Jak uruchomić VoIP w WM6 na Hermesie i prawdopodobnie innych PDA z WM6 (sprawdzone też na Trinity)?
Po zakończeniu procedury powinniśmy mięc ikone VoIP na ekranie dziś i działające połączenia SIP.
1. z katalogu \windows\system\voip wykasować plik prov0(lub 1)sipsettings - krok raczej zbędny, bo katalog ten domyślnie jest pusty
2. Wgrać i zainstalować paczkę WM6voip-working.cab
3. Podmienić, używając jakiegoś dobrego plik-zarządcy (GS czy TC) plik rtc.dll z katalogu \windows na ten załączony
4. soft-reset
5. W katalogu Program Files (na urządzeniu) jest katalog Sip Config Tool - czasem owe narzędzie wystarczy, aby mieć działające VoIP, u mnie (ipfon.pl) wystarczyło do odbierania rozmów, jednak nie mogłem telefonować. Jeśli owe narzędzie nie pomoże idziemy do kroku 6
6. Odpalamy jakiś edytor rejestru i edytujemy:
HKLM\System\VoIP\SIP\ >>> EnablePort5060 ustawiamy na wartość 1
7. Soft reset i sprawdzamy czy działa. Jak nie idziemy do punktu 8
8. Narzędzie Sip Config Tool ponownie utworzyło plik prov0(lub 1)sipsettings z punktu 1-szego, musimy ów plik wykasować
9. Otwieramy w notatniku na PeCecie załączony plik _setup.xml i edytujemy:
<wap-provisioningdoc>
<characteristic type="VoIP">
<parm name="SIPSettings"
value="<provision key='1232ab01' name='_sip_provider_name_'>
<provider name='_sip_provider_name_' />
<user account='_account_' password='_password_'
uri='sip:_user@sip_host.com_'
allowedauth='digest'/>
<sipsrv addr='_sip_proxy.com_:5060' protocol='UDP' role='proxy'>
<session party='First' type='pc2pc' />
<session party='First' type='pc2ph' />
</sipsrv>
<sipsrv addr='_sip_registrar.com_:5060' protocol='UDP' role='registrar'/>
</provision>" />
</characteristic>
</wap-provisioningdoc>
_sip_provider_name_ - dowolna nazwa opisująca nasze połączenie (np ipfon.pl)
_account_ - nasz login SIP
_password_ - nasze hasło SIP
_user@sip_host.com_ - to ustawiałem "na czuja", u mnie zadziałało mójlogin@adres_proxy_serwera_sip (login@sip.ipfon.pl)
_sip_proxy.com_ - adres proxy serwera sip
_sip_registrar.com_ - powtarzamy jak dla proxy, chyba, że nasz operator powie, że ma być inaczej
10. Zapisujemy zmiany, zamykamy.
11. Na naszym PC tworzymy katalog gdzie umieszczamy plik cabarc.exe (załączony) oraz nasz plik _setup.xml
11. Także na PC odpalamy z linii poleceń:
cabarc N moje_ustawienia_voip.cab _setup.xml
12. Tak utworzony plik moje_ustawienia_voip.cab wgrywamy do PDA i instalujemy
13. Soft reset
14. Weryfikujemy poprawność instalacji: w katalogu \windows\system\voip powinien być nowy plik ustawień. Jeśli go nie ma, znaczy to, że popełniliśmy błąd w składni pliku _setup.xml
UWAGA: plik ustawień należy kasować przed każdym ponownym instalowaniem nowego/poprawianego cab'a z punktu 11, inaczej nowe ustawienia nie zostaną zapamiętane na PDA.
15. Na ekranie Dziś powinna być ikona Internet Calling, zakładka Internet w ustawieniach telefonu, ustawienia SIP załadowane a nasze VoIP powinno działać
Link do plików:
http://www.sendspace.com/file/hq2fnjTylko jak tego używać?
Otóż nie jest to intuicyjne. Nic a nic

1. klikamy ikonę Internet Calling ekranu Dziś (lub wchodzimy Seetings>Phone>Internet) i wybieramy "Zawsze, gdy dostępne" (Whenever available lub jakoś podobnie). Klikamy OK
2. Włączamy WiFi, czekamy aż złapie naszą sięć
3. Na ekranie Dziś powinno zacząć się wyszukiwanie naszego dostawcy SIP i po chwili powinno zakończyć się sukcesem (jak nie skopaliśmy ustawień w punkcie 9)
4. Od teraz ikona Internet Calling będzie mogła być klikana, aby przełączać się między dwoma stanami: VoIP dostępne oraz VoIP wybrane.
Stan "dostępny" znaczy, że jesteśmy w zasięgu WiFi i nastąpiło poprawne zalogowanie do serwera SIP, jednak nadal dzwonimy przez sieć GSM.
Stan "wybrany" znaczy, że właśnie możemy zacząć telefonować przy użyciu VoIP

Odpalamy dial pad'a tak jak w przypadku zwykłych połączeń GSM i powinniśmy zauważyć, że zamiast nazwy naszej
sieci GSM widzimy nazwę połączenia SIP (zdefinowaną w punkcie 9) - znaczy to, że następne połączenie wykonamy właśnie SIPem! Wow!
Trzeba tylko pamiętać, że o ile w GSM numer +48 22 1234567 będzie poprawny, to w przypadku krajowych połączeń SIP ten sam numer ma wyglądać 022 1234567 - ja mam wszystkie numery w książce PDA zapisane z prefixem kraju i dlatego musiałem numery wpisywać "z palca", aby pominąć ów prefiks.
Jeśli nasz operator SIP dał nam numer stacjonarny, można też do nas się dodzwonić.
Mam nadzieję, że pomogło, pełna procedura opisana powyżej to był jedyny sposób na VoIP na moim Vario II, inne metody nie działały (brak ikony Internet Calling itp). Mogłem wgrać też inny ROM (Jasjamming'a lub Schaps'a), gdzie VoIP jest "fabrycznie" ale...... POLOK rulez!
Podziękowania dla tych, którzy na ów sposób wpadli i podzielili się nim na forum XDA (dział Trinity) - chodzi zwłaszcza o punkty 2 i 3, bez nich nie mogłem za nic uzyskać ikony na ekranie Dziś, podstawy funkcjonalności VoIP.
Gitarzysta