bateria

• 30 Odpowiedzi
  • 3450 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wojfm

• 13
bateria
« dnia: Maj 17, 2008, 16:19:05 »
Witam , od niedawna jestem posiadaczem hermesa kupiłem go używanego... wszystko w nim jest ok oprócz tematowej baterii , otóż po naładowaniu na 100% bateria trzyma jakieś 6h w tym jakieś 1h rozmowy około 10sms , internet, gg bardzo sporadycznie wi-fi .
powiedzcie mi czy to jest normalne? ;) raczej nie , wnioskuje po teście na pdaclub.pl

"Czasy pracy HTC TyTN na baterii nie wymaga chyba specjalnego komentarza - jest po prostu rewelacyjny! Ponad 20 godzin przy słuchaniu MP3 i 27 godzin na czytaniu e-booka, oraz prawie 5 dni użytkowania jako palmtopo-telefon to wynik, który pozazdrościć mu mogą praktycznie wszystkie urządzenia konkurencji."

napiszcie mi proszę ile wam trzyma bateria czy macie oryginalną , jak długo trzyma nie oryginalna (nowa) i jak wygląda oryginalna
 (nie jestem pewien czy mam oryginalną a nie chciał bym kupować wzorując się na niej bo jeszcze mi się trafi podróba)

zastanawiałem sie nad tym :
http://www.allegro.pl/item366087856_bateria_htc_tytn_mda_vario_ii_spv_m3100.html
czy to może być oryginał? moja wygląda b.podobnie tylko jest "czarno biała" ten Trójkąt jest czarny i + [ -]  jest czarny

Odp: bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2008, 11:00:30 »
Od kilku dni sam jestem szczesliwym posiadaczem takiego sprzetu :)
Bateria trzyma mi dosyc dlugo (mam orginalna), to znaczy, przy sluchaniu mp3(w drodze do i z pracy), dzwonieniu kilka razy dziennie po kilkanascie minut i sporym smsowaniu trzyma mi okolo 3 dni :) czyli calkiem niezle :)

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2008, 12:17:28 »
no to bez porównania... moja koło 8h czyma ;) a możesz spojrzeć na swoja baterie jak ona wygląda? chodzi mi o to czy ta z allegro jest oryginalna

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2008, 22:35:12 »
Witam , od niedawna jestem posiadaczem hermesa kupiłem go używanego... wszystko w nim jest ok oprócz tematowej baterii , otóż po naładowaniu na 100% bateria trzyma jakieś 6h w tym jakieś 1h rozmowy około 10sms , internet, gg bardzo sporadycznie wi-fi .
powiedzcie mi czy to jest normalne? ;) raczej nie , wnioskuje po teście na pdaclub.pl

"Czasy pracy HTC TyTN na baterii nie wymaga chyba specjalnego komentarza - jest po prostu rewelacyjny! Ponad 20 godzin przy słuchaniu MP3 i 27 godzin na czytaniu e-booka, oraz prawie 5 dni użytkowania jako palmtopo-telefon to wynik, który pozazdrościć mu mogą praktycznie wszystkie urządzenia konkurencji."

napiszcie mi proszę ile wam trzyma bateria czy macie oryginalną , jak długo trzyma nie oryginalna (nowa) i jak wygląda oryginalna
 (nie jestem pewien czy mam oryginalną a nie chciał bym kupować wzorując się na niej bo jeszcze mi się trafi podróba)

zastanawiałem sie nad tym :
http://www.allegro.pl/item366087856_bateria_htc_tytn_mda_vario_ii_spv_m3100.html
czy to może być oryginał? moja wygląda b.podobnie tylko jest "czarno biała" ten Trójkąt jest czarny i + [ -]  jest czarny

Mam taką samą baterię co opisujesz i mnie trzyma do 5 dni (bez świrowania). Wszystko też zależy od podświetlenia, czy nie masz czegoś co Ci go wybudza, lub czy program nie włącza Ci jakiejś funkcji np wifi.
Jeśli masz możliwość to pozyć baterię i sprawdz jak się zachowuje w porównaniu do Twojej
htc hermes
rom: wm6.1 :banan:
radio rom: 1.50.00.00

