HTC i wypasione menu iphona/iphonopodobne. HELP!

• 13 Odpowiedzi
  • 3131 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 8850

• *
  • 52
  • Sprzęt: iPhone 3G
HTC i wypasione menu iphona/iphonopodobne. HELP!
« dnia: Październik 27, 2008, 11:29:41 »
W urządzeniu PDA chciałbym mieć klona menu iphona lub podobne ładne i proste które jest obsługiwany za pomocą palców.
Planuję zakup urządzenia które będzie miało możliwość wgrania albo:
- przerobionego roma WM 6
- albo innego programu który będzie nakładką na system operacyjny dzięki której będę mógł obsługiwać palcami menu tak jak w iphone lub dostanę menu iphonopodobne  - proste i czyste.

1. Jaki mam wybór w przypadku nakładek? Romów?
2. Jakie warto kupić urządzenie pod tą nakładkę/roma? HTC Hermes/SPV M3100 będzie dobrym wyborem? Mam do wydania kwotę do 600 PLN  niezniszczone używane urządzenie lub mniej, nie potrzebuję GPS, klawiatury QWERTY, interesuje mnie szybkosć działania, duża bateria - długi czas działania,, możliwość włożenia karty minimum 8GB,  dobry dźwięk w odtwarzaczu mp3 z własnymi porządnymi słuchawkami. W sumiem mam już telefon który trzyma 1.5 tygodnia na baterii, więc GSM w PDA może być.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 17:04:29 wysłana przez 8850 »
Moja opinia użytkując wiele telefonów przez lata:
Najpiękniejszy tel. świata na zawsze - nokia 8850! Najlepszy tel. wszechczasów - Nokia 6310i. Najlepszy PDA - Iphone 3G/3GS. Nie zgadzasz się? Masz problem :)

*

damist

Odp: HTC i wypasione menu iphona/iphonopodobne. HELP!
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2008, 11:49:51 »
W telefonie chciałbym mieć klona menu iphona lub podobne ładne i proste które jest obsługiwany za pomocą palców.
A jaki masz telefon ?
Zapewne patrząc na dział w którym piszesz masz HTC Hermesa a to nie jest telefon !!!
Było sporo wątków na ten temat, wystarczy tylko wyjść z działu hermesa i użyć wyszukiwarki.
Chcę zakupić HTC Hermes/SPV M3100, czy do tego telefonu mogę wgrać taki przerobiony mod WM 6.0/6.1pl? Będzie dobrze działać?
Chciałeś napisać palmtopo-telefonu a to jest spora różnica :) Po za tym o jaki mod tobie chodzi ? WM 6.0/6.1 nie jest żadnym modem a systemem operacyjnym tak samo jak w przypadku telefonu i palmtopa jest to ogromna różnica.

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2008, 12:47:57 »
Nie chcę Cię już na starcie zrażać lub zniechęcać do korzystania z forum, bo jesteśmy tu wszyscy aby wzajemnie sobie pomagać, ale najważniejsza sprawa to posiadać odrobinę wiedzy aby móc swój problem wyłuszczyć w sposób zrozumiały dla innych użytkowników wtedy łatwiej będzie znaleźć rozwiązanie.

Wnoszę, że użytkujesz jeszcze nokię, albo coś podobnego i jest to zwykły telefon ...
No właśnie - jak już wcześniej ktoś napisał Hermes to NIE JEST telefon, to raczej palmtop z funkcją telefonu, a to spora różnica. Co więcej nie ma on softu, a system operacyjny, to też duża różnica. W skrócie palmtopo-telefon ma się tak do telefonu jak komputer do kalkulatora :-)

W sumie, możliwości takie jak: zmiana interface-ów, programy, etc. są olbrzymie, ale jak napisałem na samym początku, musisz posiadać odrobinę wiedzy - więc poczytaj trochę FAQ, oraz Hermes dla Początkujących. Zdobyta tam wiedza pomoże Ci inaczej spojrzeć na możliwości tego typu urządzenia.

Jeżeli natomiast tak podoba Ci się interface iPhone, to oczywiści w mniejszym lub większym stopniu da się coś takiego zrobić, ale czy nie lepiej rozważyć po prostu zakup iCuda (iPhone)?

Pozdrawiam

*

Offline mariuszgsm

• 463
  • Sprzęt: x7500
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2008, 14:48:56 »
Jest taki program, nazywa sie iFonz

*

Offline 8850

• *
  • 52
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2008, 17:08:39 »
Poprawiłem pytanie, jest konkretne. Przeczytałem FAQ i pomoc - dzięki. Kupno wybranego PDA uzależniam od możliwości wgrania przeróbki menu na proste, ładne i czyste obsługiwane palcami.  Proszę o przeniesienie mojego posta na właściwe forum na które napisałem wcześniej do kategorii ogólne bo tam powinno się znaleść.  Nie mam HTC hermesa, proszę czytać uważnie mój post napisałem logicznie  :).
Co do telefonu - już jeden mam, profesjonalny do dzwonienia, 1.5 tygodnia na baterii. Iphona nie potrzebuję, wolę praktyczniejsze urządzenie w sensie możliwości, natomiast chcę mieć menu takie proste i łatwe w obsłudze jak w iphone. Czyli pewno jakiś mod WM 6.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2008, 17:14:34 wysłana przez 8850 »
Najpiękniejszy tel. świata na zawsze - nokia 8850! Najlepszy tel. wszechczasów - Nokia 6310i. Najlepszy PDA - Iphone 3G/3GS. Nie zgadzasz się? Masz problem :)

