GPS w TyTN

• 60 Odpowiedzi
  • 11113 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
GPS w TyTN
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 08, 2007, 12:28:12 »
Na razie wieści brak - dopóki nie uda się dokonać prawidłowego transferu danych( ciągłego wysyłania danych z odbiornika) - nie na poziomie Bootloadera ale na poziomie aplikacji to musimy czekać.
U mnie co prawda udaje się przez około minutę otrzymywać jakieś dane ( niestety nie jestem w stanie podejrzeć jakie) do aplikacji iGo na porcie COM 7  - kilkukrotne mignięcie zółtego wskaźnika w iGo.
Ale nie jest to poprawne bo wg bootloadera te informacje idą na COM 9 - a na tym porcie iGo niczego nie wykrywa.
Wygląda na to iż ktoś musi napisać nowe DLL-ki np  RILGSM.DLL.
potrzebna zgoda

*

Offline ŁYSY

• 11
GPS w TyTN
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 16, 2007, 13:41:57 »
no i w temacie GPSA w TYTN zrobiła nam się na wątku cisza.... a najgorsze jest to, że lada dzień znikną nam pewnie romy z XDA dev... i będzie kicha...

*

Offline alzail

• **
  • 118
    • http://www.barbesale.pl
GPS w TyTN
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 16, 2007, 14:05:28 »
A'propos GPS - przestaje to wygladać tak różowo - numery satelit w logach z dzialania programu sa inne niż numery satelit z normalnego GPS-u , być może lapiemy Glonass ??? a być może te dane są to tylko wzmocnione szumy z przypadkowymi danymi.
A zdjęcia potwierdzają iż w Hermesie nie ma anteny która moglaby odbierać sygnały - czyli jesli nawet cała procedura tricków w ROM-ie się powiedzie to trzeba będzie ingerować wewnątrz aby dorobić - podlączyć antenę dla GPS-u. Koszt anteny zewnętrznej to max 300 zł - czy jest sens się tak bawić w ten GPS i tak na niego liczyć?
M$ też nie pozwoli aby takie zmienione ROM-y były na stronie XDA-Developers.
Czyli pozostaje szukanie ROM-ów po dziwnych miejscach a to przestanie być bezpieczne.

wypowiedz "jas_pik" z innego wątku.

GPS w TyTN
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 25, 2007, 14:14:25 »
witam.
Jakies nowosci w temacie TYTN i GPS ?
Poz RM

*

Offline Edwardo

• **
  • 213
  • Sprzęt: Diamond
GPS w TyTN
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 25, 2007, 14:57:47 »
tak, przymierki do montowania anteny gps...

*

Offline sudnia

• **
  • 126
GPS w TyTN
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 27, 2007, 12:50:50 »
Czekamy cierpliwie, co prawda nie lubię grzebać w "bebechach" ale zeby zgrać na nosie HTC którym po raz kolejny nie zależy na odbiorcach swoich modeli - zrobię to.

GPS w TyTN
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 27, 2007, 14:50:03 »
A ja znalazłem na allegro taki model, który ma najnowsze oprogramowanie i odblokowany, działający GPS   ;)
http://allegro.pl/item170696467_htc_hermes_spv_m3100_qtek_9600_f_k_sklep_.html

A więc chłopaki uczcie się :-))))))))

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
GPS w TyTN
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 27, 2007, 14:58:35 »
odblokować moduł GPS to akurat, żaden problem
problemem jest aby on działał poprawnie i przesyłał dane do aplikacji, a z tym jest wciaż niestety problem /i nie dotyczy to tylko anteny/
----------------------------
the born to be wild

*

Offline 1jedrzej1

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC HD2
GPS w TyTN
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 27, 2007, 15:23:36 »
Cytat: "mmmario"
A ja znalazłem na allegro taki model, który ma najnowsze oprogramowanie i odblokowany, działający GPS   ;)
http://allegro.pl/item170696467_htc_hermes_spv_m3100_qtek_9600_f_k_sklep_.html

A więc chłopaki uczcie się :-))))))))

wlasciciel tego uzadzenia napisal ze GPS odblokowany, ale dodał ze
"Nie próbowałem jak telefon współpracuje z oprogramowaniem (np. mapami). "
Czyli ze GPS jest ale nie jest :P
HTC HD2
   Manila: 2.5.20181527.0
   ROM: 3.14.479.2
   Radio: 2.15.50.14

