[FINAL v2.1] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy

• 871 Odpowiedzi
  • 135839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MixMachine

• 38
  • Sprzęt: HTC Tytn
Odp: [FINAL] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpień 13, 2008, 21:55:34 »
Ja po pierwszych nieudanych próbach też stwierdzałem, że to za trudne. Jakoś się przełamałem i teraz żongluje plikami w romie jak chce
ja jeszcze poczytam  :wink: ale kiedyś się wezmę do tego  :ok:

Naprawdę chcecie oryginalny SYS z diamonda? Ostrzegam, może być sporo wolniejszy.
jeśli będzie to przynajmniej na poziomie Twojej kuchenki 6.0 to pewnie, jeśli nie... To cóż. Będę testować to co jest ;)

*

Offline fezz

• **
  • 192
  • Sprzęt: HTC Desire [MIUI XJ]
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpień 14, 2008, 00:02:13 »
Jak narazie wszysko działa ślicznie  :ok: :ok: :ok: Szybko, sprawnie no i FN+sym działa  :ok: Narazie błędów nie widzę.

Mam jednak 2 pytania:
- czy kolorowe ikonki E i G coś oznaczają czy są poprostu bajerkiem?
- w ustawieniach telefony, zakładka pasmu: wybierz typ sieci: są 2 pozycje: auto i GSM. W oficjalnym romie ery i chyba w POLOKu 3.0e było tam jeszcze 3G. Czyżby jednak ten ROMik nie obsługiwał 3G?

Co do ikonek to chyba jednak wolę szybki rom niż oryginalne ikonki. Jeżeli nie sprawi to zbytniego spowolnienia systemu, to może dałoby radę wymienić dosłownie 3 elementy:
- menu start
- ikonki zwykłych folderów
- animację wykonywanej czynności. nie wiem jak to poprawnie się nazywa, ale oryginale jest to 4-kolorowe kółeczko, a w tym romie, wg mnie beznadziejny wir.

P.S.

kopiujesz kbsymdll.dll z katalogu OEMApps do \windows na urządzeniu. Powinno ruszyć.

czyżbym dobrze wydedukował, że to sam symbolpad był skopany?
SPV C600->MDA M3100->HTC TyTN II->HTC Desire

*

Offline MixMachine

• 38
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpień 14, 2008, 00:33:51 »
Spokojnie, już łatam  język
(hotfix jak ktoś chce na szybko, przekopiować zawartość SYS/Phone_DPI_96 z kuchni wm6 na pamięć telefonu)

niestety nie pomaga :( próbowałem bezpośrednio na pamięć folder, oraz to co w nim jest...
ale jestem wzrokowcem, więc na pamięć jadę puki co :P sprawdzam dalej...

ps. ten wirek fajny jest  :E

edit:
śmiga jak burza przy dłuższym używaniu. nie widzę błędów... nie licząc tego ekranika z pinem :P
szkoda, że już nie mam umts'u u siebie... nie mam jak sprawdzić...
hm... tak btw. w conn. magager (mam ten 10elementów) gdy mam dźwięki wyłączone to w polu dzwonek mam puste pole, brak inkonki.
na kuchni final 6.0 v1.0 problemu nie było, a na v1.2 już jest znowu... tak estetycznie to niezbyt, a ja jestem pedantem :P

i jeszcze może jedno głupie pytanie... przy gotowaniu w tweakach jest opcja wyłącz irdę - o co w tym chodzi? wyłącza irdę w ogóle? nie mogłem znaleść odp ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 01:09:38 wysłana przez MixMachine »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpień 14, 2008, 09:39:47 »
- czy kolorowe ikonki E i G coś oznaczają czy są poprostu bajerkiem?
Bajerek

- w ustawieniach telefony, zakładka pasmu: wybierz typ sieci: są 2 pozycje: auto i GSM. W oficjalnym romie ery i chyba w POLOKu 3.0e było tam jeszcze 3G. Czyżby jednak ten ROMik nie obsługiwał 3G?
Ja mam do wyboru Auto, GSM i WCDMA

