(Projekt) WM6 PL dla HTC TyTN/Qtek 9600/SPV M3100 (Nowa wersja 0.57)

• 97 Odpowiedzi
  • 20223 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Saintraziel

• **
  • 101
  • Sprzęt: Note2, HTC ONE, Asus TF300TG
Odp: (Projekt) WM6 PL dla HTC TyTN/Qtek 9600/SPV M3100
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 21, 2007, 20:32:21 »
to to kapuję...a wiesz jakby nalezało nazwac autostart?? bo nawet jesli odnajdzie sie wpis kasujacy to trzeba mu nadac odwołanie do tego przetłumaczonego katalogu...

*

mobi_one

« Odpowiedź #31 dnia: Maj 21, 2007, 20:50:29 »
caly myk polega na tym ze to jest wlasnie autostart :)
ale jak wpiszesz z reki w flash*.dat
np tak:
Directory("windows\startup"):file("coldinit.lnk","windows\coldinit.lnk") a system bedzie po naszemu, to coldinit bedzie wisial, bo nie bedzie takiego katalogu
jak wpiszesz
Directory("windows\autostart"):file("coldinit.lnk","windows\coldinit.lnk") dla naszego systemu, to powinno byc ok, pisze powinno, bo nie testowalem tego jeszcze
w kazdym razie ten zapis:
("\x005C\x0057\x0069\x006E\x0064\x006F\x0077\x0073\x005C\x0041\x0075\x0074\x006F\x0073\x0074\x0061\x0072\x0074"), jest uniwersalny, system go lyknie bez wzgledu na jezyk
a M$ ma mniej roboty :)
tak sobie to wymyslili, wiec jak masz rozkodowane robaczki, to mozesz sam z reki wpisywac nazwy w normalny sposob, ale musisz zachowac nazewnictwo dla danego jezyka
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2007, 20:52:30 wysłana przez mobi_one »

« Odpowiedź #32 dnia: Maj 22, 2007, 16:02:06 »
Witam!

Widzę że się tu małą dyskusja rozpętała  ;D
Chciałbym tylko przypomnieć że w zasadzie chodzi o Hermesa... a niektórzy chyba z przyzwyczajenia piszą o Wizardzie  ;)
W romie który przetwarzam (po raz kolejny powtórzę) czyli WM6 Vanilla by Dutty
faktycznie nie ma pliku "initobj.dat", jest tylko "initflashfiles.dat" i wygląda tak:

(wycinek)

; initflashfiles.dat created by the koch v2
; dutty is the one
;
;
; created by the koch v2
; please donate!!
;
; base -------------- start
root:-Directory("Moje Dokumenty")
root:-Directory("Program Files")
Directory("Moje Dokumenty"):-Directory("My Pictures")
Directory("Moje Dokumenty"):-PermDir("Templates")
Directory("Program Files"):-Directory("Connections")
Directory("\Windows"):-Directory("Help")
Directory("\Windows"):-Directory("Fonts")
Directory("\Windows"):-Directory("Programs")
Directory("\Windows"):-Directory("StartUp")
Directory("\Windows"):-PermDir("Start Menu")
Directory("\Windows"):-Directory("Temporary Internet Files")
Directory("\Windows"):-Directory("AppButtons")
Directory("\Windows"):-Directory("Favorites")
Directory("\Windows"):-Directory("Rings")
Directory("\Windows"):-Directory("AppMgr")
Directory("\Windows"):-PermDir("System")
Directory("\Windows\System"):-PermDir("ConfigMgr")
Directory("\Windows\System"):-PermDir("CertDtls")
Directory("\Windows\System"):-PermDir("DumpFiles")
Directory("\Windows\System"):-PermDir("CabQueue")
Directory("\Windows\Start Menu"):-PermDir("Programs")
Directory("\Windows\Start Menu"):-PermDir("Settings")
Directory("\Windows\Start Menu\Programs"):-Directory("Games")
Directory("Program Files"):-Directory("Windows Media Player")
Directory("Moje Dokumenty"):-Directory("Personal")
Directory("Moje Dokumenty"):-Directory("Business")
Directory("Moje Dokumenty"):-Directory("My Music")
Directory("Moje Dokumenty"):-Directory("My Ringtones")
root:-Directory("\Moje Dokumenty\My Midlets")
Directory("\Windows\Start Menu\Programs"):-Directory("System")
; base -------------- end
; created by the koch v2
; please donate!!
;
; package: 2_orphan_files -------------- start
; package: 2_orphan_files -------------- end
; created by the koch v2
; please donate!!
;
; package: AdobeAcrobat -------------- start
Directory("\Windows\Start Menu\Programs"):-File("Adobe Acrobat.lnk","\Windows\Acrobat.lnk")
; package: AdobeAcrobat -------------- end
; created by the koch v2
; please donate!!
;
; package: Advanced Setup -------------- start
; package: Advanced Setup -------------- end
; created by the koch v2
; please donate!!
;

Jak widać nie ma tu mowy o "krzaczkach-robaczkach" bo tutaj mamy już przetworzonego gotowca.

