[FINAL v2.1] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy

• 871 Odpowiedzi
  • 136205 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
Odp: [FINAL v2.1] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy
« Odpowiedź #450 dnia: Wrzesień 28, 2008, 02:04:10 »

tak na serio szukam używanej tosi G900, hermes w dalszym ciągu sprawny :P

Szukasz Toski, a ja interesowalem sie Diamond'em
Chcialem zamienic swojego leciwego juz TyTN'a na cos nowoczesniejszego, duzo lepszego

Dzis mialem okazje pobawic sie kilka godzin diamentem firmy htc
Teraz wiem ze nie zamienlbym HERMESA na Diamond'a nawet gdyby byla to wymiana
sztuka za sztuke
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

« Odpowiedź #451 dnia: Wrzesień 28, 2008, 08:57:00 »
Co trzeba dokonfigurować po zainstalowaniu ROMU FULL nonRBS?

*

Offline fezz

• **
  • 192
  • Sprzęt: HTC Desire [MIUI XJ]
« Odpowiedź #452 dnia: Wrzesień 28, 2008, 12:43:56 »

tak na serio szukam używanej tosi G900, hermes w dalszym ciągu sprawny :P

Szukasz Toski, a ja interesowalem sie Diamond'em
Chcialem zamienic swojego leciwego juz TyTN'a na cos nowoczesniejszego, duzo lepszego

Dzis mialem okazje pobawic sie kilka godzin diamentem firmy htc
Teraz wiem ze nie zamienlbym HERMESA na Diamond'a nawet gdyby byla to wymiana
sztuka za sztuke

Mógłbyś napisać co Cię tak zraziło do diamencika? Chyba nie brak klawiaturki.
SPV C600->MDA M3100->HTC TyTN II->HTC Desire

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #453 dnia: Wrzesień 28, 2008, 16:22:43 »
Z racji na to, że w PAD mam system z tego tematu więc pisze tu. Po tygodniu zabawy z M2D i wgraniu oczyszczonego pod to romu system trochę(nonRBS) za często się zwieszał, czasami po uśpieniu nie reagował na przycisk power. Postanowiłem wgrać nowy ROM z większą ilością programów (już nie pod manilę) i zaczęły się dziać cuda :/. Poza tym, że HR nic nie dawało, bo PDA zatrzymywał się na bootloaderze, to dodatkowo 2 razy skasowało/uszkodziło się radio(NOGSM na ekranie ładowania i zwiecha). Na szczęście udało je się wgrać przez bootloader. Nie wiem co jest grane i nie podoba mi się to, bo nie mam żadnej pewności, że znowu mi się coś takiego nie zrobi. Ktoś może wie, co jest przyczyna takiego czegoś? Szukając nasz podforum właściwie to nie znalazłem niczego co mogłoby to tłumaczyć.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 18:00:18 wysłana przez fezz »

« Odpowiedź #454 dnia: Wrzesień 29, 2008, 00:46:08 »
Mam pytanie, czy bez problemu działa wam Automapa na ugotowanym romie ( używam z nonRBS) ? u mnie w czasie wgrywania mieli mieli i jedyny sposób to soft reset bo niestety nie da się nic zrobić.

« Odpowiedź #455 dnia: Wrzesień 29, 2008, 07:53:32 »
Wgrałem gotowy ROM Full nonRBS.
Niestety w kilku sytuacjach system się wiesza i pozostaje tylko SR.
Jedną z takich sytuacji jest próba wejścia w opcje dodatki TodayAgenda.
Czy ktoś ma podobnie?

Mam pytanie, czy bez problemu działa wam Automapa na ugotowanym romie ( używam z nonRBS) ?

U mnie działa auto mapa na powyższym romie. Mówię o samym programie bo samego GPSa nie mam.

« Odpowiedź #456 dnia: Wrzesień 29, 2008, 08:17:12 »
No to będę musiał powalczyć z tą AM ale powoli już mi się kończą pomysły, próbowałem nawet różnych wersji NET`a 3.5 / 2 i nadal to samo. A powiedzcie kartę SD wystarczy jak sformatuję w WinXP na FAT czy używanie do tego jakiś programów pod PPC ? bo może w tym jest problem.

