Do ilu podkręcić procesor?

• 16 Odpowiedzi
  • 4454 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Do ilu podkręcić procesor?
« dnia: Styczeń 07, 2008, 22:00:15 »
Ostatnio pobrałem z wareza teledysk, oczywiście w avi. Trwał 3 minuty i ważył 50 MB jednak CorePlayer miał problemy z otworzeniem go w "dobrej" jakości. Trzeba troche pogrzebać w ustawieniach Video. Zastanowiłem się jak w inny sposób sprawić by filmik chodził normalnie z normalnymi ustawieniami bez przerabiania go i wpadłem na pomysł przetaktowania procesora. Korzystam z programu Pocket Hack Master i moje pytanie brzmi... ile maksymalnie uda sie wyciągnąć z tego procka Samsung S3C2442A? Obecnie mam 450MHz ale wchądząc w ustawienia manualne da się tą wartość dowolnie zmienić (masa opcji do wyboru). Tak więc czy ktoś się bawił tym programem i ile udało się wam osiągnąć?

Odp: Do ilu podkręcić procesor?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2008, 22:57:18 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64643.0

tutaj pisze autor wątku że podkręcił do 447 i gsm już nie odpalił, jak u Ciebie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2008, 22:59:09 wysłana przez bardock »

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2008, 10:18:43 »
Słuchaj nie wiem jak tobie się tnie? Ja teledysk ponad 130MB i nic sie nie cieło. Może jakieś programy w tle? Ja do odtwarzania używam TCPMP 0.81RC1 Beta
Raczej nie baw sie w podkręcanie TYTN, nie warto patrzac na to ile można podkręcić a ile zepsuc.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2008, 10:22:48 wysłana przez hhalunek »
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2008, 15:29:55 »
umnie idzie plik 350 mb, czasem sie tylko przytnie.
plik to zwykły avi z dużą rozdzielczośią.

mozna się domyśleć po wielkości, że to Prison break ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2008, 17:31:25 »
Nie sprawdzałem dokładnie ale może filmik ma dużą rozdzielczość. Owszem nie będzie sie zacinał jak dam niskie ustawienia ale jak na przykład oglądałem w aucie SilentHill króry ma 1GB to się nie cioł a ten teledysk sie zacina, pewnie dlatego żę ma wysoką rozdzielczość albo jakoś wadliwie go przerobili. Acha ja obecnie mam 450Mhz i nic mi sie nie zacina. Nawet menu sie szybciej otwiera no i ogólnie sprawniej działa, widać różnicę gołym okiem, a to tylko 50Mhz więcej

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2008, 21:24:22 »
bądź co bądź dodatkowe 50 mhz z 400 to nie tak mało. Ciekawe, ze Tobie to działa i nic sie nie wali.
Jaki ROM masz na pokładzie?

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2008, 21:33:10 »
Poloka 3 z forum.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2008, 22:38:40 »
PHM podkręciłem swojego hermesa do 450Mhz , taka jak kolega zresztą , jednak u mnie przestaje działać moduł GSM. Po podkręceniu , rzeczywiście menu chodzi znaczne szybciej jak również filmy w max ustawieniach Core i TCPMP się nie tną.
Mam WM6 oryginał ery.

*

Offline Norbe

• **
  • 102
  • Sprzęt: HTC Tytn, Ipaq1915
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2008, 15:14:34 »
U mnie teledysk 50mb chodzi bez problemu. Rozdzielczość 640x480, daje quality na normal a jak cos się ścina to na low. Przecież rozdzielczość jest 2x większa od możliwości wyświetlacza to można dawać lowest a wtedy to śmiga :grin:

*

Offline slawek.c

• 38
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO, HTC HD2, HTC EVO 3D
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2008, 23:28:59 »
Uzywam programu XCPUSCALAR i procesor mam podkrecony na 500 Mhz. Wszystko smiga, zadnych zwiech, radio dziala bez problemow. Rom Polok 3e z kuchni.
HTC HD2, HTC EVO 3D