Do kolegów którzy się sprzeczają.
Widać że obydwaj macie wiedzę i doświadczenie którego mo btakuje, więc zamiast się sprzeczać - lepiej mi pomóżcie  ;D

Wczoraj upiekłem nowy rom. Pierwszy bazujący na WM6 VANILLA (by Dutty - of course) gdzie wywaliłem pliki z "*.0409.mui" i wstawiłem odpowiedniki "0415". Podmieniłem na arzie tylko te co poniżej:

AutoUpdateRes_wpc.exe.0415.mui\
   bbcbres.dll.0415.mui\
   browsres.dll.0415.mui\
   commctrl.dll.0415.mui\
   commdlg.dll.0415.mui\
   coreres.dll.0415.mui\
   crypt32.dll.0415.mui\
   ctlgres.dll.0415.mui\
   fatutil.dll.0415.mui\
   gwes.exe.0415.mui\
   outres.dll.0415.mui\
   filesys.exe.0415.mui\
   MdsRes_wpc.exe.0415.mui\
   mlang.dll.0415.mui\
   netmui.dll.0415.mui\
   notify.dll.0415.mui\

Spróbowałem też następującej sztuczki. Postanowiłem już od razu zmienić ustawienia MUI w rejestrze, w przygotowywanym romie i znalazłem

[HKEY_CURRENT_USER\MUI]
"CurLang"=dword:00000409

Co oczywiście zmieniłem na "CurLang"=dword:00000415

Upiekłem rom, wrzuciłem do Hermesa i zatrzymał się w dziwnym miejscu. Pojawiła się górna belka z napisem start, godzina i ikonkami które tam są, ale zamiast tła które jest zazwyczaj i wtyczek "Today" nadal było tło (splash) który pojawia się podczas startu. Nie reagował na dotyk piórkiem na "start" itp. Musiałem go wyłączyć wyciągając baterię. (o ile pamiętam, nie było procedury kalibracji ekranu, ustawień czasu, itp.)

Następnie przygotowałem identyczny rom (te same podmiany) tyle że nie ruszałem rejestru. System odpalił się normalnie, kalibracja, kustomizacja, reset. Nie pracowały poprawnie te aplikacje którym podmieniłem pliki MUI (np. Autoupdate, i MESSAGING). Zapodałem Task Managera i uruchomiłem w nim Regedita. Zmieniłem podany wyżej ciąg na 0415, zresetowałem urządzenie i wszystko działa teraz normalnie.

Pytania:

1. Czy muszę zachować pliki 0409.mui? Czy mogę je wywalić? (rozumiem że wielkość romu wzrośnie, jeśli będą jedne i drugie, ale dzięki temu niebędzie problemów z wyświetlaniem, ani przełączaniem pomiędzy PL <-> EN.

2. Jak to się ma faktycznie ze zmianami w rejestrze? Mieliście podobne problemy? W rejestrze jest również zapis:
      [HKEY_LOCAL_MACHINE\MUI]
      "SysLang"=dword:00000409
      "Enable"=dword:00000001

Jak nie trudno się domyślić, zamiana języka systemu. Próbowałem zmienić, ale poległem. Może dlatego że nie wszystkie pliki zostały podmienione.

Czy w wątku wizarda jest do ściągnięcia aktualny zbiór plików MUI? Czy ciągle coś tam ktoś dodaje jak już przetłumaczy?

Pozdrawiam wszystkich! ;D

PS. Rozpisałem się trochę, ale potrzebuję waszej pomocy i w związku z tym precyzyjnego wyjaśnienia o co mi chodzi, by byś dobrze rozumianym.

