Hermes i VOIP

• 5 Odpowiedzi
  • 621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hermes i VOIP
« dnia: Marzec 26, 2008, 18:10:45 »
Witam
Dopiero zaczynam zabawe ze swoim VARIO II i wyczytałem ze mozna uzywac pp wgranym ROM WM6 telefonii VOIP. Pytanie moje jest następujące - czy HERMES zastepuje bramke Voip ?
Obecnie mam router bezprzewodowy i Vario II - czy musze sie zaopatrzec jeszcze w jakies urzadzenie aby dzwonic przez Voip ?

maxjan

Odp: Hermes i VOIP
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2008, 23:58:39 »
Tez miałem kupic bramke voip'owa, ale kupilem spv3100 i okazalo sie,ze wystarczy routerek, wm6, hermesik i możesz rozmawiac do woli - u mnie czasami cos trzeszczy w sluchawce ale poza tym jest oki.

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2008, 07:03:40 »
Witam
Dopiero zaczynam zabawe ze swoim VARIO II i wyczytałem ze mozna uzywac pp wgranym ROM WM6 telefonii VOIP. Pytanie moje jest następujące - czy HERMES zastepuje bramke Voip ?
Obecnie mam router bezprzewodowy i Vario II - czy musze sie zaopatrzec jeszcze w jakies urzadzenie aby dzwonic przez Voip ?

maxjan

router z adsl 1mb/256kb i dobrze ustawione vario wystarczy aby moc rozmawiac przez voip. neistety czasami pojawia sie problem z wybieraniem numeru (wklepuja sie nawiasy i przez to pojawia sie komunikat "nie ma takiego numeru"), ale i na to na forum ktos juz znalazl rozwiazanie

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2008, 21:03:18 »
Udało mi sie uruchomic Voipna swoim PDA za pomoca Sip  Voice Tool 2.0.1 jednk mam pytanie: bowiem moge odbierac rozmowy natomaist nie wiem jak moge dzwonic - wie ktos - prosze o pomoc ...

*

Offline vroobell

• *
  • 81
  • Sprzęt: HTC TyTN 6GB SDHC, Nokia 1600
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2008, 07:30:26 »
a mi się nie udało uruchomić voipa na hermesie. niby wszystkie ustawienia były ok ale nie chciał się połączyć z serverem ipfona :(

Udało mi sie uruchomic Voipna swoim PDA za pomoca Sip  Voice Tool 2.0.1

chodzi chyba o sip config tool ?
ROM:  CRCs Release 13.3 - Stable Thread (Build 20270)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2008, 08:57:10 »
chodzi chyba o sip config tool ?
tak, tak oczywiscie

Juz sobie z tym poradzilem, ale mam inny klopot otoz w momencie kiedy urzadzenie moje przechodzi w stan czuwania (nie mylic z uspienia)  to zrywa mi polaczenie z WIFI a usluga Voip jest "Niedostepna", natomiat jak uruchomie urzadzenie (przciskiem zasilania ze stanu "uspienia") to moje urzadzenie polaczy sie z siecia WIFI i Voip mi pokazuje "Trwa wyszukiwanie" i wtedy juz mi wszystko działa.

Jak zrobic zeby WIFI i Voip działał caly czas. Dodam iż urzadzenie jest w tym samym miejscu gdzie jakosc WIFI jest dobra.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2008, 11:17:44 wysłana przez maxjan »