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2008, 22:44:03 »
Ja mam taka baterie jak na aukcji i mi trzyma dobe, ale nie wiem w jakims tanie jest bateria (tzn czy juz nie jest wyekspolatowana)

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2008, 13:50:30 »
a czy może mi ktoś podesłać zdjęcie oryginalnej baterii ?

abo polecić mi jakąś dobrą
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2008, 00:31:21 wysłana przez wojfm »

*

nasedo

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2008, 02:23:40 »

Mam taką samą baterię co opisujesz i mnie trzyma do 5 dni (bez świrowania). Wszystko też zależy od podświetlenia, czy nie masz czegoś co Ci go wybudza, lub czy program nie włącza Ci jakiejś funkcji np wifi.
Jeśli masz możliwość to pozyć baterię i sprawdz jak się zachowuje w porównaniu do Twojej

Te dwa cytaty według mnie można włożyć między bajki. Jestem właścicielem Hermesa od nowego (już drugiego egzemplarza) i zawsze bateria trzymała mi krótko. WiFi jeżeli miałem włączone to było to świadomie, tak samo BT czy inne rzeczy. Z zasięgiem u mnie bywa różnie - czasami mam 3G, czasami nie.
Od nowości ładowałem Hermesa codziennie, oczywiście nie zawsze rozładowując go do końca. Korzystałem z HSDPA, używałem go jako modem. Swoją drogą nie nastawiałem się nigdy na to, nie łudziłem się nawet że bateria może trzymać długo - nie w takim telefonie. Nie jest moim zamierzeniem nikogo obrazić ale działanie 5 dni to taki wynik może pasować do zupełnie innego telefonu, nie do Hermesa.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2008, 07:44:27 »
Witam
Jak kolega napisal polaczenie 3g zuzywa sporo baterii w moim przypadku zamiast 3 dni dziala tylko 1 dzien. Apropos baterii mozna sobie kupic w cenie tej z Allegro baterie o podwyzszonej pojemnosci, jest ona grubsza dlatego dodaja dodatkowa klapke na tyl bo normalnie nie weszlaby tam, ale kosztuje tyle co u nas w Polsce, minus konto na eBay plus karta ktora potrafi obsluzyc paypal plus minimum angielskiego, warte polecenia z tym ze telefon sie jesczze troche "przycegla"
pozdrawiam

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2008, 09:57:35 »
"nasedo" jest w hermesie hsdpa??

"bolaudio" co do tej baterii o podwyższonej pojemności to zacytuje tu allegrowego sprzedawce takiej baterii

"Dlatego informuję, iż bateria produkcji chińskiej posiadająca dwukrotną, czy x-krotną pojemność wcale nie musi dwukrotnie, czy x-krotnie dłużej działać. Ten kto tak pisze mija się z prawdą !!!. Należy zakładać, że bateria nawet o astronomicznej pojemności, będzie trzymała tyle co oryginalna, o znacznie mniejszej pojemności. Dlatego jeśli oczekują Państwo, że będzie "trzymała" dużo dłużej niż nowa originalna, to dajcie sobie spokój, bo nie będzie...."

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2008, 10:23:36 »

Te dwa cytaty według mnie można włożyć między bajki. Jestem właścicielem Hermesa od nowego (już drugiego egzemplarza) i zawsze bateria trzymała mi krótko. WiFi jeżeli miałem włączone to było to świadomie, tak samo BT czy inne rzeczy. Z zasięgiem u mnie bywa różnie - czasami mam 3G, czasami nie.
Od nowości ładowałem Hermesa codziennie, oczywiście nie zawsze rozładowując go do końca. Korzystałem z HSDPA, używałem go jako modem. Swoją drogą nie nastawiałem się nigdy na to, nie łudziłem się nawet że bateria może trzymać długo - nie w takim telefonie. Nie jest moim zamierzeniem nikogo obrazić ale działanie 5 dni to taki wynik może pasować do zupełnie innego telefonu, nie do Hermesa.

