Internet przez wi-fi

• 14 Odpowiedzi
  • 3076 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
Internet przez wi-fi
« dnia: Lipiec 30, 2008, 17:54:32 »
Witam mam takie pytanie ponieważ mój dostęp do internetu jest za pomocą internetu radiowego czyli antena odbiera sygnał z nadajnika a antena pod kompa wiadomo ;) i mam takie pytanie czy dało by się tak abym łączył się z netem z nadajników od których mam neta ?  ewentualnie jakoś udostępnić połączenie na kompie w domu i np na placu u siebie korzystać z neta ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 18:14:46 wysłana przez MaryGave »
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

Odp: Internet przez wi-fi
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2008, 18:31:59 »
z nadajników praktycznie nie dasz rady  :P ale z kompa możesz, ustaw go w trybie AdHoc  :ok: (co to za tryb- poczytaj, poszukaj  :P )
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2008, 20:03:16 »
Ustawiłem w tryb Ad-Hoc i wszystko ładnie fon wykrywa i połączyło a gdy chcę otworzyć jakąś stronę w IE to pisze że nie można otworzyć strony ;/ dodam że na kompie wtedy nie mam neta

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2008, 21:01:52 »
Niestety widzę, że maniekasus nie wyjaśnił jasno, a MaryGave nie ma bladego pojęcia o temacie.
Internet musisz odebrać tą kartą co masz, a w tryb AdHoc przestawić DRUGĄ kartę, którą dodasz do komputera i której musisz udostępnić Internet z tej pierwszej karty.
Są jeszcze inne (droższe) rozwiązania: np. kupno dwóch routerów i ustawienie jednego jako klienta WiFi, a drugiego jako normalnego routera. Ew. jak masz dobry układ z administratorem sieci, wystarczyć może jeden router, który będzie działał jako repeater - jedna antena podłączona zostanie do tej na dachu, a druga zostanie na dole, w pokoju. Wystarczy jeden router wifi, ale wymaga to współpracy ze strony admina.
Odrzucam np. propozycję wybebeszenia Hermesa i przylutowania anteny (lub pigtaila) na sztywno do płyty głównej :) ale to by też zadziałało.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline conneXion

• **
  • 182
  • Sprzęt: sgs , akg k420
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2008, 21:07:19 »
a niema przypadkiem routera z funkcja "przyjmowania" i " oddawania " polaczenia ??
np. routery Linksys'a ??

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2008, 21:22:35 »
A mógł bym do tego wykorzystać jakoś drugą antenę ponieważ mam dwie tą rure na dachu i panelową mam za meblami może się nada ;)

*

Offline vojtasol

• 18
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2008, 21:23:04 »
Niestety widzę, że maniekasus nie wyjaśnił jasno, a MaryGave nie ma bladego pojęcia o temacie.

Uspokój się, wyrażasz się zbyt emocjonalnie. Zdanie że ktoś "nie ma bladego pojęcia o temacie" nie wnosi niczego dobrego. Uważam, że osoba tak potraktowana chciała dobrze i może nie rozpisała się dokładnie na temat swojej wiedzy. Ale to nie jest powód, żeby komuś pisać, że nie ma bladego pojęcia! Forum powinno być od tego, by jasno, precyzyjnie i GRZECZNIE wyrażać swoje pytania i odpowiedzi. Jeśli Ty masz o wszystkim "blade pojęcie" to po co kalasz się pisaniem do tych co nie mają? W tym wypadku mamy do czynienia z potrzebą zaspokojenia manii wyższości... Proszę moderatora o wystosowanie notki do tego Użytkownika, aby stostował zasady Netykiety i dobrego wychowania przede wszystkim...

*

Offline conneXion

• **
  • 182
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2008, 21:24:52 »
heh pozatym jakby mial " blade pojecie " napewno by tu nie pisal ...

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2008, 21:27:02 »
A co do routera to może być taki najtańszy ? :D

*

Offline conneXion

• **
  • 182
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2008, 21:40:28 »
hmmm dokladnie niewiem czy tak sie da ...
http://allegro.pl/item402546616_linksys_wrt54gl_eu_v1_1_sklep_wawa_gw_megatanio_.html
jezeli da sie z niego wykrecic jedna antenke odpowiadajaca za " przyjmowanie " polaczenia ...

