Jaki polski ROM polecacie?

• 17 Odpowiedzi
  • 4615 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kartam

• 285
  • Master of Pocket PC & Smartphone ;]
    • MediaDrain (w budowie ;))
  • Sprzęt: HTC TyTN II
Jaki polski ROM polecacie?
« dnia: Maj 04, 2008, 17:27:55 »
Witam, chciałbym spytać czy istnieje polski rom wm6.1 ? Bo ja nie mogę znaleźć... I jeśli nie to jaki ROM wm6.0 jest godny polecenia? Podstawowy warunek: musi być polski. Pozdrawiam

Odp: Jaki polski ROM polecacie?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2008, 17:55:13 »
hm, chyba wczoraj, moze przedwczoraj byl taki temat. POlecam poczytac  :ok: ale nie bede złośliwy i odpowiem: WM 6.1 PL nie ma. WM 6 PL : jest od ERy, ewentualnie mozna sobie ugotować w kuchence. Wiecej nie ma(przynajmniej ja nie znam). Wiec nie ma czego polecać...  :mad: :mad: :grin:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2008, 18:36:58 »
Nie ma i z tego co mysle to raczej nie bedzie 6.1 PL, ale zastanów się głebiej do czego ci to PL? znam osoby które nie znaja ENG i świetnie sobie radzą!
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline kaamien

• 314
  • Sprzęt: TyTN, Diamond, Milestone
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2008, 19:42:38 »
hhalunek widzę że testujesz WM 6.1 TNT.19199 Series UC. Jak wrażenia w porównaniu z POLOKiem 3.0 Normal by qsqa?
Pytam, bo zastanawiam się nad zmianą na 6.1, a czy jest PL czy ENG to dla mnie bez różnicy. Jakieś wielkie zmiany w 6.1 w stosunku do 6.0?

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2008, 20:09:07 »
Moze pytanie do Mistrza(jak dla mnie  :ok:) Hhalunka, ale ja tez sie wypowiem: WM 6.1 (oprocz CRC) powala Poloka na głowę pod względem szybkości  :ok: Co do TNT ( moze miałem troche inną wersję) , poza małym problemem z bluetoothem działał bardzo fajnie ;P Polecam nie czekac tylko przezucać się na WM 6.1  :ok:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline kartam

• 285
  • Master of Pocket PC & Smartphone ;]
    • MediaDrain (w budowie ;))
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2008, 22:33:00 »
Szczerze mówiąc - nigdy nie używam romów PL, po prostu preferuję angielskie. Jednak potencjalny klient zażyczył sobie polskie oprogramowanie dlatego pytam. Dziękuję wszystkim i przepraszam że już było ale chciałem się upewnić.
Pozdraiam

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2008, 10:42:32 »
hhalunek widzę że testujesz WM 6.1 TNT.19199 Series UC. Jak wrażenia w porównaniu z POLOKiem 3.0 Normal by qsqa?
Pytam, bo zastanawiam się nad zmianą na 6.1, a czy jest PL czy ENG to dla mnie bez różnicy. Jakieś wielkie zmiany w 6.1 w stosunku do 6.0?
Szczerze nie pamietam już go :) wrzucałem prawie wszystkie jakie są na XDA... Gdzieś na forum w temacie o 6.1 opisywałem kilka wersji. Aktualnie zatrzymałem sie na CRC 9.1, gdyż jak wrzuciłem własnie CRC 10 zrobiły mi się same z siebie 2 hard reset, ale musze przyznać że był piekielnie szybki-nigdy nie działełem na tak szybkim. Teraz jest 10.1, ale poczekam choćby na 11 bo hard reset to już przesada.
 Fakt że jest ROM-em czystym bez programów ( tylko latarka,gry usunięte). Wiec zalezy co kto lubi.
tnt      - 19199
crc 10 - 19209 - czyli nowsze jądro czy jak to tam nazwać :)

ps. przepraszam za troche nie na temat gdyż opisałem romy ENG.
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 10:47:31 wysłana przez hhalunek »
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2008, 11:58:19 »
wystarczy przeleciec w szukajce i zlozyc sobie naprawde samemu romik w wersji lite. jak sobie sam zrobisz to bedzie dzialal najlepiej
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2008, 12:02:34 »
wystarczy przeleciec w szukajce i zlozyc sobie naprawde samemu romik w wersji lite. jak sobie sam zrobisz to bedzie dzialal najlepiej

mówisz o robieniu własnego romu WM 6.1?? czy żle zrozumiałem??

*

Offline Gothic

• 381
  • iPAQ h5550, iPAQ 214, Acer Liquid
  • Sprzęt: Acer Liquid A1
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2008, 19:42:11 »
Hmm, chyba ktoś na Allegro w konia wali klientów...

http://www.allegro.pl/item362078766_htc_hermes_mercury_p4500_tytn_wifi_400mhz_fk_okazj.html

"Telefon posiada system Windows Mobile 6.1 Professional!!! w polskiej wersji językowej (całkowicie polska wersja)."

