Ładowarka do hermesa - ładowarka GPS

• 17 Odpowiedzi
  • 1292 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mpivo

• 43
  • Sprzęt: MDA VARIO II
Ładowarka do hermesa - ładowarka GPS
« dnia: Marzec 29, 2008, 21:38:02 »
Witam,

w najbliższym czasie planuje zakup GPSa do swojego hermiego. Chciałbym żeby tym samym kablem dało się zarówno naładować telefon jak i moduł GPS (zeby nie podlączać w aucie dwóch osobnych ładowarek). Znalazłem interesujący mnie model Pentagrama P3101 którego końcówka ładowarki samochodowej i wejście do gps przypomina to które jest w hermesie.

http://img356.imageshack.us/img356/5680/ladowarausbcj7.jpg
http://img356.imageshack.us/img356/4369/ladowaraautozk7.jpg
http://images6.fotosik.pl/133/f85e4415210aa3cc.jpg
http://www.multi-markt.pl/allegro/images/produkty/pentagram/GPS/GPS_PENTAGRAM_Pathfinder_7003/GPS_PENTAGRAM_Pathfinder_7003_1.jpg

Jak sądzicie - możliwe będzie naładowanie telefonu tego rodzaju ładowarką? Czy też hermes ma swój unikalny "system ładowania".

Z góry dzieki za odpowiedź.

Odp: Ładowarka do hermesa - ładowarka GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2008, 22:12:56 »
ta ładowarka jest na mini usb a wiec naladujesz nia Hermesa  :ok:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2008, 11:52:12 »
navibe 737 np. mam i polecam. Również ma miniUSB wiec dzialaja na tych samych ładowarkach:)
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline mpivo

• 43
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2008, 18:42:29 »
Wielkie dzięki za pomoc. GPS pentagrama już zamówiony teraz tylko cieszyć sie nową "zabawka" :)

Pozdrawiam
PIVO

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2008, 23:35:51 »
wszystko ładnie i pięknie jeśli nie będzie potrzeby ładować tych dwóch urządzeń jednocześnie, pamiętaj że hermi działający z nawigacją jest w ciągłym podświetleniu więc zużywa baterię w trybie expresowym, GPS też działa więc na dłuższych trasach może się zdarzyć że potrzeba ładowania się zdubluje.

pomyśl o tym.

ja rozwiązałem problem uchwytem do hermiego z wbudowaną ładowarką i rozgałęźnikiem do gniazda zapalniczki działają oda super i niezależnie

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2008, 23:45:46 »
Można także wyposażyć się w rozdzielacz mocy do gniazdka zapalniczki i dwie ładowarki samochodowe względnie dwie końcówki ładowarka/USB i dwa kable. Nie wiem co będzie taniej?
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2008, 09:45:17 »
lub jedną wtyczkę do gniazda ładowarki samochodowej z gniazdem USB (z zestawu Pentagrama) i do tego hub USB ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2008, 17:19:47 »
Szkoda że Kupiłeś Pentagrama, mój Navibe działa na baterie takie jak w Nokiach, BL-C5 więc można łatwo dostać zamienniki i nie musiałbyś ładować obu rzeczy naraz a z moich doświadczeń wiem że nawigacja na baterii wytrzymuje ponad 10 godzin.

A tak z innej beczki to zanim ci się Hermes Rozładuje to zdążysz nawigacje naładować a zanim nawigacja się wyczerpie to i Herms będzie Już naładowany. Więc jedna ładowarka wystarczy.

*

Offline mpivo

• 43
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2008, 20:33:58 »
Wziąłem tego pentagrama ze względu na nowy chip MTK który do niego włożyli. Dzięki temu urządzenie w testach szybciej  i w trudniejszych warnunkach potrafi złapać fixa. Oprócz tego nowy chipset zużywa dużo mniej energii od Sirf Stara III i w tym przypadku piszą ze działa do 25h ciagłej pracy.  Jeśli okaże się to prawdą to prawdopodobnie nigdy nie będe potrzebował drugiej ładowarki do "doładowywania" nawigacji, bo raczej w tak długie podróże sie nie będe wybierał. Ładowarke z pentagrama będe używał do ładowania telefonu :)

Jak troche sie pobawie nową zabawką to pewnie cos jeszcze napisze.

