Mnie też udało się “zabić” MDA Vario II przy flashowaniu radioromu. Oczywiście nie miałem wgranego HardSPL więc musiałem podejść do tej metody Platform Builder + KITL. Ponieważ nie ma wersji polskiej na forum pozwalam sobie tu wrzucić tłumaczenie tej z XDA-Developers + moje spostrzeżenia. Jeśli gdzieś było – przepraszam za powtarzanie się. Najważniejsze udało mi się ożywić mojego TyTN’a.
Spreparować kartę microSD – format FAT32, wgrać na nią SSPL-HERM.exe i wyciągnięty z HardSPL plik RUU_signed.nbh. Zmienić nazwę tego ostatniego na HERMIMG.nbh. Włożyć do telefonu.
Ściągnąć Windows CE 5.0 Evaluation Edition (czyli Platform Builder). 2,5 Gb do ściągania – lepiej zostawić na noc. Nie wiem czemu, ale przy instalacji trzeba odznaczyć domyślne x86 a zaznaczyć ARMV4I oraz Emulator.
1.
Uruchomić Platform Builder, z menu File, wybrać New Platform
Wybrać “SAMSUNG SMDK2410: ARMV4I"
Wybrać również emulator.
Wybrać Custom template i w tym momencie wybrać Finish. (olać resztę)
Z menu Build OS:
Zaznaczyć: "Copy files to release directory after build"
Zaznaczyć "Make run-time image after build"
2.
- Z menu Build OS wybrać Open Release Directory.
- Zapisać sobie na kartce ścieżkę dostępu do plików tworzonej platformy (powinno być coś podobnego do: xxxx\RelDir\smdk2410_ARMV4I_Release)
3.
- Z menu Target wybrać “Connectivity options” a nastęnie poustawiać: download=emulator, w settings ustawić wielkość pamięci na 256MB oraz wybrać skórę "pda", ustawić transport=usb a debug=none
4.
- Z menu Build OS wybrać "Build and Sysgen"
Rozpocznie się kompilacja – będzie długo trwało – trzeba pozwolić, żeby się system skompilował.
5.
Po zakończonej kompilacji:
W katalogu ze ścieżki dostępu zapisanej powyżej należy utworzyć 3 pliki (jakiekolwiek) i pozmieniać im nazwy na: stk_service.dll, ril.dll and rilgsm.dll. W innym tutorialu tej metody znalazłem informację, że trzeba dodać czwarty plik: serial_cmd.dll i piąty: nk.bin – [w moim przypadku olałem ten serial_cmd.dll a nk.bin już był. Do przygotowania tych trzech dll użyłem przypadkowych plików *.jpg, a ich wielkość była około 150 kb].
6.
- Z menu Target wybrać Release Directory Modules I następnie dodać te utworzone dll’e
7.
- Uruchomić TyTN’a in w trybie debugowania KITL (przyciski COM MANAGER + POWER + RESET)
Po pojawieniu się tego trybu należy wcisnąć lewy przycisk OK (ten przy kółku) – włączy się wtedy komunikacja po USB.
- W Platform Builder, wybrać z menu Target -> Attach device
Najprawdopodobniej pojawi się komunikat o błędzie, że nie ma wystarczająco dużo RAMu. Trzeba zaczekać parę sekund – powinno zacząć się coś dziać (TyTN będzie się odpalał).
W opisie na xda-dev jest tutaj trochę głupot popisanych – po prostu ktoś nie przeczytał komunikatów. Może się tak zdarzyć, że PB nie połączy się od razu. Wtedy należy wybrać z menu Target -> Detach, reset TyTN i wejście do KITL, Target -> Attach – do skutku.
Na xda-dev jest optymistyczny opis jak to wszystko dalej ładnie się ładuje i telefon się uruchamia. U mnie nie było niestety tak różowo. System telefonu startował, ale nic na ekranie się nie pojawiało (był cały czas biały, a PB odbierał tylko z niego informacje, z których wynikało, że telefon na coś czeka). Po 15 powtórkach wściekłem się i odłączyłem telefon.
Następnie przypadkowo po 20tym resecie wysunąłem klawiaturę i zamknąłem ją, gdy pojawił się splash. I… system zabotował do końca. Po odpaleniu się zwisł. Ale było to już coś. Powtórzyłem więc zabawę z PB, odłączenie, reset, wysuniecie klawiatury, splash, zamknięcie klawiatury I za 10tym razem udało się. Ponieważ miałem spreparowaną kartę – udało mi się uruchomić File Explorer i odpalić SSPL_HERM.exe. Telefon rebootował, odpalił się bootloaderze i odpalił HardSPL. Potwierdzić ładowanie klawiszem Power.
Potem już łatwizna – załadowałem na kartę radiorom (znowu zmiana nazwy na HERMIMG.nbh), odpaliłem w bootloaderze i radio się wgrało.
Uważam, że metoda na PB i KITL jest mało przewidywalna, a opis z xda trąci czarną magią, Jakoś jest jednak skuteczna – mnie się udało. Warto próbować.