100% sposób na działające VoIP w dowolnym ROMie WM6

• 24 Odpowiedzi
  • 11304 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

100% sposób na działające VoIP w dowolnym ROMie WM6
« dnia: Sierpień 30, 2007, 14:19:34 »
Jak uruchomić VoIP w WM6 na Hermesie i prawdopodobnie innych PDA z WM6 (sprawdzone też na Trinity)?
Po zakończeniu procedury powinniśmy mięc ikone VoIP na ekranie dziś i działające połączenia SIP.

1. z katalogu \windows\system\voip wykasować plik prov0(lub 1)sipsettings - krok raczej zbędny, bo katalog ten domyślnie jest pusty
2. Wgrać i zainstalować paczkę WM6voip-working.cab
3. Podmienić, używając jakiegoś dobrego plik-zarządcy (GS czy TC) plik rtc.dll z katalogu \windows na ten załączony
4. soft-reset
5. W katalogu Program Files (na urządzeniu) jest katalog Sip Config Tool - czasem owe narzędzie wystarczy, aby mieć działające VoIP, u mnie (ipfon.pl) wystarczyło do odbierania rozmów, jednak nie mogłem telefonować. Jeśli owe narzędzie nie pomoże idziemy do kroku 6
6. Odpalamy jakiś edytor rejestru i edytujemy:
HKLM\System\VoIP\SIP\ >>> EnablePort5060 ustawiamy na wartość 1
7. Soft reset i sprawdzamy czy działa. Jak nie idziemy do punktu 8
8. Narzędzie Sip Config Tool ponownie utworzyło plik prov0(lub 1)sipsettings z punktu 1-szego, musimy ów plik wykasować
9. Otwieramy w notatniku na PeCecie załączony plik _setup.xml i edytujemy:

<wap-provisioningdoc>
<characteristic type="VoIP">
<parm name="SIPSettings"
   value="&lt;provision key='1232ab01' name='_sip_provider_name_'&gt;
             &lt;provider name='_sip_provider_name_' /&gt;
             &lt;user account='_account_' password='_password_'
                 uri='sip:_user@sip_host.com_'
                 allowedauth='digest'/&gt;
             &lt;sipsrv addr='_sip_proxy.com_:5060' protocol='UDP' role='proxy'&gt;
                &lt;session party='First' type='pc2pc' /&gt;
                &lt;session party='First' type='pc2ph' /&gt;
             &lt;/sipsrv&gt;
             &lt;sipsrv addr='_sip_registrar.com_:5060' protocol='UDP' role='registrar'/&gt;
          &lt;/provision&gt;" />
</characteristic>
</wap-provisioningdoc>

_sip_provider_name_ - dowolna nazwa opisująca nasze połączenie (np ipfon.pl)
_account_ - nasz login SIP
_password_ - nasze hasło SIP
_user@sip_host.com_ - to ustawiałem "na czuja", u mnie zadziałało mójlogin@adres_proxy_serwera_sip (login@sip.ipfon.pl)
_sip_proxy.com_ - adres proxy serwera sip
_sip_registrar.com_ - powtarzamy jak dla proxy, chyba, że nasz operator powie, że ma być inaczej

10. Zapisujemy zmiany, zamykamy.
11. Na naszym PC tworzymy katalog gdzie umieszczamy plik cabarc.exe (załączony) oraz nasz plik _setup.xml
11. Także na PC odpalamy z linii poleceń:
cabarc N moje_ustawienia_voip.cab _setup.xml
12. Tak utworzony plik moje_ustawienia_voip.cab wgrywamy do PDA i instalujemy
13. Soft reset
14. Weryfikujemy poprawność instalacji: w katalogu \windows\system\voip powinien być nowy plik ustawień. Jeśli go nie ma, znaczy to, że popełniliśmy błąd w składni pliku _setup.xml

UWAGA: plik ustawień należy kasować przed każdym ponownym instalowaniem nowego/poprawianego cab'a z punktu 11, inaczej nowe ustawienia nie zostaną zapamiętane na PDA.

15. Na ekranie Dziś powinna być ikona Internet Calling, zakładka Internet w ustawieniach telefonu, ustawienia SIP załadowane a nasze VoIP powinno działać

Link do plików:
http://www.sendspace.com/file/hq2fnj

Tylko jak tego używać?