Pozdrawiam.
PIVO

*

Offline Domage

• *
  • 52
  • Sprzęt: MDA Vario II WM 6.1
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 03, 2008, 23:03:58 »
Ja posiadam nokie LD3W i nie narzekam :]
co do ładowania zawsze mozna wybrac jeszcze:
skleppda.pl
Nokia 6310i
Era MDA Vario II

*

Offline mpivo

• 43
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2008, 10:58:17 »
Niestety cos jednak nie tak jest z tym ładowaniem. Wydwało by sie że hermes ma mini usb, i ładowarka do GPS tez jest na mini usb, ale jednak to nie jest to samo. Jak podłącze telefon pod ladowarke z Pentagrama telefon wykrywa ze cos zostalo podlaczone budzi sie z uspienia, ale nie ładuje.

Próbowalem różnych sposobów zeby zaczał sie ładować i dopiero po zresetowaniu telefonu i podlaczeniu ładowarki w momencie "ładowania" sie systemu, zaświeca sie pomarańczowa lampka ladowania. Czyli jedynm slowem jak chce go podlaczyc w samochodzie pod "obca" ladowarke musze mu najperw zrobić soft reseta.

Wy też tak macie, czy bez problemu wam ładuje nawet na obcych ładowarkach?
Moze to wina OS. Mam teraz schnapsa 4.31...

PIVO

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2008, 11:40:04 »
Niestety cos jednak nie tak jest z tym ładowaniem. Wydwało by sie że hermes ma mini usb, i ładowarka do GPS tez jest na mini usb, ale jednak to nie jest to samo. Jak podłącze telefon pod ladowarke z Pentagrama telefon wykrywa ze cos zostalo podlaczone budzi sie z uspienia, ale nie ładuje.

Próbowalem różnych sposobów zeby zaczał sie ładować i dopiero po zresetowaniu telefonu i podlaczeniu ładowarki w momencie "ładowania" sie systemu, zaświeca sie pomarańczowa lampka ladowania. Czyli jedynm slowem jak chce go podlaczyc w samochodzie pod "obca" ladowarke musze mu najperw zrobić soft reseta.

Wy też tak macie, czy bez problemu wam ładuje nawet na obcych ładowarkach?
Moze to wina OS. Mam teraz schnapsa 4.31...

PIVO

skoro juz o tym piszesz to te zadam takie pytanie... Gdy Herma podlacze pod usb od azu laduje(zapala sie pomaranczowa).  Jak podlacze pod sieciowa to nic, musze wlaczyc w stan uspienia, i dopiero po paru minutach zaczyna ladowac(ale tylko na uspionym). Chociaz zdarza sie tez, ze laduje bez uspienia(nie wiem od czego to zalezy)/ Ktos wie o co kaman???
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline Domage

• *
  • 52
  • Sprzęt: MDA Vario II WM 6.1
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2008, 16:25:58 »
Ja ostatnio na Allegro zakupiłem ładowarke samochodowa 1A za 10 zł, i działa bez żadnych problemów.
Nokia 6310i
Era MDA Vario II

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:56:19 »

może wydajność prądowa jest zbyt mała.

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2008, 23:12:59 »
Może nie swieci sie na obudowie tylko dioda, ładuje. Tak też potrafią nawet z oryginalna ładowarka HTC
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 06, 2008, 09:06:17 »
Może nie swieci sie na obudowie tylko dioda, ładuje. Tak też potrafią nawet z oryginalna ładowarka HTC

napewno nie laduje( u mnie przynajmniej). Bo jak sie dioda nie sweici, to piszczy alarm za rozladowana, i pada po jakims czasie

*

Offline mpivo

• 43
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 10, 2008, 22:28:27 »
mi też sie wydaje ze nie laduje, ikonka baterii sie nie zmienia, ekran nie podświetla sie na maxa, nie ma zadnych oznak ladowania. Tak jak pisalem - zrobie reseta i w momecie jak odpala sie winda zaczyna sie ladowac. Wydaje mi sie ze to moze byc wina jakis sterownikow usb w tel. Moze telefon "mysli" ze jest podlaczony w jakims dziwnym trybie np wymiany informacji z kompem i sie nie laduje.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 10, 2008, 22:47:39 »
Mam taki sam objaw - soft reset pomaga. Sytuacja standardowa zwłaszcza w przypadku obciążenia PDA prądożernym zadaniem (nawigacja, transmisja 3G). Moim zdaniem to zbyt mała wydajność/napięcie zasilacza.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500