Co do ikonek to chyba jednak wolę szybki rom niż oryginalne ikonki. Jeżeli nie sprawi to zbytniego spowolnienia systemu, to może dałoby radę wymienić dosłownie 3 elementy:
- menu start
- ikonki zwykłych folderów
- animację wykonywanej czynności. nie wiem jak to poprawnie się nazywa, ale oryginale jest to 4-kolorowe kółeczko, a w tym romie, wg mnie beznadziejny wir.
A żebym ja wiedział (pamiętał) które pliki za to odpowiadają. Możesz zrobić eksperyment, skasuj katalog \SYS\Base_DPI_96 i wklej tam katalog o tej samej nazwie z diamentowej kuchni qsqi

czyżbym dobrze wydedukował, że to sam symbolpad był skopany?
Nie tyle skopany co niekompletny  :E

niestety nie pomaga  próbowałem bezpośrednio na pamięć folder, oraz to co w nim jest...
ale jestem wzrokowcem, więc na pamięć jadę puki co  sprawdzam dalej...
Sorry za nie do końca precyzyjną instukcję, wrzuć do \windows

hm... tak btw. w conn. magager (mam ten 10elementów) gdy mam dźwięki wyłączone to w polu dzwonek mam puste pole, brak inkonki.
na kuchni final 6.0 v1.0 problemu nie było, a na v1.2 już jest znowu... tak estetycznie to niezbyt, a ja jestem pedantem
Comm manager jest nietknięty od kuchni poloka. Hmm może już za stary się zrobił...

i jeszcze może jedno głupie pytanie... przy gotowaniu w tweakach jest opcja wyłącz irdę - o co w tym chodzi? wyłącza irdę w ogóle?
Odznacza "Odbieraj transmisje" w ustawieniach.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline MixMachine

• 38
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 14, 2008, 10:49:31 »
wrzuć do \windows
wrzucałem zawartość folderu, folder i ja chyba jakiś tępy jestem  :|

« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 14, 2008, 11:13:22 »
"animacja wykonywanej czynności" - jest do tego aplikacja, chyba Mobile Wait Cursor. Nawet latającego Pingwina można sobie ustawić  :mrgreen:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #66 dnia: Sierpień 14, 2008, 14:43:55 »
globalbus mam taką prośbę  :wink: Jak byś mogł zrobic taki mini poradnik do programów z kuchenki. Ja poprostu niewiem co wybrać bo niewiem co do czgo sluży. WM 7.0 narazie chyba nie bedziesz robił :grin: to może znajdziesz chwilę co?
Z góry dzięki

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpień 14, 2008, 14:46:53 »
Większość to programiki ułatwiające życie. Przygotowuje teraz gotowe romy dla "nie chcących eksperymentować", wersje Full i Lite.

Zawsze możesz wybrać sobie większość OEMPacków, nic się nie stanie, a zobaczysz do czego służy dany program.

paypal

« Odpowiedź #68 dnia: Sierpień 14, 2008, 15:09:05 »
Ok. No i jeszcze zaczekam na twój ROM wypas.

« Odpowiedź #69 dnia: Sierpień 14, 2008, 15:31:52 »
globalbus mam taką prośbę  :wink: Jak byś mogł zrobic taki mini poradnik do programów z kuchenki. Ja poprostu niewiem co wybrać bo niewiem co do czgo sluży. WM 7.0 narazie chyba nie bedziesz robił :grin: to może znajdziesz chwilę co?
Z góry dzięki

Napewno bedzie "robił" WM 7 for Hermes, bo kto inny tego sie podejmie  :grin:  ( a może HTC wypuści oryginalny  :P)

