[FINAL v2.1] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy

• 871 Odpowiedzi
  • 135983 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
Odp: [FINAL v2.1] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy
« Odpowiedź #390 dnia: Wrzesień 17, 2008, 20:11:20 »
Chyba pojawiło się nowe wyzwanie dla naszego kucharza - zaimplementowanie TouchFlo 2D "Manila" do kuchenki :P. Zainstalowałem sobie wersję z CAB'a ale po pierwszej próbie system się uwalił, a po HR i 2 instalce system był już stabilny ale nie wszystkie f-cje działały. M2D jest w wersji BETA 0,07 ale już teraz działa całkiem przyzwoicie (płynnie, żadnych szarpnięć) :D

Nie wiem czy zauważyłeś ale cytuję
This Does Not Work On Non HTC Devices, Stop Asking
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline fezz

• **
  • 192
  • Sprzęt: HTC Desire [MIUI XJ]
« Odpowiedź #391 dnia: Wrzesień 17, 2008, 21:14:49 »
Chyba pojawiło się nowe wyzwanie dla naszego kucharza - zaimplementowanie TouchFlo 2D "Manila" do kuchenki :P. Zainstalowałem sobie wersję z CAB'a ale po pierwszej próbie system się uwalił, a po HR i 2 instalce system był już stabilny ale nie wszystkie f-cje działały. M2D jest w wersji BETA 0,07 ale już teraz działa całkiem przyzwoicie (płynnie, żadnych szarpnięć) :D

eee... "ale osohozi", bo jakoś nie rozumiem twojego posta???
SPV C600->MDA M3100->HTC TyTN II->HTC Desire

*

Offline Maric

• 10
« Odpowiedź #392 dnia: Wrzesień 18, 2008, 08:15:08 »

A jakby kolega trochę wyżej przeczytał:

Verified Devices:
ELVES
Polaris
Kaiser
Artemis
Hermes
NIKE
Herald
Trinity
Titan
etc list needs updating.

*

Offline fezz

• **
  • 192
  • Sprzęt: HTC Desire [MIUI XJ]
« Odpowiedź #393 dnia: Wrzesień 18, 2008, 08:22:18 »

A jakby kolega trochę wyżej przeczytał:

Verified Devices:
ELVES
Polaris
Kaiser
Artemis
Hermes
NIKE
Herald
Trinity
Titan
etc list needs updating.

No cóż, nie chciałem bezpośrednio wytykać braków w angielskim ewentualnie braku okularów ale właśnie o to mi chodziło. Manila działa na Hermesie (i nie tylko na nim) i pewnie jak projekt dojdzie do wersji tak ok v.0,50 już będzie się nadawał do zintegrowania z kuchenką. Swoją drogą, ciekawe czy ten tekst o nie działaniu na urządzeniach innych firm niż HTC był po to żeby autor miał trochę mniej pytań o kompatybilność programu czy też jest coś unikalnego w sprzęcie HTC.
SPV C600->MDA M3100->HTC TyTN II->HTC Desire

*

Offline Maric

• 10
« Odpowiedź #394 dnia: Wrzesień 18, 2008, 10:57:30 »
Chciałem sobie wrzucić gotowca v2.1 z 4shared.  Za każdym razem mam błąd podczas rozpakowywania (i w wersji Full i Lite) może ktoś ściągnąć i sprawdzić?

Druga sprawa: klawiatura do wprowadzania PINu (ta co tylko na początku po włączeniu się pojawia) - co zrobiłem źle że jest niebieska i pochodzi prawdopodobnie z POLOKa (wolałbym czarną...)

Trzecia sprawa: odnośnie Manili (off-topic wiem) - jest jakiś konfigurator do tego bo niektórych opcji nie chciałbym mieć np mapy google czy przeglądanie obrazów. Wie ktoś coś na ten temat?

*

Offline pepe.

