[07-11-2007] Kuchnia POLOKa 2.0 - UPDATE nr 3

• 191 Odpowiedzi
  • 23566 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mohinder

• **
  • 162
Odp: [07-11-2007] Kuchnia POLOKa 2.0 - UPDATE nr 3
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 09, 2007, 23:04:57 »
Dzwięki moge wybierać z karty ale chodzi mi konkretnie o dzięki do budzika. Budzik korzysta tylko z plików wav w katalogu Windows. I właśnie chciałbym zmienić tylko to żebym mógł zapodać dla budzika takowy plik ale z karty a nie z katalogu windowsa.

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 09, 2007, 23:10:57 »
może coś źle zrozumiałem ale mi wykrywa sam dzwięki z karty pamięći bez tweku na ugotowanym romie z 3 poprawki
Pozdrawiam

P.S.
Dlatego się dziwie czemu koledzie nie czyta dzwięków (tzn plików z dzwiękami) z karty sd

Koledze chodzilo o czytanie ale dzwonków ... tzn ustawienie dzwonka bezpośrednio z kary pamięci

Bardzo ładny 3G Dialer, zawsze czarny   i w landscape i w portrait, miód malina itd

Rzeczywiście ten dialer chodzi jak należy ... lekko go graficznie zmieniłem bo wydawał się smutny ;) . Całość poprawiona tutaj  http://www.sendspace.com/file/6z1wo0

A wygląda tak:

Ps. Widzicie kwadracik nad ręką ?? Co to może być ?? Plik graficzny jest normalny a w Dialerze ta część ma jeszcze jakis kwadrat :/ Wcześniej było podobnie
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 05:21:31 wysłana przez luqasss »
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline mohinder

• **
  • 162
« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 09, 2007, 23:40:23 »
sorry, nieporozumienie :)

*

Offline yaro78

• **
  • 116
  • Sprzęt: HERM300 WM6 Shaps Radio 1.50.00; IPL1.04/SPL2.1 Olipro
« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 10, 2007, 04:30:16 »
Hey
a ten HTC Phone PAD to do czego???

Myślałem, że to samodzielny dialer, ale niestety nie.
Pzdr
Yaro

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 10, 2007, 05:24:54 »
Hey
a ten HTC Phone PAD to do czego???

Myślałem, że to samodzielny dialer, ale niestety nie.
Pzdr
Yaro

A taka jakby klawiaturka ekranowa ;) w sumie sbędna rzecz :) Chyba ze ktos lubi klikać 3x1 = c :)

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 11, 2007, 14:46:52 »
Hejka
Kuchcimy sobier tutaj więc mam pytanie odnoścnie kuchcenia.
Słuchajcie:
Zrzuciłem sobie ROM i rozłożyłem go na części pierwsze:
Mam te wszystkie składniki co w naszej kuchni czyli:
ROM ( a wnim os.nb i XIP)
SYS
OEM
Oczywiście wcześniej było z 5 plików, których program nie wiedział gdzie ma przydzielić, ale uporządkowałem.
OK
Teraz chciałbym to złożyć do kupy, czyli robię to co wszyscy gotujący sobie takiego Poloka jakiego chcą, czyli uruchamiam programik BUILDOS no i tutaj problem:
Gdy zaczyna składać do kupy REJESTR wyrzuca mi błąd, że plik user.hv i deafult.vh są różne. Konkretnie jak sobie zobaczyłem w pliku log (katalog temp) to zatrzymuje się przy budowie rejestru dla programu autoupdate.
Konkretnie widzę coś takiego w pliku log.txt:

Registry file processor and hive builder.
Copyright (C) 2004 Microsoft Corporation All Rights Reserved.
built: Nov 19 2004 15:17:13
importing registry file ".\boot.rgu"...
importing registry file ".\Registry\8be73c02-3437-4c06-88c9-0a2e25bfaf2c.rgu"...
InitRegistry FAILED in file ".\Registry\8be73c02-3437-4c06-88c9-0a2e25bfaf2c.rgu" within a few lines of line 1.
ImportFromPackageListStrict: (RGUComp) !ERROR failed importing ".\Registry\8be73c02-3437-4c06-88c9-0a2e25bfaf2c.rgu"
wmain: (RGUComp) !ERROR failed building DEFAULT hives
Ten rejestr (długi numerek z rozszerzeniem rgu) należy do aplikacji autoupdate.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co powinienem w tym momencie zrobić???
Pewnie edytować plik user.hv i deafult.hv ale co ma w nich dokładnie być ???