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2008, 17:14:34 »
a więc potrzebujesz telefonu do szpanu  :P Poleca podróbkę Iphone'a, menu obsługujesz palcami, jest szybki bo żaden WM go nie zamula, ma pewnie z 5 głośników, idealny do Twoich potrzeb   :P

a: będzie dużo tańszy od mulącego Hermesa ...
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline 8850

• *
  • 52
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2008, 17:22:41 »
a więc potrzebujesz telefonu do szpanu  :P Poleca podróbkę Iphone'a, menu obsługujesz palcami, jest szybki bo żaden WM go nie zamula, ma pewnie z 5 głośników, idealny do Twoich potrzeb   :P

Głupoty piszesz

- potrzebuję WM 6 ponieważ będę zarządzał strefowym systemem dźwiękowym (serwer medialny) w domu (poprzez bluetooth/wifi) poprzez to urządzenie. W przyszłości PDA będzie sterował elektroniką domową (światło, żaluzje itd.)
- potrzebuję dość duzy wyświetlacz do czytania .pdf, .doc, txt
- potrzebuję 8GB pamieci na karcie lub więcej bo słucham muzyki, przydałoby się radio. Słucham dźwięków z urządzenia ok. 2 godz. dziennie.
- nie potrzebuję żadnych głośników zewnętrznych, wystarczy wyjście stereo na słuchawki, Słuchawki mam dość dobre za 250 PLN
- potrzebuję menu proste, czyste sterowane palcami

Jeśli masz jakieś konkretne propozycje gdzie znajdę taki mod/nakładkę na system operacyjny to napisz, w innym przypadku proszę nie zaśmiecać forum ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2008, 17:33:27 »
Nakładka ala Iphone mija się z celem, tylko zamuli i spowolni, a Ty chcesz "szybko i stabilnie".
A jeśli duży wyświetlacz zobacz też HTC Universal....
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline majek

• 25
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2008, 16:35:02 »
nie potrzebuję GPS, klawiatury QWERTY

- potrzebuję WM 6 ponieważ będę zarządzał strefowym systemem dźwiękowym (serwer medialny) w domu (poprzez bluetooth/wifi) poprzez to urządzenie. W przyszłości PDA będzie sterował elektroniką domową (światło, żaluzje itd.)
- potrzebuję dość duzy wyświetlacz do czytania .pdf, .doc, txt
- potrzebuję 8GB pamieci na karcie lub więcej bo słucham muzyki, przydałoby się radio. Słucham dźwięków z urządzenia ok. 2 godz. dziennie.
- nie potrzebuję żadnych głośników zewnętrznych, wystarczy wyjście stereo na słuchawki, Słuchawki mam dość dobre za 250 PLN
- potrzebuję menu proste, czyste sterowane palcami

z tego co napisałeś HTC Hermes vel HTC TyTN vel MDA Vario II zupełnie się nie nada.
- ma klawiaturę która podnosi koszty
- nie ma radia
- nie ma wyjścia standardowego na słuchawki
- nie ma dużego wyświetlacza

menu proste sterowane palcami jest tam gdzie ktoś to już oprogramował. są nakładki np firmy spb które dają takie możliwości dla kalendarza, czy telefonu. nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie dla "zarządzania strefowym systemem dźwiękowym"

pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2008, 08:54:38 »
no dobra to moze ja sie wlacze  :P
heh jesli chcesz zeby twoje menu bylo ladne i obslugiwane palcami to proponuje jednak spb shell, ifonz jest strasznie nie wygodny, jest na necie przerobka interfejsu iphona dla pda ale i tak nie da ci takiego komfortu uzytkowania jak orginalne ...

teraz sprawa hermesowego wifi bo pisales ze chcesz to uzywac to w hermesie jest ono no powiedzmy szczerze nie rewelacyjne i raczej slabo dziala...

no coz jesli chodzi o muzyke to jesli kupisz hermesa to nie bedzie zly wybor z tym ze przejsciowka na sluchawki jest w miare droga ale oczywiscie jesli stac cie na jakies dobre sluchawki jak sam napisales to i przejsciowka za 30-50 zl to nie problem..

*

Offline alien2

• 265
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2008, 19:53:23 »
Funkcjonalność można zwiększyć Wisbarem, innym sposobem jest zapoznanie się z tym tematem: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110005

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 05, 2008, 20:13:06 »
tak, funkcjonalność...  Wisbarem -Bardzo "lekkim" programem, który "ani troche nie zamula"  :P

*

Offline alien2

• 265
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 06, 2008, 10:03:50 »
No dobra zamula :grin:. Ale to zależy czy komuś zależy na całkowitej personalizacji kosztem zżerania dodatkowych MB ramu (ja mam standardowy today :P).Ten projekt łindołso... chyba ma wielki potencjał, kiedyś sam go wypróbuje. Poza tym ikonki na today można sobie porobić np. spb.

*

Offline conneXion

• **
  • 182
  • Sprzęt: sgs , akg k420
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 07, 2008, 01:29:50 »
zobacz  Manilla 2D ... jak dla mnie jest on najlepsza opcja ( bardzo ladnie wyglada i jest funkcjonalne )
i co najwazniejsze nie zamula ;]

przyklad jak on wyglada na wizardzie : http://www.youtube.com/watch?v=E1z1ek8QN9s

link na xda-dev :
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=398173

hf & gl