HTC Hermes herm300 uszkodzony flashowaniem :( pomożcie proszę

• 17 Odpowiedzi
  • 4727 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,

tak niestety wyszlo, ze stalem sie szczesliwym posiadaczem owego urzadzonka, ale z simlockiem :/
troszke sie pospieszylem z tym i wgralem nie ten obszar radio, ktory powinienem i mam problem juz ponad 6 tygodni.
dlugo to trwalo zanim udalo mi sie wgrac cokolwiek do niego ,ale po wgraniu  pliku o nazwie: 3des[1]. 2_HERMES_Mobile_6 wszysko wygladalo na ok, z jednym problemem: magicny napis "no Gsm" i znowy kilka dni i nocy prob, niestety bez efektu.

aktualnie smartphonik wiesza sie na logo t-mobile, a po wejsciu we flashmode wyswietla: IPL 1. 00 i SPL-1. 01  i nie potrafie wgrac ponownie 1. 04,

pozniewaz w mtty po wpisaniu komendy task 32   wypisuje mi level 00

bede wdzieczny za jakiekolwiek sugestie lub poprowadzenie mnie "krok po kroku", poniewaz nie mam juz sily na experymenty.

pozdrawiam.

lukasz

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: HTC Hermes herm300 uszkodzony flashowaniem :( pomożcie proszę
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2007, 11:09:32 »
Czy możesz wejść w KITL?
COMMGR+POWER+RESET
Jeśli tak to są szanse ale sam tego nie postawisz - mail( nick na gazeta) / skype(nick)
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2007, 13:31:19 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2007, 11:57:41 »
tak, w tryb flashmode wchodzi bez problemu. 

mysle ze z malymi podpowiedziami uda mi sie go postawic, bo sporo czasu juz poswiecilem na pda i wspolnymi silami napewno sie uda

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2007, 12:15:54 »
Nie chodzi o tryb BL ale KITL
Jeśli tak to ściągaj Platform Builder  WM5 ze strony M$( kilka GB - uważaj )
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2007, 12:29:24 »
zadeninny tryb mi sie nie wyslwietlil poza trybem flashmode, a podana przez Ciebie kombinacja klawiszy w moim przypadku wyswietla logo tmobile i rozpoczyna ladowanie systemu, jednak po chwili wisi. .

podeslij mi prosze jak mozesz jakies linki, bycmoze cos wykorzystam

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2007, 13:34:13 »
Poprawna kombinacja:
COMM MANAGER +POWER + RESET , jak zobaczysz  "Select KITL Transport" to masz szansę .
Link : http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=PB_KITL_HERMES
Metoda to ostateczniość możesz jeszcze sprawdzić inne.
Pamietaj ryzyko jest baaardzo duże.
Czy sprawdzileś podstawowe metody :
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_UpgradeProblems
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2007, 13:41:31 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2007, 14:52:32 »
wszedl mi w tryb KITL:

ponizej mam opcje:

usb kitl oraz ethernet kitl

a jeszcze nizej:

select KITL mode: active oraz passive i podswietlone Active.

jesli mozesz podeslij mi namiary na maila: ziko77@wp. pl, zadzwonie do Ciebie, bo widze ze wiesz napewno jak mi pomoc, a a polsce malo osob zna temat mda :)

dziekuje z gory.

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 07, 2007, 16:16:14 »
Resetem wyjdz - nic nie rób .
Sciągaj PB .
A czy próbowałeś wgrać oryginalny ROM z karty?
Jest to bardzo skuteczna metoda ktora już pomogla odratować kilka Hermesów :
Weź kartę - sformatowaną w kompie na FAT32
- extract xxx.NBH z dowolnego ROM-u który miałeś w postaci SHIP - czyli yyyyy.exe
- Zmień nazwę pliku z xxxx .NBH na HERMIMG.NBH i wrzuć na kartę
- włóz kartę do slotu i uruchom tryb BL  OK + POWER + RESET
- potwierdz flashowanie
- najpier zawiśnie na kilka minut - ale później ruszy - będzie trwało okolo 30 minut

« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2007, 00:17:15 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 08, 2007, 10:05:10 »
probowalem, ale mam w tym mda spl 1. 01 i nie reaguje na rom na karcie. .

