[solved] wifi

• 9 Odpowiedzi
  • 1069 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lo53r

• 26
[solved] wifi
« dnia: Maj 06, 2008, 14:49:16 »
Witam

Właśnie zacząłem się zastanawiać co jest z tym wifi. Do wifi z otwartym lub WEP'em idzie się połączyć, natomiast WPA/WPA2 ni chu chu. Wina sprzętu, moich zdolności czy wsparcia ze strony oprogramowania w telefonie.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2008, 11:40:26 wysłana przez lo53r »

*

Offline kaamien

• 314
  • Sprzęt: TyTN, Diamond, Milestone
Odp: wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2008, 17:27:48 »
A to bardzo dziwne!
Ja w domu mam właśnie WPA2 (nie zwykły personal lecz miksowanie szyfrowania TKIP + AES), ze zmiennym kluczem co 3600 sekund, i śmiga bardzo ładnie.
Próbowałem także zwykłe WPA2, WPA, również WEP - za każdym razem bez problemów.

Musisz coś źle ustawiać albo na routerze albo na Hermesie. A jeśli wszystko jest dobrze, to coś z modułem WiFi (sprzętowo) lub też ROM (programowo) się posypało. Innych możliwości nie widzę.

Spróbuj pokombinować, a jak się nie uda to wrzuć nowy ROM do Hermesa i wtedy sprawdź. Dodam tylko, że ja używam POLOKa 3.0 3.0e Normal (Era Base) by qsqa.

*

Offline lo53r

• 26
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2008, 17:53:42 »
Witam i dziekuje za odpowiedz

Również jak i Ty używam tegoż to rom-u dziwi mnie jednak fakt, że laptop bezproblemu się łączy z siecią. Tak ku woli ścisłości. W hermesie ustawiasz ssid haslo szyfrowanie i dajesz połącz i teoretycznie to wszystko powinno chodzic ?

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2008, 17:57:39 »
SSID nie mam ukrytego, więc sieć wykrywa mi normalnie. Podczas połączenia (tylko za pierwszym razem) prosi o klucz - wpisuję, OK, i łączy się już bez podawania hasła (hasło jest zapisywane w ustawieniach). Oczywiście mam też włączone filtrowanie po MACach.

*

Offline lo53r

• 26
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2008, 18:15:22 »
najwyrazniej bede musial z pracy pozyczyc jakies urzadzenie i sobie w domu w wolnej chwilipotestowac. jutro  dam znac jak mi poszlo.

Edit:

Właśnie porównuje ustawienia laptopa, który łączy się bez problemu i widzę tutaj opcje takie WPA-PSK i szyfrowanie TKIP. Hasło napewno jest dobre ponieważ przed chwilą je raz jeszcze wpisywałem i działa. Na Hermesie niestety. Ustawiłem WPA-PSK szyfrowanie TKIP dałęm hasło i jak to się mówi lipton, cały czas jest łączenie. Ma ktoś jakieś porady ? Przypominam, że do sieci bez zabezpieczeń ewentualnie opartej na samym WEPie chodzi.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 08:45:25 wysłana przez lo53r »

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2008, 13:39:00 »
u siebie mam WPA-PSK i szyfrowanie AES i działa ok. SSID w routerze rozgłaszane publicznie.
Czasem musze kilkukrotnie włączyć/wyłączyć wifi aby połączyć się do sieci... ale tylko czasem ;)
Router linksysa.
Rom Schaps 4.31

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2008, 16:01:22 »
Ja natomiast powtórzę to co wcześniej - net po WiFi śmiga elegancko. I nie mam tak jak p77, że muszę czasami włączyć/wyłączyć WiFi. Zawsze, podkreślam ZAWSZE, łączy mnie bez problemów. Co prawda Hermesa mam na razie bardzo krótko, bo niecałe 2 tygodnie, ale każdego dnia używam WiFi, nie raz łączę się kilka razy dziennie z moją siecią domową i zero problemów.