Otóż nie jest to intuicyjne. Nic a nic ;)

1. klikamy ikonę Internet Calling ekranu Dziś (lub wchodzimy Seetings>Phone>Internet) i wybieramy "Zawsze, gdy dostępne" (Whenever available lub jakoś podobnie). Klikamy OK
2. Włączamy WiFi, czekamy aż złapie naszą sięć
3. Na ekranie Dziś powinno zacząć się wyszukiwanie naszego dostawcy SIP i po chwili powinno zakończyć się sukcesem (jak nie skopaliśmy ustawień w punkcie 9)
4. Od teraz ikona Internet Calling będzie mogła być klikana, aby przełączać się między dwoma stanami: VoIP dostępne oraz VoIP wybrane.
Stan "dostępny" znaczy, że jesteśmy w zasięgu WiFi i nastąpiło poprawne zalogowanie do serwera SIP, jednak nadal dzwonimy przez sieć GSM.
Stan "wybrany" znaczy, że właśnie możemy zacząć telefonować przy użyciu VoIP :)

Odpalamy dial pad'a tak jak w przypadku zwykłych połączeń GSM i powinniśmy zauważyć, że zamiast nazwy naszej
sieci GSM widzimy nazwę połączenia SIP (zdefinowaną w punkcie 9) - znaczy to, że następne połączenie wykonamy właśnie SIPem! Wow!

Trzeba tylko pamiętać, że o ile w GSM numer +48 22 1234567 będzie poprawny, to w przypadku krajowych połączeń SIP ten sam numer ma wyglądać 022 1234567 - ja mam wszystkie numery w książce PDA zapisane z prefixem kraju i dlatego musiałem numery wpisywać "z palca", aby pominąć ów prefiks.
Jeśli nasz operator SIP dał nam numer stacjonarny, można też do nas się dodzwonić.

Mam nadzieję, że pomogło, pełna procedura opisana powyżej to był jedyny sposób na VoIP na moim Vario II, inne metody nie działały (brak ikony Internet Calling itp). Mogłem wgrać też inny ROM (Jasjamming'a lub Schaps'a), gdzie VoIP jest "fabrycznie" ale...... POLOK rulez!

Podziękowania dla tych, którzy na ów sposób wpadli i podzielili się nim na forum XDA (dział Trinity) - chodzi zwłaszcza o punkty 2 i 3, bez nich nie mogłem za nic uzyskać ikony na ekranie Dziś, podstawy funkcjonalności VoIP.

Gitarzysta
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 15:53:53 wysłana przez gitarzysta »

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
Odp: 100% sposób na działające VoIP w dowolnym ROMie WM6
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2007, 18:19:44 »
No to sprawdze dzisiaj czy zadziala :)
dzieki  :)
pozdrawiam
Jachu

*

Offline panterka

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2007, 23:53:29 »
Proponuję lekturę artykułu na stronce mobione: http://www.mobione.pl/voip.html - opisuje on nie tylko jak nawiązywać połączenia, ale również zamieszcza dialplan pozwalający na korzystanie z wpisów w książce adresowej bez konieczności ich modyfikacji. POLECAM - to działa!!! :)

Pozdrawiam,
panterka

*

Offline nlk

• *
  • 86
  • Sprzęt: TyTN TNT 2.0; HTC Touch HD, Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:52:09 »
Właśnie sprawdziłem na tlenofonie. Niestety, ale pomimo tego że mam informacje iż sieć Tlenofon jest wybrana i dostępna, to po wybraniu numeru razem z prefiksem 0 wybiera numer, wybiera numer, ale nie działa....

*

Offline panterka

• 13
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2007, 15:27:39 »
Nie wiem jak jest z obsługą tlenofonu... O ile pamiętam, jeden z wątków na forum serwisu freeconet.pl mówił, że korzystają oni z trochę mocno pojechanego z SIP mającym wspólną tylko nazwę, stąd wiele standardowych urządzeń/usług ma z tym problemy. Problemów na pewno nie ma przy korzystaniu z voipdiscount.com, czy jak wyżej zauważył gitarzysta z ipfon.pl. Próbowałem też właśnie freeconet.pl i ja z nimi problemu nie miałem, natomiast na forum widzę, że są zgłoszenia dot. problemów z WM6...