Hermes jest w stanie wytrzymać 5 dni. Ale z wyciągniętą kartą sim i trzeba by go było używać tylko i wyłącznie do sprawdzenia która jest godzina :D Wiem bo już tak kiedyś zrobiłem. Przy normalnym użytkowaniu to tak jak piszesz, trzeba ładować codziennie :(

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 21, 2008, 10:24:29 »
wojfm: Tak, Hermes ma HSDPA o maks prędkości 1,7Mbit/s
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline vroobell

• *
  • 81
  • Sprzęt: HTC TyTN 6GB SDHC, Nokia 1600
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 21, 2008, 10:29:50 »
jest w hermesie hsdpa??

na WM 6 owszem. możliwe że na WM5 nie było. coś o tym czytałem

co do większej baterii -> -=LINK=-. Nie jest to gigantyczna cena a sprzedawca uczciwy - kupowałem u niego parę rzeczy.

u mnie bateria trzyma przy korzystaniu z wifi (nie non stop ale powiedzmy sobie ze 2h dziennie) plus rozmowy i sms'y, czytanie książek - 2 do 3 dni i to było zanim ostatnio wyłączyłem 3G (settings/personal/phone/band -> zmieniłem z auto na GSM) i zobaczymy czy to cokolwiek wydłuży życie na baterii. w tym momencie po wyłączeniu 3G trzeci dzień bez ładowania i pokazuje że mam 40% baterii w tym czasie siedziałem na WiFi ze 3h może.

Przy normalnym użytkowaniu to tak jak piszesz, trzeba ładować codziennie

co to znaczy normalne użytkowanie ? użytkuję normalnie i chyba raz udało mi się zabić baterię w ciągu jednego dnia siedząc dużo na wifi i słuchając minimum 9h muzyki plus trochę rozmów/smsów. tak to spokojnie 2 dni
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 10:32:16 wysłana przez vroobell »
ROM:  CRCs Release 13.3 - Stable Thread (Build 20270)

*

nasedo

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 21, 2008, 10:49:14 »
Nie wiem czy kolega vroobell pisze o baterii oryginalnej, czy też nie dlatego trudno mi odnieść się do tej wypowiedzi.

Hermes jest w stanie wytrzymać 5 dni. Ale z wyciągniętą kartą sim i trzeba by go było używać tylko i wyłącznie do sprawdzenia która jest godzina uśmiech Wiem bo już tak kiedyś zrobiłem. Przy normalnym użytkowaniu to tak jak piszesz, trzeba ładować codziennie

Jedynie jestem w stanie uwierzyć w wypowiedź taką, jak powyższa. Być może niektórzy z użytkowników Hermesa mieszkają dostatecznie blisko nadajników, co zmniejsza zużycie baterii, być może telefon nigdy nie jest w zasięgu sieci 3G, nie mówiąc już o HSDPA.

co to znaczy normalne użytkowanie ? użytkuję normalnie i chyba raz udało mi się zabić baterię w ciągu jednego dnia siedząc dużo na wifi i słuchając minimum 9h muzyki plus trochę rozmów/smsów. tak to spokojnie 2 dni

Zastanawiam się, czy w ogóle Hermes byłby w stanie pociągnąć dziewięć godzin muzyki, z wyłączonym ekranem, z wyłączonym modułem GSM, WiFi, BT. Chyba... że podłączony jest do ładowarki.

*

Offline vroobell

• *
  • 81
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 21, 2008, 10:54:23 »
Zastanawiam się, czy w ogóle Hermes byłby w stanie pociągnąć dziewięć godzin muzyki, z wyłączonym ekranem, z wyłączonym modułem GSM, WiFi, BT. Chyba... że podłączony jest do ładowarki.

nie wiem co sugerujesz ale ja po prostu 9h siedząc w robocie słuchałem mp3 i po tych 9 godzinach on się nie wyłączył. Powiem więcej ładowałem go dopiero następnego dnia. Ekran przygaszony, gsm włączone (bo to kurcze telefon), wifi i bt wyłączone. mam oryginalną baterię a telefon ma w tym momencie ze 3 miesiące - kupowałem nówkę sztukę.

mieszkam w Gdańsku w centrum i tutaj zasięg 3G cały czas pokazywał minimalnie na poziomie 70% według programu battery status - to znaczy pokazywał jak patrzyłem bo też świrem nie jestem żeby non-stop patrzeć czy aby jestem w zasięgu dobrym...