O... coś namierzyłem, okazało się, że ROM ma pliki rgu w katalogu SYS, ale mają one zerową długość.
Czy ktoś wie jak odzyskać rejestr ?

Pozdrawiam
Yaro
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2007, 21:21:38 wysłana przez yaro78 »

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 12, 2007, 00:48:32 »
A ja mam podobny problem ... wynika on pewnie z mojej niewiedzy bo programista niejestem ale... sprawa ma się tak:

Postanowiłem sciagnac najnowszego HTC Album, przetłumaczyć plik .mui .... pozniej za pomocą OEMizera zrobić oem (tj wpisac nazwe komentarz itd.... pozniej dodać plik CAB ... i zaimporotwali mi pliki i rejestr .... pozniej usunałem z plik mui i pozmieniłem ten moj przetłumaczony) Dalej utworzyłem OEM ... i wrzucilem do kuchenki ....

Pozniej juz nic nie zmianielem i w Buildzie zaznaczyłem skłądniki ... uruchomiłęm ... kasuje temp .. pozniej kopiuje pliki ... pozniej grzebie cos w rejestrze ... i blad ... chodzi o pliki deafult.hv i user.hv ... podobnie jak u kolegi .... w logu pisze ze chodzi o HTC Album ... najwidoczniej oprocz tego co ja zrobiłem robi się coś jeszcze ale nie mam pojęcia co. ... jakby mógł ktoś to wytłumaczyć ... było by bardzo fajnie ,,, czy ewentualnie jeszcze jakiś program potrzebny jest ??

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 12, 2007, 01:29:33 »
Hej
No to uważaj Lukass bo można namieszać.
Właśnie uwalliłem sprzęt, na szczęście, te Bricki spowodowane grzebaniem w OS nie są groźne. Straciłem nieco czasu na odszukiwanie jak to szło, żeby przywrócić go do życia. Z pomocą przyszedł Emes - wielkie dzięki za podrzucenie posta z informacją.
Jak nagrzebiesz w rejestrze, to wszystkie aplikacje mogą tworzyć normalnie ROM także się nie zorientujesz. Po uruchomieniu system zawiśnie. Będzie jakby chciał odpalić ekran today, ale pozostanie ostatni splashscreen (logo windows) i to koniec. Nic nie zrobisz rysikiem ani przyciskami poza softresetem. Activesync w moim przypadku też zgłaszał błąd więc odpadało normalne powtórne wgranie systemu. Pozostała partyzantka.
Otóż jak to zrobić:
- koniecznie czyścimy wszystko z naszej karty pamięci (tak więc tutaj im mniejsza tym lepsza) najlepiej zrobić format na PC (partycja FAT32)
- szukamy prawidłowo pracujący plik z systemem RUU_SIGNED.NBH i zmieniamy jego nazwę na HERMIMG.NBH, ładujemy na pustą kartę
- wkładamy kartę, wprowadzamy telefon w tryb BOOTLOADER, jeśli trafi na prawidłowy plik z systemem (tzn. hermimg.nbh) pojawi się komunikat, żeby flashowanie potwierdzić przyciskiem zasilania
- tel. flashuje się normalnie, widać pasek postępu, po skończonej pracy wydaje komunikat, że wszystko się udało
- powinniśmy dopiero teraz wyciągnąć kartę z czytnika i zresetować sprzęt rysikiem i po bólu

Pozdrawiam
YARO
Napisane: Listopad 12, 2007, 01:23:20
Acha
Chłopaki, gdzieś w katalogu SYS siedzi ekran logowania do telefonu, kto pierwszy go namierzy....
Trzeba coś żrobić, żeby był ładnieszy a nie takie tam byle co...
można też odchudzić system wywalając te wszsytkie helpy (pliki htm), które są po chińsku, po co komu krzaki.

Pozdrawiam
YARO

« Odpowiedź #128 dnia: Listopad 12, 2007, 08:24:42 »
Witam

Mam pytanie: Jak się wgrywa nowe OEMy do Hermesa. Wogóle jak się instaluje podawane na forum nowe OEMy. Mam zainstalowanego Kuchnia Poloka 2.0 - upgrade nr 3.
Jak dodaję jakiś katalog z plikami do katalogu OEM w kuchence to podczas gotowania mi wyskakuje błąd związany z tym dodanym plikiem.