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2007, 00:30:54 »
Proponuję lekturę artykułu na stronce mobione: http://www.mobione.pl/voip.html - opisuje on nie tylko jak nawiązywać połączenia, ale również zamieszcza dialplan pozwalający na korzystanie z wpisów w książce adresowej bez konieczności ich modyfikacji. POLECAM - to działa!!! :)

Pozdrawiam,
panterka

Jak juz cytujesz to cytuj u zrodla : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64625.msg425089#msg425089
pozdrawiam
Jachu

*

Offline panterka

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2007, 07:40:04 »
Jak juz cytujesz to cytuj u zrodla : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64625.msg425089#msg425089

Po pierwsze: nikogo nie cytowałem, tylko wskazałem linka (odróżniam te dwie rzeczy).
Po drugie: lubie podawać jednolite źródło informacji - a jeśli ktoś gdzieś je ładnie zebrał to chwała mu za to - po co się powtarzać?
Wyczytać, że to jest źródło na podstawie którego powstał kompletny opis na tej stronie każdy może.
Ale akurat we wskazanym przez Ciebie poście autor pisze:

Nalezy przy tym pamietac,
ze niestety narazie nie ebdzie dzialalo wyberanie numerow z "Kontaktow"... Numer
nalezy wpisac recznie w formacie 00<kod_kraju><kierunkowy>5556677, itp

(bez nawiasow <>)

Sa na to 2 rady - jedna to wyedytownaie wszytskich kontaktow wg powyzszego wzoru,
2-ga to trzymanie numerow kontaktow wg standartowego wzorca z WM, czyli np
+48 (32) 2334455 i edycja pliku ipdialplan.xml znajdujacego sie w katalogu Windows.
Nietstety pomoc w tym narazie nie moge, gdyz jeszcze nie zrozumialem skladni tych
wyrazen regularnych tam zawartych...

A podany przeze mnie link wskazuje na miejsce z rozwiązanym już tym problemem - rozumiem, że w w dalszej częścią wątka ten problem jest rozwiązany, ale czy jeśli ktoś wcześniej nie znalazł tego wątka przy pomocy Szukaj, to czy po wskazaniu przez Ciebie wiadomości będzie miał ochotę szukać w tym wątku rozwiązania?

Pozdrawiam,
panterka
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2007, 07:56:37 wysłana przez panterka »

*

Offline aegir

• 34
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2007, 00:26:55 »
Podany wyżej opis działa również na gsmie /HSDPA u mnie/ ale niestety nie dla wszystkich operatorów voip. Ipfon działa dobrze /wychodzące, przychodzące jedynie przy połączeniu vpn bez proxy/. Voipdiscount u mnie nie działa prawidłowo /połączenie jest nawiązywane ale nie słychać jednej strony podczas rozmowy/. Osobiście zależy mi bardziej na wychodzących i zdecydowanie wolałbym voipdiscount z uwagi na ceny.
HTC Hermes
O/S: LVSW(2007/04/23)
Radio: 1.41.00.10
IPL: 1.04
SPL: 2.10.Olipro (HardSPL v7)

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 11, 2007, 17:47:14 »
Witam,
walczę z tematem VOIP na Vario3 i po uruchomieniu mam na ekranie Today ikonę połączenia internetowego z informacją Dostępne ale niestety klikając na tym nie zmienia mi sie status na Wybrane ale wchodzi w ustawienia tego połączenia i nie wiam jak to można jeszcze zmienić. Jeżeli już ktoś się z tym spotkał lub wie jak sobie z tym poradzić proszę o podpowiedź.

pozdr

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 11, 2007, 18:50:12 »
Available/Dostępny znaczy tyle, że możesz korzystać z VoIP. Nie bardzo wiem czego oczekujesz więcej. Przełączasz się na dialera i zamiast operatora GSM pojawi ci się nazwa operatora VoIP. I tyle - dzwonisz.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 11, 2007, 19:29:00 »
No właśnie w tym jest problem że jak pojawia sie dialer to nadal jest Era a z tego co wyczytałem nawet w tym poście:

Od teraz ikona Internet Calling będzie mogła być klikana, aby przełączać się między dwoma stanami: VoIP dostępne oraz VoIP wybrane.
Stan "dostępny" znaczy, że jesteśmy w zasięgu WiFi i nastąpiło poprawne zalogowanie do serwera SIP, jednak nadal dzwonimy przez sieć GSM.

klikając na Internet Calling wchodzę do ustawień połączenia a nie zmieniam statusu  z dostępny na wybrany. A o ile dobrze czytam powinno być wybrany a nie dostępny żeby dzwonić przez VOIP.  Więc nie jest tak jak piszesz że wystarczy dialer trzeba zmienić jeszcze status na wybrany a własnie tego nie mogę zrobić. W załączeniu PrintScrn Today oraz po jego kliknięciu zamiast zmiany statusu otwierają się ustawienia VOIP (drugi sreen).