Michał

PS.2 - Trzymajcie kciuki za cały projekt.... jak na razie odpisałem do tych którzy zaoferowali pomoc, ale odzewu brak...  :-\
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

*

mobi_one

« Odpowiedź #33 dnia: Maj 22, 2007, 16:48:43 »
Dexter eksperymentator
Chciałbym tylko przypomnieć że w zasadzie chodzi o Hermesa... a niektórzy chyba z przyzwyczajenia piszą o Wizardzie 
jak bys nie robil prztyczkow do wizarda, a poczytal wlasnie to co dla ciebie bylo potyczka, to bys wiedzial dlaczego tak sie dzieje.
Wlasnie te robaczki sa wyjasnieniem.
Wiec wroc i poczytaj dokladnie, a wtedy bedziesz miec pelny start, a nie zwis :)

Napisane: 22-05-2007, 16:33:26
1. Czy muszę zachować pliki 0409.mui? Czy mogę je wywalić? (rozumiem że wielkość romu wzrośnie, jeśli będą jedne i drugie, ale dzięki temu niebędzie problemów z wyświetlaniem, ani przełączaniem pomiędzy PL <-> EN.
wywal wszystkie bo nie zrobisz przelacznika miedzy jezykami, zaoszczedzisz tez miejsce

2. Jak to się ma faktycznie ze zmianami w rejestrze? Mieliście podobne problemy? W rejestrze jest również zapis:
      [HKEY_LOCAL_MACHINE\MUI]
      "SysLang"=dword:00000409
      "Enable"=dword:00000001

Jak nie trudno się domyślić, zamiana języka systemu. Próbowałem zmienić, ale poległem. Może dlatego że nie wszystkie pliki zostały podmienione.

Czy w wątku wizarda jest do ściągnięcia aktualny zbiór plików MUI? Czy ciągle coś tam ktoś dodaje jak już przetłumaczy?
w watku o wizardzie zobacz, napisalem co trzeba zmienic w rejestrze, zeby dzialal nasz lang, to co zrobiles nie jest wystarczajace jeszcze HKCU, porownaj
Napisane: 22-05-2007, 16:36:09
Upiekłem rom, wrzuciłem do Hermesa i zatrzymał się w dziwnym miejscu. Pojawiła się górna belka z napisem start, godzina i ikonkami które tam są, ale zamiast tła które jest zazwyczaj i wtyczek "Today" nadal było tło (splash) który pojawia się podczas startu.
a to jest wlasnie dokladnie to co opisalem przy robaczkach, coldinit :)
Napisane: 22-05-2007, 16:37:16
Do kolegów którzy się sprzeczają.
Widać że obydwaj macie wiedzę i doświadczenie którego mo btakuje, więc zamiast się sprzeczać - lepiej mi pomóżcie 
pomagamy, ale zle to rozczytales, i na dodatek nie wiele zrozumiales  ;D

Wroc do watkow o krzaczkach i przeczytaj co napisalem o tworzeniu katalogow przez init*dat
Napisane: 22-05-2007, 16:40:55
jest na pierwszej stronie, ale nie podmieniaj outres*.mui, bo nie pasuje do hermesa
moga tez nie pasowac pliki systemowe shell*.mui
Napisane: 22-05-2007, 16:47:38
wiekszosc z tego co napisalem, dotyczy pelnej lokalizacji
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2007, 02:10:41 wysłana przez mobi_one »

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 22, 2007, 21:10:25 »
Mój angielski jest kiepski ale może to coś wniesie do tematu
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=307968

« Odpowiedź #35 dnia: Maj 23, 2007, 01:22:27 »
Emes71

Dzięki za pomoc  ;D

Temat już przeczwiczony (sam do tego doszedłem) a za artykułem się spotkałem nieco później  ;D

Ale każda wskazówka jest ważna i jeszcze raz dziękuję za info  ;D
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

« Odpowiedź #36 dnia: Maj 23, 2007, 18:01:47 »
Siemanko na swoim spv3100 zinstalowany mam wm6 problack 3.0.1,chcialbym go cofnac do wersji WM5

« Odpowiedź #37 dnia: Maj 25, 2007, 19:21:41 »
Szaman_gr

zapodaj sobie http://rapidshare.com/files/32201926/HTC_Hermes_SIM_CID_Unlock_v3a.zip.html

Za pomocą tego ustrojstwa w łatwy sposób (automatycznie) przerobisz w maszynce CIDa na Super CIDa, czyli będziesz mógł sobie wrzucać romy jakie ci się podoba (byle były przeznaczone na Hermesa!) a przy okazji możesz też ściągnąć sobie Simlocka. Potem ściągasz sobie jakiegoś roma z WM5 dla Hermesa (można gotowego z angielskiej strony Orange, ale jest "brandowy" - czyli ma dodatki Orange. W ten sposób możesz chyba najłatwiej wrócić do WM5.

Napisane: 25 Maj 2007, 19:17:30
Witam!

Meldunki z kuchni:

Gotuję, gotuję... coś tam wychodzi. Obecnie jestem na etapie gryzienia się z "initflasfiles.dat"
Można powiedzieć że go spolszczyłem, ale wm6 nie odpala się normalnie. Albo jeszcze czegoś nie zmieniłem w rejestrach, lub "initflashfiles.dat" po moich machinacjach ma po prostu błędy.

