PDA SPV m3100 - biały wyświetlacz

• 4 Odpowiedzi
  • 1470 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nameczanin

• 2
  • programmer
    • Nameks' Site
  • Sprzęt: SPV m3100
PDA SPV m3100 - biały wyświetlacz
« dnia: Luty 15, 2008, 19:41:21 »
Witam,
problem dosyć osobliwy. Posiadam urządzenie jak w opisie. Jego odpowiednik to np. Qtek 9600. Usterka (czy jakkol wiek można to nazwać) wygląda tak, że wyświetlacz LCD po prostu staje się biały. Na początku działo się tak po jednym z dziwnych upadków (z wysokości krzesła, poturbował się). Biały ekran - ale wyłączam urządzenie przyciskiem off, po paru sekundach włączałem i było ok.

Pewnego razu ktoś zadzwonił, wyświetlacz naturalnie się włączył, a telefon zaraz został schowany do plecaka. Prawdopodobnie wnętrze plecaka cały czas aktywowało stan ekranu i ten ciągle coś wyświetlał. Po niedługiej chwili dzieje się to, co opisałem - po prostu wyświetlacz pokazuje same białe piksele. Dłuższe odłączenie baterii pomogło.

Innego razu zdarzyło się coś podobnego, ale ekran nie stał się całkiem biały, tylko zakreskowany poziomymi liniami (białymi). Po tym, nawet po odłączeniu baterii - ten ekranik wciąż wyświetlał to samo! Z czasem zanikło i znów LCD był aktywny na moje żądania.

Diagnostyka wygląda tak: touchscreen działa, głośnik również, mogę odebrać połączenie i system (Windows Mobile 6) w tle wydaje się normalnie działać.

Czy ktoś wie o co chodzi z tym białym ekranem? Jak to ewentualnie naprawić?
"Namek - człowiek uzależniony od kompilatora" (c)

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
Odp: PDA SPV m3100 - biały wyświetlacz
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2008, 20:41:52 »
Chyba wygląda na odpiętą taśiemke odpowiadajacą za połączenie pda z ekreanem
A czy jakiś soft dogrywałeś ? Mogło coś namieszać, ale raczej stawiam na 1. Wymiana lub dopięcie takiej tasiemki to koszt niski, bo chyba gwarancji nie masz
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2008, 20:43:49 wysłana przez hhalunek »
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline nameczanin

• 2
  • programmer
    • Nameks' Site
  • Sprzęt: SPV m3100
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2008, 11:35:02 »
Witam
softy dogrywałem, ale to na 100% nie wina. To zdecydowanie hardware. Ekran jest biały nawet wtedy, kiedy startuje jeszcze bootloader (animowane logo HTC z dźwiękiem. Ten dźwięk słychać)

Oddałem do serwisu ten telefon, bo nie wiem jak to bezpiecznie otworzyć na własną rękę. Podejrzewam tę samą przyczynę - częściowe (?) odpięcie się po prostu czegoś. Dziś rano w skali całej doby jeszcze na 3 sek. się coś wyświetliło.

Narazie chyba nic nie da się za wiele poradzić. Tymczasowo dziękuję za odzew :) Pozdrawiam
"Namek - człowiek uzależniony od kompilatora" (c)

*

Offline Ivnz

• **
  • 218
  • Sprzęt: LG540
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2008, 21:09:32 »
A jak sprawdzić taśmę? znaczy które śrubki trzeba odkręcić?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2008, 21:49:34 »
to chyba jest ciagle ten sam problem ktory co jakis czas wraca na forum...

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=321163   (pierwsze zdjecie to jest to najczesciej fiksujace polaczenie)

http://www.pdacenter.ru/razborka/razbor_hermes/ (krok po kroku jak rozebrac hermesa nie robiac mu krzywdy-prosto latwo i bz oporow)

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=87794.0 (temat ktory juz byl- podobny)

pozdrawiam