vojtasol: Spokojnie, może przesadziłem odrobinę, ale stwierdziłem w miarę neutralnie (tak mi się wydawało) fakt. Nie napisałem, że jest głupi i niech spada lub użyje guglarki, tylko że się nie orientuje w temacie na tyle, żeby sensownie skorzystać z porady maniekasus'a - która ma głęboki sens, ale na pewno nie w takim wykonaniu, jaki zaproponował po chwili MaryGave - nie powiesz mi chyba, że przełączenie karty łączącej z Internetem to nie było typowe błądzenie we mgle. Poza tym staram się coś wyjaśnić przy tym, więc...
Wracając do tematu:
MaryGave: tak jak napisałem, bez dogadania się z administratorem (lub dobrego zorientowania się w zabezpieczeniach/konfiguracji) sieci potrzebujesz DWÓCH urządzeń: Jednego, które odbierze połączenie z anteny (tzw. odwrotny Access Point, lub Access Point w trybie klienta) i przetworzy je na sygnał kablowy, oraz drugiego, które je podzieli (chodzi o router) na sygnał kablowy ethernet i dodatkowo na WiFi do hermesa.
I tu propozycja: kupienie dwóch identycznych routerów WRT54GL i załadowanie do nich firmware DD-WRT, który umożliwia szybkie i sprawne ustawienie jednego, jako klienta i drugiego, jako routera. Przy okazji ma odkręcane anteny i można jedną z nich zawsze wyłączyć programowo, co jest niezbędne przy podłączaniu anteny zewnętrznej.
JEŻELI DOGADASZ SIĘ Z ADMINISTRATOREM (lub sieć nie ogranicza ci dostępu tylko jednym urządzeniem przez ograniczenie MAC adresów i liczby adresów IP do jednego) wystarczy użyć jednego routera WRT54GL, który w tym przypadku może działać jako repeater - sygnał pobrany z anteny na dachu wzmocni i wyśle ponownie na tym samym kanale (obiema antenami - w tym jedną przy samym routerze, a więc w domu). Jeżeli jednak sieć ogranicza przydzielane adresu IP tylko do jednego urządzenia, to o ile komputer będzie działał, to już Hermes nie (albo odwrotnie). Dlatego to wymaga dogadania się z operatorem.
Co do routera - nie, nie może być najtańszy, bo musi mieć:
1. dwie anteny i to odkręcane
2. w przypadku konfiguracji pierwszej z dwoma routerami: ten na wejściu musi umieć pracować w trybie klienta wifi i (prawdopodobnie, zależy od zabezpieczeń sieci) pozwalać na zmianę adresów MAC.
conneXion: Dokładnie od tym routerze mówię - cena całkiem dobra.
Co do drugiej karty: też zaproponowałem: wymaga to jednak pozostawienia włączonego komputera na czas zabawy z hermesem. Najprawdopodobniej metoda połączenia mostkowego nie zadziała, bo sieć operatora zwykle przydziela adres IP tylko jednej karcie MAC - więc najlepiej udostępnić internet tej dodatkowej karcie za pomocą funkcji w Windows.