[FINAL v2.1] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy

• 871 Odpowiedzi
  • 134236 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: [FINAL] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpień 18, 2008, 10:35:41 »
Dla wszystkich którzy mają dziwne problemy z ROMami, instrukcja w pierwszym poście.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
  • Sprzęt: Kaiser, hp hx4700, hp 3970, HTC HD2, HTC DHD
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 18, 2008, 13:04:46 »

Proszę bardzo, mp3 z zespołem leningrad na dzwonku ;)

dzieki za info o budziku!!!a gdzie moge znalesc ten sofcik??
spbsoftwarehouse.com trial jest chyba na 30 dni.

Zdjecie - otoz nie moge tego znalesc:( Mam wersje romu z Twojej kochenki - w czasie dzwonienia do mnie, na ekranie wyswietla sie pirat a w prawym gornym rogu jest miejsce na zdjecie osoby.. znaczy na wyswietlenie miejsca.. wszystko ok ale nie moge za cholere znalesc gdzie dodac to zdjecie wczesniej tak by sie pokazalo jak zadzwoni... kontakty mam i na sim i w pamieci 'outlookowej'..

Utworzyłem nowy kontakt, dodałem zdjęcie i działa. Pamiętaj, że jak są 2 kontakty z tym samym numerem to pocket nie wie który wyświetlić.

hej dzieki za odzew ale ja wciaz mam problem:) dzialajac na zasadzie - explorator plikow/folder/plik mp3 - dlugi klik ustaw jako dzwonek - dziala... ale wejscie poprzez dzwieki/powiadomienia (ta opcja ktora pokazales na screenie) nie dziala...:( tylko 3 standardowe dzwieki windowsowe... - dla innych zdazen np dla sms moge wybrac tam cokolwiek co jest dzwiekiem i siedzi w kat windows...

Zdjecia - dzieki - dziala...- ale jakies ono takie malutkie...:( mozna cos podzialac zeby zdjecie dzwoniacego kontaktu wyswietlalo sie wieksze ??

ps: jak zmieniles 'pirata' na ten hmm kwiatek ??:) - ja tez tak chce - moze nie koniecznie na kwiatek ale chce :)
ps2: jak mozna zmienic splashscreen? tzn wiem gdzie go wsadzic przy gotowaniu ale to z zalozeniem ze mam jzu gotowy plik ze splashscreenem... a co jak ja chce inna grafike do splashscreena wlozyc ? szukalem na xda ale cos bez skutku...:(
dzieki :)!!
Regulamin

« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 18, 2008, 13:31:12 »
co do tapety s2u2: wejdź w eksploratorze i tam będzie plik graficzny (nie pamiętam o jakej nazwie, a pocketa nie mam teraz) , i wystarczy go podmienić. Zobacz który plik to ten, hm "pirat" (?) i podmien go na dowolny w tej samej rozdzielczości  :ok:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 18, 2008, 13:43:28 »
o widzisz.. a zastanawialem sie do czego ten sofcik jest....:) dzieki - sprobuje :) -  a 'pirat' pojawia mi sie orginalnie na zablokowanej klawiaturze w romie ugotowanym za pomoca najnowszej kuchni vel 'polok':)
Regulamin

*

Offline playerone

• *
  • 85
  • Sprzęt: HTC TOUCH DIAMOND
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 18, 2008, 14:16:41 »
wiec poswiecilem sie i ugotowalem od nowa rom zwracajac uwage aby zaznaczyc opcje zeby nie sprawdzal certyfikatów i ....nadal to samo.przy uruchamianiu aplikacji SmsMOde czy Group sms wywala blad ze certfikat nie zostal podpisany albo ze niema jego skladnikow...ktos ma jakies rozwiazanie?
w ten sam sposob nie dziala takze Advanced Configuration..
HTC Touch Diamond - WM 6.1 + Sense 2.1

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 18, 2008, 14:37:19 »
ehh ja mam dokladnie to samo tylko z media playerem..jak wlaczam music playera a mam ustawiona w 'advanced configuration' skorke standardowa windows media player to dziala. ale jak tam ustawie audio managed to mam blad ze nie ma czesci aplikacji albo certyfikat jest nieprawidlowy...:(
Regulamin

*

Offline Marcinw77

• 17
  • Sprzęt: E50, Galaxy S
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 18, 2008, 16:14:52 »
Testuje rom od dwoch dni gotowany przez siebie z minimum programami i oto kilka moich spostrzezen:

1. Nie odtwarza 3gp i mp3 w mms'ach
2. Kilka razy potrafil sie zawiesic przy przegladaniu zawartosci katalogow (programy) jak rowniez przy restartach
3. Nie dziala cleartype (wygladzanie) w poziomie
4. Problem z dzwiekami sms itp. nie widzi dzwiekow z karty wczesniej na 6.0 bylo ok. Ale widze ze wczesniej koledzy mieli podobne problemy wiec postaram zastosowac podane rozwiazania i zobaczymy
5. Brak midlet managera (java) w kuchence

Kolejna sprawa po ugotowaniu mialem wolna pamiec w takich proporcjach ok. Program:27.00MB Storage: 49.00MB jakim cudem w wersji lite Storage jest na poziomie: 71.01MB gdy u mnie max to 64.21??