• 19
« Odpowiedź #395 dnia: Wrzesień 18, 2008, 16:51:20 »
od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Hermesa, i od razu jak go dostałem do swoich łapek, po uważnym przeczytaniu FAQ zabrałem sie do rozważnego wgrywania wm6.1, jednak wersja full ani lite mnie nie zadowoliła, dobrze, że powstało coś takiego jak 'kuchnia' - każdy może sobie zrobić rom taki na jaki ma ochote.... wielki szacun dla Globalusa !!!!!!!!! kawał świetnej roboty...

niestety tych dodatków, oemów jeśłi dobrze mowie, jest tego tyle że nie moge sie od rana połapać, powoli ogarniam te dodatkowe akcesoria;)

ale mam jedno pytanie!! szukałem i nie moge znaleźć, jak rozsune klawiaturke, na dole jest pasek z dwoma przyciskami, kalendarz i kontakty, a nad nim nie wiedomo po cholere, jest pusty pasem z małą ikonką connection manager, przez ten pasek nie widze battery status, czyli wszystkich ważnych danych które chciałbym widzieć - da się to usunąć ?? ten pasek w sensie

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #396 dnia: Wrzesień 18, 2008, 16:58:59 »
ale mam jedno pytanie!! szukałem i nie moge znaleźć, jak rozsune klawiaturke, na dole jest pasek z dwoma przyciskami, kalendarz i kontakty, a nad nim nie wiedomo po cholere, jest pusty pasem z małą ikonką connection manager, przez ten pasek nie widze battery status, czyli wszystkich ważnych danych które chciałbym widzieć - da się to usunąć ?? ten pasek w sensie
tak, w advanced configuration.

Też nie lubię przewijania todaya, więc jest second today ;)

Druga sprawa: klawiatura do wprowadzania PINu (ta co tylko na początku po włączeniu się pojawia) - co zrobiłem źle że jest niebieska i pochodzi prawdopodobnie z POLOKa (wolałbym czarną...)
Jest czarna, standardowa WM do wprowadzania pinu

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Zi0mal

• *
  • 70
  • Sprzęt: WIZARD TRINITY LEO JLO S+ SII
« Odpowiedź #397 dnia: Wrzesień 18, 2008, 20:30:34 »
Mam pytanie czy z moim hermesem jest cos nie tak ze nie widzi dual-sim? czy to jest wina romu?
HTC [Wizard G4 WM 6.1 by Ham3r] [Black Trinity WM 6.1 033s by Tommi]

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #398 dnia: Wrzesień 18, 2008, 20:31:56 »
Zależy jaki dual sim, to w ogóle jest zależne od wielu czynników, potestuj różne konfiguracje

paypal

*

Offline Zi0mal

• *
  • 70
« Odpowiedź #399 dnia: Wrzesień 18, 2008, 20:39:41 »
na wizardzie hula aż miło a tu kicha dziś dopiero sprawdzałem

*

Offline pepe.

• 19
« Odpowiedź #400 dnia: Wrzesień 18, 2008, 21:44:25 »
jeszcze kilka małych błędów podczas gotowania:

dlaczego nie moge ugotować takich rzeczy jak : media player skin defalut, czy tez defalut calculator - wyskakują błędy pt : "the file temp/packages/xxx.rgu  already exist" - podczas 'gotowania', rozumiem jesli istnialy by jakos domyslne wartosci - ale po ugotowaniu romu i wgraniu okazuje sie ze media playera nie mozna włączyć, bo nie moze znalezc skórki zadnej...

druga rzecz : w Twojejgotowej wersji full - jest czarna skorka - czy to jest skorka pt HTC diamond ?

trzecia : fn + tab zmienia mi klawiature ekranową na symbole, jeśli dobrze wyczytalem wcześniejsze posty, odwrócenie tego procesu, czyli przełączenie na klawiature nie jest możliwe ?

ostatnie pytanie : touch flo i scplc++ configurator - jest taka opcja, mozna to zainstalować, rozumiem ze są to konfiguracje do touch flo... ale żeby to działało trzeba osobno sciagnac odpowiedni program ktry uruchamia tą 'zabawke' ?

z góry dziękuje za - choć krótkie odpowiedzi - i przepraszam , ale nowym w tej bajce i mam nadzieje, ze moje posty pomogą też innym =)

jeszcze jedna rzecz, mianowicie zaisntalowalem to urzadzenie do rozpoznawania pisma, ale gdy probuje sie na nie przelaczyc od razu pda przelacza sie na tryb klawiatury, czym to jest spowodowane ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2008, 21:57:10 wysłana przez pepe. »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #401 dnia: Wrzesień 18, 2008, 21:52:52 »
dlaczego nie moge ugotować takich rzeczy jak : media player skin defalut, czy tez defalut calculator - wyskakują błędy pt : "the file temp/packages/xxx.rgu  already exist" - podczas 'gotowania', rozumiem jesli istnialy by jakos domyslne wartosci - ale po ugotowaniu romu i wgraniu okazuje sie ze media playera nie mozna włączyć, bo nie moze znalezc skórki zadnej...
Jeśli znajduje duplikat, wywal jeden z powielonych plików.

