[NEW HTC] Polacy nie gęsi ... "official" WM6 POLOK v 1.0 (str 11) by qsqa !!!

• 508 Odpowiedzi
  • 80812 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
Odp: [POPRAWKA] Polacy nie gęsi ... "official" WM6 POLOK v 0.91 (str 4) by qsqa !!!
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpień 27, 2007, 23:24:14 »

qsqa jak bedziesz mial chwilke to napisz to o czym na pw pisalismy :)
Tak poza tym to "gracias senioritas" :) Czapka z glowy za kawal dobre roboty :)

Właśnie siadam do tego  :D

emes71 A teraz już widać?   B)

Qltowo :D
pozdrawiam
Jachu

*

Offline yaro78

• **
  • 116
  • Sprzęt: HERM300 WM6 Shaps Radio 1.50.00; IPL1.04/SPL2.1 Olipro
HELP ME we wgraniu tego ROmu
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 28, 2007, 02:10:54 »
Witam
Słuchajcie, co prawda udało mi się w końcu wgrać ROM, ale nie powinienem tego robić poprzez tymczasowy hardsspl by Des (opcja sspl w programie do update). Program Wraper RUU nie wykrywa u mnie SPL. Już mówię co mam, może ktoś będzie wiedział co z tym zrobić:
Oryginalnie z Ery miałem IPL bodajże 1.04 ale SPL na pewno 1.09 (ten pokręcony)
Zrobiłem update do hardSPL v7 czyli mam teraz IPL .04 i SPL 2.10 by Olipro.
Instalacja po tym WM 6 od HTC poszła gładko bez bólu.
Z radiem i z tym Romem miałem jazdę Podczas próby instalki nie rozpoznawał SPL, musiałem robić SSPL.
Czy to oby nie sprawka CID'a???
Jeśli tak, to jak sobie poradzić z tym CID'em mając SPL 2,10??? Najpierw zdegradować go do 1.04? Ktoś robił coś podonego ???

A tak wogóle Rom bomba - qsqa - chyle czoło...

chyba klika drobnych bledow w start>ustawienia>przuciski i jak sobie próbujesz przypisać aplikacje to widać jeszcze kilka rzeczy w języku ang. i pl np. jest Kamera i camera, itd... proszę o sprawdzenie
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 02:26:21 wysłana przez yaro78 »

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
Odp: [POPRAWKA] Polacy nie gęsi ... "official" WM6 POLOK v 0.91 (str 4) by qsqa !!!
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 28, 2007, 06:55:45 »
Witam!
Zainstalowalem v.0.91 i oto kilka obserwacji.
Kiedy w advanced config ustawie aby pokazywal date&time to automatycznie z ekranu dzisiaj znika wtyczka batterystatus i nie mozna jej juz recznie wlaczyc. pomaga jedynie HR.

druga sprawa mmsy w plusie.
faktycznie network wizard ustawia wszystko, ale u mnie wystepuje ten sam problem co po recznym wpisaniu konfiguracji przy romie 0.9
tzn. mmsy sa odbierane przez hermesa, ale w zadnym wypadku nie moge ich wyslac. odpala sie co prawda polaczenie plus mms, pojawia sie ikonka wysylania, ale po jakims czasie znika i niestety nie wysyla wiadomosci, ktora pozostaje w skrzynce nadawczej.
nie wiem czy to wina romu, ustawien mms, czy mojego hermesa (oby nie) bo jak dotad w zadnym moim telefonie, smartfonie, czy ppc nie uzywalem za bardzo mmsow (pare razy tylko dla testow).
napiszcie jak jest u was z wysylka mms w plusie i innych sieciach na poloku 0.91
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 28, 2007, 08:54:57 »
yaro78 - cieszę się, że się udało załadować POLOKa. Faktycznie pozostało jeszcze parę wyrażeń po angielsku ale po prostu nie dałem rady wychwycić wszystkiego podczas edycji wszystkich rejestrów - oczywiście do poprawy w v1.0

copymaker Tak jak pisałem wcześniej nie miałem możliwości przetestowania ustawień MMS Plusa bo sam mam Erę. Według wszystkich wpisów na forum te ustawienia powinny zadziałać  :( Dla ustawień Ery MMSy działają poprawnie tj mogę wysyłać iodbierać.
Dośc dziwny jest ten problem ze znikaniem Battery Status - u mnie działa bez żadnych problemów. Może to wina innych zainstalowanych programów ?

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 28, 2007, 09:06:57 »
KLAWIATURKA EKRANOWA (keyboard) brak polskich znaków, chyba dobrana zła klawiatura.
Sprzętowa chodzi OK.

