Kilka pytań o ROM

• 4 Odpowiedzi
  • 865 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytań o ROM
« dnia: Listopad 27, 2009, 11:15:18 »
Witam

Jestem posiadaczem Hermesa od wczoraj. Zdążyłem już przerzucić połowę tego forum i zdobyłem rozeznanie w pojęciach takich jak SPL, Radio ROM czy POLOK :)

Pozostaje jednak kilka kwestii, na które forum nie potrafi odpowiedzieć (albo ja nie potrafię znaleźć).

Po pierwsze, wersje oprogramowania w moim HTC to:
IPL-1.01
SPL-1.40.Olipro
ROM-Polok 0.9 z 07/09/07
Radio ROM - 1.16

Z tego, co już zdążyłem się zorientować te wersje do aktualnych nie należą i chyba warto byłoby je zaktualizować. Jeśli chodzi o ROM to nie mam wątpliwości, na pewno to zrobię. Pytanie jednak, czy w tej sytuacji warto również aktualizować SPL (do wersji 2.10?) i Radio (do 1.47 czy 1.50?).

Drugie moje pytanie dotyczy Extended ROM. Z tego co zaobserwowałem w swoim PDA, do Extended ROM normalnie mogę dodawać i kasować pliki, pod warunkiem że w programie "Advanced Configuration" jest on odblokowany. Czym się w takim razie różni w praktyce od normalnej pamięci Flash Storage w telefonie? Dlaczego istotne jest ustalanie jego zawartości podczas tworzenia ROM?

Po trzecie wreszcie ciężko mi bez doświadczenia wybrać jakiś ROM dla siebie, bo nie zamierzam robić tego często. Po prostu brak mi czasu na eksperymenty i wybór optymalnego ROMu w drodze testów. Może ktoś zechciałby mi doradzić?
Założenia, jakie sobie stawiam to:
- Bez rozbudowanych aplikacji. Żadnych przeglądarek, klientów poczty, terminarzy - oprócz tych wbudowanych domyślnie w system. Takie rzeczy będę sobie doinstalowywać sam.
- Wbudowane podstawowe małe narzędzia: TCPMP, TotalCMD, Advanced Configuration, Regedit, CallFirewall, PuTTY, coś do obsługi RAR/ZIP, przeglądarka PDF, jakiś task manager, odtwarzacz muzyki, kalkulator inżynierski. Office Mobile również powinno w systemie być.
- Jakieś porządne programiki do zarządzania połączeniami WiFi, Bluetooth i ewentualnie GPRS/EDGE/HDSPA, fajnie byłoby mieć skaner sieci WiFi.
- Jak najmniej motywów, dodatków, tapet, dźwięków itd. To, co będę chciał podorzucam sobie do systemu sam.
- Jak najwięcej wolnego miejsca, jak najszybsze działanie, stabilność.
- Nie musi być spolszczony, ale musi w pełni obsługiwać polskie znaki.

Podejrzewam co prawda, że najlepszym wyborem byłby ROM DarkVisions, ale on też ma na forum wiele wersji, w tym m.in. z WM6.5. Zresztą mogę się mylić.

Na koniec tego elaboratu jeszcze raz skrót postawionych pytań, czyli:
- Czy powinienem zaktualizować również SPL i Radio?
- Jaki ROM i w jakiej wersji będzie zbliżony do moich oczekiwań?
- Skąd można go pobrać?
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2009, 11:18:19 wysłana przez moriel »

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
Odp: Kilka pytań o ROM
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2009, 12:30:30 »
Ad. 1 Jeżeli nie masz problemów z zasięgiem, nie musisz zmieniać radio, jeżeli nie zajmujesz się tworzeniem oprogramowania dla hermesa, nie musisz zmieniać SPL.
Ad. 2 DV5 lub mój ROM.
Ad. 3 Z tego forum :p

*

Offline gab305

• 20
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Xperia x8,
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2009, 13:13:53 »
Radio możesz aktualizować do 1.56.70.11
Tutaj masz wszystkie dostępne radia dla Hermesa
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_ExtractedRadioRoms

*

Offline ainaruth

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC 7 Pro, Transformer Prime
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2010, 08:12:04 »
Wiem, że w FAQ radzicie znaleźć samemu ROM dla siebie. Ale jestem pewien, że jak udzielicie kilku rad, szukanie pójdzie mi szybciej.

MamHermesa niecały tydzień i powoli się dokształcam w tej materii.
ROM Version: Manila2D (Na WM6.1 ENG)
ROM dateL 1.48.00.10
ExtROM version: By Josh
Jako pulpit jest TouchFlo i nawet mi się podoba.
Widać że sprowadzony był z któregoś z krajów zachodnich. Niektóre znaki na klawiaturze (te niebieskie) nie pokrywają się z tym co widać po ich wstukaniu na ekranie. Znaki specjalne są raczej niemieckie niż polskie (i bardzo mnie to boli). Dodatkową denerwującą cechą jest że czasem ekran samoczynnie przechodzi mi z trybu poziomego w pionowy.

Pytanie na jaki system zmienić?
Zależy mi na:
-bezproblemowym i szybkim działaniu
-sprawnej łączności z wifi
-polskich znakach specjalnych (a najlepiej całym słowniku)
-obsłudze dokumentów office i pdf
-możliwości uruchomienia automapy i aplikacji javy
-dobrym budziku i kalkulatorze ;)

Chyba nie wymagam tak wiele. Z tego co już poczytałem WM6.5 jest ładniejszy graficznie, ale zdarza mu się zawieszać. Przez te polskie znaki, pewnie przydałby mi się ROM w wersji PL (chyba że da się jakoś dograć polski słownik i klawiaturę?). Proszę doradźcie coś, żeby jakoś zawęzić zbiór kompilacji do takich naprawdę wartych uwagi.
Nokia 3310 -> Nokia 5510 -> Nokia 6800 -> Nokia 6822 -> Samsung i600 -> SPV E650 -> SPV M3100 -> HTC Touch Pro -> HTC 7 Pro

HTC 7 Pro: Windows Phone 7 (Mango) -  Sianto v1.6 7.10.8835.35
Asus Transformer Prime TF201:  Android (JB) - 4.1.1

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2010, 11:41:32 »
WinMo 6.5 wcale się aż tak nie zawiesza.
Co do wyboru ROMu to ze wsparciem technicznym na ten moment na naszym forum znajdziesz tylko 3 ROMy:
- DV4 WinMo 6.1 [ENG]
- DV5 WinMo 6.5 [ENG]
- WinMo 6.5 PL by IronWolf