Czerwona dioda podczas proby ladowania

• 10 Odpowiedzi
  • 10478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czerwona dioda podczas proby ladowania
« dnia: Kwiecień 28, 2010, 20:38:38 »
Witam.
Wczoraj wieczorem podlaczylem komorke do ladowania. Codziennie zreszta to robie, bo bateria raczej na dluzej nie pozwalala. Rano obudzilem sie, lecz komorka zamiast zielonej diody albo pomaranczowej miala czerwona oraz sam Hermes byl wylaczony. Probowalem ja naladowac, lecz caly czas zamiast pomaranczowej jest czerwona. Raz mi sie nawet udalo uruchomic komorke, stan baterii byl minimalny, podlaczylem do ladowania, dioda pojawila sie pomaranczowa, ale widocznie jej nie ladowala, bo zaraz komorka padla i spowrotem dioda sie zrobila czerwona.
Dodam jeszcze, ze w nocy musialo byc jakies przepiecie, bo komputer podlaczony do tego samego gniazdka co Hermes byl zresetowany.
Moglo to miec jakis wplyw?
Co padlo? Bateria? 
Wymienial ktos kiedys gniazdo ladowarki w Hermesie? Koszt?

*

Offline 9re9

• 32
Odp: Czerwona dioda podczas proby ladowania
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2010, 00:44:24 »
Wtyczka USB mini typu B - znajdziesz w sklepach elektronicznych lub na allegro. ale prawdopodobnie nie wtyczka jest uszkodzona, a sam zasilacz, skoro piszesz o "nocnym przepięciu". masz miernik - zmierz napięcie na zasilaczu. sprawdź telefon na innej ładowarce - podłącz do kompa i sprawdź czy ładuje.

*

Offline kubusik

• 340
  • Pan inż. EiT ;)
  • Sprzęt: Leo, Kaiser, 2xNiki, Hermes, Magician
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2010, 09:58:43 »
Masz ładowarkę z prądem wyjściowym 500mA, czy 1A? Wszystko wskazuje na to, że bateria padła całkowicie, a słaba ładowarka nie może dostarczyć wymaganego na rozruch prądu.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 01, 2010, 16:24:01 »
Bateria - zgon! Prawdopodobnie jest uszkodzona bo nawet ładowarka 500mA spokojnie poradzi sobie z uruchomieniem hermesa. Uszkodzona bateria pobiera zbyt duży prąd ładowania (cos w rodzaju zwarcia) przez to niemożliwe staje sie uruchomienie telefonu z ładowarki. Wymień baterię:)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2010, 17:12:58 »
Chyba jednak to nie bateria, bo w koncu udalo mi sie naladowac komorke ;) Problemem jest wtyczka/gniazdo, a dokladnie brak styku. Udalo mi sie pod takim katem wlozyc wtyczke, ze telefon zaczal sie ladowac. Wlaczylem telefon i wszystko smiga. Tylko, np. gdy chcialem doladowac komorke, wlozylem wtyczke tak, ze swiecila sie pomaranczowa dioda, ale telefon sie zamiast ladowac - rozladowywal. Po kilku minutach udalo mi sie sprawic, ze sie zaczal ladowac.

Ogladam wlasnie te wtyczki Mini USB typu B. Jest szansa, na naprawienie tego w domowych warunkach ? Tzn. normalna lutownica itd. ? Wole sie spytac zanim sie wezme za rozkrecanie.

Pozdrawiam.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2010, 17:19:47 »
Ogladam wlasnie te wtyczki Mini USB typu B.

Lepiej zmień zakres poszukiwań, wymagane jest ExtUSB.
I nie wtyczki a gniazda.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 19:20:12 wysłana przez Antej »

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2010, 18:03:00 »
No to, ze tak powiem zonk.

Znalazlem takie cos: http://shop.kineteka.com/Products/94-htc-extusb-breakout-mini.aspx
To jest to?

Zna ktos jakies miejsce w polsce gdzie to mozna kupic ? :)

Pozdrawiam.

*

Offline kubusik

• 340
  • Pan inż. EiT ;)
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 02, 2010, 20:12:21 »
Skąd wiesz, że od razu będzie konieczna wymiana gniazda? Może wystarczy podlutowanie jednego/kilku  pinów.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2010, 00:42:18 »
No wsnioskuje po tym, ze ladowanie dziala jak odpowiednio ustawie wtyczke, nie zas szarpiac gniazdem na lewo i prawo, wiec dla mnie to wyglada jakby wewnatrz gniazda te sciezki sie wyrobily, nie zas luty. No chyba, ze sama wtyczka sie zwalila... W sumie nie wiem jak to stwierdzic w 100%.

*

Offline kubusik

• 340
  • Pan inż. EiT ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 03, 2010, 10:05:59 »
Ja wiem jak stwierdzić na 100% - otworzyć.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2010, 17:26:10 »
ladowarka ciasno wchodzi czy luzno lata??chyba ze juz naprawiles...jesli nie to sprobuj podgiac lekko 2 blaszki na gniezdzie jak zdejmiesz tylna obudowe,tylko nie za mocno bo wtedy ladowarki nie wepchniesz,wlasnie dzis tak znow robilem bo ladowal ale AS nie dzialalo...