Co tego, że opcja BEAM służy do obsługi irdy jestem przekonany, zresztą nie tylko na tym telefonie mam tę opcję tak nazwaną i służy tylko do obsługi irdy... Tak więc nie zapomnę o tym i będę powtarzać dalej. ;P
pozostawię to bez komentarza 
naprawdę nie jesteś w stanie zrozumieć, że opcja BEAM włącza i wyłącza protokół OBEX?
no, ale nic, z wiatrakami JUŻ nie wojuję, za stary jestem 
Ok, dobra, przyznaje - mój błąd.
Co nie zmienia faktu, że problem z BT nie rozwiązał się przez włączenie tej opcji (dlaczego - nie mam pojęcia).
Pozatym - nie wiem czy tu czy w drugim temacie (w którym poruszyłem ten problem), ale pisałem, że w Advanced Setting OBEX mam włączone i dalej odbieranie plików (i przez BT i przez irdę) nie działa... Dlatego też nie widziałem związku żadnego.
Tak oftopując: mam Treo 650 (PalmOS) i tam opcja BEAM służy tylko i wyłacznie do zabawy z IRDĄ.
Wysyłanie - menu -> beam
Odbieranie plików przez irdę -> Prefs -> Power -> Beam recive
Żadna powyższa opcja nie ma tam związku z BT, dlatego też twierdziłem uparcie iż i w tym przypadku jest podobnie. No ale skoro piszesz tak a nie inaczej to zapewne tak jest (mam na myśli Twoje doświadczenie).
Chodzi mi teraz o to, żeby nie wyjść na idiotę (a już takiego z siebie trochę zrobiłem

).
Koniec offtopu.