Pozdrawiam
YARO

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
Odp: [POPRAWKA] Polacy nie gęsi ... "official" WM6 POLOK v 0.91 (str 4) by qsqa
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 28, 2007, 09:09:30 »
qsqa problem z battery status nie występuje ze względu na żaden inny zainstalowany przeze mnie program, ponieważ jak na razie mam na hermesie golutki rom bez żadnego dodatkowego softu.. próbowałem kilka razy i za każdym razem jest to samo... zaobaczymy co napiszą inni userzy

dalej czekam na mmsowe obserwacje użytkowników konfiguracji plus gsm + polok 0,91
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 28, 2007, 09:33:11 »
yaro78 mała podpowiedź - wybierz sobie jako klawiaturę PCM Keyboard i w Ustawieniach -> Wprowadzanie -> Opcje wybierz układ klawiatury Polish i powinno być OK  :ok:

copymaker - dziwna rzecz... ale zobaczymy co napiszą inni użytkownicy. U mnie działa bez problemu

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 28, 2007, 09:55:58 »
Klawiaturka - niestety w PCM nie mogę uaktywić opcji, wariuje wtedy też format nagrywania dźwięku.
Nic nie da się zrobić z klawiaturką keyboard?
A z baterią to to u mnie nie znika. Ja z kolei zauważyłem, że zmienia się jej stan nawet na -1% w momencie gdy np. jest zgaszony ekran ale pocket pracuje i puknie się w ekran. Wtedy zapala się podświetlenie a bateria na chwilkę zjeżdża aż do -1%, he dobre. Wskaźnik baterii za szybko reaguje na zmiany tak mi się wydaje.

Zła ścieżka w rejestrze: w przypadku gdy chcemy użyć mp3 jako dzwonek (set as ringtone) nastepuje próba skopiowania pliku mp3 np. z karty do folderu My Documents\Moje dźwięki dzw. - którego nie ma.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 12:19:26 wysłana przez yaro78 »

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 28, 2007, 12:20:23 »
Zmianę w opcjach PCM możesz dokonać tylko wtedy, gdy jest obecnie używaną klawiaturą. Czyli najpierw musisz wejść do np SMS zmienić klawiaturę z Keyboard na PCM Keyboard. Potem Menu Start - Ustawienia - Wprowadzanie Danych - Opcje - Layout zmieniasz na Polish. Przy okazji możesz zmienić skórkę na np. Touch

Bateria zawsze chwilę po właczeniu Hermesa w Battery Status będzie pokazywała -1%. Po chwili będzie już OK - niestety ale to jest niezależne od ROMu  :(

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 28, 2007, 12:24:35 »
OK - Klawiaturka już mam

Zła ścieżka w rejestrze: w przypadku gdy chcemy użyć mp3 jako dzwonek (set as ringtone) nastepuje próba skopiowania pliku mp3 np. z karty do folderu My Documents\Moje dźwięki dzw. - którego nie ma.  Prawidłowa ścieżka to Windows/rings/

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 28, 2007, 12:33:17 »
Niestety ścieżka jest prawidłowa - zapomniałem o tym i zmieniłem na My Documents\Moje dzwonki. I to już nie jest prosta sprawa w edycji rejestrów  :-| więc z tym trzeba będzie poczekać do następnej wersji.

BTW - czy jesteście zainteresowani tym, abym nadal aktualizował POLOKa  :) ?

*

Offline mario_75_ania

• 30
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 28, 2007, 12:46:37 »
witam
qsqa jak najbardziej pracuj dalej nad romikiem w dalszym ciagu jest troszke do spolszczenia ale to juz kosmetyka
jeszcze pare poprawek zostalo jednak
pozdrawiam
ps; nie trac zapalu
REGULAMIN !!

*

Offline panterka

• 13
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 28, 2007, 12:52:41 »
Koniecznie!!! Chcemy nowych wersji (wierzę głęboko, że wypowiadam się nie tylko w swoim imieniu)!!!!

Z innej beczki. HTC Home plugin ma zdublowane pliki w katalogach \HTCHome i \Windows, przy czym te w \HTCHome są niewykorzystywane (albo inaczej - wszystko na to wskazuje  :) ). Być może to pozostałość po jednej z wersji pluginu (o ile pamiętam Schen wypuścił jedną z ostatnich wersji porządkującą filesystem, z plikami trzymanymi właśnie w \HTCHome).

Pozdrawiam,
panterka

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 28, 2007, 13:14:00 »
Tiaaa....
Qsqa - zbieraj zbieraj newsy i pracuj bo dobrze ci to idzie. Potem przerób oficjalny rom HTC i sprzedaj Erze :P.
No jak się rzesza wzięła za testy to nie załamuj się, że nagle wysypało się mnóstwo drobiazgów do poprawki.