*

• 7793
GPS w TyTN
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 27, 2007, 16:56:15 »
mmmario
Poczytaj mój post sprzed miesiąca  :))
potrzebna zgoda

GPS w TyTN
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 04, 2007, 13:17:39 »
mam od 2 tygodni trinity i .............. gps dziala swietnie (wezcie poprawke na mala antene). Jestem "nowy" z PPC (przesiadka z PalmOS) wiec poprostu balem sie sam zaryzykowac odblokowania-> w trakcie dokonywania zakupu w palmtop expert "zagailem"na temat mozliwosci odblokowania i Panowie za oplata, spelnili moje zyczenie; szybko i sprawnie :proud: (polecam sklep zdecydowanie!) Fakty sa takie: sprzet smiga az milo, tzn np. AutoMapa spoko. Nie mialem mozliwosci bawic sie zestawami na BT wiec nie mam porownania ale z tego wyczytalem na pdaclub, trinity nie ma sie czego wstydzic ;)

GPS w TyTN
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 04, 2007, 14:51:03 »
Napisz więcej szczegółów. Rozumiem, że na zewnątrz nie widać żadnej różnicy, czy tak? Jak szybko wstaje Ci GPS w Automapie?

*

• 7793
GPS w TyTN
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 04, 2007, 15:18:45 »
Klimson
Ale jak wiesz Trinity ma GPS w standardzie -jest już nawet z oficjalnym ROM-em - ma też zrobioną antenę do GPS-u  a tutaj rozmawiamy o Hermesie czyli Tytn.
Problemem Tytn-a jest to że jeden z pinów  ukladu odpowiedzialny za odbiór sygnałów nie jest podłaczony do niczego - czyli zbiera dziwne sygnały - przypadkowe/szumy  -a ponieważ poruszamy się w dość wysokim zakresie częstotliwości prowadzenie tego polaczenia nie jest proste - nie może to być to kawaleczek drucika - chyba jedyną mozliwością jest poprowadzenie ścieżki ( nowej) zrobionej z prawie czystego srebra ( napylenie) - bo pisaki do tworzenia ścieżek nie dają dobrych efektów - zawartość srebra w nich jest zbyt mała.

Chyba trzeba czekać aż HTC stworzy nowy model z rozwiązaniem takim jak w Trinity   ale z klawiaturą.
potrzebna zgoda

GPS w TyTN
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 04, 2007, 16:17:58 »
Cytat: "fakof14"
Napisz więcej szczegółów. Rozumiem, że na zewnątrz nie widać żadnej różnicy, czy tak? Jak szybko wstaje Ci GPS w Automapie?
dokladnie na zewnatrz nie ma roznicy bo jak wiadomo z poprzednich watkow modul gps fizycznie jest w kazdym trinity tylko z jakis wzgledow htc nie zdecydowalo sie go odblokowac "programowo".
Jest to moj perwszy gps wiec sorki za brak profesjonalizmu ;)  
Jest tak; jesli odpale najpierw VisualGPSce to lapie fix ca 1min (na oko bo nie mierzylem) a potem to od razu jak odpale AM to wszystko gra. Czy o to Ci chodzilo?

GPS w TyTN
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 04, 2007, 22:05:49 »
Mniej więcej o to pytałem.  Napisz jeszcze po jakim czasie GPS łapie sygnał na automapie bez wcześniejszego odpalania VisualGPSce? Ile zapłaciłeś razem z tą modyfikacją?

GPS w TyTN
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 05, 2007, 14:21:07 »
Cytat: "fakof14"
Mniej więcej o to pytałem.  Napisz jeszcze po jakim czasie GPS łapie sygnał na automapie bez wcześniejszego odpalania VisualGPSce? Ile zapłaciłeś razem z tą modyfikacją?
no wiec koszt to 150pln za odblokowanie a dzisiaj zrobilem test i po odpaleniu AM w 45s ustalil pozycje :D (na starcie gps byl wylaczony).

GPS w TyTN
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 06, 2007, 12:55:46 »
...no i też kupiłem:). I potwierdzam, że w Trinity potrafią odblokować GPSa.

*

Offline Edwardo

• **
  • 213
  • Sprzęt: Diamond
GPS w TyTN
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 06, 2007, 13:16:40 »
bo triniti jest sprzedawana w wersjach z gpsem i bez gps. w japoni jest nawet z radiem fm sprzedawana. wiec odblokowanie nie bylo problematyczne, tak jak w hermesie, ktorego wersji z gps nie ma.