*

• 7793
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2007, 11:14:33 »
To bardzo źle - do ładowania z karty nie ma znaczenia spl .
Pozostaje PB lub wymiana MB  :'(
potrzebna zgoda

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 11, 2007, 21:32:36 »
Witam wszystkich,

Mam następujący problem:

Podczas zmiany radia na nowe 1.47, do którego link znalazłem dziś na forum, wyskoczył błąd podczas ładowania przy już przeprowadzonej operacji w 8 %. Dalsze oczekiwanie nic nie dało.
Obecny stan jest następujący (bardzo podobny do stanu hermesa opisywanego w tym wątku więc tu pisze):

SPV M3100

Herm 100
IPL-1.01
SPL -1.09

Oraz napis Serial (USB) przy połączeniu z kompem.

Ładuje się soft Schaps_WM6Pro_WWE_3.30c i zatrzymuje się na zielonym ekranie Windows Mobile.
Podświetlają się klawisze słuchawek.
Podczas początkowej próby ładowania połączenie USB z laptopem działa i komp próbuje rozpoznać urządzenie.
Po dojściu do zielonego ekranu wszystko staje.

Wejście do menu KITL jest dostępne. Nic nie zmieniałem i wyszedłem resetem. Próbowałem opisywanych w tym i innych wątkach sposobów.

Objawy są następujące.
Po wejściu do flashmode i uruchomieniu dowolnego softu i wybraniu ręcznym SPL 1.09 (autodetekcja wywala błąd) program przechodzi dalej i dochodzi nawet do rozpoczęcia zmiany (biały ekran z wskaźnikiem postępu). Następnie wywala błąd nr 262. Potem przeprowadzam: wyjęcie baterii na 3 s. wejście do flashmode i do nowa polska ludowa.

Próby wpakowania romu z karty są nieskuteczne. Czyta kartę podaje Loading... potem czasami sprawdza (tylko przy romie z orange uk) i potem na czerwono różne liczby np. przy schaps 00068002

To tyle. Co dalej z tym robić? Czy macie może jakieś pomysły?

*

• 7793
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 11, 2007, 22:12:20 »
Masz podstawowe sposoby podane. Sprawdź ładowanie kartą najlepiej orygiinalny rom ( operatora od którego pochodzi sprzęt. Ważne karta musi być sformatowana FAT32 i poza plikiem image dobrze aby nic innego nie było jeśli nie zadziała to pozostaje PB(Platform Builder)
potrzebna zgoda

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 11, 2007, 22:31:11 »
Dziękuję za szybką odpowiedz.
Tak jak pisałem, już próbowałem kartą.

Fotmat na FAT 32 - katra sandisk ultra II 2GB

Przy romie z Orange UK (orginalny rom pasujący do sprzętu - SPV M3100 z UK) podaje komunikaty

Loading...

Checking...

00028002
not allow

i przechodzi do stanu flashmode

Próbowałem również wyjęcia baterii na 30 minut, ale ponownie efekt ten sam.

Mam małą prośbę, możesz podać gdzie na forum jest opisany sposób o którym wspominasz - czyli PB?

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 11, 2007, 23:21:56 »
On nie jest opisany na żadnej polskiej stronie wyłacznie na xda-developers . Podany w linku. Nie jest to latwe ani proste - zbudowanie odpowiedniego ROM-u w PB zajęło mi kilkanaście dni - na razie jest to jedyna skuteczna metoda . Sprawdź jeszcze najprostszą metodę czyli wgranie ( nawet kilkakrotne ) standardowego ROM-u.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 13, 2007, 00:06:57 »
Mnie też udało się “zabić” MDA Vario II przy flashowaniu radioromu. Oczywiście nie miałem wgranego HardSPL więc musiałem podejść do tej metody Platform Builder + KITL. Ponieważ nie ma wersji polskiej na forum pozwalam sobie tu wrzucić tłumaczenie tej z XDA-Developers + moje spostrzeżenia. Jeśli gdzieś było – przepraszam za powtarzanie się. Najważniejsze udało mi się ożywić mojego TyTN’a.