Trzymam kciuki
Hej

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 28, 2007, 13:49:41 »
No cóż chwila zwątpienia ale takie są uroki szefa kuchni  :)

« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 28, 2007, 14:40:27 »
qsqa: HTC home plugin "gubi" czasem tlumaczenia (i pojawia sie zamiast polskiego napisu "null" ) - pomaga wylaczenie i wlaczenie pluginu.

Inne pytanie (nie jest to kwestia ROMu): mam radio 1.48. 00.10 (ten z oficjalnego update'u HTC) i baterie zżera mi w ciągu 1 dnia (przy tej samej aktywności poprzednie radio z romu Ery pozwalalo na 3 dni luzem). Jakie radio polecacie? Sporo dobrego slyszalem o 1.43....
Napisane: Sierpień 28, 2007, 14:36:50
qsqa problem z battery status nie występuje ze względu na żaden inny zainstalowany przeze mnie program, ponieważ jak na razie mam na hermesie golutki rom bez żadnego dodatkowego softu.. próbowałem kilka razy i za każdym razem jest to samo... zaobaczymy co napiszą inni userzy

dalej czekam na mmsowe obserwacje użytkowników konfiguracji plus gsm + polok 0,91

Jak pisałem wcześniej mam problem z MMS w Plusie: odebranie trwało wieki, wysyłanie 3 razy tyle (po chyba 20 próbach i 2 godzinach męki wysłał 1 MMS'a 30 kb). Probowałem wszystkich konfiguracji (WAP 1.2/2.0, porty 9201/8080 itd itp)

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 28, 2007, 14:54:21 »
Gitarzysta - ja jadę na Radiu 1.50.00 nie mam mu nic do zarzucenia. Polecam

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 28, 2007, 16:23:38 »
To teraz ja :
1.Batterystatus działa bez problemu
2.Mmsa nie udało mi się wysłać
3.Do dialera Schena wyszły poprawki można by je dodać w następnej wersji
3.Poprawiła się szybkość działania ( poprawiałeś coś w tym celu )
4.Nie miałem problemów z gubieniem tłumaczenia w HTC Home
5.Nie poddawaj się zwątpieniom , twój wypiek cieszy się coraz większym powodzeniem , co widać po ilości postów

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 28, 2007, 16:41:32 »
gitarzysta - HTC Home nie powinien gubić tłumaczenia, czy aktualizowałeś do wersji 0.91?

Ja jadę cały czas na Radiu 1.47 i jest niczego sobie, aczkolwiek 1.43 chyba troche dłużej trzymało na baterii ale to jest kwestia odczucia osobistego.

MMS PLUS - tu ktoś musi podesłać mi ustawienia na których na pewno nie ma problemu z wysyłaniem i odbieraniem. ERA i Orange działają bez problemu (potwierdzone).

Dialer schena i PocketCM Keyboard - to jest właśnie problem z wersjami rozwojowymi, że cały czas ulegają zmianom. Niemniej jednak staram się trzymać najbardziej aktualnych wersji.

Szybkość działania - dostałem parę wskazówek od chłopaków z XDA Dev  :

Jutro postaram się wrzucić v 0.92 z poprawkami dotychczas zauważonymi plus nowe wersje dialera i PocketCM Keyboard - jeżeli dostanę poprawne ustawienia Plusa to też zaimplementuję.

*

Offline emes71

• 684
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 28, 2007, 17:22:09 »
Qsqa , czy masz w zakładce "połączenia/zarządzaj istniejącymi połączeniami" ustawienia mms i internet , czy tylko internet ?

« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 28, 2007, 18:32:57 »
gitarzysta - HTC Home nie powinien gubić tłumaczenia, czy aktualizowałeś do wersji 0.91?

Nie, mam 0.9 plus patch zmieniający opis na Min. Max.

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 28, 2007, 18:38:26 »
Jeżeli chodzi o Ustawienia -> Połaczenia -> Połaczenia -> tutaj mam ERA Internet -> Zarządzaj istniejącymi połaczeniami -> to tutaj mam tylko ERA Internet i to jest ok bo to jest połaczenie GPRS/3G. Połączenie MMS mogę modyfikować tylko przez wejście do zakładki "Zaawansowane"  i wybraniu "Wybierz sieci"  -> ERA MMS -> Edytuj  i  w tym połączeniu nie mam oczywiście zaznaczone w "Ustawieniach serwera proxy"

BTW emes71 - właśnie wrzuciłem TC na miejsce standardowego File Explorera  :ok:

gitarzysta zmień na wersję 0.91 lub poczekaj na wersję 0.92 (jutro wieczór)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 18:40:20 wysłana przez qsqa »

« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 28, 2007, 18:45:54 »
Niestety ścieżka jest prawidłowa - zapomniałem o tym i zmieniłem na My Documents\Moje dzwonki. I to już nie jest prosta sprawa w edycji rejestrów  :-| więc z tym trzeba będzie poczekać do następnej wersji.