Jest jakis sposob aby przy korzystaniu ze sterownika ATI imageon Dekoder nie bylo bledow w wyswietlaniu?

i jeszcze jedno jak pozbyc sie dolnego paska z ikonka comm managera?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2008, 17:12:22 wysłana przez Marcinw77 »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 18, 2008, 17:14:42 »
hej dzieki za odzew ale ja wciaz mam problem:) dzialajac na zasadzie - explorator plikow/folder/plik mp3 - dlugi klik ustaw jako dzwonek - dziala... ale wejscie poprzez dzwieki/powiadomienia (ta opcja ktora pokazales na screenie) nie dziala... tylko 3 standardowe dzwieki windowsowe... - dla innych zdazen np dla sms moge wybrac tam cokolwiek co jest dzwiekiem i siedzi w kat windows...
Ja nie robiłem tego przez eksplorator, wrzuciłem do "my documents" i działa.

Zdjecia - dzieki - dziala...- ale jakies ono takie malutkie... mozna cos podzialac zeby zdjecie dzwoniacego kontaktu wyswietlalo sie wieksze ??
Wszystko jest w ustawieniach s2u2.

ps2: jak mozna zmienic splashscreen? tzn wiem gdzie go wsadzic przy gotowaniu ale to z zalozeniem ze mam jzu gotowy plik ze splashscreenem... a co jak ja chce inna grafike do splashscreena wlozyc ? szukalem na xda ale cos bez skutku...
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_ROM_kitchen

wiec poswiecilem sie i ugotowalem od nowa rom zwracajac uwage aby zaznaczyc opcje zeby nie sprawdzal certyfikatów i ....nadal to samo.przy uruchamianiu aplikacji SmsMOde czy Group sms wywala blad ze certfikat nie zostal podpisany albo ze niema jego skladnikow...ktos ma jakies rozwiazanie?
w ten sam sposob nie dziala takze Advanced Configuration..
Skasuj całą kuchnię i rozpakuj ponownie.

ehh ja mam dokladnie to samo tylko z media playerem..jak wlaczam music playera a mam ustawiona w 'advanced configuration' skorke standardowa windows media player to dziala. ale jak tam ustawie audio managed to mam blad ze nie ma czesci aplikacji albo certyfikat jest nieprawidlowy..
Odpowiedziałem na to pytanie w twoim temacie.

1. Nie odtwarza 3gp i mp3 w mms'ach
Zaznaczyłeś wersję v5 arcsoft mms?

3. Nie dziala cleartype (wygladzanie) w poziomie
Działa, tylko trzeba włączyć.

4. Problem z dzwiekami sms itp. nie widzi dzwiekow z karty wczesniej na 6.0 bylo ok. Ale widze ze wczesniej koledzy mieli podobne problemy wiec postaram zastosowac podane rozwiazania i zobaczymy
Otóż dzwięków dzwonków nie należy trzymać na karcie, transfer z karty jest zatrzymywany w trybie uśpionym.

Kolejna sprawa po ugotowaniu mialem wolna pamiec w takich proporcjach ok. Program:27.00MB Storage: 49.00MB jakim cudem w wersji lite Storage jest na poziomie: 71.01MB gdy u mnie max to 64.21??
Ugotuj sobie bez niczego to będziesz miał pamięci dużo. Wartości pomierzyłem po preconfiguracji.

paypal

*

Offline Marcinw77

• 17
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 18, 2008, 17:26:22 »
Zaznaczyłeś wersję v5 arcsoft mms?
Oczywiscie.

Ugotuj sobie bez niczego to będziesz miał pamięci dużo. Wartości pomierzyłem po preconfiguracji.
Tylko ze u mnie maksimum pamieci jaka jest dostepna RAZEM pokazuje 64.21MB. chyba ze jak wrzuce czysty rom bez zadnych dodatkow to wtedy wzrosnie maksymalna dostepna pamiec?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 18, 2008, 17:38:19 »
Krótkie tłumaczenie, są 2 partycje z danymi, ROM który jest podmontowany w \windows oraz partycja z danymi które można kasować i zapisywać. Ugotowanie mniejszego ROMu = większa partycja na dane użytkownika.

