[Hermes] Ładuje tylko z USB. Z sieci ładuje, gdy jest wyłączony :o

• 3 Odpowiedzi
  • 1332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SiAr

• 30
  • Sprzęt: E50 + navibe GB737, Akira MM3512-A3
Gdy MDA jest wyłączone, to podłączam ładowarkę sieciową i ładowanie działa jak należy, nawet po włączeniu urządzenia :o Natomiast przy odpalonym MDA podłączenie ładowarki sieciowej skutkuje chwilowym podświetleniem ekranu, czasem nawet pojawi się ikonka ładowania (oraz zaświeca się pomarańczowy led na obudowie), po czym po sekundzie gaśnie i mda nie ładuje się. Co ciekawe problem ten nie występuje przy ładowaniu przez USB komputera, które działa jak nalezy w każdej sytuacji.
Wygląda to na problem z oprogramowaniem, czy ktoś z Was wie o co tu chodzi?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2007, 00:56:54 wysłana przez SiAr »
Było MDA Vario II + 2GB + AM4
Jest Nokia E50 + 2GB + Navibe GB737 + TomTom
Jest Akira MM3512-A3 + 1GB + AM5

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: [Hermes] Ładuje tylko z USB. Z sieci ładuje, gdy jest wyłączony :o
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2007, 00:59:32 »
Czy masz oryginalną ładowarkę sieciową o wydajności minimum 1A ???
Zachowanie o jakim mówisz wskazuje iż wydajność prądowa tej ładowarki nie jest wystarczająca do ladowania poprawnego Hermesa.
Oryginalna ładowarka ma wydajność prądową 2A.
Nie mieszaj spraw softu z hardwarem. ::)
potrzebna zgoda

*

Offline SiAr

• 30
  • Sprzęt: E50 + navibe GB737, Akira MM3512-A3
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2007, 10:30:44 »
Czy masz oryginalną ładowarkę sieciową o wydajności minimum 1A ???
Zachowanie o jakim mówisz wskazuje iż wydajność prądowa tej ładowarki nie jest wystarczająca do ladowania poprawnego Hermesa.
Oryginalna ładowarka ma wydajność prądową 2A.
Moja ładowarka ma wydajność 750mA (0.75A). Jestem jednak pewien, że wcześniej nie było takich problemów z ładowaniem przy jej pomocy. Może coś popsułem przy rozbiórce hermesa?
Czy w takim razie lepiej nie używać mojej ładowarki do ładowania hermesa?

Nie mieszaj spraw softu z hardwarem. ::)
Połączyłem to, ponieważ wyglądało to tak, jakby oprogramowanie po chwili ładowania odłączało możliwość jego kontynuacji ;)
Było MDA Vario II + 2GB + AM4
Jest Nokia E50 + 2GB + Navibe GB737 + TomTom
Jest Akira MM3512-A3 + 1GB + AM5

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2007, 15:25:56 »
poszukaj wątku o ładowarkach na miniUSB dla Hermesa na XDA: w skrócie Hermes bardzo lubi mieć zasilanie podane na dwa styki, a nie jak większość OEMowych ładowarek daje - na jednym (to złącze ma nie 4, a 5 styków). Bez tego Hermes odmawia ładowania, ładuje tylko jak jest włączony/wyłączony itd.
Ergo: najlepiej stosować oryginalną ładowarkę i/lub USB, albo bardzo dokładnie przetestować ładowarki alternatywne (ja używam laptopowego uniwersalnego Kensingtona ze specjalnym rozdzielaczem i złączem miniUSB dla drugiego urządzenia - działa bez pudła; zasilacz który dostałem z GPSem GSpace nie chce ładować Hermesa: dioda się zapala, Hermes się nagrzewa, a nie ładuje - wydajność prądową na wystarczającą i się nie przegrzewa).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500