Jest to cos co mozna zrobic na piechotę samemu bez aktualizacji do kolejnej wersji ROM? Pytam z ciekawosci bo i tak wgram 0.92....

*

Offline emes71

• 684
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 28, 2007, 18:58:24 »
Jeżeli chodzi o Ustawienia -> Połaczenia -> Połaczenia -> tutaj mam ERA Internet -> Zarządzaj istniejącymi połaczeniami -> to tutaj mam tylko ERA Internet i to jest ok bo to jest połaczenie GPRS/3G. Połączenie MMS mogę modyfikować tylko przez wejście do zakładki "Zaawansowane"  i wybraniu "Wybierz sieci"  -> ERA MMS -> Edytuj  i  w tym połączeniu nie mam oczywiście zaznaczone w "Ustawieniach serwera proxy"

BTW emes71 - właśnie wrzuciłem TC na miejsce standardowego File Explorera  :ok:
Ok cieszy mnie TC  , dodałeś polską wersję ? Pocketrara też by można zmienić na pl.
Do użytkowników Plusa : zmieńcie w ustawieniach mms nr portu na 8080 i dajcie znać czy pomogło

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:30:13 »
Jezeli chodzi o dzwonki to wystarczy zmienić nazwę katalogu w "My documents" z "Moje dzwonki" na "Moje dźwięki dzw."

Jeżeli chodzi o patcha do HTC Home - najlepiej wgrać 0.91 lub poczekać na 0.92

Natomiast z TC mam mały problem - ponieważ zamieniajać nim standardowego File Explorera tracimy możliwości menu kontekstowego czyli np "Set as Ringtone"

Więc jeżeli naprawde chcecie mieć TC jako standardowy FE to ta możliwość zniknie

Moja propozycja jest taka aby dodać TC do Akcesoriów - ale decyzja należy do was :)

TC i Pocket RAR mogą być "po polskiemu"  :ok:

*

Offline emes71

• 684
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:54:21 »
Czyli trzeba FE zostawić ,  a TC do akcesoria  :(
Plusowcy raportować co z mmsami , u mnie po zmianie portu działają  :ok:

*

Offline zoy

• 9
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 28, 2007, 21:27:56 »
Qsqa, wielki szacun za wykonana robote  :ok:
spostrzeglem kilka "bagow", niektore wymienili juz inni testerzy (screne ponizej)

scr 1 . roznica w wyswietlanym czasie
scr 2. stan bateri -1 :), pasek opcji z telefonu
scr 3. ekran potrafi sie powiesic i nie odswieza w pelni zawartosci, pomaga tylko SR

Media Player, po wejsciu w preferencje/Skin automatycznie wskakuje standardowy skin, nie ma mozliwosci wybrania skina Kiser

Kolejna sprawa nie wiem czy to wina Romu, ale wczesniej nie mialem tego problemu. A mianowicie nie moge podlaczyc do Maca za pomoca BT Tytna (na wczesniejszych romach nie bylo takiego problemu), co za tym idzie nie jestem w stanie uzyc Internet Sharing.

co do MMSow przydal by sie konfigurator do sieci PLAY (WAP/MMS ), polaczenie po WAPie jak i MMS smigaja bez problemow.

dla PLUSowcow i PLAYowcow port w MMS to 8080 - tak od jakiegos czasu :)

ps. Qsqa naprawde dobra robota !

*

Offline emes71

• 684
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 28, 2007, 21:52:58 »
Ad1.To wina HTC Home na innych romach też to zauważyłem
Ad2. To jest bug batterystatus
Ad3.U mnie nie doświadczyłem tego problemu , ale nie używam HTC Home , może tu jest przyczyna
Z wmp faktycznie jest problem , u mnie jest dokładnie to samo . Co do bluetooth to nie mam pojęcia , używam tylko do gps i tu działa bez problemów

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:28:53 »

Nawet nie zadawaj takich pytan :)
Dzialaj bo to co robisz to kawal dobrej roboty :)
pozdrawiam
Jachu

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:41:02 »
Czyli trzeba FE zostawić ,  a TC do akcesoria  :(
Plusowcy raportować co z mmsami , u mnie po zmianie portu działają  :ok:

TC pójdzie jednak do Akcesoriów - będzie lepiej dla stabilności systemu

Możesz dać tutaj zrzut ekranu z poprawnymi ustawieniami serwera dla Plusa to zaktualizuje Network Wizard i tym samym jutro dostaniecie v 0.92 :ok: