No więc wymieniłem kartę i od tej pory problem z siecią został zażegnany 
Kilka info dla wszystkich:
- wymiany karty można dokonać w każdym salonie Play / Germanos
- wymiana karty trwa 5-10min
- wymiana karty jest bezpłatna!
Pozdrawiam 
Jak już gdzieś tam pisałem to i przeoczyłem tutaj za co przepraszam - będą działały tylko karty 6cio stykowe, problem powtarza się dla kart ośmiostykowych.
Kropka czy bez kropki nie przerabiałem tematu - potwierdzona i sprawdzona na kilkunastu kartach informacja - Play działa w Hermesie, na karcie sześciostykowej.
Wystarczy pójść do salonu, nie dać się spławić i zażądać nieodpłatnej wymiany wadliwej karty 8 stykowej na 6 stykową. Wina leży po stronie Playa, wiedzą o tym i udają greków jak tylko trafią na laika.
Ja walczyłem 4 miesiące z problemem, mam 6 abo w tej sieci, miałem szczęście za ntym podejściem trafić na tyle sympatyczną osobę w salonie firmowym.
Widząc że trafiła na kogoś zorientowanego, Pani przedstawiciel nie próbowała mi wciskać głupot w stylu telefon jest spoza sieci i nie będzie działał, albo nie daj boże co juz też słyszałem, że telefon nie jest 3G.
Wspólnie spędziliśmy godzinę na porównaniu kart działających i nie działających, wnioski jak podałem na wstępie.
Problem od pół roku mam zażegnany.
Najgorsze w tym problemie jest to że największy ferment sieje BOK Play-a i ich marketingowcy, traktują wszystkich jak imbecyli i tłumacza ludziom takie banialuki jakie są tylko w stanie na kolanie wymyślić.
Jak się przyciśnie przyznają że maja problem z częścią kart, ponieważ zakupili wadliwe, problem Hermesa wbił się w ich problem zaopatrzeniowy i nie mając gotowych rozwiązań zakładali wadliwość wszystkich kart, które były reklamowane.
Reasumując :-Wymienić kartę 8 styków na 6 styków i wszystko gra.