MDA Vario 2 - problem z kartami pamięci

• 5 Odpowiedzi
  • 853 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA Vario 2 - problem z kartami pamięci
« dnia: Czerwiec 01, 2007, 03:07:34 »
Witam
Mam problem z kartą pamięci Kingston 1GB oraz SanDisk 2GB. Urządzenie nie rozpoznaje kart.
Jakiś miesiąc temu kupiłem kartę 2 GB SanDisk i przez tydzień używałem jej w MDA bez problemów. Później przełożyłem do aparatu cyfrowego a do MDA kupiłem Kingstona. Po włożeniu go okazało się że urzadzenie nie "widzi" włożonej karty. Na dzień dzisiejszy nie rozpoznaje obydwu. Wchodząc w :  Start ->Ustawienia -> System ->Pamięć -> Karta pamięci ,  jest komunikat "Całkowita pamięć karty pamięci :  Nie".
Czy ktoś miał podobny problem.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
MDA Vario 2

*

Offline Morfeusz

• 265
  • Sprzęt: Dużo różnych i będzie jeszcze więcej...
Odp: MDA Vario 2 - problem z kartami pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2007, 07:59:39 »
Witam

Pierwsze co zrób to sformatuj karty w MDA (jest kilka aplikacji do tego). Jeśli to nie pomoże to sformatuj je w komputerze za pomocą czytnika kart pamięci. Ewentualnie po tych czynnościach jeśli nadal będzie problem możesz zrobić HARD RESET. Jeśli to wszystko nic nie da to albo karty są uszkodzone albo twój sprzęt...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 08:02:48 wysłana przez Morfeusz »
iPhone 3GS (16GB) + Blackberry 8900 + Nokia N900 + Motorola Milestone + Kilkanaście innych leżących na biurku...

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2007, 09:53:57 »
Dzięki za odpowiedź
Karty nie są uszkodzone bo próbowałem je w aparacie cyfrowym i są OK.
Po uruchomieniu programu FlashFormat jest komunikat że nie ma karty.
Niestety mam stary komputer bez czytnika kart więc muszę coś wykombinować z formatem karty w kompie.
Formatowałem karty w aparacie cyfrowym i też nic nie pomogło.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to proszę o pomoc.
MDA Vario 2

*

Offline Morfeusz

• 265
  • Sprzęt: Dużo różnych i będzie jeszcze więcej...
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2007, 10:36:37 »
Witam ponownie

To że formatujesz je w aparacie może niewiele dawać z racji tego że twój aparat cyfrowy najprawdopodobniej pozostawia jakieś ukryte pliki na karcie po formatowaniu przez które nie jest ona odczytywana przez MDA lub formatuje je na jakiś dziwny standard nie obsługiwany przez MDA. Pozostaje Ci albo zakup czytnika na np Allegro koszt rzędu 30 zł lub HARD RESET MDA (Może pomoże)...Natomiast jeśli formatowanie na komputerze nie pomoże a jesteś na 100% pewny że karty są dobre to nie pozostanie Ci nic innego jak wizyta w serwisie, możesz jeszcze sprawdzić (oczywiście jak masz od kogo pożyczyć jakąś inną kartę) czy jakaś inna karta będzie działać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 10:39:47 wysłana przez Morfeusz »
iPhone 3GS (16GB) + Blackberry 8900 + Nokia N900 + Motorola Milestone + Kilkanaście innych leżących na biurku...

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2007, 17:52:20 »
Formatowałem kilkukrotnie karty w kompie (na fat i fat32) i nic z tego.
Zaraz robię twardy reset. Jak to nie pomoże to zostaje chyba tylko serwis.  :-\
MDA Vario 2

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2007, 20:38:30 »
Miałem podobny problem - ale rozwiązanie było banalnie proste, wystarczy przedmuchać dobrze slot karty pamięci i wszystko działa jak należy :)