Kolejna zaobserowowana ciekawostka nie mogę przełączać nadal ale jak na Today jest VOIP: Wyszukuje .... wtedy na dialerze jest wybrany operator VOIP ?!?

Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły proszę o podpowiedź.

pozdr
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2007, 12:51:43 wysłana przez soulfy »

*

Offline jack_

• 19
  • Sprzęt: Trinity
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 26, 2007, 09:36:21 »
VOIP: Dostępne - znaczy, że jesteś w zasięgu i zalogowany, ale nie wybrałeś do używania.

Jak tapniesz raz na słowo "Dostępne" powinno się zmienić na "Wybrane" [ja mam angielski] i wtedy korzystasz z VOIPa. Jak wciśniesz zieloną słuchawkę, na górze zamiast np. era/orange/plus będziesz miał VOIP...

do dzieła...

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 27, 2007, 23:05:41 »
Link do plików:
http://www.sendspace.com/file/hq2fnj

Proszę o uzupełenie pliku, bo już jest niedostępny. Wiem, że trochę czasu upłynęło, ale skoro temat jest nie tak stary, to warto by było go utrzymać w dobrej kondycji i z plikami.
Co z opisu, jak pliki nie dostępne.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Jacek sp4jkk
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline DAGI

• *
  • 85
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 05, 2007, 16:18:30 »
nie wiem w czym problem:

wydaje mi sie ze wszystko jest skonfigurowane ok, jako operator pokazuje mi sie internet calls(tego operatora voip wybralem) i da się dzwonic, ale ja nikogo nie slysze... moj rozmowca mnie slyszy idelanie, probowalem na roznych laczach i nic...

do skonfigurowania uzylem voip settings dodanego do romu wm6 ale nic wrejestrze nie zmienialem, mysliscie ze musze cos jeszcze pozmieniac w rejestrze? Posiadam wizarda z romem wm6 pathfinder .... prosze o wskazowki

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2007, 11:08:24 »
Witam.
Można jakieś świeże namiary na pliki potrzebne do zabiegu?

Pozdrawiam,
Robert

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 18, 2008, 07:53:43 »
VOIP: Dostępne - znaczy, że jesteś w zasięgu i zalogowany, ale nie wybrałeś do używania.

Jak tapniesz raz na słowo "Dostępne" powinno się zmienić na "Wybrane" [ja mam angielski] i wtedy korzystasz z VOIPa. Jak wciśniesz zieloną słuchawkę, na górze zamiast np. era/orange/plus będziesz miał VOIP...

do dzieła...

Odświeżę wątek :)
Niby wszystko jest ok - loguje sie do serwera SIP, mam ikonę na ekranie dziś....ale nie mogę zmienić z dostępny na wybrany :/ Mam podobny problem jak kolega wyżej - jak klikam na "dostępny" to przechodzę do ekranu ustawień telefonu internetowego a status pozostaje bez zmian.... Jakieś pomysły?
Sprzęt to asus P750.

*

Offline hermajax

• 17
  • Sprzęt: SE p900->SPV M3100-WM6 POLOK v 1.0 HTC, by qsqa Radio: 1.47.00.10
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 09, 2008, 15:15:25 »
Gdzie mozna znalezc potrzebne pliki do przeprowadzenia tej operacji, pod podanym linkiem ich juz nie ma?

*

Offline wdylag

• **
  • 126
  • Sprzęt: HTC Touch Pro - ROM PROven ROM WWE 3.1
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 13, 2008, 19:51:44 »
a mnie zastanawia dlaczego zawsze dzwiek idzie w zewnetrznym glosniku a nie w sluchawce jak zwykla rozmowa telefoniczna?
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 20:28:44 wysłana przez wdylag »

*

Offline hermajax

• 17
  • Sprzęt: SE p900->SPV M3100-WM6 POLOK v 1.0 HTC, by qsqa Radio: 1.47.00.10
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 13, 2008, 20:16:33 »
Tu jest chyba jeden z potrzebnych plikow jako zalacznik ale nie moge sie zarejestrowac na mobione obrazek mi sie nie pojawia? http://forum.mobione.pl/index.php/topic,2466.0.html

*

Offline trev

• 15
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 13, 2008, 21:41:04 »
wdylag: moze uda ci sie wykorzystac sposob stosowany dla etenow (choc nie wiem czy dziala na innych sprzetach):
http://www.etenblog.com/2007/11/13/getting-skype-to-work-as-it-should/

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 01, 2008, 10:21:38 »
Chciałbym trochę "odgrzać" temat, ponieważ od kilku dni walczę z uruchomieniem VoIP'a na swoim Hermesie i jedyne co udało mi się uzyskać to komunikat: Searching...