dodam jeszcze może że jadę na oficjalnym romie od htc wm6

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 21, 2008, 10:56:06 »
wszystko zależy właśnie od baterii ja jak już pisałem wyżej kupiłem hermesa używanego (nie wiem czy mam oryginalna padnięta baterie czy jakąś podróbkę ale też padnięta)  wczoraj dajmy na to zacząłem rozmowę na gg jak bateria miała 90% po jakiś 20min. wyskoczyła informacja o niskim stanie .. czyli 20% !  70% szlak trafił w 20 min.  odpalonego wyświetlacza i transmisji danych..

vroobell : czy masz ta właśnie baterie do której mi dajesz linka?

chodzi o to czy ktoś z was wymieniał już baterie .. jeśli tak to na jaka i czy warto było czy też nie
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 11:00:49 wysłana przez wojfm »

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 21, 2008, 10:58:19 »

Dużo rozmawiam w ciągu dnia. Lubię też czasem posłuchać muzyki w drodze do pracy, a z wifi też sporo korzystam :0 Dla mnie tak właśnie wygląda normalne użytkowanie, bo jak ktoś ma zamiar kupić PDA tylko po to żeby dzwonić i wysyłać smsy to mija się to z celem. Chociaż gdyby mnie dziewczyna nie męczyła tyle rozmowami to może ze 2 dni by wytrzymał :D   

*

Offline vroobell

• *
  • 81
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 21, 2008, 11:09:56 »
to dziwne żeby w 20 minut zjadło 70% baterii. nie testowałem GG po GSM ale zdaje się że karta sieciowa wifi więcej żre niż moduł GSM ?

nie mam tej baterii do której dałem linka - zastanawiam się nad jej zakupem ale przez powiększone plecy bateria chyba nie wejdzie w uchwyt samochodowy (czy jak to tam nazwać). spróbuję dorwać jakiś aparat (póki co w robocie jestem) i wkleję fotę mojej baterii

chodzi o to czy ktoś z was wymieniał już baterie .. jeśli tak to na jaka i czy warto było czy też nie

ja zdecydowanie bym spróbował bo 74pln to nie jest jakaś tam mega inwestycja

ps. poniżej fota mojej baterii.

« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 11:22:30 wysłana przez vroobell »

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 21, 2008, 11:13:59 »
nie wiem czy czytaliscie test
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=11862:htc-tytn---nast%C4%99pca-wizarda&catid=33:sprzet&Itemid=89

nie wiem dlaczego pan Kańczugowski miałby nas oszukiwać  ;)

jest niby oryginał na allegro
http://www.allegro.pl/item353169507_htc_tytn_m3100_trion_mda_vario_ii_oryginal_22_vat.html

i tu 2
http://www.allegro.pl/item365778441_oryginalna_bateria_htc_ba_s100_tytn_p4500_w_wa_tm%5D.html

ale czy taka będzie działać sporo gorzej?

vroobell bardzo bym był wdzięczny za fotke

*

Offline vroobell

• *
  • 81
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 21, 2008, 11:25:08 »
fota powyżej.

te czasy uzyskał kiedy ->

- wyłączony moduł telefoniczny, Bluetooth oraz WiFi

jednak minimum 9h z włączonym modułem telefonicznym wytrzymuje (przynajmniej u mnie)

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 21, 2008, 12:12:23 »

nie wiem dlaczego pan Kańczugowski miałby nas oszukiwać  ;)

Nikt nie twierdzi, że pan Kańczugowski nas oszukuje, ale nie wiem jak udało mu się uzyskać prawie 5 dni. Miałem róże romy i nigdy nie udało mi się uzyskać wyniku lepszego niż 3 dni, przy kilkunastu minutach rozmowy i kilku smsach. Może problemem jest to, że mój Hermes ma fabryczną wadę polegającą na tym że co jakiś czas ekranik mi się rozkalibrowuje, ale nie sądzę.   

*

nasedo

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 21, 2008, 12:29:08 »
nie wiem dlaczego pan Kańczugowski miałby nas oszukiwać

Powodów absolutnie nie ma żadnych - lecz zwróćmy uwagę na to, że owe testy były przeprowadzone nie w warunkach normalnego eksploatowania telefonu, ale w warunkach niemalże laboratoryjnych.
Dla przykładu, mój Wallaby - nie mający 3G, będący tylko w zasięgu sieci i w gotowości GPRS, włączany dziennie na około minutę - oczywiście bez wykonywania połączeń, bez pisania SMSów a mający już nienową baterię, będący bądź co bądź palmofonem wiekowym potrafił tak sobie przeleżeć 4-5 dni (w celach testowych) - jednak, używając zajeżdżę go również w jeden dzień.

