GPS problem

• 20 Odpowiedzi
  • 2916 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline damianr89

• 24
  • Sprzęt: SPV M3100
GPS problem
« dnia: Czerwiec 04, 2008, 10:23:20 »
witam
kupiłem sobie GPS bluetooth i zainstalowałem Automape 5 napoczatku wszystko chodziło idealnie na automatyczny porcie 0. Nastepnie przeinstalowałem system i nagle cos niechciało działac wiec pomyslałem ze system ma błedy wruciłem do poprzedniego ale było to samo. pozmieniałem na com9 raz sie połaczył i teraz znowu niechce. co zrobic

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: GPS problem
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2008, 10:31:23 »
Sprawdź jeszcze raz porty: po pierwsze po stronie PDA: Start->Settings->Connections->Bluetooth: sprawdź zakładkę COM dla sparowanego GPS. Czy masz, a jeśli tak to jaki? Jeżeli nie, to utwórz nowy port. Taki sam port musisz mieć ustawiony po stronie ustawień AM. Wydaje mi się, że będzie to COM2 i prędkość 4800 lub 9600, ale sprawdź.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:15:45 »
Witam
Jako ze mam ten sam problem sprobuje podzielic sie doswiadczeniami. Po sparowaniu GPS'a program nawigacyjny dziala wszystko jest swietnie i pieknie az nie wylacze odbiornika, tj. np w przypadku zaprzestania korzystania z nawigacji. Po ponownym uruchomieniu niestety AM juz nie wykrywa GPS'a sciagalem ze strony producenta tez wczesniejsza wersje, ale dokladnie ten sam objaw. Wiec pomyslalem ze moze wykorzystam wbudowany w system program do obslugi GPS'a i co sie okazuje ze po pierwszym sparowaniu piekne wykrywa wirtualny port, po wylaczeniu odbiornika i wlaczeniu ponownie juz nie pisze jak wczesniej ze nie moze znalesc urzadzenia tylko, ze szuka sygnalu i tak moze szukac az do wyczerpania baterii, bo wystarczy wykasowac urzadzenie sparowac ponownie i dziala. Wczesniej mialem SPV C550 i ten sam odbiornik wiec napewno odbiornik jest ok, a poniewaz Hermesik tez wykrywa go normalnie wiec sadze ze to kwestia raczej oprogramowania. Niestety nie udalo mi sie rozwiazac problemu, a od dluzszego czasu chcialem zaczac watek na forum o tym :)
pzdr

*

Offline GrimReaper

• 1177
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:29:21 »
(...)Niestety nie udalo mi sie rozwiazac problemu, a od dluzszego czasu chcialem zaczac watek na forum o tym :)
pzdr

Ustaw w BT COM (COM Manager -> Urządzenie GPS po BT Porty COM --> Nowy port),  np. na 2, tak samo w AM i powinno działać OK. Poczytaj moją odpowiedź z załączonymi screenami:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=91491.0

Screen z AM pochodzi z wersji 4, ale niewiel odbiega od najnowszego z wersji AM 5.

*

Offline damianr89

• 24
  • Sprzęt: SPV M3100
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:55:02 »
dzieki za pomoc lecz niewiem co było przyczyna wyszukałem od nowa urzadzenie ustawiłem wszystko (tak jak wczesniej) i prosze smiga

*

Offline GrimReaper

• 1177
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:56:31 »
Windows Panie, Windows...   :E

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2008, 15:05:47 »
z gps, trzeba sie bawić, włączać wyłączać urządzenia po zmianach.... no i porty, żadnej innej filozofii
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2008, 15:11:36 »
(...)Niestety nie udalo mi sie rozwiazac problemu, a od dluzszego czasu chcialem zaczac watek na forum o tym :)
pzdr

Ustaw w BT COM (COM Manager -> Urządzenie GPS po BT Porty COM --> Nowy port),  np. na 2, tak samo w AM i powinno działać OK. Poczytaj moją odpowiedź z załączonymi screenami:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=91491.0

Screen z AM pochodzi z wersji 4, ale niewiel odbiega od najnowszego z wersji AM 5.

Port COM mam ustawiony ale wlasciwie niezaleznie jaki ustawie, wszystko chodzi pieknie, az do wylaczenia GPS'a, nawet AM moge wylaczyc i wlaczyc ponownie i bedzie chodzic, natomiast jak wylacze odbiornik i wlacze go ponownie to nie moze sobie go juz znalezc ... Wtedy jak pisalem tylko usuniecie urzadzenia i ponowne parowanie i znowu dziala, ale to chyba ni epowinno tak byc ...

*

Offline slawek.c

• 38
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO, HTC HD2, HTC EVO 3D
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 04, 2008, 22:07:15 »
Wylacz zakladke zewnetrzny GPS w ustawieniach/system. Sparuj gps na com5 i taki sam com ustaw w AutoMapie. Na pewno będzie dzialac bo u mnie smiga na kazdym romie. :-)
HTC HD2, HTC EVO 3D

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2008, 11:24:55 »
@ slawek.c to byl strzal w dziesiatke wczeniej probowalem na porcie 4, 2 i 0 tez nawet chyba na 9 z kazdym z nich przez "zewnetrzny gps" ale port 5 zalatwil sprawe teraz dziala jak nalezy. Swoja droga ciekawe czemu tak sie dzieje ...