Rzeczywiście nie ma encodera do wideo. Chociaż po tym bajzlu w OEMApps nie dziwię się, że go mogłem wywalić. Zawsze można zapisać załącznik i po problemie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2008, 17:54:33 wysłana przez globalbus »

paypal

« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:38:28 »
WM 6.1PL + Automapa = Całkowite, Niemożliwe Do Naprawy Zawieszenie Systemu

780km jechałem bez AM, co mi po hard resecie jak nie będę mógł mieć AM, najpierw bardzo się wieszała a potem zawiesiła cały system i już nie chciał się włączyć. Pokazywało się tylko logo HTC przez godzinę. Próbowałem kilka razy włączać ale zawsze to samo. Teraz jak już wróciłem z papierową mapą do domu...

...gotuję od nowa, najmniej zaśmieconą wersję i zobaczymy jak będzie działać.

« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:03:09 »
Hej. A ja mam pytanie odnośnie karty pamięci.
Bez karty przy gotowaniu zaznaczylem zeby sms i pliki z internetu zapisywał na karcie pamięci i chyba stworzyło taką wirtualną storage card. Wkładam kartę 2 GB kingston i system jej nie widzi. poazuje że brak karty :mad:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:23:16 »
wyjmij kartę, skasuj katalog "storage card" i zresetuj pda i włóz kartę. Też mi się tak kiedyś zrobiło.

WM 6.1PL + Automapa = Całkowite, Niemożliwe Do Naprawy Zawieszenie Systemu

780km jechałem bez AM, co mi po hard resecie jak nie będę mógł mieć AM, najpierw bardzo się wieszała a potem zawiesiła cały system i już nie chciał się włączyć. Pokazywało się tylko logo HTC przez godzinę. Próbowałem kilka razy włączać ale zawsze to samo. Teraz jak już wróciłem z papierową mapą do domu...

...gotuję od nowa, najmniej zaśmieconą wersję i zobaczymy jak będzie działać.

A ja dzisiaj jechałem na rowerze z automapą ;) Jeśli masz takie problemy gotuj z "nonRBS".

paypal

*

Offline Marcinw77

• 17
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:50:37 »
Zawsze można zapisać załącznik i po problemie.
mozna ale wolalbym miec podglad odrazu po odczytaniu mmsa, da rade cos z tym zrobic?

i jeszcze prosze o pomoc w dwoch pytaniach ktore pozostaly bez odpowiedzi.

Jest jakis sposob aby przy korzystaniu ze sterownika ATI imageon Dekoder nie bylo bledow w wyswietlaniu?

z gory wielkie dzieki

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 18, 2008, 22:03:38 »
mozna ale wolalbym miec podglad odrazu po odczytaniu mmsa, da rade cos z tym zrobic?
Na "szybko" nie, ale przy następnej aktualizacji wezmę to pod uwagę.

Pierwszy post w topicu

Advanced Configuration.

paypal

« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 18, 2008, 23:26:10 »
"nonRBS" pomógł, AM odpala się bez problemowo, szkoda, że teraz działa a wtedy nie chciała.
Dobra robota z tym "nonRBS"  :ok:

« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 19, 2008, 07:35:26 »
Nie mogę skasować katalogu Storage Card. Brak dostępu. Jak to usunąć?

*

Offline MixMachine

• 38
  • Sprzęt: HTC Tytn
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 19, 2008, 09:47:18 »
Też miałem z tym problem... Spróbuj tak: zmień nazwę tego Storage Card na np Storage CardXX i soft reset hermesa.
Po tym powinno być tak, że normalnie nasza karta jest Storage Card, a to Storage CardXX można usunąć ;)

« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 19, 2008, 10:00:14 »
Nazwę dało rade zmienic. SR i nowy katalog sięstworzył tylko ze to nadal nie jest moja karta. :shock: Jak wejde w start - ustawienia - system - pamięc to jest napisane że karty nie zainstalowało. Może coś z kartą, ale na Noki E50 czyta bez problemu. :mad:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 19, 2008, 10:19:18 »
"nonRBS" pomógł, AM odpala się bez problemowo, szkoda, że teraz działa a wtedy nie chciała.
Dobra robota z tym "nonRBS"
Właśnie mnie dziwi czemu niektórzy mają problemy z wersją RBS. "pure f*ckin' magic" po prostu.

