MDA Vario II - problem z zasilaniem w samochodzie

• 14 Odpowiedzi
  • 916 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
MDA Vario II - problem z zasilaniem w samochodzie
« dnia: Kwiecień 27, 2008, 23:52:03 »
Witam
Zauważyłem dziwną rzecz. Kiedy używam sprzęta jako nawigacji w samochodzie, zwykle zachodzi konieczność podłączenia go do źródła zasilania poprzez zapalniczkę. Mój uchwyt do PDA (wygląda badziewnie) jest również ładowarką - podłącza się go do zapalniczki, zaś PDA, za pomocą zwykłego kabelka, do gniazda USB w uchwycie.
Problem polega na tym, że PDA nie zawsze "widzi", że jest ładowany. Ładuje się prawidłowo właściwie tylko bezpośrednio po restarcie systemu (z nielicznymi wyjątkami), po rozłączeniu ładowania (np. na stacji benzynowej) nigdy nie można bez soft resetu podłączyć go tak, żeby znów się ładował, niezależnie od tego, jaki program aktualnie działa lub nie działa. Wykluczam problem ze stykiem w gnieździe. O co zatem może chodzić? Tak samo było na WM5, przesiadka na WM6 nic w tym względzie nie zmieniła.
Wydaje mi się też, że PDA całkowicie naładowane w samochodzie traci moc znacznie szybciej niż po ładowaniu dedykowaną ładowarką. Nie znam się na elektryce, ale na mój gust to bez sensu - 100% naładowania powinno zawsze oznaczać to samo.
Jakby ktoś mógł się do tego odnieść, będę wdzięczny.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: MDA Vario II - problem z zasilaniem w samochodzie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2008, 00:10:24 »
Problem częsty, wynika ze zbyt małej wydajności prądowej zasilacza w samochodzie, niezgodnego kabelka USB (tak, nie dziw się, są co najmniej 2 sposoby podłączania zasilania po miniUSB) oraz dość wysokich wymagań Hermesa co do zasilania.
Mam to samo: po prostu podłączam uśpione urządzenie - jak zaczyna ładować, to dopiero wtedy uruchamiam co potrzebuję. Jak nie - to robię softreset i uruchamiam nawigację. Jak nie masz cierpliwości w szukaniu odpowiedniego zasilacza i kabla, to musisz to przecierpieć.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2008, 10:11:05 »
Mam to samo. Problem już poruszany tu i na innych forach, Hermes tak ma i już  :wink:
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 01, 2008, 19:19:14 »
nie zupelnie w czasie rozruchu samochodu rozlacz go od ladowania, uruchom pojazd i podlacz i nigdy nie bedzie problemu. zlapalem sie tak kilka razy jak jezdzilem w dluzsze trasy pozniej sie nauczylem
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2008, 13:31:58 »
Może to się okaże pomocne: http://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=6675
Sam jeszcze nie próbowałem.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2008, 18:45:56 »
Mam dokładnie ten sam dylepmat co Wy. Telefon ma 3-m-c, ładowarka w komplecie HTC 2A a telefon przestaje ładować przy włączonym GPS'ie po parunastu minutach. Jutro ide do orang'u gdzie go zakupiłem. Co mi z GPS skoro w samochodzie nie mogę go używać :| dam znać czy coś pomogło.

P.s.Czy nie zwróciliście ze uwagi, iż telefon odmawia ładowania gdy mu zabardzo słońce przygrzeje ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 21:05:15 wysłana przez Marianob85 »

*

Offline MTW

• *
  • 69
  • Sprzęt: HTC Toch Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2008, 21:57:04 »
Witam
Ja zakupiłem odrazu oryginalną ładowarkę i nie ma z nią najmniejszych problemów dokładny symbol to HTC CC C100 a uchwyt mam HR Autocomfort i wszytsko pięknie działa
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 21:58:42 wysłana przez MTW »

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2008, 19:27:40 »
a jakie dane sa na tej ladowarce ile mA i ile V

*

Offline maruszcz

• 12
  • Sprzęt: HTC HD MINI
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2008, 22:20:04 »
Witam,
Miałem identyczny problem , który zniknął po zmianie ładowarki. A metoda opisana przez Romulusa sprawdzała się tylko czasami .
Żeby było ciekawiej obie ładowarki mają takie same parametry - napięcie 5V , prąd 650mA.
Pozdr.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 08, 2008, 01:03:15 »
a jakiego producenta jaka teraz posiadasz

*

Offline crichot

• 17
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2008, 10:29:14 »
Kiedys kupilem przetwornice 12V/230V, dzieki temu nie trzeba kupowac ladowarek samochodowych do kazdego urzadzenia i nie ma problemu z ladowaniem.

*

Offline Domage

• *
  • 52
  • Sprzęt: MDA Vario II WM 6.1
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 08, 2008, 22:34:22 »
ja kupilem ladowarke taka jaka tutaj polecaja czyli 1A i wszystko smiga jak nalezy, wlaczanie bluetooth'a, czy wifi nie przeciaza jej i hermes ladnie sie laduje caly czas.
Nokia 6310i
Era MDA Vario II

*

Offline maruszcz

• 12
  • Sprzęt: HTC HD MINI
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 10, 2008, 13:19:22 »
a jakiego producenta jaka teraz posiadasz
Używam ładowarki od GPS Navibe  :)

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 10, 2008, 19:28:28 »
kupilem ladowarke samochodowa orginalna HTC tak jak na zdjeciu i problemy z zasilaniem sie skonczyly na wejsciu ma 10-30V na wyjsciu 5V 2A

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2008, 13:23:03 »
Znalazłem coś takiego: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=1076879&postcount=28
Krótko mówiąc: teoretycznie powinno wystarczyć użycie kabla, który ma zwarte piny 4 i 5 we wtyczce miniUSB.