Witam szanownych państwa

Od paru dni jestem posiadaczem Hermesa, niestety wersja z angielskiego Orange, ale już bez simlocka, ogólnie jestem zadowolony z zakupu, tyle że jak to generalnie bywa po chwili zabawy zaczyna się kombinować co by tu zrobić żeby było lepiej. . .
Generalnie rzecz biorąc, to zainstalowałem polecanego w innym temacie tomtoma, ale czasem się przywiesza, szczególnie w pierwszych minutach pracy, do tego gdy podłączam palma do lapka, program activesync nie może się zdecydować czy widzi Hermesa czy nie. . . :/ Ikonka na pasku szybkiego uruchamiania mówi mi "Connected", w connection settings pisze "device connected", ale gdy otwieram as to pisze mi "no partnerships" i "not connected" - bądź tu mądry i pisz wiersze, generalnie nic się nie da z poziomu AS zrobić, dodam że wersja najnowsza - 4,5
Teraz kilka pytań:
1. Czy mogę spróbować zmienić roma, czy najpierw szukać rozwiązania na połączenie z as, chyba że ktoś wie w czym problem i mnie oświeci (pewnie jakiś banał jak to zwykle bywa - ogólnie to system jest zasyfiony i przydałby się reinstal, do tego mam neta przez koma po USB, też może się coś gryźć).
2. Przymierzam się do wersji black 2,5 - chyba że ma ktoś ciekawszą propozycję, teraz działam na WM5 ale ponieważ to dopiero parę dni to nie mam ani żadnych "niezbędnych" programów które mogłyby potem nie działać, ani przyzwyczajeń, dlatego chce się szybko przesiąść na coś nowszego i mam nadzieje że będzie stabilniejsze i szybsze.
3. Wiem wiem, jest opcja szukaj, ale to nie takie proste ogarnąć całe forum jak się jest nowym w temacie i nie do końca wiadomo co szukać. . . Z tego co mi się obiło o uszy to ktoś przygotowywał faq o instalacji nowego roma, ale nie dokończył dzieła, może ktomuś chciałoby się pokrótce napisać o co trzeba zadbać przed taką operacją żeby miała szanse na powodzenie? Oczywiście wiadome jest że i tak działa się na własną odpowiedzialność.
4. Jakie angielskojęzyczne fora warto odwiedzać w oszukiwaniu nowości i info?
Jeśli komuś zechciałoby się coś odpisać na powyższe, to góry dzięki i pozdrawiam :) Może być nie na temat, byle będzie zabawne :P (i nie zdenerwuje moda)