Jaka ładowarka?

• 13 Odpowiedzi
  • 2998 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Xavier123

• 42
  • Sprzęt: HTC Hermes
Jaka ładowarka?
« dnia: Listopad 19, 2009, 19:34:41 »
Zepsuła mi się ładowarka i tu moje pytanie czy można ładować za pomocą jakiejś innej. Mam w domu ładowarkę o takich parametrach: Input:AC100-250V 50/60Hz, Output: DC5.0V+/-0.5V DC400mA i czy ona się nada? Wiem że można ładować komputerem ale to zbyt długo trwa.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Jaka ładowarka?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2009, 19:37:43 »
To co podałeś ma zbliżone parametry do kabla z PC, więc nie licz na lepsze wyniki. Do tego całkiem padniętą baterię podnoszą tylko oryginalne ładowarki, tyle w temacie (wielokrotnie już przerabianym)

BTW. kolejne zapytania w tym temacie w moim odczuciu będą wyrazem Twojego lenistwa i alergii na opcję szukaj.

*

Offline szpanbix

• 27
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2009, 01:05:41 »
Jeżeli tam pisze że napięcie wyjściowe to +/- to chyba nie może być gdyż taki symbol ozancza napięcie symetryczne. A w USB jest stosunek + do 0.

Pozdro

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2009, 09:55:25 »
Jeżeli tam pisze że napięcie wyjściowe to +/- to chyba nie może być gdyż taki symbol ozancza napięcie symetryczne. A w USB jest stosunek + do 0.

Pozdro

Jak nie rozumiesz oznaczeń to może lepiej nie udzielaj się w temcie i nie ośmieszaj się.

Jeśli ładowarka działa w zakresie 4,5V-5,5V (bo dokładnie to zostało napisane) to jest to całkowicie normalne działanie  (zależne od obciążenia).

*

Offline szpanbix

• 27
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2009, 17:44:01 »
Antej jeżeli podam napięcie +/- 5V oznacza to że są trzy przewody... Jeden daje +5V a drugi -5V trzeci z kolei to 0.
Jeżeli połączysz 1 i 2 to dostaniesz 10V. Takie zasilanie wykorzystuje się zazwyczaj we wzmacniaczach. Jeżeli faktycznie jest to napięcie symetryczne to musisz sprawdzić voltomierzem między którymi przwodami będzie 5V.

Skoro jednak uważasz że nie rozumiem oznaczeń to co twoim zdaniem oznacza symbol +/-?

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2009, 17:47:47 »
szpanbix nie wyrywaj oznaczenia z kontekstu
jest napisane DC5.0V +/- 0.5V co oznacza że ta ładowarka daje od 5.5V max do 4.5 V min
X7500,i780,B7350 ,N8010 ,N7000, BB9810, B7620, NOKIA 6720, B2710, MSI U160 Samsung Xcower 2 ,Q10, Q 20 BlackBerry Passport Silver Edition no i do tego iPhone 7 Plus iPhone SE 128GB  ....narazie wszystko

*

Offline szpanbix

• 27
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2009, 17:56:03 »
Co do tej ładowarki to nie opłaca się nawet próbować gdyż maksymalny prąd uzwojenia wtórnego to: 400mA...
Moja ładowarka od Hermeas daje 1A.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2009, 18:17:25 »
Skoro jednak uważasz że nie rozumiem oznaczeń to co twoim zdaniem oznacza symbol +/-?
Polecam się zaznajomić z pojęciem "odchylenie standardowe"
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2009, 18:27:14 »
... +/- 0,5V oznacza to że są trzy przewody...
(wybacz że poprawiłem Twój cytat ale wpisałeś jakąś totalną bzdurę)

Czytaj ze zrozumieniem oznaczenia na ładowarce, podałem Ci już wyjaśnienie tego zapisu.
Jak dla mnie to nigdy nie rozebrałeś ładowarki do tel./PDA skoro piszesz takie bzdury.

Co do tej ładowarki to nie opłaca się nawet próbować gdyż maksymalny prąd uzwojenia wtórnego to: 400mA...
Moja ładowarka od Hermeas daje 1A.