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2008, 10:17:22 »
Uzywam programu XCPUSCALAR i procesor mam podkrecony na 500 Mhz. Wszystko smiga, zadnych zwiech, radio dziala bez problemow. Rom Polok 3e z kuchni.
Ale sprawdzałes we wlasciwosciach systemu co pokazuje, ewentualnie jeszcze w TCPMP czy jest taka wartość?
Odczuwasz jakąś różnice chodzi płynniej czy podaj jakis przykład:) Bo jesli chodzi stabilnie... :):)
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline slawek.c

• 38
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2008, 10:37:35 »
W innych programach szybkosci nie sprawdzalem bo ich poprostu nie uzywam. Podalem predkosc procesora wg programu którym go podkrecilem. Jeśli chodzi oszybkosc dzialania Hermesa to jest ona odczuwalna. Samo otwieranie zakladek i aplokacji odbywa sie znacznie szybciej niż normalnie. Jeśli ktos ma xcpuscalar i inne programy do mierzenia szybkosci pracy procesora to sam chetnie dowiem sie z jaka rzeczywista predkoscia on pracuje.
HTC HD2, HTC EVO 3D

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 17, 2008, 16:58:47 »
XCPUSCALAR v3.03 - po pełnym przesunięciu wskaźnika w prawo (500Mhz): działa stabilnie. We właściwościach systemu pokazuje nadal 400 Mhz. W TCPMP 0.81 pokazuje... uwaga... 397 Mhz!!!  :E Normalnie szok w trampkach jak sobie procka podkręciłem :lol: (oczywiście program Xcpuscalar pokazuje cały czas 500 Mhz ;) )

Odpaliłem emulator playstation z Gran Turismo i zero różnicy.
Wniosek - im bardziej wierzysz w działanie programu tym lepiej działa telefon  :E
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2008, 17:06:35 wysłana przez Pinnhead »
Ipsa sua melior fama

*

Offline slawek.c

• 38
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2008, 19:13:19 »
He he. Ale obciach z tym Scalarem.  :mrgreen:
HTC HD2, HTC EVO 3D

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2008, 07:51:37 »
W zasadzie, to co pokazuje w systemie to i tak się nie zmienia a to co pokazuje w TCPMP to akurat totolotek. (Raz pokazuje 397, raz pokazuje 100 Mhz...)

Użyłem teraz Pocket Hack Master 4.03
Test:
- 440 Mhz - natychmiastowa zwiecha

- 430 Mhz - przeszło pomyślnie test stabilności w programie. Podkręciłem i po kilkunastu minutach zwiecha. Restart telefonu, odpalenie programu - zwiecha natychmiastowa. Restart, odłożenie telefonu na godzinkę, odpalenie programu i szybka zmiana prędkości na 420 Mhz

- 420 Mhz - Telefon działa stabilnie, nic się nie wiesza. Procek zaczyna ssać prąd jak tirówka, która chce, żebyś został jej stałym klientem...
Emulator Playstation z Gran Turismo i Battle Arena Toshinden - działa nieco płynniej. Final Fantasy VIII się nie wiesza.

- 251 Mhz - Telefon działa stabilnie. Zakładki, w których jest sporo napakowane, otwierają się trochę wolniej. Zużycie baterii znikome.

A teraz wisienka na torcie: We wszystkich testowanych prędkościach (łącznie z 251 Mhz) nie działa moduł GSM :-? Niby pokazuje, że działa ale po kilku godzinach przywróciłem prędkość 400 Mhz i zaczęły mi dochodzić SMSy o nieodebranych połączeniach albo od różnych osób :mad:
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2008, 07:55:56 wysłana przez Pinnhead »
Ipsa sua melior fama

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2008, 08:38:01 »
....Procek zaczyna ssać prąd jak tirówka, która chce, żebyś został jej stałym klientem...
Skądś musisz musisz to wiedzieć :):)

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2008, 10:41:18 »
....Procek zaczyna ssać prąd jak tirówka, która chce, żebyś został jej stałym klientem...
Skądś musisz musisz to wiedzieć :):)
Wujek mi opowiadał :D Nie to żebym ja miał coś z tirówkami  :mrgreen:
Ipsa sua melior fama