Witam
Jestem tu nowy - podobnie jak na xda-developers (dopiero od lutego mam MDA vario II) ale zdążyłem już przekonać się o jednym - na 99% nie da się skutecznie odbudować części ROMU zawierającej system operacyjny (OS.nb czy Windows.nb jak kto woli) ze zrzutów z ERA MDA Vario II. Próbowałem przynajmniej na kilka sposobów
Analizując zrzut pliku part02.raw ze swojego urządzenia jak i wszystkich innych jakie udało mi się odnaleźć w sieci doszedłem do tego, że brakuje w nim kilku plików oraz modułów, które znajdują się w oryginalnych aktualizacjach. Mam na myśli pliki, które przynajmniej z nazwy wydają się ważne i występują wszędzie oprócz zrzutów z ERA MDA Vario (chociażby .ROM i .VM - na mój gust mają coś wspólnego z ładowaniem romu)
Druga sprawa to to, że sam zrzut wydaje się niekompletny jeżeli chodzi o pliki wymagane do pierwszego uruchomienia Windows - mam tu na myśli chociażby głupi plik extrom.bmp którego nigdzie nie mogłem znaleźć a bez którego nie uruchomi się instalacja plików z pamięci EXTRom.
Trzecia sprawa - i chyba najprzyjemniejsza - dla wszystkich którzy chcieli wrócić do oryginalnego ROM'U ery ze względu na naprawy gwarancyjne (tak jak ja niestety - padły mi podczas używania klawisze na przednim panelu - słuchaweczki, windows, ok, bc, poczta, joystick i te dwa z kreskami - awaria sprzętowa, ale firmware nie z ERY) - dzwoniłem dzisiaj do BOK Ery - pani powiedziała, że w ciągu kilku tygodni (daty nie podała, ale powiedziała, że napewno - więc w końcu się doczekamy) wyjdzie aktualizacja do Vario II z windowsem mobile 6 - a wgranie takiego firmware nie powoduje utraty gwarancji. Lepiej, bo ten firmware z użyciem HardSPL można będzie wgrać w całości łącznie z IPL, SPL, ekranami startowymi i EXTRom'em i nie powinno być śladu po wcześniejszych aktualizacjach - HardSPL można nadgrać dowolnym innym - przy wykorzystaniu odpowiedniej procedury.
Proponował bym, żeby ktoś jeszcze potwierdził tą informację w BOK ery - żeby nie było że tylko ja piszę.
Jeżeli chodzi o odtworzenie "oryginalnego" WM5 do ERA MDA Vario II - jak ktoś chce to mogę opisać czego próbowałem, ale to dłuuga historia :-) więc tylko jak będziecie zainteresowani - żeby nie zaśmiecać forum.