m3100 hemes problem z bateria

• 10 Odpowiedzi
  • 2347 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

m3100 hemes problem z bateria
« dnia: Marzec 31, 2011, 23:22:00 »
witam

sprzedalem mojego wizarda i juz mialem kupowac tytna ii ale trafila sie okazja na hermesa. zrobilem blad kupujac go poniewaz bateria trzyma 3 godziny i bardzej jest to telefon stacjonarny niz komorka,

hermes pobiera w granicach 40-180mA wiec moim zdaniem nie jest to wina telefonu a baterii, dlatego mam pytanie, czy mozna jakos dopasowac baterie z nokii bo ich mam pod dostatkiem?

sorki za brak polskich znakow ale pisze z mojego m3100 i jeszcze nie doszlem do tego jak zrobic ogonki

Połączone: Kwiecień 01, 2011, 11:35:11
zapomniałem jeszcze o tym:

ROM version      Wolf
ROM date           08/21/09
Radio version     1.51.00.10

zauważyłem jeszcze ze po naładowaniu baterii i odłączeniu ładowarki, procenty baterii ubywają w oczach, w ciągu kilku sekund spadnie do około 90% a potem juz nie tak szybko

dzisiaj rano koło 9 odłączyłem hermesa od ładowarki, w momęcie bateria spadła do 85%,  potem procenty stopniowo ubywały tak że teraz mam 46% po kilku smsach i krótkiej rozmowie.

czy to na pewno wina baterii?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2011, 11:35:11 wysłana przez bananos1990 »

*

Offline willlow

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Hermes, Radio: 1.56.70.11
Odp: m3100 hemes problem z bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2011, 19:56:16 »
Na pewno wina baterii.
Miałem tak samo.
Allegro + 50zł i teraz bateria trzyma tydzień.
HTC Hermes, SanDisc 4GB

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2011, 21:54:54 »
ale ten pobor to troche duzo.mi jak mialem to od 25 do 40 na czuwaniu

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 02, 2011, 13:32:01 »
postawiłem dzisiaj na hermesie innego windowsa, jakoś nie mogłem dojść do ładu z iron wolf

wgrałem mu jakiś rom windows mobile pro 6.1 i sprawa z baterią troche się poprawiła

miałem kiedyś tak w wizardzie ale pokombinowałem z cpuscaler zmieniłem radio rom i mój dzielny staruszek był w stanie przetrzymać 2 dni bez ładowarki

z tego co się orientuje w hermesie nie można podkręcać procka więc cpuscaler odpada a radio juz zmieniłem , więcej pomysłów już nie mam

chyba dokupie  baterie i spokój

aha jeszcze jedna sprawa czujnik wilgoci (ta mała nalepka na baterii) wskazuje ze telefon miał kontakt z wodą (czerwone kropki na białym tle) nie wiem w jakim stopniu, to jest tak czułe że kiedyś moją starą nokie chwyciłem mokrymi rękoma i tez wskazywało że zalana. Jeśli telefon rzeczywiście był zalany to może wina leżeć po stronie płyty głównej, jakieś zwarcie albo coś

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 02, 2011, 16:25:25 »
cos w tym musi byc ale...po zalaniu chyba bylaby cala czerwona nalepka.Rom bardzo duzo daje jesli chodzi o baterie.na jednym trzymal 2 razy krocej niz na DV 4.0.W zasadzie to polecam ten rom.Aha no i kwestia jaksnosci podswietlenia wyswietlacza...

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2011, 02:08:29 »
podświetlenie mam na minimum, ogólnie wszystkim zarządziłem tak bardziej "ekonomicznie" żadnych super wypasionych programów itp.

z tą nalepką to mnie pocieszyłeś bo juz miałem jednego zalanego trupa i nie chciałbym tego powtórzyć.

no nic nie ma co gdybać z tą baterią, wchodze zaraz na aledrogo i coś sobie wybiore, napisze jakie są rezultaty.