Z góry dziękuję.

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #129 dnia: Listopad 12, 2007, 09:10:39 »
yaro78 - z twojego opisu wynika, że plik 8be73c02-3437-4c06-88c9-0a2e25bfaf2c.rgu jest źle zapisany. Sprawdź, czy:
- w pierwszej linii jest REGEDIT4
- ostatnia linia jest pusta
- plik jest zapisany w Unicode (czyli w notatniku wybieramy Zapisz jako i na dole w "Kodowanie" wybieramy Unicode)

O ile pamiętam, to w najnowszym Schapsie wszystkie pliki rgu są wywalone (taki sposób kucharzy na zabezpieczenie się przed ingerencją innych w ich pracę ) napisz do Schapsa, być może (chociaż raczej wątpię,  on jakoś nie lubi konkurencji) wyśle brakujące rgu.

luqass - jeżeli chcesz zrobić OEMPacka to też musisz sprawdzić poprawność pliku .rgu według opisu powyżej (albo podeślij mi na priva OEMPacka to go sprawdzę)

Gwiazdor2007 - sprawdź przede wszystkim, czy przypadkiem dany OEMPack już nie istnieje w Kuchni, albo czy poprawnie rozpakowałeś zipa (tzn. do Kuchni wrzucamy katalog z OEMPackiem a w nim bezpośrednio pliki)

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #130 dnia: Listopad 12, 2007, 09:33:34 »
Oempack z nową wersją Wktask 1.05.1
Doszło kilka nowych funkcji i poprawiłem spolszczenie , po zassaniu wypakować folderu OEM w kuchence (usuńcie poprzednią wersję bo kuchenka się nie uruchomi)
http://www.sendspace.com/file/4qs6tx

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #131 dnia: Listopad 12, 2007, 16:51:48 »
Webview.dll - sprawdzcie, czy podmiana tej biblioteki w katalogu Windows na Hermesie nie rozwiaze problemu z przewijaniem wiadomości (tzn gdy odpowiadamy na sms-a to czy wreszcie pole adresata jest widoczne czy tez trzeba przewinąć do do góry)

Jeżeli będzie OK to jutro wypuszczę ostateczną wersję Kuchni Poloka 2.0 i będę się mógł popracować nad wersja 3.0 (najnowszy build bodajże 1833)

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #132 dnia: Listopad 12, 2007, 17:25:44 »
Jak odpowiadamy na sms jest wszystko ok .... jednak jak wchodze na poczte ... i do wiadomosci sms ... klikam na jakakolwiek wiadomość ... przewinięte jest na dół .... jak poprzednio ...  ale przy odpowiedzi na sms jest ok

Przetłumaczyłem HTC Album 1.0 .... OEM pack    http://www.sendspace.com/file/6ifq5n

Poza tym QSQA poprawisz moze te wszystkie błedy które do tej pory były ?? Wrzucisz programy o których była mowa ?? Nowsze wersje itd ?? Odnośnie tych błedów to ja nie zauważam nic innego poza tymi:

Ps. Widzicie kwadracik nad ręką ?? Co to może być ?? Plik graficzny jest normalny a w Dialerze ta część ma jeszcze jakis kwadrat :/ Wcześniej było podobnie

Dziwnie zachoduje się HTC Action Screen tzn normalnie chodzi jedynie w orientacji normalnej (tj z zsuniętą klawiaturką), natomiast po jej wysunięciu nie chce się włączyć. Widac jedynie takie mrugniecie jakby chciał ale cos go blokwalo. Natomiast jeśli już włącze HTC AC normalnie , wyłącze , wysune klawiature i znowu wlacze wtedy HTC AC włącza się jednak nie jest na calym ekranie tylko po jego prawej stronie (nie wiem czy tak ma być)

A i jak to będzie z klawiaturką "Eurokeyboard" ?? Ta o ktorej była mowa w poscie #79 ... chyba ze ktos znalazł coś ciekawzszego ?? Jeśli trzeba tzn jeśli Qsqa wrzucisz go kuchenki ... moge pobawić się z grafika klawiaturki ... upiększe ją nieco ... tylko daj znac czy wrzucisz i czy ta klawiatura jest stabilna/bez bledów

Poszperałem i znalazłem ciekawe aplikacje i uaktualnienia:

:smile:    A tu najnowszy Pocket Screen 1.3     http://www.freewareppc.com/_download/PocketScreen%20Setup.CAB

:smile:    Dosc ciekawa klawiatura (mozliwa praca również na pełnym ekranie   http://www.pdamedia.biz/free-pocketpc-software.html

:smile:    Najnowsze GG Mobile     http://mobilegadu.republika.pl/download.html

:smile:    Side2Unlock  v0.80 z łątwym konfiguratowem, ciekawym zegarkiem i skórką :)  ...     http://www.sendspace.com/file/x31rta

:smile:    Podobro bardzo ceniony player do odtwarzania muzyki ... GsPlayer   http://hp.vector.co.jp/authors/VA032810/ (TUTAJ Player + Pluginy http://rapidshare.com/files/48892800/gsplayerxopack.rar.html ) do tego ciekawe skiny http://www.gsplayer-skins.tk/  i co ciekawe z połączeniem z AVRCP Agent http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=331385   raz ze zabiera 50-100kb ramu t, pozwala uruchomic gsplayera bez wyciagania PPC z kieszeni czy gadania do mikrofonu , dodatkowo można sluchawkami wylaczac ekran czy przewijac muzyke   ... coś jak ceniony TCPMP ... myślę ze warto wrzucic do kuchenki

... myśle ze programy te warto wrzucić do kuchenki ...
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 01:06:04 wysłana przez luqasss »

*

Offline StMK

• 427
  • Sprzęt: HTC HD2 3.14.479.2(23699) PLK
« Odpowiedź #133 dnia: Listopad 12, 2007, 17:50:01 »
Webview.dll - sprawdzcie, czy podmiana tej biblioteki w katalogu Windows na Hermesie nie rozwiaze problemu z przewijaniem wiadomości (tzn gdy odpowiadamy na sms-a to czy wreszcie pole adresata jest widoczne czy tez trzeba przewinąć do do góry)

Jeżeli będzie OK to jutro wypuszczę ostateczną wersję Kuchni Poloka 2.0 i będę się mógł popracować nad wersja 3.0 (najnowszy build bodajże 1833)

witam.
niestety potwierdzam to co Luqasss wyzej pisze. Poprawy nie ma.

-pozdr.
        StMK

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 12, 2007, 23:33:58 »
Qsqa
Masz rację. Pliki rejestru w katalogu SYS Romu Shapsa mają zerową długość i dlatego wywala błąd w BUILDOS.
Podobną sytuację ma Luqass na pewno ma coś namieszane w plikach RGU. Może nie zgadzają się mu numerki plików RGU i DSM. Poza tym chyba jak się przebudowuje ROM to trzeba stworzyć też na nowo pliki deafult.hv i user.hv, ale do tego tematu jeszcze nie doszedłem i nie wiem kompletnie o co tutaj biega.

Słuchajcie namierzcie mi w katalogu SYS pliki odpowiedzialne za standardowy dialpad i ekran logowania. Może byśmy złożyli jakieś ładne ekrany. W Romie AT&T widziałem bardzo ładne niebieskie.

A jeszcze jedno: Shaps bardzo ładnei zaszył w swoich ROMACH od wersji 3.54 network wizzard, który uruchamia się po pierwszym zalogowaniu się do sieci GSM. Program uruchamia się tak samo jak np. kalibracja ekranu, od razu wychwytuje w której sieci znajduje się telefon i pyta czy chcemy zassać ustawienia dla naszej sieci, zatwierdzamy i program sam zasysa ustawienia MMS, INTERNET GPRS i takie tam. Bardzo fajnie się to odpala - taki bajer...

Jeszcze jedno. Nie wiem jak u was ale u mnie zauważyłem następujące rzeczy (dot. Shapsa, Poloka i TNT):
- czasami naciskając zieloną słuchawkę nie otwiera mi się klawiatura telefonu, dopiero po wciśnięciu przycisku OK pod czerwoną słuchawką i ponownym naciśnięciu zielonej aplikacja telefonu uruchamia się.
- w przypadku zablokowanej klawiatury, gdy mam połączenie nieodebrane nie mogę odblokować telefonu, napis NOTYFICATION, lub POWIAWDOMIENIE powinien pojawić się dosłownie na chwilkę, po czym powienien zniknąć i powienien pojawić się napis ODBLOKUJ, niestety ODBLOKUJ się nie pojawia (jakby zwiecha), wiadomo - w takim przypadku nie otworzę powiadomienia bo jest zablokowana klawiatura a z kolei nie można odblokować klawiatury bo nie ma przycisku ODBLOKUJ, Pomaga naciśnięcie przycisku zasilania i wyłączenie i włączenie ekranu, to chyba taka nowa przypadłość nowych Romów. Czyli brak tutaj odświeżenia ekranu, albo gdzieś ten proces odświeżania  umyka z pamięci.
Zauważyliście u siebie coś takiego >?? Strasznie frustrujące.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 23:48:18 wysłana przez yaro78 »