GPS w TyTN
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 06, 2007, 18:15:48 »
i odkrylem cos takiego: w aparacie jest opcja robienia zdjec z gps, co prawda jakos dluuuuugo sie inicjowalo to gps, wiec odpalilem visualgpsce i potem poszlo migiem. Zrobilem zdjecie, szukam go i co sie okazuje (mama ustawiony storage na karcie) powstal folder "MY POI" i tam znalazlem owa fotke. Poniewaz na niej nie dostrzeglem naniesionej pozycji czyli ze mozna ja np. zaimportowac do AM i bedzie sie wyswietlala jako POI :D , fajne.

*

Offline major

• *
  • 65
  • Sprzęt: MDA Vario II
GPS w TyTN
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 21, 2007, 12:05:12 »
Wracając do wątku, może byłoby dobrze pozbierać informacje na temat GPSa w tytn. W końcu jest czy nie ma ? Problemem jest tylkom soft czy sprzęt ? Da się w ogóle uruchomić GPS, czy jest to niewykonalne ?

--
Michał
--
Michał
Eten M500 -> Fossil Abacus -> MDA Vario II

*

• 7793
GPS w TyTN
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 21, 2007, 12:22:42 »
Niestety przykra wiadomość - nie da się uruchomić sprawnego działającego GPS w Hermesie.( stan obecny)
potrzebna zgoda

*

Offline major

• *
  • 65
GPS w TyTN
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 22, 2007, 16:29:57 »
Postanowiłem poszerzyć wiedzę na ten temat i przeczytałem na xda-developers.com wątek   dotyczący GPS w tytanie.

Okazuje się że da się teoretycznie uruchomić moduł GPS, ale jest to proces trudny. Właściwie przeciętny użytkownik nie da sobie z tym rady. Swoją drogą części, które trzeba kupić (antena, której w tytanie nie ma, filtr pasmowoprzepustowy i kilka dodatkowych elementów) zostały wycenione na około $70 więc chyba bardziej opłaca się kupić GPS podłączany za pomocą bluetooth'a.

Poza tym nawet gdyby udało się przeskoczyć trudności techniczne i uruchomić układ GPS w tytanie, musi on być na stałe włączony (a jeśli nie sam układ to wzmacniacz sygnału - jeśli się mylę poprawcie), nie ma możliwości włączania / wyłączania go programowo, więc zużycie baterii wzrosłoby odczuwalnie.

Cóż, zakończę stwierdzeniem, że męcząca jest świadomość posiadania GPSu, z którego nie można skorzystać, szczególnie, że tylko tego mi jeszcze w tytn brakuje.

Pozdrawiam
--
Michał

*

Offline mariozapasnik

Odp: GPS w TyTN
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 21, 2007, 22:47:44 »
cytuje treść meila od sprzedawcy:

Telefon ma wbudowany - odblokowany GPS. Jest to prototyp, który wykrywa 2-4 satelit. Do pełnego funkcjonowania potrzebna jest jeszcze antena.

oto link do tej aukcji : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=193626046

co wy na to ?

*

• 7793
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 21, 2007, 23:08:30 »
Każdy Hermes  do którego wrzucisz radio odblokowujące GPS ( czyliradio  zakończone 1-ką) da Ci taki efekt.
Ale - wciąż odbiornik nie ma anteny ( zbiera szumy z wolnej nie podłączonej nóżki chipu). Ale jak się jeszcze ściągnie dane z satelit - i uruchomi program do GPS -u to rzeczywiście można zobaczyć 2 /3 satelity ale ze zbyt słabym sygnałem do okreslenia pozycji.
Przeróbka - doprowadzenie podłączenia - i włożenie anteny ( a la Vabank) i naprawdę  zacznie działać - ale aku zeżre w ciągu 4 godzin.
Czyli jest niepodłączone i normalnie nie będzie działać ( praktycznie w warunkach domowych awykonalne).
A jak już ktoś koniecznie chce się bawić w lutowanie powierzchniowe to niech zajmie się dodaniem i uruchomieniem kości 128 MB RAM-u w Universalu - bo zarobi na tym fortunę. ;D
potrzebna zgoda

