Co ja narobilem :(

• 21 Odpowiedzi
  • 3186 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Co ja narobilem :(
« dnia: Grudzień 24, 2008, 13:37:02 »
Witam wszystkich, zakupilem Hermesa na aukcji z Londku. Moj znajomy przywiozl mi go do kraju. Wszystko pieknie ladnie, ale niestety telefonik posiadal simlocka. Postanowilem, ze rozbroje go samodzielnie. Dzieki forum dowiedzialem sie wszystkiego co powinienem wiedziec! Otworzylem laptopa sciagnalem wszystkie programy, ktore byly wymienione w e-booku. Zainstalowalem activsynca, framework. Udalo mi sie sciagnac simlocka i cidlocka, zainstalowalem hard spl v7. Zadowolony z wyniku rozpoczalem instalacje POLOKA 1.0 full wypas. I teraz mam taki wypas :-|, ze w trakcie instalacji przy 25% wyskoczyl blad ERROR[260]: UPDATE ERROR. Update Utility polecil mi odlaczyc kabel, wyciagnac baterie, wlozyc baterie i ponownie podlaczyc kabel w celu recovery... Podobno to sie zdarza, ale u mnie niestety nic nie pomoglo. Po uruchomieniu telefonu wyskakuja mi kolorowe paski (tryb bootloadera?) z napisem HERM100 IPL -1.04 a ponizej na zolto HERM100 SPL -2.10.o1ipro. Nic sie nie da zrobic, hard reset nie pomaga. Po podlaczeniu do USB, slychac charakterystyczny dzwiek podlaczenia do kompa i na wyswietlaczu pojawia sie napis USB, ale nie ma z nim polaczenia. Czy mozna go jeszczem uratowac, czy to juz koniec? :( :( :( P O M O C Y !!

*

Offline barthek

• 265
Odp: Co ja narobilem :(
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2008, 13:43:00 »
no to go uwaliłeś, spróbuj wgrać jakiś inny rom

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2008, 13:46:52 »
ja bym sugerował próbę wgrania jakiegoś innego romu
ewentualnie zabawa z mtty

ja bym się tak nie stresował, póki masz bootloader w całości to nie jest źle.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 24, 2008, 13:54:02 »
Czy mozna go jeszczem uratowac, czy to juz koniec? :( :( :( P O M O C Y !!
Dobrze, że robiłeś według FAQ i wgrałeś HardSPL  :ok:
Sprawdź to - klik

edit: To właśnie zabawa z mtty, o której wyżej wspomina Globalbus  :)

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 24, 2008, 13:59:38 »
Jak masz bootloader'a i po podłączeniu kabla pojawia się napis USB na dole wyświetlacza to spróbuj wgrać inny ROM np. POLOKa 3.0, WM 6 globalbusa, czy też WM 6.1 globalbusa. Staraj się nie gotować własnego ROMu tylko wgrać gotowca.

BTW. Wgrywasz normalnie przez RUU
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 24, 2008, 14:01:17 »
Chcialem sobie zrobic prezent na swieta. Moglem poprzestac na simlocku, ale to orangowe menu mnie tak dobija, ze nie wytrzymalem. Pojechalem z nim do serwisu, powiedzieli, ze zrobia mi to za 150zl!! To troszke duzo...  czy mozecie mi polecic jakis ROM co kolwiek, jaki kolwiek, ktory tylko spowoduje, ze telefon ruszy, nie chce juz wybierac czegos na chybil trafil. (Wiem, ze nie ma gwarancji, ale moze ktos posiada cos czego jest pewny, najlepiej jak najprostszy, mam dosyc wypasu :) Jezeli uwazacie, ze da sie go uratowac, to mam nadzieje, ze jest cien szansy. Mtty troche mnie stresuje... :(