*

Offline Maric

• 10
« Odpowiedź #457 dnia: Wrzesień 29, 2008, 09:01:59 »
na v1.5 zrobiłem 4000km - czasem sie zawieszała ale to z winy zainstalowanych wtyczek today (UL, trochę softu SPB i TodayAgenda). Po wywaleniu wtyczek (zostało tylko HTC Home) jechałem ~1500lm i bez problemu. Na v2.1 zrobiłem zaledwie 300km i żadnego problemu.

Międzyczasie widzę że dividos narzeka również na TodayAgenda, więc może coś z tym

« Odpowiedź #458 dnia: Wrzesień 29, 2008, 09:17:17 »
Nie mam zainstalowanego tego dodatku, próbowałem użyć gotowego romu full ale problem ten sam. Wogóle jakaś dziwna sprawa bo sam instalator zawiesza się na samym końcu w czasie łączenia z PPC, wtedy pomaga soft reset a na ekranie PC dostaję info, że instalacja przebiegłą prawidłowo. Dzisiaj sprawdzę wersję Rom`u Lite.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #459 dnia: Wrzesień 29, 2008, 16:21:20 »
Z AM był problem w 2.0, w 2.1 jest wszystko w porządku :ok:

today agendę mam na second today'u i działa idealnie.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #460 dnia: Wrzesień 29, 2008, 18:33:27 »
Hmmm a czy jak today agendę masz na second today'u to czy masz mozliwosc wejsc w opcje tego dodatku?
Gdy jest on normalnie w todayu jest aktywny klawisz Opcje... i wtedy zwis

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #461 dnia: Wrzesień 29, 2008, 18:38:46 »
Na obu today'ach działa poprawnie.

paypal

« Odpowiedź #462 dnia: Wrzesień 30, 2008, 08:26:27 »
Dziękuję za wszystkie rady, AutoMapa działa prawidłowo   :ok:
Rozwiązanie:
Wszystkie komponenty wymagane do gotowania romów zgrajcie z http://www.4shared.com/dir/8714847/74eeeba4/Hermes.html a nie z linków rapidshare, na 4shared są najaktualniejsze i to po ugotowaniu z nich romu wszystko działa ok.

« Odpowiedź #463 dnia: Wrzesień 30, 2008, 11:10:52 »
Dziękuję za wszystkie rady, AutoMapa działa prawidłowo   :ok:
Rozwiązanie:
Wszystkie komponenty wymagane do gotowania romów zgrajcie z http://www.4shared.com/dir/8714847/74eeeba4/Hermes.html a nie z linków rapidshare, na 4shared są najaktualniejsze i to po ugotowaniu z nich romu wszystko działa ok.

Ja nie gotowałem. Wziąłem gotowy full. Automapa działa - sprawdzałem czy się uruchamia. NIe mam możliwości przetestować działania dłużej w trasie.
Na gotowym romie nie działa poprawnie TodayAgenda (o czym pisałem) oraz nie działa w SoftKey Kalendarz. Jakiś komunikat o certyfikacie jest ...
Tyle z moich obserwacji...

« Odpowiedź #464 dnia: Wrzesień 30, 2008, 11:43:58 »
Jeżeli chodzi o Softkey i skrót do kalendarza to rozwiązałem ten problem wchodząc w menu stary i zmieniając  nazwę "Kalendarz" na "Calendar" lub po prostu "kalendarz" z małej litery i wtedy można bezproblemowo przypisać skrót do softkey`a

*

Offline p1

• 3
« Odpowiedź #465 dnia: Wrzesień 30, 2008, 11:48:55 »
Witam drogich użytkowników,

w związku z niedawnym zakupem hermesa przeszperałem wiekszosc tematow z nim zwiazanych w celu poprawnego zdjecia simlocka, wgrania softu itd. Jako ze jest to moj pierwszy kontakt z WM (wczesniej bylo sporo symbianow i nawet jeden palmOS) to przyznam ze przesiadka jest "dziwna".