BTW. Mobi_One, czy możesz podesłać/zamieścić listę zmian w rejestrze dotyczących języka polskiego w WM6?
Byłbym bardzo dźwięczny  ;D

Pozdrawiam  :D

W kuchni upał, na zewnątrz upał...
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

« Odpowiedź #38 dnia: Maj 25, 2007, 23:25:55 »
dzieki . . . moglibyscie podac link do wm5

*

mobi_one

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 26, 2007, 00:17:14 »
tu sa wszystkie wpisy w rejestrze jakie trzeba dokonac (znane mi)

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Terminal Server Client]
  "Keyboard Layout"="00000415"
  "BitmapPersistCacheSize"=dword:1
  "BitmapCacheSize"=dword:15

[HKEY_CURRENT_USER\MUI]
  "CurLang"=dword:415

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\International]
  "ACP"=dword:4e2
  "LCID"=dword:415

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\AboutURLs]
  "home_0415"="file://\\windows\\default_0415.htm"
  "version_0415"="file://\\windows\\about_0415.htm"
  "blank"="res://webview.dll/blank.htm"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\MUI]
  "SysLang"=dword:415
  "Enable"=dword:1

[HKEY_LOCAL_MACHINE\nls]
  "SystemLCID"=dword:415
  "DefaultLCID"=dword:415
  "LegacyLocaleMode"=dword:1

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout]
  "Active"="00000415"

HKCU\Software\Microsoft\Today\Keys\112\
do tego w wizardzie trzeba bylo w tym kluczu zmienic z calendar na kalendarz
i podpasowac buttony klucze 40c1 do 40c5

zostaja jeszcze wpisy dla klawiatury i sterownik klawiatury
tu masz linka, http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=66805.msg444706#msg444706
tam pisze co i jak, ale w wizardowym projekcie nie zmienialem kalwiatury, bo cos sie kopsalo

« Odpowiedź #40 dnia: Maj 26, 2007, 17:07:20 »
Mobi_one - dzięks  ;D

Pogrzebię coś w tym i jak coś sie wyklaruje, dam znać.

Jeszcze jedno małe pytanko. Czym edytowałeś "initflashfiles.dat"? Ja dodałem rozszerzenie TXT i edytowałem notatnikiem. Niby nie naruszył tych "dziwnych znaczków" które widać w hex edytorze, ale wydaje mi się że tu może być przyczyna błędu. Edytowany plik powoduje zawieszkę.

Pozdrawiam  :D
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

*

mobi_one

« Odpowiedź #41 dnia: Maj 26, 2007, 17:30:08 »
Jeszcze jedno małe pytanko. Czym edytowałeś "initflashfiles.dat"? Ja dodałem rozszerzenie TXT i edytowałem notatnikiem. Niby nie naruszył tych "dziwnych znaczków" które widać w hex edytorze, ale wydaje mi się że tu może być przyczyna błędu. Edytowany plik powoduje zawieszkę.
jasne, ze tak inaczej bym nie zrobil zadnego romu, to jest klucz razem z rejestrem do systemu, sterujesz plikami i katalogami.

Juz wyjasniam co i jak:
mozesz edytowac plik initflash*.dat bezposrednio, mimo ze ma koncowke dat, jest to zwykly (unicode) plik tekstowy.
zajrzyj na te stronke i pobierz ten notatnik, jeden z lepszych i po edycji nim nie trzeba wycinac winhexem efek, ktorych pewnie nie wyciales i dlatego masz zwieche. Eydytujesz nim bezposrednio bez zadnych zamian rozszezen (nie zapomnij zdjac atrybutu "tylko do odczytu") http://www.flos-freeware.ch/
Wejdz na strone molski.biz i przeczytaj najlepszym moim zdaniem tutorial o gotowaniu romow, te wszystkie kuchenki co sa na xda, to sa dobre do przypalania :) ja uzywam molskiego, wszystko pod kontola, temperatura, czas, przyprawy :)

co do tych wpisow w rejestrze, znam jeszcze pare ale malo istotnych a nie chce mi sie ich szukac, generalnie dla systemu wazne sa oba wpisy mui=415, reszta to dodatki

*

Offline PNA

• 43
  • Sprzęt: ARTE200 i900SAHJ1 N82
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 31, 2007, 10:28:21 »
Witam Panowie,
troszkę OT ale nie mam pomysłu gdzie zapytać,
pytanie:
jak z rozbitego ROMu zrobić z powrotem *.bin,
wyssałem ROM z PNA z win ce 4.2 core, w paczkach po ok 4mb, scaliłem i jest piękny cały rom WinCEimg.bin do flashowania na nowo,
flashuje na urządzeniu inne romy i wszystko idzie jak należy,
zdumpowalem rom i mam go rozłożonego pozmieniałem wpisy tak jak mi jest potrzebna, min. zamiast /SD Card na /Storage Card (zainteresowani wiedzą o co chodzi) i inne treściwe tematy,
ale teraz pamięć mnie zawodzi i za diabła nie przychodzi mi jak to skleić w cały *.bin ?

