Zmiana rom w ipaq 3630?

• 7 Odpowiedzi
  • 1437 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zmiana rom w ipaq 3630?
« dnia: Październik 06, 2006, 18:42:22 »
Posiadam ipaq 3630 i chciałbym zmienic w nim wersje windows pocket pc bodajrze na 2002? bo taka moze na nim byc zainstalowana.
Obecnie jest wersja (pisze w jego parametrach)Windows CE 3.0.9348 (built 9616) francuska.
Chciałbym nowszą i oczywiscie angielską bo choc dobrze sie uczyc języków to francuski mi jakoś nie leży. Co mam robić?
Skąd wziąść rom w wersji angielskiej ? I jak dokonac flaszowania?
Przy próbie flaszowania wyrzuca błąd ze nie zanleziono ROM.
Czy ma on być wgrany na palmtopie? czy obok programu flaszujacego.
Instrukcja krok po kroku mile widziana. I czy da sie bez edytowania i podmieniania plików bin podczas instalacji? czy trzeba edytowaś edytorem 16 nazwy jezyków. To mój pierwszy palmtop prosze o pomoc. Z góry dziękuje.

P.S. program flaszujący pisze EROR 103 ROM IMAGE FILE NOT FOUND
The rom upgrade utility cannot locate the ROM image to upgrade your iPAQ pocket PC Dawnload the rom upgrade utility and try again.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Zmiana rom w ipaq 3630?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2006, 18:46:31 »
nie pomogę, ale może w dziale HP/Compaq szybciej znajdziesz pomoc
przenoszę

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Zmiana rom w ipaq 3630?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2006, 19:05:23 »
Chyba masz ipaqa 3630 - nieprawdaż?
Romy masz   tutaj
ale aby zmienić wersję językową musisz zastosować metody opisane na przyklejonych wątkach o zmianach wersji językowych.
Łatwe  ale najpierw  trzeba troszkę  poczytać.
potrzebna zgoda

Zmiana rom w ipaq 3630?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2006, 19:51:51 »
Cytat: "jas_pik"
Chyba masz ipaqa 3630 - nieprawdaż?
Romy masz   tutaj
ale aby zmienić wersję językową musisz zastosować metody opisane na przyklejonych wątkach o zmianach wersji językowych.
Łatwe  ale najpierw  trzeba troszkę  poczytać.

Tak 3630 juz poprawilem. Niestety rom na tej stronie jest niemozliwy do sciągnięcia. I mam pytanie wkoncu po to jest forum. Czy mam zmieniac francuska czy da sie wgrac angielska bez edytowania pliku rom.

*

• 7793
Zmiana rom w ipaq 3630?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2006, 20:01:47 »
A ten rom: ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp16501-17000/SP16986.exe
Nie ma innej metody jesli zmieniasz wersję językową ( albo edycja poczatku romu, albo podmiana nazwy) ewentualnie zapłacisz komuś.
 ]:>
potrzebna zgoda

Dzięki
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2006, 12:05:51 »
Wielkie dzięki za rady (i za tą z google.com też) mam już mojego ipaqa w wersji angielskiej na pocket pc 2000. zamieniłem pliczki zedytowałem 16 i śmiga że aż miło mimo że to już staruszek.

Dzięki !!! jas_pik i marcinl za przeniesienie postu.

*

• 7793
Zmiana rom w ipaq 3630?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2006, 13:38:58 »
To świetnie iż Ci się udało. Napisz teraz prostym językiem jak to zrobić - innym też się przyda. :))
potrzebna zgoda

Zmiana rom w ipaq 3630 z francuskiego na angielski.
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2006, 14:26:12 »
Po pierwsze ściągamy rom ze strony hp w języku oryginalnym (ja miałem francuski) jak i angielskim (bo taki zamierzamy wgrać).

Musimy mieć również jakiś prosty edytor 16 (ja miałem XVI32)

Więc zaczynamy
1. rozpakowywujemy rom przeznaczony dla naszego palmtopa (francuski)
2. rozpakowywujemy ROM przeznaczony dla naszego palmtopa (angielski)

3. przechodzimy do angielskiego romu i zmieniamy mu nazwe *.nbf na taką samą jaką ma nasz plik rom w wersji francuskiej
4. kopiujemy go do katalogu z francuskim romem Windows się zapyta czy zastąpić. Zastepujemy nasz francuski Rom romem angielskim.
5. teraz mamy angielski Rom z francuską nazwą ;-)
6. Zaczynamy zmianę romu uruchamiamy program flaszujący UpgradeUt.exe z katalogu z ROM francuskim.
7. przechodzimy przez pierwsze okienka (musimy mieć włączony activesync) i dokładnie podpiętego palmtopa zarówno do komputera (usb bądź portem RS) oraz ZASILANIE!!
8. Program poprosi o soft reset  i o odczekanie 30 sekund na synchronizacje.
9. klikamy na next az do okienka z przyciskami między innymi Update
10. Zanim klikniemy update
11. uruchamiamy nasz edytor otwieramy nasz angielski ROM który nazywa się jak ROM francuski. I jest w katalogu Francuskim.!!
12. po prawej stronie widzimy ciąg znaków iPAQ 3600 –ANG - ……..
Zamieniamy litery ANG na FRE zamykamy plik i akceptujemy zmiany. Klikamy UPGRADE
Program zaczyna zapis pamięci Flach. Trwa to dość długo (i tu nie można nic robić każdy spadek napięcia, reset bądź zawieszenie spowoduje ze nasz palmtop nada się do kosza)
Gdy dojdzie do 100% pojawi się komunikat na palmtopie COMPLET i nowe okno na PC
14 Flaszowanie zakończone. Teraz włączyłem i wyłączyłem przełącznik bateri. 3630 taki posiada na dole pod klapką (bądź prawdopodobnie można HARD RESET)  i włączamy i tu pokazuje się nam pierwszy angielski komunikat o zainstalowanym systemie.
15. Koniec

Jeżeli gdzieś się pomyliłem lub macie inne sugestie dotyczące tego modelu proszę piszcie.
Samych 100% flaszowań.

Teraz musze zmienic na 2002 he he