najprostrzym rozwiazaniem jest kupienie drugiej kart sieciowej z opcja wifi i zrobic polaczenie mostkowe z tego co wiem ;]

oczywiscie moge sie mylic

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 31, 2008, 12:40:33 »
vojtasol: Spokojnie, może przesadziłem odrobinę, ale stwierdziłem w miarę neutralnie (tak mi się wydawało) fakt. Nie napisałem, że jest głupi i niech spada lub użyje guglarki, tylko że się nie orientuje w temacie na tyle, żeby sensownie skorzystać z porady maniekasus'a - która ma głęboki sens, ale na pewno nie w takim wykonaniu, jaki zaproponował po chwili MaryGave - nie powiesz mi chyba, że przełączenie karty łączącej z Internetem to nie było typowe błądzenie we mgle. Poza tym staram się coś wyjaśnić przy tym, więc...
Wracając do tematu:
MaryGave: tak jak napisałem, bez dogadania się z administratorem (lub dobrego zorientowania się w zabezpieczeniach/konfiguracji) sieci potrzebujesz DWÓCH urządzeń: Jednego, które odbierze połączenie z anteny (tzw. odwrotny Access Point, lub Access Point w trybie klienta) i przetworzy je na sygnał kablowy, oraz drugiego, które je podzieli (chodzi o router) na sygnał kablowy ethernet i dodatkowo na WiFi do hermesa.
I tu propozycja: kupienie dwóch identycznych routerów WRT54GL i załadowanie do nich firmware DD-WRT, który umożliwia szybkie i sprawne ustawienie jednego, jako klienta i drugiego, jako routera. Przy okazji ma odkręcane anteny i można jedną z nich zawsze wyłączyć programowo, co jest niezbędne przy podłączaniu anteny zewnętrznej.
JEŻELI DOGADASZ SIĘ Z ADMINISTRATOREM (lub sieć nie ogranicza ci dostępu tylko jednym urządzeniem przez ograniczenie MAC adresów i liczby adresów IP do jednego) wystarczy użyć jednego routera WRT54GL, który w tym przypadku może działać jako repeater - sygnał pobrany z anteny na dachu wzmocni i wyśle ponownie na tym samym kanale (obiema antenami - w tym jedną przy samym routerze, a więc w domu). Jeżeli jednak sieć ogranicza przydzielane adresu IP tylko do jednego urządzenia, to o ile komputer będzie działał, to już Hermes nie (albo odwrotnie). Dlatego to wymaga dogadania się z operatorem.
Co do routera - nie, nie może być najtańszy, bo musi mieć:
1. dwie anteny i to odkręcane
2. w przypadku konfiguracji pierwszej z dwoma routerami: ten na wejściu musi umieć pracować w trybie klienta wifi i (prawdopodobnie, zależy od zabezpieczeń sieci) pozwalać na zmianę adresów MAC.
conneXion: Dokładnie od tym routerze mówię - cena całkiem dobra.
Co do drugiej karty: też zaproponowałem: wymaga to jednak pozostawienia włączonego komputera na czas zabawy z hermesem. Najprawdopodobniej metoda połączenia mostkowego nie zadziała, bo sieć operatora zwykle przydziela adres IP tylko jednej karcie MAC - więc najlepiej udostępnić internet tej dodatkowej karcie za pomocą funkcji w Windows.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline vojtasol

• 18
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2008, 03:43:22 »
vojtasol: Spokojnie, może przesadziłem odrobinę, ale stwierdziłem w miarę neutralnie (tak mi się wydawało) fakt. Nie napisałem, że jest głupi i niech spada lub użyje guglarki, tylko że się nie orientuje w temacie na tyle, żeby sensownie skorzystać z porady maniekasus'a - która ma głęboki sens, ale na pewno nie w takim wykonaniu, jaki zaproponował po chwili MaryGave - nie powiesz mi chyba, że przełączenie karty łączącej z Internetem to nie było typowe błądzenie we mgle. Poza tym staram się coś wyjaśnić przy tym, więc...

ok

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 17, 2008, 23:08:31 »
Sorry że odkopuje :D na innym forum dowiedziałem się że wystarczy mi ten router http://www.wasserman.pl/index.php?products=product&prod_id=318 i co o tym myślicie ? :D antenę z dachu podłączam pod pierwsze wejście a antenę drugą panelową pod drugie :D i mam net w domu :D

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2008, 20:37:57 »
Tak, o ile dogadasz się z adminem sieci w sprawie konfiguracji - dokładnie tak jak pisałem.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 19, 2008, 21:15:12 »
Dobra stwierdziłem że nie będę doczekiwał się odpowiedzi płaszcząc tyłek :D odwiedziłem admina pięć minut i wszystko wiem :D u nich zakupię router czy ap nie pamiętam już w cenie 50 zł ponieważ mam u nich internet ;] a za drugie już muszę sam kupić za 130 zł i mogę swoją antenę drugą podłączyć :D i wszystko mi skonfigurują ;)