Karta sim - czym sie rozni 2G od 2G ??

• 12 Odpowiedzi
  • 9087 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
  • Sprzęt: Kaiser, hp hx4700, hp 3970, HTC HD2, HTC DHD
« dnia: Sierpień 25, 2008, 23:32:06 »
Hej. Sluchajcie jak rozpoznac karte sim czy jest to karta starego typu czy 3G???
Mam problem z tutejszym operatorem )irlandia-meteor)... Mam wlaczone uslugi 'data' i teoretycznie powinienem smigac na 3G i UMTS, a ledwo mam EDGE...  Niestety proby tlumaczenia burakom na hotline o co chodzi koncza sie na niczym...
Dla nich niestety 'karta 3G' oznacza tylko i wylacznie karte sim aktywowana w sieci 3G - inny operator... wiec jak mowie ze chce wymienic moja karte sim na karte 3G to mnie odsylaja do sklepu 3G zeby podpisac kontrakt...:( barany jedne... I na nic sie zdajetlumaczenie o co chodzi i jaka to ma byc karta... Tak wiec czy ktos moze mi w 2 slowach rozpisac cechy charakterystyczne dla karty 3G?? Tak zebym mogl na pewno stwierdzic czy moja karta to 3G czy nie, i ewentualnie czy mam sie klucic dalej... - choc sil juz powoli brakuje...:(
Zeby bylo jasne- chodzi mi o roznice fizyczne-tak zeby mozna bylo odroznic 2 karty lezace obok siebie na stole :)
Regulamin

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Karta sim - czym sie rozni 2G od 2G ??
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2008, 01:08:47 »
Nie ma kart starego typu i 3G (czasem nazywaną USIM). Nie musisz w ogóle się tym problemem przejmować.
A to, czy jesteś w zasięgu UMTS czy nie jest sprawą absolutnie niezwiązaną z typem karty SIM, a zasięgiem sieci 3G oraz poprawnością konfiguracji usług operatora (a w przypadku hermesa: wyboru dodatkowo pasma pracy). Weź inny telefon (polecam SE) i wyszukaj na nim dostępnych sieci - od razu wiesz, czy 3G jest, czy nie na tym obszarze.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2008, 09:35:31 »
Nie rozumiemy sie... ta kart ama ponad 2 lata i wyglada tak samo (rozklad pinow) jak moja stara karta z ery 10 lat temu...
a niedawno w orange jak zmienialem telefon na P1i, powiedzieli mi ze zeby umts wideo rozmowy itd dzialaly, to musze zmienic karte... no i ona miala ciut inny rozklad pinow... dlatego tak mi sie wlasnie wydaje ze ta ktora mam teraz po prostu nie obsluguje umts'a...:(
Regulamin

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2008, 12:11:12 »
to idz do salony meteora powiedz ze zgubiles tel z karta oni ci dadza nowa za darmo z tym samym nr i po klopocie wtedy bdziesz wiedzial czy to wina karty . tylko kontakty z sim na tel zgraj bo ci stara automatycznie wylacza.

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2008, 17:03:45 »
Kolego czy Ty przeczytales co ja napisalem ?? Chyba nie :( Ja nie mam problemy ze moja karta jest wadliwa... Ja chce wiedziec czy jest wlasciwego typu wiec wymiana mi nic nie da bo buraki nie slyszaly o kartach 3G...:(
Tak wogole... to musisz sie jeszcze duuuzo nauczyc - nie obrazajac nikogo... co z tego ze by mi w opisanej przez ciebie sytuacji wylaczyli karte?? Tylko to ze z niej juz nie zadzwonie - kontakty tam dalej beda i beda caly czas dostepne...:)
Regulamin

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2008, 17:36:52 »

Nie ma żadnej różnicy.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:04:10 »
Prorok, jakie masz radio ?
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:08:13 »
bo w irlandi kolego musisz ich o karte dostosowana do UMTS zapytac...do 3G cie moga wydslac ale to nie zaden operator, tylko siec sklepow, sprezfdajacych telefony roznych operatorow: w irlandii masz o2, Vodafone, meteor i three :)