Jest szansa na pomoc, może jakaś linka ?

Ja w razie czego mogę pomóc w tematach PNA. Jeszcze raz przepraszam za OT.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 09, 2007, 16:51:25 »
Witam  ;D

"Ugotowałem" nowy flash dla Hermesa. Numer wersji podskoczył z 0.1 Beta do 0.5 Beta. System stabilny, w około 70-80% w wersji PL  :D

Zapraszam do sciągania : http://rapidshare.com/files/36144396/WM6_rom_by_Dutty__Vanilla__-_dla_Hermesa_-_PL_v0.5_Beta.zip.html

... i testowania, no i dzielenia się wrażeniami, tudzież informacjami o błędach (raczej znikome)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów a w szczegółności posiadaczy SPV M3100 (czekających na WM6 PL - jak myslę)  ;)
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 23, 2007, 22:13:31 »
Dexter eksperymentator czy wy macie neostrady?
czesc ludzi ma stale ip wiec rapidy nas nie wpuszczaja za free chyba ze ma sie zmienne lub sie placi. na takie male pliki zaklada sie FTP za free do 50M.
to zajmuje 3 minuty i masz nawet 10x50M
w moim wypadku czas czekania to 150minut i w 70% po tym czasie odrzuca mnie
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline cybek

• **
  • 157
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 27, 2007, 13:05:39 »
... czesc ludzi ma stale ip wiec rapidy nas nie wpuszczaja za free chyba ze ma sie zmienne lub sie placi ...

To dziwne - mam DSL'a w pracy [ze stalym IP - jak to w DSL'u] i nie mam problemow z rapidem ...
Mam rozumiec ze sa tam jakies limity ponakladane na pojedyncze IP?
Pytam tak z ciekawosci bo malo tam sciagam ... ale czlowiek uczy sie cale zycie ;)
Pocket LOOX > h6340 > Hermes > SE P1i > HTC Touch/Elf > iPhone 3G | HTC Touch PRO > Samsung Galaxy i5700 | HTC HD 2

*

Offline PNA

• 43
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 27, 2007, 14:36:48 »
Witam

Jeśli pobierz się plik ok 100MB czas oczekiwania na kolejną możliwość pobrania pliku ok. 60-120min, ale w zamian prędkość pobierania jest b.wysoka.

Pozdrawiam

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 27, 2007, 15:23:43 »
cybek jak posciagasz wiecej to zobaczysz ile bedziesz czekal chyba ze zaplacisz. im wiecej sie ciagnie tym gorzej ja mam dwa ip i na obydwu to samo. w tych momentach to chwalic xdsl
PNA zgadza sie szybko bo mi dochodzi do 6Mbps ale jak mam czekac na plik 120minut ktory wazy 20-100mega to jest porazka bo taki to nawet lacze 128 sciagnie szybciej.
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline cybek

• **
  • 157
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 27, 2007, 15:28:56 »
cybek jak posciagasz wiecej to zobaczysz ile bedziesz czekal chyba ze zaplacisz. im wiecej sie ciagnie tym gorzej ja mam dwa ip i na obydwu to samo. w tych momentach to chwalic xdsl
...
Teraz juz rozumiem ... to faktycznie porazka :(
Pocket LOOX > h6340 > Hermes > SE P1i > HTC Touch/Elf > iPhone 3G | HTC Touch PRO > Samsung Galaxy i5700 | HTC HD 2

*

Offline PNA

• 43
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 27, 2007, 15:33:19 »
@romulus
To pewnie jak ściągasz mapy, ale jak ROM 50MB to jest fajnie jak masz go w moment ;) a nie czekasz na 128 godzinę.
Pozdrówka

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 27, 2007, 16:45:57 »
map nie sciagam, ale zgadza sie romik w 2 minutki. ale wlascie to chyba mozna to ominac sa w koncu serwery proxy zmieniajace IP. trzeba bedzie pokombinowac

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 01, 2007, 19:21:47 »
Dexter eksperymentator czy wy macie neostrady?

wrzucilem tutaj ;-)
download:
http://www.sendspace.com/file/e2qv0u
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 04, 2007, 17:32:30 »
Witam  ;D