Trudno porównać Hermesy każdego z nas, ponieważ możemy mieć inne ROMy, inne radio-ROMy, jesteśmy w różnych miejscach, w różnych sieciach. Ja zarówno Hermesa jak i Wallaby używam w sieci T-Mobile UK a w żadnej z polskich sieci te urządzenia nie były testowane ani razu - a to również może mieć wpływ.

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 21, 2008, 12:46:15 »
jeszcze bym was prosil o sprawdzenie czy wasze baterie są z chin czy z taiwanu i jeśli ktoś ma pewnosc ze jego jest oryginalna (ma od nowości) to niech to zaznaczy

*

nasedo

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 21, 2008, 13:05:45 »
Moja jest oryginalna, od nowości, Hermes kupowany w salonie T-Mobile. Bateria "Made in China", różnica w symbolu w stosunku do przedstawionego w tym temacie zdjęcia. Moja bateria ma symbol: 35H00060-11M.

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 21, 2008, 13:58:41 »
vroobell napisz jeszcze proszę czy ty wymieniałeś swoja na ta co na zdjęciu czy taka była od nowości , ja mam z chin 1300mAh "HERM160" produkowana przez sanyo 35H00074-00M ...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 21, 2008, 18:08:14 »
Czepiacie sie tej baterii, jeszcze żadne moje pda nie pociągnęło 16h z wifi i przygaszonym ekranem (gsm włączone).
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 22, 2008, 01:35:43 »
kto się czepia?? wdrażamy dodatkowe informacje na forum tym razem na temat baterii ;)

*

nasedo

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 22, 2008, 11:08:12 »
Dla potrzeb tego wątku zrobiłem wczoraj mały test. Naładowałem maksymalnie telefon i z pełną baterią odłączyłem go od ładowarki wczoraj w południe (punktualnie o 12:00).
Podczas dnia odbyłem około 20 minut rozmów, wysłałem kilka SMSów oraz w celach testowych połączyłem się z siecią WiFi na około 5 minut. Kiedy to piszę - jest następny dzień, godzina 10:00 a bateria ma 70%. Potwierdza to fakt, o którym pisałem poprzednio, że jeżeli ograniczymy się z używaniem Hermesa, jest w stanie trzymać bardzo długo - jednak, to telefon ma służyć nam a nie my dla telefonu.
Mam w moim abonamencie łącznie 10 900 minut więc nie widzę powodów dla których mam się ograniczać z używaniem telefonu. Tak samo, zdecydowałem się na Hermesa, a nie na Nokię 3210 z powodów tego, że mogę na telefonie tym robić różne rzeczy a nie tylko nim dzwonić - więc to sprawia, że bateria nie będzie trzymać u mnie długo.
Mogę spróbować, chociaż nie wiem po co nie ładować telefonu i spróbować przetrzymać kolejny dzień - jednak, taki test będzie na tyle wiarygodny jak testowania zapętlonego MP3 przez wiele godzin z wyłączonym wszystkim innym.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 22, 2008, 11:31:35 »
Mam w moim abonamencie łącznie 10 900 minut więc nie widzę powodów dla których mam się ograniczać z używaniem telefonu. Tak samo, zdecydowałem się na Hermesa, a nie na Nokię 3210 z powodów tego, że mogę na telefonie tym robić różne rzeczy a nie tylko nim dzwonić - więc to sprawia, że bateria nie będzie trzymać u mnie długo.
Mogę spróbować, chociaż nie wiem po co nie ładować telefonu i spróbować przetrzymać kolejny dzień - jednak, taki test będzie na tyle wiarygodny jak testowania zapętlonego MP3 przez wiele godzin z wyłączonym wszystkim innym.