a co do programów: google, nasz szukajka, znajdziesz opisy, ewentualnie XDA lub własne testy ( przecież romy możesz wgrywac dowolnie) Jak zaczynałem zabawę w gotowanie dziennie nie schodziłem poniżej 6-8 flashowań  :mrgreen: (pewnie jak cała reszta Hermesiarzy  :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #70 dnia: Sierpień 14, 2008, 17:49:20 »
No wiem wiem tylko z czsem krucho, a żona i tak ma już chęć sprzedać Hermesa hehe :mrgreen: bo za dużo czasu spędzam. Ciągłe zmienianie romu też denerwuje bo trzeba konfigurować ciągle a na HEYAH nie ma w kuchni gotowca, po za tym zdjęcia itp. Chcę zainstaować AutoMapę 5 no ale czy to ma sens jak ciągle zmieniam ROM? Chcę sobie zrobić jeden a porządny i go zostawić. Właśnie sobie ugotowalem 6.1 ale w kontaktach nie mam z boku literek. Co ja mam wybrać w kuchni żeby one były, a i żeby nie pokazywały się kontakty z SIM bo mam po kilka razy te same nr. Nie chcę kasować z SIMa bo czasem jak muszę przełożyć karte to chciaż trochę nr zostanie.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpień 14, 2008, 18:53:33 »
Automapa działa po zmianie romu, tylko skrót musisz sobie ustawić (no i nie pakuje pluginu na todaya)
Literki obok kontaktów -> Random access
W Advanced Configuration możesz odznaczyć "show sim contacts".

paypal

Odp: [FINAL] Kuchnia WM6.1 PL dla Hermesa + Gotowe ROMy
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 14, 2008, 20:25:36 »
NO teraz to będzie to. Juz gotuje. Mała rzecz a cieszy :mrgreen:

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:03:15 »
Globalbus czy mógłbyś podać zawartość romów FULL i LITE ?

« Odpowiedź #74 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:15:06 »
A ja mam taki problem, ze nie potrafi mi zlapac zasięgu po wgraniu ugotowanego przeze mnie romu. jest wykrzyknik - tak jakby nie byl w zasiegu sieci. lapie siec dopiero jak dam, zeby ręcznie ja zlapal i przestawie na automatycznie - wtedy zostaje zasięg. przed tym romem nie zmienialem radia, mam 1.53 costam i z romem pdacorner od razu lapal sieć. nigdy nie mialem tego typu problemów. pozdrawiam :)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:40:54 »
A dałeś preconfiguracje? Wbrew pozorom jest ona potrzebna.

Globalbus czy mógłbyś podać zawartość romów FULL i LITE ?
W przybliżeniu podaje (nie mam zbytnio czasu, jutro wyjeżdzam na parę dni)
Lite - podstawowe rzeczy + office
Full - wszystko co jest zaznaczone domyślnie w BuildOS

paypal

« Odpowiedź #76 dnia: Sierpień 14, 2008, 22:32:03 »
dalem prekonfiguraję era (jestem w erze)

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpień 15, 2008, 09:40:11 »
Małe pytanie: Jak Wam trzyma bateria? u mnie Hermes na tym ronie jest baaardzo prądożerny ( 50-60% na dobe )

« Odpowiedź #78 dnia: Sierpień 15, 2008, 09:54:59 »
nie za uwarzyłem znaczącej różnicy

« Odpowiedź #79 dnia: Sierpień 15, 2008, 10:19:53 »
Małe pytanie: Jak Wam trzyma bateria? u mnie Hermes na tym ronie jest baaardzo prądożerny ( 50-60% na dobe )

ja tak mam na każdym romie  :P Co dwa dni trzeba ładowac przy moim uzytkowaniu  :P

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpień 15, 2008, 11:24:06 »
U mnie wcześniej trzymał 4 dni. Muzyki nie słucham, filmow nie oglądam na hermesie. Służy do dzwonienia i takie tam małe biuro

*

Offline MixMachine

• 38
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpień 15, 2008, 12:31:38 »
mam problem z mms'ami.
w opcjach mam ustawione na automatyczne odbieranie, prekonfiguracja dla plusgsm, ja jestem w simplusie, a i tak dostaje sms, że dostałęm mms... co zrobić z tym?

« Odpowiedź #82 dnia: Sierpień 15, 2008, 12:53:38 »
mam problem z mms'ami.
w opcjach mam ustawione na automatyczne odbieranie, prekonfiguracja dla plusgsm, ja jestem w simplusie, a i tak dostaje sms, że dostałęm mms... co zrobić z tym?

Network Wizarda próbowałeś?

*

Offline MixMachine

• 38
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpień 15, 2008, 13:50:32 »
tak... i dalej to samo.