Spreparować kartę microSD – format FAT32, wgrać na nią SSPL-HERM.exe i wyciągnięty z HardSPL plik RUU_signed.nbh. Zmienić nazwę tego ostatniego na HERMIMG.nbh. Włożyć do telefonu.

Ściągnąć Windows CE 5.0 Evaluation Edition (czyli Platform Builder). 2,5 Gb do ściągania – lepiej zostawić na noc. Nie wiem czemu, ale przy instalacji trzeba odznaczyć domyślne x86 a zaznaczyć ARMV4I oraz Emulator.

1.
Uruchomić Platform Builder, z menu File, wybrać New Platform
Wybrać “SAMSUNG SMDK2410: ARMV4I"
Wybrać również emulator.
Wybrać Custom template i w tym momencie wybrać Finish. (olać resztę)

Z menu Build OS:
Zaznaczyć: "Copy files to release directory after build"
Zaznaczyć "Make run-time image after build"

2.
- Z menu Build OS wybrać Open Release Directory.
- Zapisać sobie na kartce ścieżkę dostępu do plików tworzonej platformy (powinno być coś podobnego do: xxxx\RelDir\smdk2410_ARMV4I_Release)

3.
- Z menu Target wybrać “Connectivity options” a nastęnie poustawiać: download=emulator, w settings ustawić wielkość pamięci na 256MB oraz wybrać skórę "pda", ustawić transport=usb a debug=none

4.
- Z menu Build OS wybrać "Build and Sysgen"

Rozpocznie się kompilacja – będzie długo trwało – trzeba pozwolić, żeby się system skompilował.

5.
Po zakończonej kompilacji:
W katalogu ze ścieżki dostępu zapisanej powyżej należy utworzyć 3 pliki (jakiekolwiek) i pozmieniać im nazwy na: stk_service.dll, ril.dll and rilgsm.dll. W innym tutorialu tej metody znalazłem informację, że trzeba dodać czwarty plik: serial_cmd.dll i piąty: nk.bin – [w moim przypadku olałem ten serial_cmd.dll a nk.bin już był. Do przygotowania tych trzech dll użyłem przypadkowych plików *.jpg, a ich wielkość była około 150 kb].

6.
- Z menu Target wybrać Release Directory Modules I następnie dodać te utworzone dll’e

7.
- Uruchomić TyTN’a in w trybie debugowania KITL (przyciski COM MANAGER + POWER + RESET)
Po pojawieniu się tego trybu należy wcisnąć lewy przycisk OK (ten przy kółku) – włączy się wtedy komunikacja po USB.

- W Platform Builder, wybrać z menu Target -> Attach device

Najprawdopodobniej pojawi się komunikat o błędzie, że nie ma wystarczająco dużo RAMu. Trzeba zaczekać parę sekund – powinno zacząć się coś dziać (TyTN będzie się odpalał).

W opisie na xda-dev jest tutaj trochę głupot popisanych – po prostu ktoś nie przeczytał komunikatów. Może się tak zdarzyć, że PB nie połączy się od razu. Wtedy należy wybrać z menu Target -> Detach, reset TyTN i wejście do KITL, Target -> Attach – do skutku.

Na xda-dev jest optymistyczny opis jak to wszystko dalej ładnie się ładuje i telefon się uruchamia. U mnie nie było niestety tak różowo. System telefonu startował, ale nic na ekranie się nie pojawiało (był cały czas biały, a PB odbierał tylko z niego informacje, z których wynikało, że telefon na coś czeka). Po 15 powtórkach wściekłem się i odłączyłem telefon.
Następnie przypadkowo po 20tym resecie wysunąłem klawiaturę i zamknąłem ją, gdy pojawił się splash. I… system zabotował do końca. Po odpaleniu się zwisł. Ale było to już coś. Powtórzyłem więc zabawę z PB, odłączenie, reset, wysuniecie klawiatury, splash, zamknięcie klawiatury I za 10tym razem udało się. Ponieważ miałem spreparowaną kartę – udało mi się uruchomić File Explorer i odpalić SSPL_HERM.exe. Telefon rebootował, odpalił się bootloaderze i odpalił HardSPL. Potwierdzić ładowanie klawiszem Power.
Potem już łatwizna – załadowałem na kartę radiorom (znowu zmiana nazwy na HERMIMG.nbh), odpaliłem w bootloaderze i radio się wgrało.