Czy coś nasz nie ominęło, czy to nieuczciwy sprzedawca?? :O

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2008, 20:34:27 »
Nieuczciwy ;P Chyba że mnie tez coś ominęło  :P

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 12, 2008, 18:20:23 »
Który WM 6.1 polecacie na dzień dzisiejszy? Oczywiście ENG bo nie ma PL. Najlepiej taki, żeby miał w sobie kilka podstawowych aplikacji, a jeśli nie (bo np. lepiej mieć czyściutki ROM i dogrywać aplikację) to również proszę o propozycję.

Zdaję sobie sprawę z tego, iż "który ROM" to kwestia bardzo indywidualna, bo każdy używa co innego i ma inne zachcianki, ale pytam tak mniej więcej.

*

Offline rtrk

• 13
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 12, 2008, 18:27:53 »
ja aktualnie mam wgrane: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=390603

chodzi.. według mnie dużo lepiej od poloka.
polecam samemu popróbować :)

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 12, 2008, 19:18:37 »
Hm, moj hermes śmiga na tym samym  :ok: Polecam - Maniekasus    B) :D

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 12, 2008, 19:54:15 »
Właśnie wgrałem i...

Po raz pierwszy widziałem iContact - zachwycił mnie niesamowicie. Moim zdaniem o wiele lepszy menadżer kontaktów niż ten, który jest w POLOKu 3.0e.

No i nie można pominąć szybkości działania. Po prostu REWELACJA! Aż chce się pracować na takim PDA.

Dlaczego wróciłem do POLOKa? Ano dlatego, że nie mam czasu grzebać i szukać wszystkich aplikacji których używam - w poloku mam od ręki to, co potrzebuję, pełno różnych udogodnień, które są wartościowe ale niestety odbijają się na szybkości pracy.

Skąd mogę ściągnąć iContact? Szukałem ale nie mogę znaleźć. Tzn. znalazłem, ale taki jakiś dziwny, a mi chodzi o właśnie taki, jaki jest w w/w powyższym ROMie 6.1.

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 12, 2008, 21:53:42 »

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 12, 2008, 23:58:40 »
Spróbowałem i jest OK. Dzięki za linka. Co prawda miałem problem bo nawet jak aplikacja wyskoczyła na pierwszy plan, to zawsze zostawała ikona klawiatury (wycinała sie z dolnego paska - pasek znikał, klawiatura zostawała), ale sobie poradziłem.

Mam takie pytanie: Czy jak mam gotowe pliki i katalogi wycięte z ROMu POLOKa 3.0e, to czy mogę je umieścić np. w Program Files w pamięci Pocketa, a później przypisać poszczególne skróty do menu oraz do różnych przycisków?
Pytam, bo w przypadku iContact to działa, więc może z paczkami OEM żywcem wyciągniętymi z POLOKa też zadziała?

Jeśli tak, to jednak przerzucę się na stałe na WM 6.1 tylko wpakuje sobie kilka aplikacji :)

Edit:
Mam już wszelkie potrzebne aplikacje. Postanowiłem, że zrobię podejście nr 2 do WM6.1.

Który będzie lepszy: Black czy Black&Clean?
Black: OS 5.2.19900 (Build 19900.1.1.0 PV DVH) (Black) 6MB PP
Black And Clean: OS 5.2.19900 (Build 19900.1.1.0 PV DVH) (B&C) 6MB PP

Przegrzebałem cały wątek na XDA ale nie znalazłem odpowiedzi. Może mnie ktoś nakierować na różnicę między tymi dwoma ROMami?

Edit2:
Działam teraz na WM6.1 Black&Clean i jestem bardzo zadowolony! Wcześniej miałem na chwilę Black, nie mam pojęcia czym się różnią. Nie zauważyłem żadnych różnic. Tak jakby 4MB wyparowało nie wiadomo gdzie i po co... Ale ROM jak najbardziej godny polecenia.
Dzięki za linki i za pomoc w wyborze :)
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 22:27:35 wysłana przez kaamien »

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 19, 2008, 16:32:04 »
Za szybko pochwaliłem i oto efekty:
Po tygodniu użytkowania potrafi spowolnić swoje działanie (nie zawiesza się tylko zwalnia, ale zwalnia niesamowicie!) do tego stopnia, że prawie wydaje się, że się zawiesił. Najczęściej dzieje się tak w aplikacji HTC Album (Photo Album), więc może to właśnie jej wina, ale nie jestem pewny. Czasem do zwolnienia systemu nie potrzeba uruchamiać HTC album, wystarczy Internet Explorer czy Opera, ale na ogół wtedy jest to lekko odczuwalne.

Po tym jak system spowolni swoje działanie, NAJCZĘŚCIEJ ekran się rozkalibrowuje. Tzn. że jak w coś trafiam, to przyciska mi się element obok. Jeśli chcę przewinąć używając scroll bar'a, to nie mam takiej możliwości (chyba że wyjadę rysikiem na obudowę i ruch zostanie odczytany heh). Ponowna kalibracja ekranu pomaga.

Dlaczego tak się dzieje? Zaznaczam, że do 4-5 dni od wgrania ROMu wraz z wszystkimi aplikacjami których używam, wszystko było jak najbardziej w porządku. dopiero po tych 5 dniach zaczęła się kaszana. To wina ROMu? Czy SR pomaga w takich wypadkach? Tzn. czy trzeba czasem robić SR tak od zachcianki, żeby wyczyściły się pewne elementy takie jak cache przeglądarek internetowych i inne - czy to w ogóle potrzebne?