresowanie, ale to nie to.
Byc może zwis modułu GSM u mnie ma związek z "dobowym odpytywaniem telefonu przez operatora" - słyszałem gdzieś o czymś takim dlatego jeśli ktoś zna temat bliżej to prosze o info. Może pomoże w naprowadzeniu na właściwy kierunek poszukiwania przyczyny.

*

Offline Raveland

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2006, 12:22:00 »
Mam podobny problem tyle ze mam telefon w simplusie i posiadam ERA MDA III. Po pewnym czasie powiedzmy okolo 12 godzinach nie moge sie do nikogo dodzwonic tzn. dzwoni sie normalnie jest normalen polaczenie ale ja nie slysze ani sygnalu podczas telefonowania ani rozmowcy. Osoby probujace sei do mnie dodzwonic dostaja sygnal zajetosci. I jestem zmuszony uruchamiac telefon za kazdym razem od nowa.
Moze juz ktos rozwiazal ten problem ?
Moze sprobowac zropbic hard reset? Tylko jakie sa tego konsekwencje poza utrata wszystkich danych?
Jak sie wogole wylacza MDA III. Jest przycisk power ale ma calkiem inne zastosowanie( albo wylacza ekran albo podswietlanie) i nie moge za jego pomoca wylaczyc tela. Musze wyjmowac baterie.

*

Offline dariodario

• 12
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2006, 12:39:46 »
Witam.

Najczęściej dzieje się tak jeśli uruchomione jest połączenie GPRS w sieci 3G.
Wtedy sesja jest cały czas podtrzymywana i często tak jest że gdy dzwoni się na telefon to jest on głuchy i włącza się poczta.
Jeśli wyłączy się UMTS to nigdy niemiałem takiego problemu,
sesja była podtrzymywana i można było dodzwonić się i wykonywać połączenia.

Moim lekarstwem na takie zachowanie Tytna było wyłączenie 3G.

*

Offline StMK

• 427
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2006, 14:41:46 »
Witam !.

Moim lekarstwem byl Hard Reset i selekcja przy instalowaniu dodatkowego
oprogramowania. Prawdopodobnie jakis dodatkowy soft powodowal takie zjawisko, poniewaz od tej pory nie mialem ani razu opisanego przypadku.

*

Offline Raveland

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 04, 2007, 01:48:02 »
Zrobilem hard reset i dalej mam to samo. Dodatkowo zauwazylem ze wifi tez przestaje dzialac tak samo jak gsm.
Na telefonie nie mam nic zainstalowane poza LEGACY.
Macie jakies pomysly co to moze byc ??

*

Offline StMK

• 427
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2007, 16:52:32 »
Raveland

Zauwaz ze po pierwszym HR u mnie usterka nadal wystepowala dopiero po drugim zrobionym w odstepach kilku dni ustapila. Zbieg okolicznosci, przypadek - moze i tak. Inaczej nie umiem tego wytlumaczyc.
Przykro mi, ERA MDA III to nie to samo co TyTN tak wiec ja nie pomoge.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2007, 11:17:59 »
Cytat: "StMK"
Witam !.

Moim lekarstwem byl Hard Reset i selekcja przy instalowaniu dodatkowego
oprogramowania. Prawdopodobnie jakis dodatkowy soft powodowal takie zjawisko, poniewaz od tej pory nie mialem ani razu opisanego przypadku.

Czy moze mi ktoś z łaski swojej opisać jak zrobić hard reset w htc tytn...

Pozdrawiam
JERRS

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 10, 2007, 13:32:43 »
Jesli masz polska wersje jezykowa to nazywa sie to 'czysc pamiec magazynowa' , w wersji anielskiej 'clesr storage' vide instrukcja obslugi. :)
potrzebna zgoda

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 10, 2007, 15:11:16 »
Cytat: "Raveland"
Mam podobny problem tyle ze mam telefon w simplusie i posiadam ERA MDA III. Po pewnym czasie powiedzmy okolo 12 godzinach nie moge sie do nikogo dodzwonic tzn. dzwoni sie normalnie jest normalen polaczenie ale ja nie slysze ani sygnalu podczas telefonowania ani rozmowcy.

Zrób twardy reset. Jeżeli masz WM2003, zrób kopię wszystkich danych i nie instaluj żadnego własnego oprogramowania. Poza przywróceniem konfiguracji fabrycznej (skasowanie danych i aplikacji) niczym to nie grozi. Jak masz nieco samozaparcia, znasz angielski i lubisz grzebać, zrób aktualizację softu do najnowszego 1.40, albo wogóle przejdź na WM2005. To na prawdę lepszy system, zwłaszcza dla mda3.
Cytat: "Raveland"
Jak sie wogole wylacza MDA III. Jest przycisk power ale ma calkiem inne zastosowanie( albo wylacza ekran albo podswietlanie) i nie moge za jego pomoca wylaczyc tela. Musze wyjmowac baterie.

Power to właściwie tylko uśpienie urządzenia: wyłącza wifi (Bluetooth także, ale to wina błędu w sterowniku), ekran i minimalizuje pobór mocy przez procesor - dzięki temu urządzenie może czuwać przez 2-3 dni, a nie jedynie 4h. Jak chcesz wyłączyć moduł GSM, użyj odpowiedniej opcji (nie pamiętam, jak to się robi w wm2003, ale pamiętam, że była taka opcja). Wyjęcie baterii jest niezdrowe, bo w wm2003 na pewno powoduje soft reset, a przy wyjęciu na dłużej, niż kilak minut, może spowodować hard reset ze skasowaniem wszystkich danych z pamięci RAM.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2007, 22:19:48 »
Ja mam trochę inny problem. Po zakupie Vario II zdjąłem z niego simlocka, ale jednocześnie zainstalowało mi się nowe radio 1.16. Nie jestem z niego zadowolony, bo telefon często traci zupełnie sygnał i się rozłacza. Wiem, ze są już dostępne kolejne wersje radia do mojego HTC, najnowsza to chyba 1.27. Czy ktoś z szacownych forumowiczów testował kolejne wersje radyjka i może mi ew. wskazać, która działa najlepiej? Jeżeli tak to prosiłbym o "receptę" jak je wgrać, aby nic nie uszkodzić. Czy po wgraniu wm 6.0 radio i WiFi działają bez zarzutu? Dziękuję.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 12, 2007, 11:42:31 »
wgraj radyjko 1.20  jest perfekcyjne i do tego lepiej lapie umts niz 1.27 i 1.35 wiem bo moge to sprawdzac kumpel ma wgrane 1.35 i ,oje lepiej lapie zasiegi 1.20 do tego jakosc polaczenia jest fantastyczna w orange
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 12, 2007, 16:36:36 »
Dzięki za info, jak mam to zrobić, czy wystarczy ściągnąć program z tą wersją radia i odpalić, aby automatycznie się załadował czy trzeba coś kombinowac?

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 13, 2007, 09:45:18 »
Już wgrałem radio 1.20, wydaje się, ze trochę lepiej słychać, ale dalej niestety czesto potrafi się rozłaczać (moze to jest wina słabego zasięgu w Orange, ale w Wwie... wątpię...w zasadzie wszędzie jest dobry zasięg, a nawet HSDPA.  Przerywa mi połączenia po 2 min i 48 s, ale nie zawsze jest tak równo. O co tutaj chodzi? Czy może mi ktoś pomóc?