Uważam, że metoda na PB i KITL jest mało przewidywalna, a opis z xda trąci czarną magią, Jakoś jest jednak skuteczna – mnie się udało. Warto próbować.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 11:37:39 wysłana przez kaliszon »
Nokia 9210i, SEP800, P910, X1, HTC Charmer, TyTN, Jade, I-mate 9502, 8150, XDA Flame, iP3Gs, iP4, Nokia Lumia 920

*

• 7793
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 13, 2007, 00:33:18 »
Gratulacje i dzięki za opisanie tej metody po polsku - ja sie kilkakrotnie do tego zabierałem ale nie napisałem .
Metoda jest jedyną skuteczną gdy już zawiodą wszystkie inne metody a SPL jest 1.09 .
Niestety nie wszystkie urządzenia wchodzą w tryb KITL.
Skutecznosć i przewidywalność zależy jednak od dobrania ( moje podejrzenia) odpowiednich plikow jako źródłowych do stworzenia z nich tgych dll-i .
Wg moich dotychczasowych doświadczeń powinny mieć co najmnie 1 kB . Dobrze wygenerowny ROM na naszym kompie powinien mieć co najmniej 10 MB jesłli jest mniejszy procedura wgrywania zapętla się i nie daje się odpalić systemu .
Dojscie jak w twoim przypadku do białego ekranu nie zawsze świadczy iż już sie udało. Przy dobrze skomponowanym ROMie powinniśmy w trybie PB przejść całą procedurę zaladowania systemu wraz z doprowadzeniem do momentu ładowania extended ROM . Wtedy mamy prawie pewbność iż sięudało.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 13, 2007, 11:43:19 »
No właśnie - dodałem info o tych 3 dll'ach. Jest parę spraw ciekawych jak dla mnie, ale zaznaczam, że jestem raczej lamerem jesli chodzi o budowanie OSów [z drugiej strony, ilu jest nielamerów :)]. W PB jest możliwość "odpalania" programów na dzialających systemie (Target -> Run program). Trochę liczyłem, ze w ten sposób odpalę SSPL. Niestety, mimo dodania tego exe jako modułu - nic się nie wydarzyło. Myślałem, że PB daje możliwości takiego "hybrydowego" dostępu do uwalonego TyTNa (trochę os'a z TyTN, trochę z PC :)). ale niestety - to moje marzenia tylko były:).
Nokia 9210i, SEP800, P910, X1, HTC Charmer, TyTN, Jade, I-mate 9502, 8150, XDA Flame, iP3Gs, iP4, Nokia Lumia 920

*

Offline Michel

• **
  • 183
  • HTC HD2
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 23, 2007, 22:55:41 »
Powiem, że udało mi się uratować jednego z moich dwóch Hermesów za pomocą PB i opisu z XDA. Wiem tylko, że musiałem coś zmienić, bo inaczej całą noc wałkować urządzenie i nic z tego nie wychodziło. Najwięcej trwało mi ściągnięcie całego PB (ściągałem na Hermesie po HSDPA, a drugiego podłączałem do ratowania :) ). Cała reszta zajęła z grubsza 10-15 minut. Po zabotowaniu systemu (po błędzie) odpaliłem SSPL Desa i normalnie podłączyłem urządzenie. Co do dllów, to wystarczy utworzyć choćby pusty plik *.txt i przemianować go na nazwa.dll. Sam tak robiłem więc nie martwcie się o dobieranie tych plików.
HTC HD2
HTC Hero
TomTom Go 920T