Nie, nie mam neostrady. Korzystam z dużej sieci osiedlowej rozprowadzonej przez providera internetowego.
Cesare - dzięks za umieszczenie w bardziej dostępnym miejscu :D
Kiedy szukałem miejsce na rom, przewertowałem w googlach trochę stron, ale nic ciekawego nie znalazłem, wszędzie były jakieś dziwne ograniczenia. Znalazłem Rapida, przetestowałem i stwierdziłem że jest ok. (nie miałem najmniejszych problemów ze ściąganiem) nie wiedziałem że blokują stałe IP (że w ogóle coś blokują) Dzięki za konstruktywną uwagę, od teraz będę umieszczał na sendspace.com  ;) Mam nadzieję że nikt nie będzie miał problemów ze ściąganiem.

BTW, mam prośbę - jesli ściągacie i testujecie - podzielcie się wrażeniami i opiniami. Jak na razie nie otrzymałem żadnych sygnałów. Fajnie było by wiedzieć co zmienić, czy są jakieś błędy. Aktualnie ślęczę ( od czasu do czasu  :) ) nad tłumaczeniem pozostałych aplikacji w systemie. Nadal nie wiem jak raz i na zawsze wywalić Internet Explorera i wstawić Operę.
Pozdrawiam - zaniedługo wersja beta 0.6 lub 0.7 - w zależności od postępów. Nadal pracuję sam, i przydał by się ktoś do pomocy, ale chętnych "nima"  :D   
Z racji nasilenia pracy w dziedzinie zawodowej - mam mniej czasu na siedzenie nad WM 6 Pl - ale prace trwają  ;D
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 05, 2007, 01:15:18 »
Witam  ;D

Nie, nie mam neostrady. Korzystam z dużej sieci osiedlowej rozprowadzonej przez providera internetowego.
Cesare - dzięks za umieszczenie w bardziej dostępnym miejscu :D
Kiedy szukałem miejsce na rom, przewertowałem w googlach trochę stron, ale nic ciekawego nie znalazłem, wszędzie były jakieś dziwne ograniczenia. Znalazłem Rapida, przetestowałem i stwierdziłem że jest ok. (nie miałem najmniejszych problemów ze ściąganiem) nie wiedziałem że blokują stałe IP (że w ogóle coś blokują) Dzięki za konstruktywną uwagę, od teraz będę umieszczał na sendspace.com  ;) Mam nadzieję że nikt nie będzie miał problemów ze ściąganiem.

BTW, mam prośbę - jesli ściągacie i testujecie - podzielcie się wrażeniami i opiniami. Jak na razie nie otrzymałem żadnych sygnałów. Fajnie było by wiedzieć co zmienić, czy są jakieś błędy. Aktualnie ślęczę ( od czasu do czasu  :) ) nad tłumaczeniem pozostałych aplikacji w systemie. Nadal nie wiem jak raz i na zawsze wywalić Internet Explorera i wstawić Operę.
Pozdrawiam - zaniedługo wersja beta 0.6 lub 0.7 - w zależności od postępów. Nadal pracuję sam, i przydał by się ktoś do pomocy, ale chętnych "nima"  :D   
Z racji nasilenia pracy w dziedzinie zawodowej - mam mniej czasu na siedzenie nad WM 6 Pl - ale prace trwają  ;D

Witam wszystkich .

A więc tak . Co do rapida , to rzeczywiście są duże problemy . Jeżeli ktoś ma stałe IP ,sieć osiedlową (tak jak ja ) to  ciężko jest ściągnąć cokolwiek .Ja dzięki pomocy Cesare już go mam . A co do sendspace.com to też nie polecam , gdyż pliki  na tym serwerze trzymane są tylko 7 dni , potem są z automatu usuwane  >:( . Więc nie warto tam wrzucać . Mogę polecić darmowy serwer 4Shared  http://www.4shared.com .Limit na tym serwerku na wrzucanie plików jednorazowo to 50 mb .Rejestracja darmowa .Brak jakichkolwiek ograniczeń w ściąganiu .Można ściągać nawet bez zarejestrowania ,ale umieszczanie plików na serwerze tylko po rejestracji . Sprawdzone na innym forum .Godne polecenia .