*

Offline Kamila

• 5
  • Sprzęt: spv m3100 Hermi
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2008, 15:10:40 »
Witam Panowie, pozwolicie, że dołączę się do wątku. Mam identyczny problem jak krzysiek82.  Zupełnie jak gdyby ktoś czytał w moich myślach :) Posiadam swój ukochany telefonik, już jakiś czas. Działał świetnie do dnia kiedy nie postanowiłam zmienić ROMu. Właściwie stało się to pod wpływem mojego kolegi z pracy, który powiedział, że kobieta sobie z tym nie poradzi. Jak nie :proud:? Długo się do tego przygotowywałam, czytając forum. Ja również postępowałam kroku po kroku zgodnie z FAQiem. Zdjełam simlocka i cidlocka zainstalowałam z problemami Hard Spl v7. W trakcie instalacji przy 65% wyskoczył mi błąd. Reszta jest podobnie jak u krzyska82. Pojawiaja się kolorowe paski i napis HERM100 IPL -1.04 a oraz HERM100 SPL -2.10.01ipro. Może źle zainstalowałam Hard spl? chociaż wyczytałam na forum, że jeżeli w trybie bootloadera wyskoczy mi napis SPL -2.10.01ipro tzn. że jest ok. Co mam dalej zrobić? nie mogę tego przeżyć, że zabiłam mój telefonik :( czy kobieta faktycznie nie jest w satnie sobie poradzić?

Mimo wszystko życzę Wesołych Świąt !!!!!       

*

Offline mati55664

• 256
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Hermes
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2008, 18:36:15 »
Kobieta zawsze musi na przekór :P trzeba było posluchać kolegi :E Zrób tak jak mówią panowie wyżej może sie uda naprawić

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2008, 19:14:41 »
a ponoć kobiety są lepsze w gotowaniu niż męższczyźni   B)

i z szowinistycznego punktu widzenia: dać kobiecie skomplikowaną elektronikę to zepsuje :) spoko, da się uratować sprzęt najlepiej wgrać gotowe RUU, najlepiej rom od globalbusa :) napisz później, wjechały pierogi na stół :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Kamila

• 5
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 25, 2008, 12:16:56 »
Witam w ten pierwszy dzień świąt :)

Kobieta da sobie dzisiaj świetnie radę, z waszą pomocą oczywiście, ale to zostanie przecież między nami :wink:. Wolę też jak to mężczyźni gotują są bezporównania lepsi. :P

Wracajac jednak do mojego telefonika, którego jak to ktoś określił wcześniej uwaliłam. Wydaje mi się, że, mam 2 opcje do wyboru:

1) Wyłączyć ActiveSynca, podłączyć zwłoki Hermesa do kompa, otworzyć mtty.exe i zaznaczyć "USB" from the dialog box" zobaczę coś takiego "USB>" wpisać set 14 i zresetować, wszystko powinno zacząć działać. Czy mam użyć konkretnej wersji mtty?

2) Wyłączyć ActiveSynca, podłączyć zwłoki Hermesa do kompa, sprawdzić wersję SPL w moim przyapdku to będzie 2.10?, odpalić RUUWrapper.exe i zainstalować ROM. Wybrałam coś takiego:

http://rapidshare.com/files/142902320/Hermes_WM6.1_PLK_Full_nonRBSv2.0.rar
http://rapidshare.com/files/142904718/Hermes_WM6.1_PLK_Lite_nonRBSv2.0.rar

Mogę zainstalować full? Jeżeli już uda mi się ożywić telefonik powinnam na koniec zainstalować RADIO? Jakieś konkretne?

Pokręciłam coś? jakieś rady zanim zacznę reanimację?

Jak wam mijają święta:)?

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 25, 2008, 12:49:43 »
Mogę zainstalować full?

To bez większej róznicy - w wersji Full jest po prostu więcej programów już w ROMie

Jeżeli już uda mi się ożywić telefonik powinnam na koniec zainstalować RADIO? Jakieś konkretne?

Nie koniecznie - po wgraniu ROMu może się okazać, że RadioROM pozostał.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 25, 2008, 15:12:27 »
wersja 2.0 miała skopaną obsługę automapy i blendera, ale to taki szczegół :E
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Kamila

• 5
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 25, 2008, 15:47:27 »
A to bardzo źle, bo ja potrzebuję automapy, rozumiem, że nie będzie działać, a iGO?. Ktoś poleca jakiś inny ROM? 