Nazwę dało rade zmienic. SR i nowy katalog sięstworzył tylko ze to nadal nie jest moja karta.  Jak wejde w start - ustawienia - system - pamięc to jest napisane że karty nie zainstalowało. Może coś z kartą, ale na Noki E50 czyta bez problemu.
Po zmianie nazwy jak od razu włożysz kartę to powinien załapać.

paypal

« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 19, 2008, 11:01:36 »
No właśnie nic z tego. W domu jeszcze raz coś ugotuje i zobaczę.
Co muszę wybrać żeby był na dole pasek naładowania baterii?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 19, 2008, 13:08:24 »
Na dole, to odznacz tweak "usuń ikonę baterii z dolnego paska"

paypal

*

Offline Marcinw77

• 17
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 19, 2008, 13:31:35 »
Pierwszy post w topicu
Dzieki wiedzialem ze gdzies to widzialem ale nie moglem znalezc :(.

Advanced Configuration.
Dzieki znalazlem, wczesniej zmylil mnie opis funkcji.

-słynny błąd imageona, zmieniamy wyjście wideo na czysty bufor ramki, otwieramy ustawienia tcpmp -> zakładka ati imageon -> "wyłącz buforowanie bitmap"
Niestety zastosowanie sie do ww instrukcji nie przynosi efektu nadal przy ATI imageon Dekoder bledy w wyswietlaniu obrazu

Otóż dzwięków dzwonków nie należy trzymać na karcie, transfer z karty jest zatrzymywany w trybie uśpionym.
Tylko dlaczego widzi pliki przy wyborze dzwieku dzwonka a juz przy wyborze dzwieku sms nie. Tak jak wspomnialem przy 6.0 Ery mialem dzwieki na karcie i nie bylo problemu.

Zauwazylem tez ze Windows media nie odtwarza plikow .3gp .mp4 .mid .wav .aac .amr

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 19, 2008, 18:48:17 »
Niestety zastosowanie sie do ww instrukcji nie przynosi efektu nadal przy ATI imageon Dekoder bledy w wyswietlaniu obrazu
Przełącz na "ati imageon", z "ati imageon dekoder" zawsze są jakieś artefakty.

paypal

« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 19, 2008, 19:29:16 »
Po pierwsze witam bo to mój pierwszy post tutaj ;) przenoszę się z innego forum :P Ja niestety widzę większy probelem. Non stop jakieś zwiechy ugotowałem już chyba 6 wersjii i non stop to samo góra 24 godziny działania i zwiecha totalna. A przy resecie telefon włącza się tak jak po zmianie romu czyli kalibracja ekranu i wszelakie inne ustawienia...

spróbuj może tymczasowo wgrac gotowy rom z pierwszego postu  :ok:

a co do Twoich zwiech: musisz czekac na kucharza, ale możliwe że oemy niewłasciwie dobrałes  :P

Dla testu gotowałem kolejne. Nawet już praktycznie bez softu non stop to samo. Po za tym skoro ten soft jest w kuchence to powinien działać...

Aha- jak moge edytowac splashscreeny przed wkomponowaniem ich do romu? Chodzi mi o jakas 'custom grafike'.. da sie to zrobic wogole ?:) pozdrawiam i dzieki !

Podeślij do mnie grafike to odpowiednio ci to przerobie
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 23:36:38 wysłana przez marwo88 »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 20, 2008, 10:09:47 »
Dla testu gotowałem kolejne. Nawet już praktycznie bez softu non stop to samo. Po za tym skoro ten soft jest w kuchence to powinien działać...
Kurde, patrz parę postów wyżej. "nonRBS" to najprawdopodobniej odpowiedz na twoje problemy.

paypal

« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 20, 2008, 13:37:36 »
A co to jest trn RBS? Zgodny z RBS albo nonRBS. Może i głupie pytanie no ale nie wiem :evil:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 20, 2008, 13:53:16 »
Real Big Storage -> zmiana w paru offsetach sterownika pamięci i ROMu z którego jest "odbudowywany" ROM wynikowy. Efekt jest taki, że partycja z danymi użytkownika wjeżdza na obszar ext_rom, dzięki czemu mamy darmowe 11MB pamięci (całkiem sporo). Jest tylko jeden problem, niektórzy przez to mają różne dziwne problemy.

paypal

« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 20, 2008, 14:13:16 »
Kurde, patrz parę postów wyżej. "nonRBS" to najprawdopodobniej odpowiedz na twoje problemy.

Hehe już wczoraj czytałem :P ugotowałem i póki co działa zobaczymy jak długo ;)

« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 20, 2008, 14:36:01 »
Witam  :ok:

Potwierdzam - recepta podana w pierwszym poście na problemy z RBS'em działa. Zapodałem mojemu Hermesowi Shapsa 4.31, potem jakiś ext_rom, zrobiłem wszystko według instrukcji i 2 doby mój Hermes hula bez żadnych autoresetów  :D
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)