I tutaj leży sedno całego problemu. Spieramy się czy bateria trzyma 5 dni, 3 dni, czy 1 dzień, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego jak kto wykorzystuje swojego hermesa. Jak już wcześniej napisałem kupując takie urządzenie jak PDA najczęściej nastawiamy się na intensywne jego wykorzystanie, a to powoduje niestety zwiększone zapotrzebowanie na prąd. Chociaż hermes w porównaniu z innymi tego typu urządzeniami i tak radzi sobie bardzo dobrze. A jeżeli komuś zależy tylko i wyłącznie na tym żeby dzwonić, wysyłać smsy i chce ładować telefon raz w tygodniu to polecam Nokię 6310i. Gwarantuje, że będzie w 100 % zadowolony, a od PDA trzyma się z daleka :D     

*

Offline wojfm

• 13
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 22, 2008, 11:47:59 »
ok, wasze odpowiedzi dowiodły ze z moja bateria jest coś nie tak i kwalifikuje się do zmiany, już wybrałem

mam nadzieje ze będę zadowolony w końcu co dwie baterie to nie jedna ;) wczoraj też przeprowadziłem mały test a mianowicie od godziny 16 bateria 100% - do godziny 23 bateria50% same rozmowy ..jakieś 25min.  5 smsów , zero transmisji danych i wyłączone 3G

z transmisją danych , znaczy cały czas internet i gg "dostępny" ;) 50% baterii leci mi w jakieś 30min.

*

nasedo

« Odpowiedź #29 dnia: Maj 22, 2008, 13:40:06 »
wczoraj też przeprowadziłem mały test a mianowicie od godziny 16 bateria 100% - do godziny 23 bateria50% same rozmowy ..jakieś 25min.  5 smsów , zero transmisji danych i wyłączone 3G

Jak mogłeś przeczytać kilka postów powyżej, ja też zrobiłem test na potrzeby tego tematu - to przyznaję, że Twoja bateria trzyma niezbyt długo. Chociaż nie mogę ocenić Twego nadajnika, Twoich warunków, grubości ścian itd.
Posiadanie dwóch baterii jest komfortowe, czy bateria będzie bardziej eksploatowana czy mniej - zawsze możemy mieć ze sobą drugą, którą szybko możemy wymienić.
Z tego co pamiętam, najszybciej bateria w Hermesie rozładowywała się, kiedy używałem Hermesa jako modemu HSDPA, który niby jednocześnie był zasilany z USB, ale takie rozwiązanie starczało naprawdę na niedługo.

I tutaj leży sedno całego problemu. Spieramy się czy bateria trzyma 5 dni, 3 dni, czy 1 dzień, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego jak kto wykorzystuje swojego hermesa. Jak już wcześniej napisałem kupując takie urządzenie jak PDA najczęściej nastawiamy się na intensywne jego wykorzystanie, a to powoduje niestety zwiększone zapotrzebowanie na prąd. Chociaż hermes w porównaniu z innymi tego typu urządzeniami i tak radzi sobie bardzo dobrze. A jeżeli komuś zależy tylko i wyłącznie na tym żeby dzwonić, wysyłać smsy i chce ładować telefon raz w tygodniu to polecam Nokię 6310i. Gwarantuje, że będzie w 100 % zadowolony, a od PDA trzyma się z daleka

Zgadzam się z przedmówcą. Każdy może używać swego telefonu jak chce i do czego chce. Zastanawiałem się, czy przypadkiem nie zrobić próby wyłączając w telefonie HSDPA, wyłączając 3G, ustawiając telefon na najciemniejszy lecz jeszcze zauważalny obraz i nie korzystać z niego wcale czy doszedłbym wtedy do 5 dni czuwania, czy też nie. Jednak, jeżeli nawet taki test bym przeprowadził, to nadal nie widzę zastosowania praktycznego - to tak, jakby powiedzieć, że nie używana pralka, szczelnie opakowana w sklepie dłużej będzie nowa i dłużej nie zepsuje się, niż pralka w gospodarstwie domowym. Oczywiście to prawda, lecz co z tego? Urządzenie jest dla użytkownika, koszt ładowania nie jest chyba aż tak niebotyczny aby nie móc sobie na to pozwolić - a nie wierzę, aby użytkownik Hermesa był osobą niezwykle ubogą nie mogącą sobie pozwolić na codzienne ładowanie. Może to jest niekomfortowe aby pamiętać o codziennym ładowaniu - ale to w takim wypadku też polecam Nokię 6310i.