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2008, 22:15:50 »
Dzięki :ok: :ok:
Na WM 6.1 też świetnie działa z Gogle Maps. Prawie natychmiast nawiązuje połączenie z GPS'em
U mnie to mniej więcej tak wygląda
Port dla programów COM 6
Potr dla odbiornika COM 5
Moje urządzenia bluetoth "odbiornik gps" Port COM 5
Działa :D
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 31, 2008, 09:46:29 »
Witam. Panowie posiadam HTC tytn Hermes i chciałem sie was zapytac w jaki sposob mogę miec automapę w tym pockecie...?:)Ponieważ jestem początkującym posiadaczem tego telefonu to proszę o wyjasnienie.:)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 31, 2008, 12:46:35 »
www.automapa.com.pl - kupujesz, dostajesz na płycie CD, uruchamiasz instalator i wszystko dzieje się samo. Oczywiście najpierw musisz mieć odbiornik GPS inaczej to nie ma sensu. Jak kupisz wersję z Europą, to przyda się jeszcze karta o wielkości minimum 2GB.
No i oczywiście Automapa nadaje się raczej samochodu.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 07, 2008, 10:58:26 »
Witam.
Wczoraj zakupilem nowy M3100 WM6 do tego mam activepilot BT-GPS-8U JENTRO bluetooth . (Automapa 5.0.5) Instrukcja zew. gps to historia z 2 woj. sw. co najwyzej po ang cos znalazlem, ale pomimo tego i tego forum, prób ciagle hołek szuka sygnału i znaleśc niemoze. Powinien sie chyba zająć czipsami.
Juz takie roszady robiłem ze niemam pomyslu dlatego tu was prosze o pomoc. W External GPS mam ustawione : port prog GPS COM6 ; szprzet GPS COM5 a w Bluetooth BT-GPS8 JENTRO (COM5) wszystko jak tam ktos polecal wyzej i ciagle hołek szuka sygnalu. bez wzgledu czy ustawie port COM5 w automapie czy port automatyczny. Macie jakies  pomysły ? gg 5399623

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 07, 2008, 15:37:16 »
niejasno to wszystko opisujesz!
w ustawieniach - system - zewnętrzny gps, musisz ustawić dwa porty:
programowy w zakładce programy na com6
sprzętowy w zakładce sprzęt na com5
później po dodaniu odbiornika gps w bluetoth moje urządzenia, (system - połączenia - bluetoth) w tym samym menu klikasz zakładkę porty com - nowy port / wybierasz z listy swoje urz. gps ustawiasz je na com5
gotowe!
teraz wystarczy uruchomić program do nawigacji i ewentualnie ustawić port na com6!

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 07, 2008, 15:45:50 »
mam dokladnie jak opisujesz. odpalam automape i... Szukam Sygnału. Caly czas tak jest. wiec ?

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 07, 2008, 16:56:13 »
Szkoda że ciągle każesz się domyślać. nadal nie wiadomo o co chodzi.
na szczęście może uda mi się domyśleć...
czy problem w tym że program znajduje urz gps ale nie może znaleźć satelit?  wersja 1
twój ppc nie odnajduje urządzenia gps? wersja 2
w pierwszym wypadku proponuje wyjść na zewnątrz stać w miejscu i próbować do skutku od czasu do czasu wyłączając i włączając urz gps,
w drugim wypadku przed uruchomieniem nawigacji włączając bluetooth i gps a potem program.

*

Offline barpoz

• **
  • 110
  • Sprzęt: i9100
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2008, 16:57:02 »
w moim przypadku wystarczył soft reset i usunięcie sprzętu z listy i ponowne "sparowanie"

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 07, 2008, 18:28:06 »
m-bee mada faka, miałeś racje synu. położyłem odbiornik na parapecie i tara, jest. Brawo, kto by na to wpadł :)
Powidzcie jeszcze jaki program do kożystania z youtube bo orginalnie media player niechce działać i cos np do czatów. coś ta java niechce...

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 07, 2008, 20:32:38 »
Najprostsze rozwiązania są zwykle najlepsze!
Cieszę się że mogłem pomóc.

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 05, 2008, 10:02:20 »
Witam
kupilem ostatnio bt-gps8 jentro i mam taki problem ze niektore uzadzenia wykrywaja go jako noname, inne wykrywaja ale nie chca sie sparowac, jedynie na noki 3230 udalo mi sie sparowac i gps dziala z tomtomem, na siemensie sx1 juz nie, wywala unable to conect to jentro... niby ten sam symbian co nokia. Sonyericson p1 mial problemy ale niby sie polaczyl nie mialem jak sprawdzic.
Komp z bluesoilet wykrywa gpsa jako noname i nie chce sie polaczyc.
A i jeszcze spv e610 go wykrywa prosi o kod ktory wpisuje :0000 pomieli troche i wywala ze sie nie polaczyl :/

To raczej nie wyglada na usterke gpsu.
prosze o pomoc

Z gory dzieki