*

Offline lakikonik

• *
  • 78
  • Sprzęt: IP 3GS 16GB
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpień 15, 2008, 15:22:42 »
wszystko pięknie smiaga, mam jednak dwa pytania,
wgrałem wersje full
1. na niektórych romach na gorze ekranu pojawia mi sie zielono zolty pasek i na tym tez sie pojawił czy da sie z tym cos zrobić?
2 czy jest szansa żeby pokazala sie słuchawka jak mam połączony zestaw bluetooth?
pozdrawiam,

« Odpowiedź #85 dnia: Sierpień 15, 2008, 16:45:00 »
1. ten pasek to stan baterii (jak jest wkomponowany w rom to chyba nic z tym nie zrobisz)
2. słuchawka jest pokazana, hm, chyba dialpad (dialer? cos cienko z pamięcią) to sie nazywa, wchodzisz tam zielona słuchawką  :grin:

« Odpowiedź #86 dnia: Sierpień 15, 2008, 18:55:09 »
testuje wersje full ;) romik jest baardzo szybki :) poki co bez zastrzezen ;)
SPV M3100 ->> HTC DIAMOND (i juz zaczynam zalowac tej cudownej klawiatury i baterii :P)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpień 15, 2008, 20:56:22 »
dalem prekonfiguraję era (jestem w erze)
No to nie mam pojęcia co jest nie tak

Niestety każdy ROM budowany na podstawie ROMu z innego urządzenia ma tą wadę. Aby wydłużyć czas życia na baterii wejdz do advanced configuration i pozaznaczaj całe "power managment". Moje 24h -> 2h film(przez a2dp), 2h muzyka(przez a2dp), 1h przeglądanie neta przez 3G, w między czasie włączony moduł telefoniczny i parę smsów. Mam jeszcze 43% baterii :) Przyznam że na romie z ery trzymało nieco dłużej, rekord to 14h ciągłego katowania w podróży autokarem (nonstop się ktoś bawił).

mam problem z mms'ami.
Prepaidy mają trochę inną konfigurację, spróbuj network wizarda, ewentualnie zajrzyj na stronę operatora. Rozumiem, że wybrałeś arcsoft mms v5 ? (przed chwilą robiłem test mms, dostajesz notyfikacje na ekranie o nowej wiadomości i trzeba wybrać z bocznej opcji "pobierz")

1. na niektórych romach na gorze ekranu pojawia mi sie zielono zolty pasek i na tym tez sie pojawił czy da sie z tym cos zrobić?
To jest miernik baterii. Aby usunąć wywal Vista battery z \windows\autostart

2 czy jest szansa żeby pokazala sie słuchawka jak mam połączony zestaw bluetooth?
pozdrawiam,
Znaczy ikonka w tray'u ?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2008, 21:04:40 wysłana przez globalbus »

paypal

*

Offline lakikonik

• *
  • 78
  • Sprzęt: IP 3GS 16GB
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpień 15, 2008, 21:02:48 »
2. słuchawka jest pokazana, hm, chyba dialpad (dialer? cos cienko z pamięcią) to sie nazywa, wchodzisz tam zielona słuchawką  :grin:
no właśnie jej tam nie ma.... !!!
wciskam i nic :(

*

Offline MixMachine

• 38
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpień 15, 2008, 22:03:35 »
Prepaidy mają trochę inną konfigurację, spróbuj network wizarda, ewentualnie zajrzyj na stronę operatora. Rozumiem, że wybrałeś arcsoft mms v5 ? (przed chwilą robiłem test mms, dostajesz notyfikacje na ekranie o nowej wiadomości i trzeba wybrać z bocznej opcji "pobierz")
Tak, v5. W opcjach mms ustawiłem pobieranie na automatyczne. Network wizarda sprawdzałem, bez rezultatu. Plus gsm nawet nie wie, że coś takiego jak HTC istnieje... A ręcznie... Coś tam nakombinowałem wg tego http://simplus.pl/v.do?idx=805037 i teraz mi pokazuje tak jak mówisz... Ale pobieranie 0% i tak stoi... Mogę klikać, ale pobieranie i tak nie ruszy. I mi to kasę z konta zabiera  :E piszę do plusa...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2008, 22:13:42 wysłana przez MixMachine »