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:35:38 »
Radio 1.47.. rom gotowany z najswierzszej kuchenki..

a co do poinformowania sprzedawcow tutaj.... ehh szkoda gadac..:(
Regulamin

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:41:29 »
a w PL niby lepiej.... idz do orange i sie zapytaj czy mozesz innego splash screena wgrac do Kaisera, ciekawe co uslyszsz :P

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 27, 2008, 16:43:49 »
Kolego czy Ty przeczytales co ja napisalem ?? Chyba nie :( Ja nie mam problemy ze moja karta jest wadliwa... Ja chce wiedziec czy jest wlasciwego typu wiec wymiana mi nic nie da bo buraki nie slyszaly o kartach 3G...:(
Tak wogole... to musisz sie jeszcze duuuzo nauczyc - nie obrazajac nikogo... co z tego ze by mi w opisanej przez ciebie sytuacji wylaczyli karte?? Tylko to ze z niej juz nie zadzwonie - kontakty tam dalej beda i beda caly czas dostepne...:)

ale jak byś wymienił kartę na nowsza to byś wiedział czy karta jest nowsza czy nie. i tak nic nie tracisz  .i tak sie z nimi nie dogadasz bo to osły są. mieszkam w Irlandii od 4 lat i mam kartę z vodafone i jakieś 2 miesiące temu wsadziłem kartę do mojego Hermesa i 3g działa a karta ma 4 lata. meteor to kupa zasięg do bani piszą ze maja zasięg vodafone ale tak nie jest koleś przeszedł do meteora i po tygodniu z niego zrezygnował. idz do vodafone przejdziesz bez żadnych opłat i nr jeszcze ci zostanie a od wczoraj jest jeszcze promocje ze jak przejdziesz to dostaniesz 80e kredytu :ok:

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 27, 2008, 18:31:47 »
Czy jeżeli ktoś ci wciśnie specjalny pokrowiec gumowy do Hermesa zgodny z 3G to też uwierzysz że coś takiego jest?
Do pracy w sieciach UMTS (czyli zgodnych z GSM) stosuje się do wszystkiego normalne karty SIM. USIM jest tutaj w zasadzie tylko rozszerzeniem SIMa o większą książkę telefoniczną, miejsce na SMS i rozszerzenie możliwości aplikacji SimToolkit (ale i to jest dostępne na zwykłych kartach). Dodatkowo USIM ma dodatkowe 2 styki, które... nie są w zasadzie niezbędne.
Teoretycznie karty USIM obsługują UICC, który miałbyć niezbędny do pracy w sieciach 3G, ale okazało się, że stare karty SIM można po prostu aktualizować i to zdalnie bez konieczności serwisowania. Tak więc w większości sieci - USIM a SIM to to samo. Żaden zdrowy na umyśle operator nie będzie klientom ograniczał dostępu do sieci 3G, która tylko zmniejsza obciążenie jego własnej sieci 2G, która zwykle w miastach od dawna pęka w szwach.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 27, 2008, 21:30:03 »
coz... co do tego ograniczania to masz racje - z jednym 'ale'... oni chca kase za to ze sie z 3g bedzie korzystac... bylem dzis znow w meteorze - koles tym razem wiedzial co to 3g i umts... ale wg niego to dodatkowa usluga jest i trzeba nastepny kontrakt podpisac... baran jeden...:(

a do vodafona moze bym i przeszedl.. ale ja duzo do pl dzwonie i niestety - meteor ma najlepsze stawki.. no i mam kontrakt bo jestem w 'bill pay' a nie w 'pay as you go'... :( tak wiec z tym przejsciem to moze nie byc tak rozowo...aaaa no i jeszcze mam jeden darmowy numerek na ktory dzwonie i dzwonie ile mam ochote :) tak wiec raczej musze z nimi zostac...:(

a ten pokrowiec...?? moze on by rozwiazal moj problem ??:) gdzie go dostac ??hehe
Regulamin