druga rzecz : w Twojejgotowej wersji full - jest czarna skorka - czy to jest skorka pt HTC diamond ?
Nie, Kaiser 3G Black

trzecia : fn + tab zmienia mi klawiature ekranową na symbole, jeśli dobrze wyczytalem wcześniejsze posty, odwrócenie tego procesu, czyli przełączenie na klawiature nie jest możliwe ?
jest możliwe, przecież masz przełącznik SIP przy znaku klawiaturki/symbol pada

ostatnie pytanie : touch flo i scplc++ configurator - jest taka opcja, mozna to zainstalować, rozumiem ze są to konfiguracje do touch flo... ale żeby to działało trzeba osobno sciagnac odpowiedni program ktry uruchamia tą 'zabawke' ?
Zależy co chcesz mieć, touchflo to przewijanie okienek palcami i uruchamianie programów przez przeciągnięcie, cube to to animowane menu. Wystarczy włączyć touchflo, skonfigurować pod siebie i działa.

paypal

*

Offline pepe.

• 19
« Odpowiedź #402 dnia: Wrzesień 18, 2008, 22:31:37 »
"the file 'temp/dump/calc.lnk' already exist."         -> usunięcie tego skrótu nie pomaga, tak samo ze skorka z odtwarzacza, jakieś inne rady?...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #403 dnia: Wrzesień 19, 2008, 12:53:06 »
zadziala jak usuniesz z oempacka

paypal

*

Offline bmxmen

• **
  • 122
« Odpowiedź #404 dnia: Wrzesień 19, 2008, 14:49:48 »
Witam,ugotowalem rom nonrbs no i narazie mialem kilka niespodzianek. Pierwsze z mikrofonem,nie bylo mnie slychac w czasie rozmowy lub nagrywania, odznacyzlem asg i dziala normalnie. Problem jest z dwoma pluginami,a dokladnie chodzi o htc equalizr ktory funkcjonuje dobrze lecz trzeba go wlaczac przy kazdej piosence od nowa,badz przy zmianie piosenki, problem jest tez z tcpmp ktory sie zaczem mocno zacina i piosenka strasznie sie zacina,wylaczenie i wlaczenie wyswietlacza dziala. Kolejnym nie udogodnieniem jest brak wyboru wylaczania ekranu w opcjach bindowania klawiszy. Ostatnim problemem jaki mi wystapil jedno razowo ale wystapil to problem w czasie sluchania na sluchawkach, otoz slucham sobie muzyki na sluchawkach i sie okazuje ze z sluchawkami razem gra telefon i napewno nie byla to wina zle wpietych sluchawek, bo sprawdzalem, soft reset pomogl. Raz podczas zakanczania rozmowy ekran zrobil mi sie bialy i wylaczenie go pomoglo. Ogolnie win chodzi szybko i jest ladny, tylko te problemu ktore czasem moga wystapic. Pozdrawiam

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #405 dnia: Wrzesień 19, 2008, 15:28:02 »
dokladnie chodzi o htc equalizr ktory funkcjonuje dobrze lecz trzeba go wlaczac przy kazdej piosence od nowa,badz przy zmianie piosenki,
Taka jego uroda.

problem jest tez z tcpmp ktory sie zaczem mocno zacina i piosenka strasznie sie zacina,wylaczenie i wlaczenie wyswietlacza dziala.
ustaw wysoki priorytet dla muzyki

paypal

*

Offline bmxmen

• **
  • 122
« Odpowiedź #406 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:16:43 »
A nie daloby sie cos z tym zrobic?albo jakis inny eq systemowy co dziala?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #407 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:17:21 »
srs wow poszukaj jak lubisz się bawić w takie bajery.