A tak poza tematem zawiodłem się na klawiaturze w hermesie, w wizardzie działała o wiele lepiej, a w hermesie czasami sam od siebie nie wkliknie się jakiś przycisk i o dziwo nie jest to zawsze ta sama literka tylko różnie. Jakby ta sama się przycinała to rozumiem, rozebrać i wyczyścić, ale na taką przypadłość nie wiem co poradzić.

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2011, 10:50:10 »
cos trefny ten hermes,ja z moich bylem zadowolony,klawiatura dzialala miodzio

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2011, 11:01:29 »
rozebrałem ostatnio hermesa i okazało się że zalany nie był, i całe szczęście. Postanowiłem przeczyścić klawiaturę qwerty, więc odkleiłem folie i papierem ściernym przetarłem całą płytkę, działa jak nowa:)

Przy okazji jak go miałem rozebrany postanowiłem też zabezpieczyć taśmę lcd. Zrobiłem to tak jak w wizardzie

kupiłem też jakąś badziewną folie lcd na alledrogo za 2zł plus przesyłka, nakleiłem ją na warstwę dotykową. Ale ta folia okazała się takim g....m ze zostały same plamy od kleju, a co gorsza tak sie przykleiła że nie można jej odkleić, jest też tak sztywna że w rogach dotyk ciężko reaguje

kupiłem juz drugiego hermesa, a raczej spv m3100 (ja mam htc). Kupie dobrą folie i przerzuce cały lcd, sprawdze też baterię z niego

troszku sie juz rozpisałem ale mam jeszcze pytanie, w kontaktach mam pokazane kontakty zapisane na karcie sim, jak je kopiuje na pamięć telefonu to mam podwójnie każdy, jak wyłączyć pokazywanie kontaktów sim? nie chce mieć każdego kontaktu x2 ale jak mam pojedyńczo to jak ktoś dzwoni to wyświetla tylko numer bez nazwy kontaktu

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2011, 13:57:01 »
zakupiony m3100 ma biały ekran, lcd na pewno sprawny płyta główna też, więc poszła taśma

przełożyłem baterie ale wiele się nie zmieniło, po naladowaniu do pełna procenty ubywają w zastraszającym tempie, przerzuce jeszcze płyte główną i dam znać, chociaż nie wiem komu bo to forum chyba powoli umiera

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2011, 17:04:18 »
forum nie umiera,ludzie przerzucili sie na inne sprzety...a co do bialego ekranu to nie tasma a d-pad

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2011, 13:18:07 »
rzeczywiście padł d-pad, po wymianie z jakiegoś zalanego starego strupa śmiga aż miło

w taki sposób dorobiłem się dwóch sprawnych hermesów

dzięki bardzo:)

Połączone: Kwiecień 18, 2011, 17:41:18
oj nie na długo dorobiłem się tych dwóch hermesów

bo mój osobisty wczoraj wieczorem ześwirował, zaczeły pojawiać się pasy na ekranie, pierwsza myśl to poszła taśma, podmieniłem z tego hermesa w którym zmieniłem dpad i zero poprawy.
Pasy pojawiają się najczęściej przy pisaniu na qwerty, ale nie tylko jak telefon jest złożony to też, co ciekawe nawet przy włączaniu na tym pierwszym obrazku (nie wiem jak się to fachowo nazywa)  a jak pojawiaja sie te pasy to telefon strasznie zmula i głośnik charczy. Pomyślałem może rom ale tez nie pomogło

a może lcd? ale co ma lcd do zmulania i charczącego głośnika? boje się tylko ze padła płyta

juz powoli trace do niego cierpliwość po przygodzie z wizardem myślałem ze htc to najlepsze telefony, ale zmieniam zdanie na ten temat. Do niedawna chciałem kupić tytna II ale raczej se odpuszczę
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2011, 17:41:18 wysłana przez bananos1990 »