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 13, 2007, 09:18:34 »
Jak odpowiadamy na sms jest wszystko ok .... jednak jak wchodze na poczte ... i do wiadomosci sms ... klikam na jakakolwiek wiadomość ... przewinięte jest na dół .... jak poprzednio ...  ale przy odpowiedzi na sms jest ok

Przewijanie nowo otwartej wiadomości jest zależne od tego jak mamy zaznaczoną opcję np w Advanced Configuration "Navigate with D-pad" w zakładce Internet Explorer.

Musicie też pamiętać, że te wszystkie nowe buildy są przeniesione z innych urządzeń HTC a nie pisane specjalnie na Hermesa.

*

Offline StMK

• 427
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 13, 2007, 10:23:22 »

Przewijanie nowo otwartej wiadomości jest zależne od tego jak mamy zaznaczoną opcję np w Advanced Configuration "Navigate with D-pad" w zakładce Internet Explorer.

Musicie też pamiętać, że te wszystkie nowe buildy są przeniesione z innych urządzeń HTC a nie pisane specjalnie na Hermesa.

Witam !

Qsqa - potwierdzam. Po prostu wcześniej nie miałem Advanced Configuration - sorry.
  Teraz jest tak jak powinno !  :ok:

A czy zna ktoś klucz rejestru  gdzie Advanced Configuration wprowadza tę zmiane... - byłbym wdzięczny !

-pozdr.
         StMK

« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 10:26:26 wysłana przez StMK »

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 13, 2007, 10:48:08 »
siemanko,

QSQA pytanko z innej beczki, w jednej z poprzednich wersji kontaktów z prawej strony pojawiał się skorowidz literowy podobnie jak w Romie Shapsa, a w nowych wersjach już tego nie ma. było to super alternatywa szybkiego wybierania klienta w stosunku do Pocket Cm nawet paluchem gdy mam sprzęcik w zestawie głośnomówiącym.

możesz podrzucić tą wersję żebym mógł ja sobie do kuchenki wstawić?

dzięki,

PS. testowałem 4.0 Shapsa, fakt jest szybki ale nie takich możliwości jak POLOK z Kuchni. trzymaj tak dalej.  :ok:

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 13, 2007, 11:07:52 »
siemanko,

QSQA pytanko z innej beczki, w jednej z poprzednich wersji kontaktów z prawej strony pojawiał się skorowidz literowy podobnie jak w Romie Shapsa, a w nowych wersjach już tego nie ma. było to super alternatywa szybkiego wybierania klienta w stosunku do Pocket Cm nawet paluchem gdy mam sprzęcik w zestawie głośnomówiącym.

możesz podrzucić tą wersję żebym mógł ja sobie do kuchenki wstawić?

To jest HTC Random Access w kategorii Akcesoria - tylko pamiętaj, że wgranie PocketCM zablokuje działanie Random Access

Klucz rejestru do nawigacji za pomocą D-Pad

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Navigation]
  "4-Way Nav"=dword:1

*

Offline StMK

• 427
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 13, 2007, 11:13:39 »
QSQA  - Pięknie dziękuje !  :D

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 13, 2007, 15:04:58 »
ja również  :ok:

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 13, 2007, 21:53:42 »
To jest HTC Random Access w kategorii Akcesoria - tylko pamiętaj, że wgranie PocketCM zablokuje działanie Random Access
Z tego co zauważyłem to PocketPlus 4 też chyba to blokuje
Ipsa sua melior fama

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 13, 2007, 23:55:41 »
Z tego co zauważyłem to PocketPlus 4 też chyba to blokuje

mało tego!!
ja pocketa nie wgrałem bo mi nie przypasił ale po wgraniu Randoma zadziałał mi raz a potem w pojawił sie standardowy suwak  :(

i z tym nie wiem co zrobić  :-|
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 23:59:33 wysłana przez spvm3100 »

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 14, 2007, 02:34:36 »
Jak wejdziecie w kontakty i dacie opcje to jest tam coś takiego jak pokaż indeks alfabetyczny. Zauważyłem, że jak tym gmeram to pojawia się lub znika opisywany przez was suwak (o ile jest zaimplemetnowany).