paypal

*

Offline bmxmen

• **
  • 122
« Odpowiedź #408 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:23:49 »
srs wow juz dawno zainsalowany i po odpowednich ustawieniach daje zaskakujace rezultaty,lecz zeby ze sluchawek wycisnoc tyle ile da sie musi byc rowniez jakis eq, htc eq dziala swietnie, no prawie:D. A gdzie to mam ustawic w tcpmp ?szukalem w ustawieniach i nie znalazlem.Jakiego playera uzywasz?i czy posiada eq?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #409 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:26:25 »
używam tcpmp, ale nie jestem zwolennikiem "poprawiaczy dźwięku". Z resztą na słuchawkach bt to ma zupełnie inne efekty.

equalizer tcpmp działa całkiem dobrze, jeśli dasz "volume normalization"

paypal

*

Offline bmxmen

• **
  • 122
« Odpowiedź #410 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:33:02 »
Zalezy jakie masz sluchawki bo mozna uzyskac naprawde dobry efekt,lepszy niz na wiekszosci dobrych mp3 playerach.Taksamo na glosniku w wbudowanym, mozna uzyskac zadowalajacy  efekt. Ewentualnie mozna zmieniac wbudowany glosnik, mysle nad glosnikiem z n95, keidys mialem dwa ogromne glosniki w m3000 i efekt byl powalajacy! Gdzie ustawic wysoki prorytet dla muzyki?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 18:36:24 wysłana przez bmxmen »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #411 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:41:39 »
zaawansowane w tcpmp

paypal

*

Offline bmxmen

• **
  • 122
« Odpowiedź #412 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:47:19 »
u mnie tam sa takie ustawienia  jak brak podtrzymanie podswietlenia, wolna pamiec wideo,less rotation tearing,wlaczyc lookup,d pad follow scren,prefer less buffering  over smooth wideo,use system volume, rozpocznij benchmark od obecnej,override avi frame rate based on audio,disable avc deblocking filter... Ktore mam zaznaczyc ?zaznaczone jest wlaczyc lookup i d pad.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #413 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:53:56 »
Sorry, coś mi się pochrzaniło, nie ten program  :E

Nie mniej jednak ustaw sobie bufory większe, audio 512KB, 70%, bufor ogólny 4096KB
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 19:13:30 wysłana przez globalbus »

paypal

*

Offline bmxmen

• **
  • 122
« Odpowiedź #414 dnia: Wrzesień 19, 2008, 19:06:15 »
Ustawilem i nic nie dalo, dalej taksamo ,niektore piosenki dzialaja i da sie przewijac, wiekszosc sie zacina albo zaczyna zacinac jak chce przewinoc.Na innym odtwarzaczu dziala lecz znowu nie maja zwykle eq. Z gory dzieki za zainteresowanie moimi problemami:)

*

Offline Zi0mal

• *
  • 70
« Odpowiedź #415 dnia: Wrzesień 19, 2008, 20:45:43 »
 :mad: zainstalowałem tomtoma 7 i juz nie wstał mój hermes najpierw sie zawiesił potem zrobiłem reset i juz został na pierwszym splaschu

« Odpowiedź #416 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:35:29 »
:mad: zainstalowałem tomtoma 7 i juz nie wstał mój hermes najpierw sie zawiesił potem zrobiłem reset i juz został na pierwszym splaschu

no to HR pozostaje...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 21:40:48 wysłana przez maniekasus »
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline Zi0mal

• *
  • 70
« Odpowiedź #417 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:59:05 »
hm tak zrobiłem tylko tomek by sie przydał :|

edit:

musiałem nowy rom ugotować non rbs bo sie nie dało nic zrobić a przydało by sie trochę miejsca na dodatkowe programiki  :grin:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 00:46:02 wysłana przez Zi0mal »

*

Offline Cesar

• 22
  • Sprzęt: HTC Prophet, HTC Polaris, Omnia I, Omnia II
« Odpowiedź #418 dnia: Wrzesień 20, 2008, 23:20:28 »
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem hermesa, wcześniej miałem propheta, na ktorym testowałem wiele romów, aż w końcu trafiłem na ten doskonały LvsW Edition: RUU_Prophet_220734_2207114_024721  (szybki, stabilny, ok 30 MB ramu po SR - 4MB PP)... mam nadzieje, że rom  6.1 z kuchni globalbusa okaże się również strzałem w 10 dla hermesa. A wszystko na to wskazuje. Słowa uznania dla naczelnego kucharza - globalbusa  :ok: , za wiedzę, ogrom pracy i wysiłek w szlifowaniu ROMU. Widać, że znasz się na rzeczy i mam nadzieje, że za szybko nie zmienisz hermesa na coś nowszego w stylu diamonda, czy xperie, bo wszyscy byśmy na tym stracili... :E

