Padająca szybko bateria i nie działający aparat

• 7 Odpowiedzi
  • 770 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Padająca szybko bateria i nie działający aparat
« dnia: Styczeń 12, 2010, 17:48:53 »
Witam,
przed paroma dniami kupiłem m3100 z czasami rozjaśniającym się wyświetlaczem przy rozsuwaniu. Miała to być jedyna wada tego sprzętu, ale okazało się po rozpakowaniu, że:
1. bateria nie wytrzymuje nawet pół dnia (wysłanie kilku sms, minuta rozmowy, włączony tylko telefon [wifi, 3g - off] )
2. nie włącza się aparat, ani przez przycisk na sprzęcie, ani przez programy (start -> ... -> kamera)

sprzedawca utrzymuje, że przed wysłaniem aparat działał a bateria trzymała mu 2 dni przy "... przy wysyłaniu ~100 sms dziennie".

Moje pytanie: wersja sprzedawcy może być prawdziwa i w sprzęcie podczas transportu np obruszyła się listwa od aparatu (na baterię nie mam wytłumaczenia) czy też wciska mi przysłowiowy 'kit' ?

m3100 stoi na wm 6,5 darkvision.

*

Offline zdzieszek13

• 582
  • Sprzęt: Galaxy Nexus
Odp: Padająca szybko bateria i nie działający aparat
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2010, 19:21:17 »
Rozjasniajacy sie ekran to wiadomo - uszkodzona tasma FLEX, koszt nowej to ok.100zl... Aparat mogl sie obruszyc przy transporcie takze na wszelki wypadek zdejmij pokrywe obudowy i go docisnij, na baterie nie mam wytlumaczenia... Dla pewnosci przeinstaluj RadioRom i ROM.
Samsung Galaxy Nexus @ 4.3
Samsung Galaxy S @ 4.2.2

*

Offline kubusik

• 340
  • Pan inż. EiT ;)
  • Sprzęt: Leo, Kaiser, 2xNiki, Hermes, Magician
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2010, 20:54:37 »
Działa dioda led od aparatu?
Aparat mógł się wysunąć ze złącza, tylni jak również przedni - w obu przypadkach będzie podobnie...
Co do baterii to sprawdź czy się nie nagrzewa i zobacz ile wytrzyma przy wyłączonym gsm.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:00:08 »
dzięki za info ;)

żadna dioda nowa się nie świeci, oprócz tej żółtej (zielonej) łypającej i tej od ładowania pomarańczowej. Czyli aparat się 'wypiął', ok.

a co do baterii to program pokazuje że temperatura baterii to ~45 stC zauważyłem że jest więcej czasami. (voltage - 4,117V) [ świeżo po ładowaniu wszystko]

*

Offline Wallker

• 31
  • Sprzęt: HTC Hermes / HP IPAQ 614c
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:03:43 »
Witam, miałem podobny problem, nie działający aparat właśnie i do tego masakryczny pobór prądu przez Hermiego co w efekcie szybko rozładowywało baterię...
Problemem oczywiście okazała się wtyczka od aparatu, nagle zaczęła nie łączyć... Rozebrałem, oczyściłem, złożyłem i działa :) problem z poborem prądu też się dzięki temu rozwiązał...ciężko mi coś sensownego wymyślić na ten pobór prądu ale jak naprawione to nie wnikam...

Mam nadzieję, że u Ciebie to pomoże. Aha, chyba 2 razy musiałem tą operację z poprawą wtyczki stosować ale od wtedy zero problemów(to już chyba ze 3 miesiące...)
Pozdrawiam.

Edit:
kubusikowi chodziło o "lampę" od aparatu ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:06:08 »
Dzięki za informacje raz jeszcze, no mam nadzieję że to ten aparat (ani dioda, ani światełko się nie świeci ;) ) i jak dostanę w końcu śrubokręcik to naprawię usterkę bo troszkę wkurzające to ;/

a temperatura baterii to już 47,2 stC

*

Offline kubusik

• 340
  • Pan inż. EiT ;)
  • Sprzęt: Leo, Kaiser, 2xNiki, Hermes, Magician
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:12:06 »
Sensowne wyjaśnienie, wtyczka od aparatu tworzy zwarcie w gnieździe, stad podwyższony pobór prądu.
Rozbierz, przeczyść izopropanolem i zmontuj :)
Nie patrz na te softowe informacje o temperaturze, bo nawet jeśli pokazują w miarę realną temp. to jedynie elektroniki od baterii, a nie samego ogniwa, które to właśnie będzie się nagrzewać pod większym obciążeniem. Bardziej przyda się tu pomiar organoleptyczny :P

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2010, 00:47:26 »
Dzięki Wam za rady ;) bardzo pomocne

dziś po dorwaniu w końcu odpowiedniego śrubokręta (pół Krakowa zjeżdżone) rozkręciłem HTC, dostałem się do aparatu, przeczyściłem, zmontowałem i działa wszystko ;D no i bateria trzyma pół dnia już i zjadło kilka procent.

dzięki jeszcze raz za porady ;)

aaa i  tego ten,  jak coś to torx 5 (dobrze że kupiłem komplet, bo bym 6 nie bardzo dał radę ;d )