Pozdrawiam
YARO

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 14, 2007, 13:10:26 »
Jak wejdziecie w kontakty i dacie opcje to jest tam coś takiego jak pokaż indeks alfabetyczny. Zauważyłem, że jak tym gmeram to pojawia się lub znika opisywany przez was suwak (o ile jest zaimplemetnowany).

Pozdrawiam
YARO

wiem wiem, ale mimo zaznaczenia tej opcji skorowidz znikł po jednorazowym użyciu

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 14, 2007, 16:00:56 »
i znowu ja!!!!

co robie nie tak?

próbuje sobie już drugi raz ugotować Romik z voipem i już drugi raz nie mam go nigdzie w urządzonku.

ktoś miał, albo ma coś podobnego?

*

Offline StMK

• 427
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 14, 2007, 18:19:18 »
i znowu ja!!!!

co robie nie tak?

próbuje sobie już drugi raz ugotować Romik z voipem i już drugi raz nie mam go nigdzie w urządzonku.

ktoś miał, albo ma coś podobnego?

Jeśli masz w: Ustawieniach->Dzisiaj->elementy-- pozycje: Internet Calling (zafajkowaną)  oraz
                 w: Ustawieniach->telefon-> zakładke Internet  -  to powinno być ok.
Pozostaje dokonać konfiguracji korzystając z "SipConfig.exe" lub edytując odpowiedni plik(opisy na forum były)

pozdr.
     StMK

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 14, 2007, 20:20:26 »
cytuje to co kolega wcześniej o tym napisał:

Jak uruchomić VoIP w WM6 na Hermesie i prawdopodobnie innych PDA z WM6 (sprawdzone też na Trinity)?
Po zakończeniu procedury powinniśmy mięc ikone VoIP na ekranie dziś i działające połączenia SIP.

1. z katalogu \windows\system\voip wykasować plik prov0(lub 1)sipsettings - krok raczej zbędny, bo katalog ten domyślnie jest pusty
2. Wgrać i zainstalować paczkę WM6voip-working.cab
3. Podmienić, używając jakiegoś dobrego plik-zarządcy (GS czy TC) plik rtc.dll z katalogu \windows na ten załączony
4. soft-reset
5. W katalogu Program Files (na urządzeniu) jest katalog Sip Config Tool - czasem owe narzędzie wystarczy, aby mieć działające VoIP, u mnie (ipfon.pl) wystarczyło do odbierania rozmów, jednak nie mogłem telefonować. Jeśli owe narzędzie nie pomoże idziemy do kroku 6
6. Odpalamy jakiś edytor rejestru i edytujemy:
HKLM\System\VoIP\SIP\ >>> EnablePort5060 ustawiamy na wartość 1
7. Soft reset i sprawdzamy czy działa. Jak nie idziemy do punktu 8
8. Narzędzie Sip Config Tool ponownie utworzyło plik prov0(lub 1)sipsettings z punktu 1-szego, musimy ów plik wykasować
9. Otwieramy w notatniku na PeCecie załączony plik _setup.xml i edytujemy:

Kod:
1  <wap-provisioningdoc>
2  <characteristic type="VoIP">
3  <parm name="SIPSettings"
4     value="&lt;provision key='1232ab01' name='_sip_provider_name_'&gt;
5               &lt;provider name='_sip_provider_name_' /&gt;
6               &lt;user account='_account_' password='_password_'
7                   uri='sip:_user@sip_host.com_'
8                   allowedauth='digest'/&gt;
9               &lt;sipsrv addr='_sip_proxy.com_:5060' protocol='UDP' role='proxy'&gt;
10                 &lt;session party='First' type='pc2pc' /&gt;
11                 &lt;session party='First' type='pc2ph' /&gt;
12              &lt;/sipsrv&gt;
13              &lt;sipsrv addr='_sip_registrar.com_:5060' protocol='UDP' role='registrar'/&gt;
14           &lt;/provision&gt;" />
15 </characteristic>
16 </wap-provisioningdoc>