Dla rozjaśnienia sytuacji: Router Linksys WRT54GC-EU (czyli to samo co WRT54GC). Bardzo popularny.

Edit:
Mam pewien pomysł. Czasami w różnych nietuzinkowych routerach bywa tak, że nawet jeśli nasz MAC wpisany jest do tablicy zezwoleń, to niestety nie chce udostępnić połączenia. Trzeba specjalnie wejść na router z poziomu tego właśnie urządzenia (w naszym przypadku Hermesa) i sklonować MAC (mimo tego, że jest on już udostępniony na routerze). Wątpię żeby to pomogło, ale kto wie, czasem dziwadła dzieją się z routerami, wiem co mówię bo przeszło mi przez ręce kilka "ciekawych" modeli :)
Ustaw zabezpieczenia WPA2 i połącz się z siecią. Jeśli Cię połączy, to wejdź na router z Hermesa. Jeśli Cię nie połączy (będzie łączyło w nieskończoność) to spróbuj na siłę wejść na router podczas tego połączenia - po prostu uruchom Opere czy IE i spróbuj - może się udać mimo że trwa łączenie.
A jeśli to nie pomoże, to ustaw np. ochronę WEP lub bez żadnych zabezpieczeń i wtedy wejdź na router z poziomu Hermesa i sklonuj jego MAC.

Daj znać jak poszło :) Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 16:06:36 wysłana przez kaamien »

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 07, 2008, 21:34:54 »
Ja natomiast powtórzę to co wcześniej - net po WiFi śmiga elegancko. I nie mam tak jak p77, że muszę czasami włączyć/wyłączyć WiFi. Zawsze,

sytuacja którą opisałem mam dopiero po ustawieniu wszystkich zabezpieczeń, tzn. wpa2 + filtrację MAC.
Jako, że zdarza się to tylko czasami to nie szukam przyczyny, choć podejrzewam spore zagęszczenie wifi w zasięgu hermesa. A swoją drogą włącz jakiś skaner i popatrz czy nie masz jakiś sieci na tym samym kanale.

Router linksys wrt54gc

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 07, 2008, 21:41:06 »
A swoją drogą włącz jakiś skaner i popatrz czy nie masz jakiś sieci na tym samym kanale.

Nie mam żadnych innych sieci. Neta z zewnątrz mam po kablu, a najbliższa sieć bezprzewodowa jest w okolicy 1km, i to na kanale 13, a ja mam 6. Może jeszcze jakiś sąsiad ma w domu router i sieć po WiFi, ale bardzo w to wątpię gdyż znam prawie wszystkich i chyba każdy kto ma neta w mojej okolicy, ma neta po kablu (operator - router bez WiFi - kabel RJ45 do kompa). Nie mieszkam w mieście, więc sprawa jest o wiele prostsza :) Ja natomiast mam kilka kompów w domu, laptopa i Hermesa, więc rozdzieliłem sobie łącze.

Bardzo możliwe że kanały też są przeszkodzą, jeśli np. ktoś mieszka w bloku i na każdym piętrze jest jakiś router. Oczywiście najlepiej ustawić kanał który jest najdalej od wszystkich innych kanałów innych sieci - ale nie zawsze się tak da - wystarczy że w bliskiej okolicy jest 13 sieci i wszystkie kanały MOGĄ być już zajęte. Ustawiając kanał na taki, jakie jest już używany przez kogoś innego, narażamy się na komplikacje, spadek transferu itd.

*

Offline lo53r

• 26
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2008, 09:50:47 »
Uwaga Uwaga !!

Udało mi się połączyć. Jedyne co zrobiłem to wyłączyłem:

menu > Ustawienia > Network Plugin > Enable Network folder - ta opcja teraz NIE MA u mnie "ptaszka"

Wcześniej ją miałem włączoną i co najśmieszniejsze sam ją włączyłem :D, w takim razie dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i poszukiwaniu rozwiązania. Polecam się na przyszłość.

Pozdrawiam.