coś się dzieje

• 9 Odpowiedzi
  • 911 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vivid2

• **
  • 180
  • Sprzęt: PalmOne Treo 650 (4ever) + ZTE Blade
coś się dzieje
« dnia: Marzec 02, 2010, 07:55:52 »
Witam. Nie wiedziałem do jakiego tematu się podłączyć i zakładam nowy. Mam problem z Hermesem. Niby wszystko OK. Ni z tego ni z owego wiesza się, robią sie paski na ekranie, czasem po podłączeniu do pc pokazuje się ekran startowy przesunięty w pionie i zwiecha, czasem ekran robi się biały i leci z góry na dół linia która odświeża go na chwilę a potem znowu blednie. Czy to wina taśmy? Jak dla mnie trochę za dużo objawów różnych, no i te zwiechy. Dodam że urządzenie pracuje na DV 5 final, w niedzielę próbowałem 5 innych romów, zawsze to samo.
PalmIIIXE-->Clie PEG T-65-->Treo 650-->Treo 750v-->HTC Hermes-->Toshiba G900--Toshiba G910-->HTC Hermes-->Acer F-900-->ZTE BLADE-->SGS

*

Szczepan169

Odp: coś się dzieje
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2010, 08:03:24 »
Witam,
możliwe że jest uszkodzona taśma lub płyta główna.
Wymień na początku taśmę. Jeżeli to nie pomoże to będziemy myśleć dalej. ;)

pozdrawiam

*

Offline vivid2

• **
  • 180
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2010, 11:24:20 »
Że tak powiem nie będę się chyba w to bawił.Taśma kosztuje ok 100 na allegro, płyta też swoje. Nieopłacalne. Za tyle kasy mam inny telefon a ten wystawię jako uszkodzony albo zostawię na części. Myślałem że to jakiś prozaiczny problem. W sumie to jeszcze wieczorem go rozkręcę i luknę. Najwyżej padnie całkiem.

Rozkręciłem, podociskałem, postukałem  :wink: i działa. Przestał się wieszać, ekran działa normalnie. Dziwne. Chyba czas rozejrzeć się za nowym sprzętem, aczkolwiek ten mi w zupełności pasował.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 11:03:39 wysłana przez vivid2 »
PalmIIIXE-->Clie PEG T-65-->Treo 650-->Treo 750v-->HTC Hermes-->Toshiba G900--Toshiba G910-->HTC Hermes-->Acer F-900-->ZTE BLADE-->SGS

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 18, 2010, 16:36:51 »
Wymień klawiaturę (tą małą pod wyświetlaczem) w pierwszej kolejności. Sam miałem podobne problemy, nowa taśma (120zł 100% oryginał) nie pomogła na dłuższą metę. A też po rozkręceniu/skręceniu przez jakiś czas chodzi, potem powraca do poprzedniego stanu.

Sam płytki jeszcze nie wymieniałem, ale to albo jej albo płyty wina. ;) Bardziej jednak stawiam na płytkę.

*

Offline vivid2

• **
  • 180
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 18, 2010, 22:38:12 »
Ale co maja klawisze do wyświetlacza? Jak już to raczej taśma, czasem po rozsunięciu i zsunięciu robią się kreski na ekranie, mrozi się, a czasem robi się biały. Jak pisałem na razie nic nie robię, rozglądam się za czymś innym, może kupię jakiegoś hermesa na części.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2010, 16:06:47 »
Ale co maja klawisze do wyświetlacza?

Taki mały układzik po prawej stronie tejże klawiatury. :) Jak złapie zimne luty może powodować wszystkie z opisanych przez Ciebie problemów. Warto wygrzać układzik hotem (jak znajdziesz znajomego ze stacją lutowniczą to zrobi Ci to 'za piwko') lub wymienić go po prostu na nowy.

Sam, jak już gdzieś tu o tym pisałem, byłem święcie przekonany, że klawiatura nie ma nic do wyświetlacza. I po wymianie taśmy dalej nic z tego było... Więc wygrzałem tenże układzik na klawiaturze. I działa.

*

Offline vivid2

• **
  • 180
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2010, 20:03:10 »
Zimne luty powiadasz? Dziwne, bo jak dla mnie zimne luty są od razu po lutowaniu. Może jakieś pęknięcia na lutach. Ale nie kłócę się o nazewnictwo, możliwe że to to co opisałeś. Dzisiaj zwiesił mi się dwa razy po naciśnięciu klawisza windows. Muszę do znajomego uderzyć, chyba ma lutownicę precyzyjną to spróbujemy to wygrzać. Dzięki za info.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2010, 20:24:26 »
Wiesz, mogły być już w fabryce te zimne luty, ale działało dobrze przez kupę czasu a któryś wstrząs/upadek spowodował, że w końcu się coś stało. Ewentualnie rzeczywiście jakiś lut pękł, niemniej jednak chodzi mi o to, że HA cynę rozpuści a prawa fizyki dokończą sprawę i po ostygnięciu będzie to znów w 100% sprawne połączenie między układem a płytką. :)

Lutownica precyzyjna nic nie da. Musi być stacja lutownicza z HA lub samo HA (Hot Air, gorące powietrze).

*

Offline remolinek69

• 32
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2010, 21:50:54 »
Witam,jak dla mnie to nie tasma tylko d-pad,ktory jest odpowiedzialny za prawidlowe wyswietlanie,posiadam takowy nowy i nie kosztuje tyle co nowa tasma.zapraszam na gg5679400

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 22, 2010, 15:19:21 »
bylo o tym w jakims watku juz.wystarczy cos podlozyc pod ten uklad i wtedy sprawdzic...nawet na dobra sprawe wygrzewac nie trzeba