Czyszczenei ekranu w spv m3100

• 8 Odpowiedzi
  • 716 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czyszczenei ekranu w spv m3100
« dnia: Październik 29, 2008, 13:36:37 »
Jakimi środkami powinno się czyścić ekrany dotykowe?
Czy próbował ktoś może używać do tego celu nawilżonych ściereczek do czyszczenia LCD?

Odp: Czyszczenei ekranu w spv m3100
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2008, 15:16:05 »
Napewno ktoś próbował, tak samo jak ściereczek do okularów  :ok: Ale poszukaj na forum bo tych tematów  było już sporo   :sleepy: I zadaj sobie pytanie czy nie warto zainwestować w folię na ekran
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2008, 15:23:39 »
mam folie
Tylko zanim naloze nowa to musze umyc wyswietlacz :)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2008, 15:31:18 »
płyn do soczewek okularowych
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline malyd77

• **
  • 221
    • Mój Oriflame
  • Sprzęt: SPV M3100 Hermes
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2008, 16:13:48 »
ściereczka z mikrowłókien. Fajnie czyści ekran i jest w każdym domu. Trzeba uważać tylko żeby nie było na niej żadnych zanieczyszczeń które mogą zarysować ekran. Najlepiej kupić sobie taką sciereczkę i stosować ją tylko do ekranu
Pozdrawiam
Dawdi
Pozdrawiam, Dawid Szczęch
W poszukiwaniu Doskonałego Telefonu- Mój TYP TREO 650

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2008, 07:57:56 »
Ale ściereczka nie wyczyszcze z tluszczu :)

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 31, 2008, 15:26:41 »
Użyj irchy albo ściereczki z mikrowłókien, ale zmoczonej w gorącej wodzie i bardzo dobrze wykręconej (ma być minimalnie wilgotna)
To wszystko powinno poradzić sobie z tłuszczem ... chyba że sona smarowałeś np. masłem orzechowym ... wtedy będzie problem :-)

Pozdrawiam

*

Offline kaamien

• 314
  • Sprzęt: TyTN, Diamond, Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2008, 15:29:07 »
Ja próbowałem wyczyścić ekran mojego Hermesa ściereczką do LCD marki Fellows. Efekt jest taki sam jakbyś czyścił normalny duży ekran LCD. Jeśli wyczyścisz taką ściereczką nasączoną płynem i od razu zetrzesz ten płyn np. bardzo delikatną sucha chusteczką higieniczną to ekran będzie cacy. Jeśli natomiast użyjesz tylko nasączonej specjalnej ściereczki i tak zostawisz, to nie ma bata będą ślady.

Ostatecznie ekran dokładnie przetarłem małą ściereczką z mikrofibry. Trochę było zabawy bo zawsze jakiś drobinek kurzu dostał się na ekran, ale po kilku bitwach w końcu wygrałem wojnę i folia siedziała dobrze :D Myślę że zdecydowanie lepiej sprawowałby się "mazak" do obiektywu aparatu. Można takie coś kupić na allegro. Kiedyś czyściłem nim aparat oraz 2 calowy ekran w aparacie (dawne czasy) i efekt był powalający!!! Nie dość, że zero kurzy to wszystkie ślady po brudnych paluchach zeszły. Niestety taki bajer trochę kosztuje. Szukaj na allegro w kategorii "Fotografia", akcesoria. Niestety ale nie miałem możliwości przetestowania tego mazaczka na moim Hermesie.

Teraz natomiast będę zmieniał za niedługo folię na nową, gdyż trochę się zużyła. Na krawędziach (pod folią) jest trochę śmieci. Jak ściągnę folię to pewnie zostaną na wyświetlaczu. Moje pytanie jest następujące: Jak to jest z efektem zaparowanej łazienki? Czytałem gdzieś o tym, ale nie jestem do końca przekonany co do wytrzymałości PDA pod względem tak bardzo wilgotnego powietrza (w końcu to para!). Jak to się  dokładnie wykonuje?

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 31, 2008, 19:27:16 »
Moje pytanie jest następujące: Jak to jest z efektem zaparowanej łazienki? Czytałem gdzieś o tym, ale nie jestem do końca przekonany co do wytrzymałości PDA pod względem tak bardzo wilgotnego powietrza (w końcu to para!). Jak to się  dokładnie wykonuje?

Ja skorzystałem z tej metody, pda w tym czasie wyłączone. Czy pomogło? W jakimś stopniu napewno, bo w zasadzie to tylko jeden paproch mam ale jest w takim miejscu, że za bardzo na niego uwagi nie zwracam, więc nie poprawiałem tego. W każdym bądz razie jeżeli ekran ci zaparuje to jeśli założysz folie poczekaj ok 30 minut z włączeniem go - do tego czasu woda powinna odparować.