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 25, 2008, 16:12:54 »
Wgraj POLOKa 3.0 - link w sygnaturce

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 25, 2008, 16:38:59 »
i wszystko bedzie dzialac:D

a swieta mijaja pracowicie... w pracy siedze :D

ale spoko, ludzie odpoczywaja, w call center nie  ma dzis za duzo pracy :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Kamila

• 5
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 25, 2008, 21:57:25 »
Praca w święta, przerabiałam to rok temu :)
Napisane: Grudzień 25, 2008, 20:45:17
Dziękuję za pomoc!!!!!!!!!!!!
Postawiłam system POLOK v1.0 HTC full wypas  :proud: Hermes żyje!!!  A co z RadioROMem?  powinnam go zainstalowac?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 22:59:18 wysłana przez Kamila »

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:16:09 »
A co z RadioROMem?  powinnam go zainstalowac?

Jeśli masz to po co ...
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 26, 2008, 15:13:41 »
najprosciej: sprawdz czy mozesz dzwonic :)

jesli nie, czeka cie wgranie radio rom, wersje jaka posiadasz mozesz sprawdzic robiac soft reset (wtykajac w dupke hermesa patyczek w odpowiednia dziurke, bedziesz miala w drugiej kolumnie na samym szczycie wersje radio jaka posiadasz) lub wchodząc do ustawienia>system>informacja o urzadzeniu i w zakladce wersja :)

mi calkowicie odpowiada radio 1.16.00.00, nic nie przerywa, nie ma wiekszych przyciec na transmisji pakietowej w 3g

:) pozdrawiam.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Kamila

• 5
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 26, 2008, 16:15:34 »
Ok dziękuję, działa. Konfiguracja netu będzie trudna?

*

Offline Viperek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Było : Tornado, Hermes, XPERIA X1 Będzie : ?
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 26, 2008, 16:24:54 »
najprosciej: sprawdz czy mozesz dzwonic :)

jesli nie, czeka cie wgranie radio rom, wersje jaka posiadasz mozesz sprawdzic robiac soft reset (wtykajac w dupke hermesa patyczek w odpowiednia dziurke, bedziesz miala w drugiej kolumnie na samym szczycie wersje radio jaka posiadasz) lub wchodząc do ustawienia>system>informacja o urzadzeniu i w zakladce wersja :)

mi calkowicie odpowiada radio 1.16.00.00, nic nie przerywa, nie ma wiekszych przyciec na transmisji pakietowej w 3g

:) pozdrawiam.

Nie masz problemów z EDGE? Ja też miałem tę wersję i śmigam teraz na radiu 1.47.00.10

Kamila - w Hermesie automatycznie się konfiguruje, jaką masz wersję radia?

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 26, 2008, 18:54:38 »
Przypomnę coś co było omawiane już tutaj milony razy, dzieciaki romy i radio romy instalujemy z karty. Mniej problemów i stresu.
Konfiguracje internetu leżą gdzieś na forum jako pliki .cab, wystarczy odpalić i samo się zrobi.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 27, 2008, 00:17:52 »
Przypomnę coś co było omawiane już tutaj milony razy, dzieciaki romy i radio romy instalujemy z karty. Mniej problemów i stresu.
Konfiguracje internetu leżą gdzieś na forum jako pliki .cab, wystarczy odpalić i samo się zrobi.

wiesz, niekazdy umi zainstalowac romu z karty. sam osobiscie zawsze wgrywam kabelkiem....

@kamila: konfiguracja netu jest dosc malo wymagajaca. dasz rade :ok:

@viperek: nie, nie mam problemu z EDGE, jetem dumnym mieszkancem miasta posiadajacego dosc rozzbudowana siec 3G... wiec jedyne co zauwazal po tym radiu to to, ze albo mam 3G albo GSM. wiec mozliwe ze jest jakis problem z edge w tym radiu ale jak juz napisalem nie zauwazam tego :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1