Mam tylko kilka uwag do edycji kuchni v 2.0 (ta z rapidshara):

- RBS - mam bardzo złe doświadczenia z tym w romach propheta - bomba z opóźnionym zapłonem.. praktycznie zawsze prowadziło do dużej niestabilności systemu.. wydaje się, że hermesa to również dotyczy. Czy warto ryzykować dużą niestabilność systemu dla kilkunastu MB dodatkowej pamięci  ? Szczególnie, że u dużej części użytkowników powoduje dziwne zachowania. Proponuję skoncentrować się na wersji nonRBS i taką szlifować, aby wyeliminować w testach ROMU ten ryzykowny czynnik, ewentualnie aby każdy przy opisie problemów w poście opisywał, której wersji używa RBS, czy nonRBS.

- gorąca prośba do globalbusa o numerowanie kolejnych wersji kuchni, ewentualnie wstawianie dat uploadu w nazwach plików, wprowadzi to systematykę w testach i aktualizacjach. Każdy będzie mógł się odwoływać w postach do kolejnych numerów wersji kuchni.

- Czy ktos robił testy z programem "Duo touch end key PL" (dostępny w postaci OEM packa w kuchni), za cholerę nie mogę go zmusić do współpracy. Wciskam czerowną słuchawkę przez kilkanaście sekund i nic...

- Gobalbus, czy tweaki file cache i filesystem filter cache są zrobione na podstawie Twoich doświadczeń, czy może doświadczeń kogoś z xda-dev, bo coś słabo hermes wypada w SPB Benchmark (File system index) - najgorzej z wszystkich testowanych przeze mnie romów.

Pozwoliłem sobie zrobić testy SPB Benchmark przy różnych ustawieniach file cache:
1. ustawienia domyślne kuchni (tweak file cache włączony) - ustawienia file cache = 512 kB (28.80 MB RAM po SR):
Write 1 MB file (KB/sec)  314
Read 1 MB file (MB/sec)  0.965
Copy 1 MB file (KB/sec)  625
Write 10 KB x 100 files (KB/sec)  115
Read 10 KB x 100 files (MB/sec)  0.791
Copy 10 KB x 100 files (KB/sec) 192
Directory list of 2000 files (thousands of files/sec)  5.75
Internal database read (records/sec) 995

2. ustawienia File cache = auto (28.81 RAM po SR)
Write 1 MB file (KB/sec)  353
Read 1 MB file (MB/sec) 1.11
Copy 1 MB file (KB/sec) 971
Write 10 KB x 100 files (KB/sec) 209
Read 10 KB x 100 files (MB/sec) 0.772
Copy 10 KB x 100 files (KB/sec) 271
Directory list of 2000 files (thousands of files/sec) 10.1
Internal database read (records/sec) 1274

3. ustawienie File cache = 2048 (27.30 MB RAM po SR):
Write 1 MB file (KB/sec) 229
Read 1 MB file (MB/sec) 16.2
Copy 1 MB file (KB/sec) 639
Write 10 KB x 100 files (KB/sec) 118
Read 10 KB x 100 files (MB/sec) 2.5
Copy 10 KB x 100 files (KB/sec) 191
Directory list of 2000 files (thousands of files/sec) 5.69
Internal database read (records/sec) 1275

jak widać z wyników testów, różnica w prędkościach odczytu plików miedzy ustawieniami 512 a 2024 jest olbrzymia (odpowiednio 0,965 MB dla FC=512 i 16,2 MB !! dla FC=2048), operacje zapisu zmieniają się w niewielkim stopniu.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 00:18:42 wysłana przez Cesar »

« Odpowiedź #419 dnia: Wrzesień 20, 2008, 23:33:06 »
RBS - nie warto  :P

co do dat uploadu: przecież są na 4shared  :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III