I znowu bełkot jak "przy tablicy" w pierwszej klasie technikum elektrycznego, ktoś coś słyszał ale nie kuma całkowicie tematu.

Dla mnie właśnie taki poziom wiedzy reprezentujesz.

Co z tego ze ma max 0,4A, jesli cykl ładowania rozpocznie się to można ładować. Swoją teorią uśmierciłeś właśnie tezę że "z PC da się naładować PDA". Dziwne, bo wiele osbób tak właśnie robi i dają radę.
Wady:
-czas cyklu ładowania
-problem ze wzbudzieniem baterii, czyli rozpoczęciem cyklu ładowania.

-
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 18:36:08 wysłana przez Antej »

*

Offline szpanbix

• 27
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2009, 21:54:44 »
Wcześniej nie napisałem że +/- 0.5V to 3 przewody, a pozatym Xavier123 nie napisał że to jest ładowarka komórkowa. Mógł być to również prostownik co akurat Ty byś mógł nazwać ładowarką. W ładowarce telefonu są faktycznie dwa przewody, ale to może być akurat jakiś zasilacz to jakiegoś przesteru gitarowego albo czegoś.
No racja pisze tam DC5.0V+/-0.5V - to mówi o tym odchyleniu standartowym.
Poprostu pisze że +/- to zasilanie symetryczne bo tak zawsze się oznacza na schematach. Kilka razy budowałem coś zasilaniem symetrycznym (np. zasilacz warsztatowy) i dlatego tak napisałem.
Nie jestem jeszcze w liceum ale mam już za sobą dużo poważnych konstrukcji typu wzmacniacz lampowy.  :ok:

A co do tego poboru prądu to zawsze telefon steruje ładowaniem, a nie ładowarka więc dlatego komputer się nie wyłącza przy ładowaniu (ze względu na przekroczenie poboru prądu).
No więc można spróbować z tą ładowarką 400mA tylko że czas ładowania może być wydłużony. Nie bez powodu HTC daje ładowarki 1A.
Pozdro
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 21:57:38 wysłana przez szpanbix »

*

Offline Xavier123

• 42
  • Sprzęt: HTC Hermes
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2009, 19:23:31 »
szpanbix moim zdaniem to napisałem jak byk w pierwszym poście że to ładowarka a nie jakiś prostownik

*

Offline szpanbix

• 27
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2009, 20:22:56 »
Eh. No nie musi być to przecierz prostownik. Już chyba wszystko wyjaśnione. tak? Masz zwykłą ładowarkę 5V 400mA. No to teraz musisz tylko mieć jeszcze wtyczkę mini-USB. Jak nie masz to weź sobie kabel USB z końcówką mini-USB do aparatu (taki którego możesz się pozbyć  :ok:), odetnij wtyczkę tą większą (standartowy rozmiar USB) i odizoluj kabelki. Zobaczysz 4 przewody. Zielony i biały (czasami żółty) zaizoluj, a do czerwonego przylutuj plus i do czarnego masę. Jak już wcześniej Antej napisał stracisz na tym że dłużej będzie Ci się ładował pocket.
Pozdro

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 23, 2009, 21:12:45 »
 :O
@szpanbix
Czemu komplikujesz temat? Posty sobnie nabijasz tym całym gadaniem?
Autor na pewno ma ładowarke miniUSB 5V 0,4A. Gdyby było inaczej na pewno nie zadałby tutaj tego pytania, bo doskonale znałby zasady budowania takich urządzeń.
Znowu chwalisz sie jaką to masz wiedzę, a wychodzi z tego śmiech na sali.
Wygląda jakby Tobie trzeba było tłumaczyć wszystko co oczywiste a nie autorowi.

Dla mnie temat został wyjaśniony do końca i zgłaszam go do zamknięcia.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 21:14:26 wysłana przez Antej »

*

Offline szpanbix

• 27
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 23, 2009, 21:37:28 »
Antej wiesz co Ci powiem? Sam sobie bijesz posty swoim gadaniem. Co to ma za znaczenie co tu jest śmiechem na sali. Raczej to że sam byś nie poradził czegoś komuś tylko odrazu odsyłasz do google albo prowadzisz jakieś bezsensowne dyskusje.
Temat do zamknięcia. Wszystko wyjaśnione.