A co do romu    Dexter eksperymentator to mam go już od 2 dni w swoim Hermesie . Nie zauważyłem na razie nie pożądanych działań  .Rom działa stabilnie dość szybko ,bez zwiech .Szybciej niż ostatni który miałem "BlackMajik" .Jestem świeżakiem w WM, ale na razie nić nie zauważyłem niepokojącego . Jak coś to dam znać .W chwili obecnej  zostanę przy tym romie , choć wizualnie bardziej podoba mi się (wiadomo ) BlackMajik . Spolszczenie w romie  Dexter eksperymentator jest już całkiem ,całkiem . Mi to spokojnie wystarcza , choć czym więcej tym lepiej  ;D(ale z angielskim też sobie radziłem ) . Ja niestety nie pomogę przy pracach , bo się na tym nie znam  ??? . A więc wielki szacunek i uznanie dla  Dexter eksperymentator   i wszystkich którzy się tym zajmują . Kawał dobrej roboty .

PS . Mam takie pytanie , czy nie dało by rady przerzutcić spolszczonych plików do BlackMajika ? Bo ten rom bardziej podoba mi się wizualnie i dobrze by był też po Polsku , wtedy wróciłbym do niego . Choć w obecnym brakuję mi gównie tylko HTC Touch style .Chyba że ktoś posiada  działający plugin ?Bo te które ja posiadam nie działają   na romie od " Dexter eksperymentator" .Może jest jakiś sposób by mieć Touche na tym romie? A jak nie to może ktoś kiedyś spolszczy też Majika  ;D i z chęcią wrócę  do niego . 

Jeszce raz dziękuję i pozdrawiam . 
Czekamy na inne opinie.   ;)

Jak coś to daje link do Download na 4shared 

http://www.4shared.com/file/19237594/4f1399e1/WM6_rom_by_Dutty__Vanilla__-_dla_Hermesa_-_PL_v05_Beta.html

Edit :

Zauważyłem jeszcze jedne poważny błąd w tym romie .Nie wiem czy tylko u mnie tak jest , ale Nie Działają Dzwonki połączeń przychodzących , nie działa też vibra . Na sms'ach działa normalnie  . Dlaczego tak jest ?Poprostu gdy przychodzi połączenie telefon nie dzwoni i nie vibruje .  >:( poza tym wszystko jak narazie ok.   

Edit:
Zauważyłem ,ze po HR  działał dzwonek domyślny na połączenia przychodzące , ale po próbie zmiany ,już nie działa żaden.Nawet ten domyślny który był ustawiony po HR. Dziwne  ???

« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2007, 13:18:52 wysłana przez John82 »

*

Offline mario_75_ania

• 30
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:45:48 »
witam
szkoda ze watek umiera bo jestem bardzo zainteresowany polskim romem i mysle ze nie tylko ja pozdrawiam
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 25, 2007, 15:01:06 »
Witam  :D

Wątek żyje i ma się dobrze, eksperymenty nad kolejną wersją romu do opublikowania również, aczkolwiek nie są to wielkie zmiany. Podstawowy problem o którym "trąbię" na okrągło to to że zajmuję się tym tylko ja, brak ludzi którzy by mi pomogli. Jak pisałem na samym początku tego wątku, nie trzeba znać się na programowaniu, grzebaniu w rejestrze itp. Wystarczy elementarna znajomość angielskiego. Jeśli są osoby chętne, dajcie mi znać to podeślę emailem plik tekstowy do przetłumaczenia, zawsze to przyspieszy prace.

Nad czym teraz pracuję?

1.Udało mi się ostatnimi czasy wywalić Internet Explorera i wstawić na to miejsce Operę (osobiście mam awersję do IE) uzyskałem w ten sposób o 1 MB miejsca więcej w "Storage" urządzenia  :ok:

2.Myślę o tym by wywalić Windows Media Playera i wstawić TCPMP 0.81 pl ze wszystkimi dostępnymi kodekami. TCPMP jest bardziej uniwersalny, o jego zaletach chyba nikogo przekonywać nie trzeba  :)

3.Spolszczyłem (to chyba ciągle jeszcze neologizm...  :worried:) nazwy poszczególnych elementów w ustawieniach (Podświetlenie zamiast Backlight, Zasilanie zamiast Power itp.) i to co w samych tych elementach nie było jeszcze po polsku.

Nie udało mi się jeszcze zlokalizować tego problemu z dzwonkami po HR, o którym tu pisano ostatnio. Sprawa rozwojowa.

Z tego co widzę, mam "ciągoty" do tego by stworzyć całkiem nowy rom - jednakże oparty o wersję Vanilla by Dutty.
Myślę że ostatecznie pewnie powstanie wersja podstawowa (okrojona z dodatkowego softu i bez podmianek) spolszczona i przygotowana na to żeby każdy już samodzielnie instalował sobie soft według swoich wymagań i potrzeb. Będzie też wersja "Full Wypas" (chyba że napotkam na nierozwiązywalny problem - odpukać  :D ) i tutaj będę się starał zrealizować swoje pomysły.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Hermesika  :ok:   Cierpliwości, wątek jest pisany rzadziej, ale polski rom do Hermesa będzie - szkoda było by czasu i pracy którą w to włożyłem by to zarzucić.