wgrywalem juz kilka ROMow do swojego htc (glownie z tego watku) i najpierw byl to gotowy ROM WM 6.1 FULL ale niestety cos mi nie do konca prawidlowo dzialal - dzwieki polaczen/sms raz dzialaly a raz nie. Pojecia nie mam dlaczego. Nie znalazlem odpowiedzi na forum dlaczego tak sie moze dziac, widzialem tylko ze jeden uzytkownik mial podobny problem.

Nastepnie wgralem POLOKa wlasnorecznie przygotowanego (ugotowanego :-) ) ale 6.1 jakos bardziej przypadl mi do gustu (wizualnie i uzytkowo). Chociaz dzialal bardzo dobrze.

Tak więc obecnie siedze na gotowym ROMie w wersji LITE. Brakuje mi tu w nim jednak nastepujacych elementow:
- Adobe Readera z wersji Full
- SuS2 (chyba tak się to piszę) - czyli blokowania klawiatury rodem z iphone (bardzo wygodne).
- HTC Theme plugin

Czy doinstalowanie tych elementow moze jakos wplynac na stabilnosc obecnego systemu? Przyznam sie ze nie chce juz kolejny raz wszystkiego od nowa konfigurowac wiec kazda odpowiedz bedzie pomocna.

Jesli gdzies napisalem jakos niejasno to z gory przepraszam. Tak jak mowilem, jest to moj pierwszy kontakt z WM.

Pozdrawiam :-)

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #466 dnia: Wrzesień 30, 2008, 12:01:40 »
nie powinna
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #467 dnia: Wrzesień 30, 2008, 12:09:45 »
- Adobe Readera z wersji Full
- SuS2 (chyba tak się to piszę) - czyli blokowania klawiatury rodem z iphone (bardzo wygodne).
- HTC Theme plugin

Czy doinstalowanie tych elementow moze jakos wplynac na stabilnosc obecnego systemu? Przyznam sie ze nie chce juz kolejny raz wszystkiego od nowa konfigurowac wiec kazda odpowiedz bedzie pomocna.

Możesz spokojnie doinstalować, te dwie ostatnie rzeczy lepiej wrzucić do RAMu, Adobe Reader możesz sobie nawet na karcie zainstalować  :ok:
Nie ma sensu gotowania co chwilę romu tylko po to, aby dodać jakiś program  :)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #468 dnia: Wrzesień 30, 2008, 13:11:21 »
No co do S2U2 to miałbym wątpliwości, dużo żwawiej działa wersja gotowana.

paypal

*

Offline fezz

• **
  • 192
« Odpowiedź #469 dnia: Wrzesień 30, 2008, 14:37:32 »
S2U2 dość często się aktualizuje i przeważnie kolejne updatey dawały ciekawe poprawki. Do pobrania jest jużwersja 1.22, a w kuchence jest chyba 1.07. Ja sobie doinstalowywuje ręcznie właśnie z racji na aktualizacje.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #470 dnia: Wrzesień 30, 2008, 14:38:38 »
aha, tylko ta najnowsza 2 razy dłużej się wybudza :]

paypal

*

Offline p1

• 3
« Odpowiedź #471 dnia: Październik 01, 2008, 09:39:04 »
ok, w takim razie poslucham sie waszej rady i nie instaluje s2u2. Zalezy mi na stabilnosci i szybkosci pda.

mam jeszcze jedno pytanie ktore nie daje mi spokoju, w wersji lite nie ma zmienionego menedzera kontaktow (jest ten oryginalny) i za cholere nie moge sie doszukac opcji aby pokazywal tylko kontakty z telefonu bez tych z karty sim. Wszystko jest zdublowane  :|

