Nowa bateria.

• 11 Odpowiedzi
  • 788 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

GumBoy

Nowa bateria.
« dnia: Styczeń 27, 2009, 20:44:07 »
Kupiłem nową baterię i mam dziwne objawy. Sama wydajność baterii taka jak starej, nie zauważyłem wielkiej poprawy, bywa, że i po dwóch dniach muszę ładować, a nie używam PPC jakoś namiętnie specjalnie. Ostatnio bywa jeszcze ciekawiej, cała noc ładowania, a pasek stanu baterii może o milimetr wzrósł. Dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu Hermesa, pasek był prawie pełen. Zdarzyło się to już kilka razy. To chyba nie jest normalne, czy to może być wina ROMu? Używam TNT.

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Odp: Nowa bateria.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2009, 07:11:12 »
Kupiłem nową baterię i mam dziwne objawy.
Napisz co to za bateria - jaka pojemność i producent?
Zapewne kupiłeś tanią chińszczyznę - w większości przypadków one właśnie działają gorzej niż stare, zużyte już oryginalne baterie...  :]

*

GumBoy

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2009, 17:28:31 »
Batimex 1500mAh. Product of H. K.

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2009, 17:53:31 »
Batimex 1500mAh. Product of H. K.
Akurat Batimex-y zawsze na forum były polecane, poza tym jeśli jednoznacznie da się stwierdzić, że to wina baterii - to pewnie bez problemu wymienią  :ok:
A próbowałeś ładować przez USB ? Może masz uszkodzoną ładowarkę?  :(

*

GumBoy

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2009, 18:28:48 »
A jak inaczej, jak nie przez USB?

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2009, 20:01:23 »
Tak zw przez kompa to jest przez usb. W zasadzie, powinno się zmienić rom wraz z nową baterią.

*

Offline open

• 799
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2009, 20:26:12 »
A jak inaczej, jak nie przez USB?
Chodziło mi o ładowanie z kabelka USB podłączonego do kompa, zamiast przez sieciową ładowarkę, która mogła ulec uszkodzeniu.

*

GumBoy

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2009, 21:48:07 »
Inaczej niż przez kompa nie ładuję. Tak mi wygodniej.

*

GumBoy

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2009, 07:07:57 »
W zasadzie, powinno się zmienić rom wraz z nową baterią.

Dlaczego?

*

Offline mati55664

• 256
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Hermes
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2009, 09:49:54 »
ja nie jestem za stwierdzeniem poprzednika ze nalezy zmienic rom wraz z baterią bo nie widze w tym sensu jeśli chodzi o pasek naładowania to sprubuj zmienić rom na jakis inny a jesli chodzi o czas trzymania bateri to może masz jakiegoś znajomego co ma ppc byś wtedy pozyczył i sprawdził baterie

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2009, 17:31:15 »
Mnie nie obchodzi czy jesteś za mną czy przeciw, także zachowaj to dla siebie.  Tak w ogóle to spróbuj.

Gumboy, było kiedyś na xda-dev poruszane, ad uni akurat i faktycznie czasem bateria nie trzymała odpowiednio długo czasu, (dlatego też się liczniki zerowało, wg mnie) ogólnie temat rzeka, gdzieś tam na forum leży.
O baterii było najwięcej omówione właśnie na przykładzie universala, dość dużo info tam można znaleźć, polecam poszukać i poczytać.

*

Offline DeeJayBzyQ

• 260
  • Sprzęt: Herm300 T-Mobile
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2009, 18:07:13 »
Na temat Wizarda też był temat... czym ładować  :)
USB ma około 0,5A (500mA), a ładowarka oryginalna HTC 1A (1000mA)
Zrobiłem eksperyment na Hermesie, dosłownie przed wczoraj. Hermesa do zera, czyli nawet do bootloadera nie wstawał, a po podłączeniu czerwona dioda :)
Ładowarka angielska nieoryginalna 500mA lub USB bo robił za czytnik, od godziny 9-tej rano do 20ej i nadal pomarańczowa! Miałem dość i podłączyłem na doładowanie oryginał HTC, 15 min i GREEN  :grin:
Znów do zera poczekałem... Tym razem pod oryginalną HTC 1A - 1000mA którą mam od Wizarda.
Efekt? 2 godziny i bateria pełna! Jeśli chodzi o zużycie energii to mam na stałym poziomie... około 30smsów dziennie, zawsze zasięg, stała trasa od pracy do domu więc warunki raczej mało zmienne  :wink:
To moje doświadczenia i pomiary, a jak to zinterpretujecie to już wasza sprawa  :D