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 22, 2007, 00:57:26 »
Problem z hermesem jest inny: koszt podłączenia anteny przewyższa znacznie koszt zewnętrznego GPS, a do tego ryzyko jest olbrzymie, bo trzeba lutować układy BGA (takie lutowane na kuleczkach, a nie tradycyjnie powierzchniowo)
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 22, 2007, 11:39:30 »
Każdy Hermes  do którego wrzucisz radio odblokowujące GPS ( czyliradio  zakończone 1-ką) da Ci taki efekt.
Ale - wciąż odbiornik nie ma anteny ( zbiera szumy z wolnej nie podłączonej nóżki chipu). Ale jak się jeszcze ściągnie dane z satelit - i uruchomi program do GPS -u to rzeczywiście można zobaczyć 2 /3 satelity ale ze zbyt słabym sygnałem do okreslenia pozycji.
Przeróbka - doprowadzenie podłączenia - i włożenie anteny ( a la Vabank) i naprawdę  zacznie działać - ale aku zeżre w ciągu 4 godzin.
Czyli jest niepodłączone i normalnie nie będzie działać ( praktycznie w warunkach domowych awykonalne).
A jak już ktoś koniecznie chce się bawić w lutowanie powierzchniowe to niech zajmie się dodaniem i uruchomieniem kości 128 MB RAM-u w Universalu - bo zarobi na tym fortunę. ;D

to ja w pracy moge pomontowac powierzchniowo kosci. tylko je zakup a ja zajme sie montazem na PCB. oczywiscie bezolowiowo i mechanicznie napisanie programu na IMPULSA lub FU to 5 minutek. tylko kosci nie dotykaj i musza byc w tasmach lub tackach :)
Problem z hermesem jest inny: koszt podłączenia anteny przewyższa znacznie koszt zewnętrznego GPS, a do tego ryzyko jest olbrzymie, bo trzeba lutować układy BGA (takie lutowane na kuleczkach, a nie tradycyjnie powierzchniowo)
montujemy kazde bga.
gratis przezuce przez CYBEROPTICAL i dostaniesz skan oraz wydruk  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2007, 11:45:18 wysłana przez romulus »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline major

• *
  • 65
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 22, 2007, 12:06:31 »
Nie lepiej jest znaleźć tańszego TyTN'a i za resztę, może trochę dokładając, kupić GPSa na bluetooth ? Osobiście używam Navibe i nie mam zastrzeżeń, a nowego TyTNa i GPSa kupiłem łącznie za 1790 zł.
--
Michał

« Odpowiedź #57 dnia: Maj 24, 2007, 12:18:26 »
Nie lepiej jest znaleźć tańszego TyTN'a i za resztę, może trochę dokładając, kupić GPSa na bluetooth ? Osobiście używam Navibe i nie mam zastrzeżeń, a nowego TyTNa i GPSa kupiłem łącznie za 1790 zł.

Oryginalny (nie SPV czy Vario) i nowy TyTN tak tanio? Można zapytać gdzie?

*

Offline major

• *
  • 65
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 24, 2007, 13:33:15 »
Oryginalny (nie SPV czy Vario) i nowy TyTN tak tanio? Można zapytać gdzie?

Heh, byłem mało precyzyjny: TyTN z ery czyli MDA Vario II. Dla mnie to dokładnie taki sam sprzęt - nie muszę mieć logo HTC czy SPV na obudowie. Kupiłem go na allegro - nowy, nie uruchamiany wcześniej egzemplarz wraz z pudłem i wszystkimi akcesoriami.
--
Michał

*

Offline szares

• 31
  • Sprzęt: HTC Hero
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 24, 2007, 13:36:09 »
@ Gitarzysta

Czyli ładną cenkę zapłaciłeś - ale aż za tanio ??
Ja na początku maja za swojego TyTN-a [HTC, nie żadne vario itd...] dałem 2600 - być może cena i wielka, ale urządzenie jest warte zainwestowanych pieniędzy :D

Odnośnie GPS'a w TyTN - w bodajże kwietniowym Enterze, bądź innej gazecie przy opisie Hermesa była wzmianka o ukrytym module GPS, jednakże po mych "dochodzeniach" jest to poprostu przygotowanie do wprowadzenia GPS-u w następnym modelu... ew. następcy - ROM-u nie zmieniałem, domyślny na chwilę obecna w pełni zaspokaja me potrzeby :]