Takze mam prosbe do was jako doswiadczonych uzyszkodnikow o zasugerowanie programów do :
1) budzik? jest takie cos co pozwala na opcje drzemki? dzisiaj zaspalem do biura poniewaz znalazlem tylko opcje zakoncz, a niestety naleze do ludzi, ktorzy kilkukrotnie musza tapnac w drzemke  :P
2) jakis zamiennik systemowego klienta poczty (najbardziej brakuje mi checkboxow do grupowego zaznaczania wiadomosci w celu zaznaczenia przeczytanie/nieprzeczytane)

I to by bylo chyba na tyle, mysle ze po tygodniu zabawy z hermesem spelni on w zupelnosci moje oczekiwania :-)

« Odpowiedź #472 dnia: Październik 01, 2008, 09:59:07 »
ok, w takim razie poslucham sie waszej rady i nie instaluje s2u2. Zalezy mi na stabilnosci i szybkosci pda.

mam jeszcze jedno pytanie ktore nie daje mi spokoju, w wersji lite nie ma zmienionego menedzera kontaktow (jest ten oryginalny) i za cholere nie moge sie doszukac opcji aby pokazywal tylko kontakty z telefonu bez tych z karty sim. Wszystko jest zdublowane  :|

Start > Programy > Akcesoria > Advanced Configurations
I tuaj:
gałąź Phone >  Show SIM Contacts - przestaw na No

« Odpowiedź #473 dnia: Październik 01, 2008, 10:36:48 »
witam, czy orientuje sie ktos gdzie zapisywane sa ustawienia budzika? chodzi o to ze mozna ustawic 3 rozne budziki. problem mam taki ze raz musialem wstac wczesniej i ustawilem budzenie na 7:15 i 7:40 i teraz nawet jak wszystkie 3 ustawie na 10:00, 10:05, 10:10 to i tak codziennie mi o tej 7:15 i 7:40 się uruchamia. gdzie się tego pozbyc? nie chce czyscic hermesa bo ladnie sobie wszystko poustawialem juz i chodzi tak jak powinien. w advanced configuration nie znalazlem zadnych ustawien dla budzenia :(

*

Offline p1

• 3
« Odpowiedź #474 dnia: Październik 01, 2008, 11:27:59 »
dividos - pomoglo, dziekuje  :ok:

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
« Odpowiedź #475 dnia: Październik 02, 2008, 12:33:53 »
Mam problem z WM5Storage. Chcę go zaktywować i pisze mi coś takiego : "Can`t switch to mass storage usb driver, error 1f. Maybe some programs or plugins run from of hafe files open on storage card, preventing direct acess. Try to stop them ". Nic nie chodzi mi w tle. Nie bardzo "kumam" o co chodzi

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #476 dnia: Październik 02, 2008, 13:05:27 »
Mam problem z WM5Storage. Chcę go zaktywować i pisze mi coś takiego : "Can`t switch to mass storage usb driver, error 1f. Maybe some programs or plugins run from of hafe files open on storage card, preventing direct acess. Try to stop them ". Nic nie chodzi mi w tle. Nie bardzo "kumam" o co chodzi

Dodam że mam tak samo a rom to gotowiec w wersji Lite
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #477 dnia: Październik 02, 2008, 14:44:33 »
Mam problem z WM5Storage.

Naprawdę myślicie, że to kwestia ROMu Globalbusa? Zrobił się tylko śmietnik w tym wątku, a liczyłem że będę znajdował tu głównie informacje o kuchence, ROMie i ewentualnie problemach z nim .

A w temacie - mam samodzielnie gotowaną wersję z kuchni Globalbusa, zainstalowałem dla testu WM5Storage w wersji 1.8 do RAMu i... działa  :ok:

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
« Odpowiedź #478 dnia: Październik 02, 2008, 16:11:32 »
ok tylko że ja niestety też gotowałem i nie bardzo wiem z czym sie wm5 storage gryzie

« Odpowiedź #479 dnia: Październik 02, 2008, 21:15:38 »
Mi ta wtyczka gryzie się ze wszystkim co zainstaluje jako dodatek do głównego ekranu... np moje SPB Pocket plus..