wczoraj też przeprowadziłem mały test a mianowicie od godziny 16 bateria 100% - do godziny 23 bateria50% same rozmowy ..jakieś 25min. 5 smsów , zero transmisji danych i wyłączone 3G
Jak mogłeś przeczytać kilka postów powyżej, ja też zrobiłem test na potrzeby tego tematu - to przyznaję, że Twoja bateria trzyma niezbyt długo. Chociaż nie mogę ocenić Twego nadajnika, Twoich warunków, grubości ścian itd.
Posiadanie dwóch baterii jest komfortowe, czy bateria będzie bardziej eksploatowana czy mniej - zawsze możemy mieć ze sobą drugą, którą szybko możemy wymienić.
Z tego co pamiętam, najszybciej bateria w Hermesie rozładowywała się, kiedy używałem Hermesa jako modemu HSDPA, który niby jednocześnie był zasilany z USB, ale takie rozwiązanie starczało naprawdę na niedługo.
I tutaj leży sedno całego problemu. Spieramy się czy bateria trzyma 5 dni, 3 dni, czy 1 dzień, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego jak kto wykorzystuje swojego hermesa. Jak już wcześniej napisałem kupując takie urządzenie jak PDA najczęściej nastawiamy się na intensywne jego wykorzystanie, a to powoduje niestety zwiększone zapotrzebowanie na prąd. Chociaż hermes w porównaniu z innymi tego typu urządzeniami i tak radzi sobie bardzo dobrze. A jeżeli komuś zależy tylko i wyłącznie na tym żeby dzwonić, wysyłać smsy i chce ładować telefon raz w tygodniu to polecam Nokię 6310i. Gwarantuje, że będzie w 100 % zadowolony, a od PDA trzyma się z daleka
Zgadzam się z przedmówcą. Każdy może używać swego telefonu jak chce i do czego chce. Zastanawiałem się, czy przypadkiem nie zrobić próby wyłączając w telefonie HSDPA, wyłączając 3G, ustawiając telefon na najciemniejszy lecz jeszcze zauważalny obraz i nie korzystać z niego wcale czy doszedłbym wtedy do 5 dni czuwania, czy też nie. Jednak, jeżeli nawet taki test bym przeprowadził, to nadal nie widzę zastosowania praktycznego - to tak, jakby powiedzieć, że nie używana pralka, szczelnie opakowana w sklepie dłużej będzie nowa i dłużej nie zepsuje się, niż pralka w gospodarstwie domowym. Oczywiście to prawda, lecz co z tego? Urządzenie jest dla użytkownika, koszt ładowania nie jest chyba aż tak niebotyczny aby nie móc sobie na to pozwolić - a nie wierzę, aby użytkownik Hermesa był osobą niezwykle ubogą nie mogącą sobie pozwolić na codzienne ładowanie. Może to jest niekomfortowe aby pamiętać o codziennym ładowaniu - ale to w takim wypadku też polecam Nokię 6310i.