PS. Jeśli jest ktoś chętny do przetłumaczenia pliku LNG do opery - to czekam na zgłoszenia  :D  Skorzystają też inni bo spreparuje się CABa z polską Operą i posiadacze Wizarda też będą mogli skorzystać   B)

PS.2. Postaram się zamieścić kilka zrzutów ekranu z polskiej wersji WM6 PL dla Hermesa - zawsze to atrakcyjniej  :ohreally:

John82:
John82 masz rację. Dziś sprawdziłem problem z dzwonkiem. Faktycznie w moim tłumaczonym romie kiedy dzwonię nie słychać żadnego dzwięku, nawet nie wyskakuje okienko "notification". Sprawdziłem to w źródłowym romie Dutty'ego, tutaj tego problemu nie ma.
Najwidoczniej coś się spaprało, szkoda ze nie wiem co  :|  Nie grzebałem i nie zmieniałem w romie do tego stopnia by się coś takiego miało stać. Może ktoś wie o co może chodzić? Z smsami nie ma problemu, można zmieniać dzwonek i zawsze sms przychodzący zostaje oznajmiony przez dźwięk i "notification" Moje zapytanie kieruję do Mobi_one i ekipy od spolszczczania WM6 dla Wizarda (z racji niewątpliwie posiadania expirientu  :D )

« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2007, 19:39:06 wysłana przez Dexter eksperymentator »
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

*

Offline mario_75_ania

• 30
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 25, 2007, 17:39:35 »
witam wyslij to co masz do przetlumaczenia w word albo notatniku odesle przetlumaczone
moj @ mario_tychy1975@tlen.pl
postaram sie jak najszybciej odeslac
pozdrawiam
PS:ciesze sie ze watek nie umiera bo moj hermes pragnie polskich okien                                                                                                                                                                                                                                                      dzialaj ja sie deklaruje ze pomoge w tlumaczeniach czekam na plik na moim @ pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 23:05:51 wysłana przez mario_75_ania »
REGULAMIN !!

*

szafik

« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 25, 2007, 18:39:58 »
Witam !
Mój Hermes (całkiem nówka  B)) też czeka na polskie okno, więc ....

DEXTER NIE PODDAWAJ SIĘ !!!!

niestety moja "angielszczyzna" raczej mogła by coś popsuć niż pomóc, wiec moje wsparcie pozostanie w sferze "duchowej", ale jestem w stanie jakoś wynagrodzić
twoją prace. no coż może przysłowiowa "krzynka pifa" ? jedna albo ze dwie. POWODZENIA !

p.s.
Opera i TCPMP to bardzo dobry pomysł. też mam awersje do IE i WMP.  :mad:

« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 27, 2007, 04:02:51 »
Witam  :ok:

Dzięki za odzew   B)
I za wszelkie objawy poparcia  :)
Nawet jeśli chodzi o wsparcie "duchowe" warto wiedzieć że robi się coś dla konkretnych żywych i materialnych ludzi z którymi można zamienić czasem kilka słów  :D

Myśląc o podmianie IE na Operę oraz WMP na TCPMP, myślę o podmiance WindowsLive i messengera na jakieś Gadu-Gadu i np Skype  :ok: Nawet jeśli ktoś w Polsce używa Messengera (myslę tu o palmtopach) to w stosunku do GG jest to przypuszczalnie niewielka ilość  :wink:
A tak w ogóle,  wrzuciłem sobie wczoraj dla testów do mego Hermesa rom Schaps_WM6Pro_WWE_3.57a_Full - poezja  :)  Po kilku godzinach przeglądania "czego tam nie ma" wszystko jest cool  :D
Romik w którym zostały upchnięte wszystkie najnowsze elementy systemu i sporo dodatków ;o) Ale co tu dużo mówić - wersja angielska ;o)
Myślę że może część tych dodatków pojawi się w tej najbardziej wypasionej wersji WM6_PL dla Hermesa ;o) Ale do tego jeszcze trochę czasu minie.

Pozdrawiam serdecznie!

W załączniku kilka screenów ze spolszczonego systemu

SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

*

szafik

« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 27, 2007, 04:20:06 »
ale jak napisał qsqa w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=61776.480

Ja go mialem (Schaps_WM6Pro_WWE_3.57a_Full) raptem 6 godzin w swoim Hermesie i wrocilem do Black Satin Medium - niestety ale Schap zrobił v3.57a na wersji "hybrydowej" ktora zmienia Device ID

ili to prawda ?