_sip_provider_name_ - dowolna nazwa opisująca nasze połączenie (np ipfon.pl)
_account_ - nasz login SIP
_password_ - nasze hasło SIP
_user@sip_host.com_ - to ustawiałem "na czuja", u mnie zadziałało mójlogin@adres_proxy_serwera_sip (login@sip.ipfon.pl)
_sip_proxy.com_ - adres proxy serwera sip
_sip_registrar.com_ - powtarzamy jak dla proxy, chyba, że nasz operator powie, że ma być inaczej

10. Zapisujemy zmiany, zamykamy.
11. Na naszym PC tworzymy katalog gdzie umieszczamy plik cabarc.exe (załączony) oraz nasz plik _setup.xml
11. Także na PC odpalamy z linii poleceń:
cabarc N moje_ustawienia_voip.cab _setup.xml
12. Tak utworzony plik moje_ustawienia_voip.cab wgrywamy do PDA i instalujemy
13. Soft reset
14. Weryfikujemy poprawność instalacji: w katalogu \windows\system\voip powinien być nowy plik ustawień. Jeśli go nie ma, znaczy to, że popełniliśmy błąd w składni pliku _setup.xml

UWAGA: plik ustawień należy kasować przed każdym ponownym instalowaniem nowego/poprawianego cab'a z punktu 11, inaczej nowe ustawienia nie zostaną zapamiętane na PDA.

15. Na ekranie Dziś powinna być ikona Internet Calling, zakładka Internet w ustawieniach telefonu, ustawienia SIP załadowane a nasze VoIP powinno działać

Link do plików:
http://www.sendspace.com/file/hq2fnj

Tylko jak tego używać?

Otóż nie jest to intuicyjne. Nic a nic

1. klikamy ikonę Internet Calling ekranu Dziś (lub wchodzimy Seetings>Phone>Internet) i wybieramy "Zawsze, gdy dostępne" (Whenever available lub jakoś podobnie). Klikamy OK
2. Włączamy WiFi, czekamy aż złapie naszą sięć
3. Na ekranie Dziś powinno zacząć się wyszukiwanie naszego dostawcy SIP i po chwili powinno zakończyć się sukcesem (jak nie skopaliśmy ustawień w punkcie 9)
4. Od teraz ikona Internet Calling będzie mogła być klikana, aby przełączać się między dwoma stanami: VoIP dostępne oraz VoIP wybrane.
Stan "dostępny" znaczy, że jesteśmy w zasięgu WiFi i nastąpiło poprawne zalogowanie do serwera SIP, jednak nadal dzwonimy przez sieć GSM.
Stan "wybrany" znaczy, że właśnie możemy zacząć telefonować przy użyciu VoIP

Odpalamy dial pad'a tak jak w przypadku zwykłych połączeń GSM i powinniśmy zauważyć, że zamiast nazwy naszej
sieci GSM widzimy nazwę połączenia SIP (zdefinowaną w punkcie 9) - znaczy to, że następne połączenie wykonamy właśnie SIPem! Wow!

>
>

no i tu problem bo jak już upichciłem sobie ponownie roma i tym razem sie voip ugotował to po uruchomienia połączenia nic mi wifi nie wybiera.

sorrki że tak marudze ale gdzie i kto ma mnie nauczyć jak nie Wy?

*

Offline yaro78

• **
  • 116
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 16, 2007, 13:41:04 »
Hej
W poprzedniej wersji Poloka u mnie VoIp działał normalnie bez wprowadzania metodą partyzancką żadnych dziwnych ustawień.
Sprawdzałem to na włączonym Wi-fi i polski operator VoIP miał na stornie ustawienia testowe, które umożliwiały sprawdzenie czy to w ogóle działa. Wbiłem to co tam było i działało bez problemów.
Nie pamiętam teraz co to był za provider.

Doszliście do tego gdzie ukrywa się standardowy dialpad w katalogu SYS ?
Chodzi o to, żeby zamienić to brzydkie tło logowania Pinem do sieci GSM.

Pozdrawiam
Yaro

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 16, 2007, 23:46:43 »
popróbuje jeszcze sobie ale nie napalam się za bardzo.

Mistrzu QSQA pracujesz nad czymś nowym i bombowym czy już raczej święta na horyzoncie?