Podejrzewam, że nie mam dobrej instali VoIP'a - bo konfiguracje pliku xml modyfikowałem kilkakrotnie i efekt zawsze był ten sam. Próbowałem również używać Sip config tool'a, z takim samym rezultatem ...

Co ciekawsze konfiguracja VoIP'a i połączenie za pomocą programu Fring jest poprawne ...

Może dysponuje ktoś tą wersją instalki VoIP'a którą dał Gitarzysta, bo na serwerze nie jest już ona dostępna ...

Pozdrawiam

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 01, 2008, 10:26:18 »
Chyba we wszystkich forumowych kuchenkach jest to jako OEMPack.

Zmontowany .cab -> http://www.4shared.com/file/61279670/f8ce58a2/PDAClubpl_globalbus_VoIP.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2008, 10:47:07 wysłana przez globalbus »
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 01, 2008, 16:01:55 »
Dzięki za cab-a, ale niestety, instalacja zakończona niepowodzeniem.
Nie wiem tylko dlaczego ...

Mam Hermesa, WM6.1 /PDA Viet/ - to tak na wszelki wypadek... może gdzieś tu jest diabeł pogrzebany ...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2008, 16:04:27 wysłana przez __PeTe__ »

Pozdrawiam

*

Offline Air.

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC HD2, MDA Compact IV
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 03, 2009, 23:18:53 »
No właśnie w tym jest problem że jak pojawia sie dialer to nadal jest Era a z tego co wyczytałem nawet w tym poście:

Od teraz ikona Internet Calling będzie mogła być klikana, aby przełączać się między dwoma stanami: VoIP dostępne oraz VoIP wybrane.

klikając na Internet Calling wchodzę do ustawień połączenia a nie zmieniam statusu  z dostępny na wybrany. A o ile dobrze czytam powinno być wybrany a nie dostępny żeby dzwonić przez VOIP.  Więc nie jest tak jak piszesz że wystarczy dialer trzeba zmienić jeszcze status na wybrany a własnie tego nie mogę zrobić. W załączeniu PrintScrn Today oraz po jego kliknięciu zamiast zmiany statusu otwierają się ustawienia VOIP (drugi sreen).

Kolejna zaobserowowana ciekawostka nie mogę przełączać nadal ale jak na Today jest VOIP: Wyszukuje .... wtedy na dialerze jest wybrany operator VOIP ?!?

pozdr

U mnie na Diamondzie to samo. Nie wiem jak zmienić status z "dostępne" na "wybrane". Aby zadzwonić przez VoIP, muszę wyłączyć moduł GSM. Czy znane jest już rozwiązanie tego problemu?

*

Offline mabus

• **
  • 115
  • Sprzęt: ASUS p750 > HTC HD2 > Samsung Galaxy Note
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 26, 2009, 21:18:15 »

pozdr

U mnie na Diamondzie to samo. Nie wiem jak zmienić status z "dostępne" na "wybrane". Aby zadzwonić przez VoIP, muszę wyłączyć moduł GSM. Czy znane jest już rozwiązanie tego problemu?

U mnie to samo. Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu? Nie wiem jak przełączyć status "dostępny" na "wybrany". Jak wyłączę telefon to też nie mogę dzwonić przez VoIP, ponieważ wyskakuje komunikat o wyłączonym telefonie i połączenie nie zostaje nawiązane.
Po kliknięciu w plugin today zostaje przeniesiony do ustawień telefony (nie jest to nawet zakładka internet, do której dopiero muszę przewinąć).
Tak samo jak kolega amsnake  też mam Asusa p750.

EDIT
Udało mi się wszystko uruchomić instalując cab z tego wątku:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=401608

Pojawił się natomiast inny problem. Nie mam głosu. Nie słychać tego co ja mówię, ani nie słyszę tego co ktoś mówi do mnie ;(
Asus p750 WM6.1

EDIT
Udało się mi znaleźć plik rtcdll.dll z 31.01.2007 i jest już dźwięk! Niestety z tylnego głośnika, ale rozmówca przynajmniej też mnie słyszy. Może jeszcze kilka godzin i się uda ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2009, 12:45:07 wysłana przez mabus »