Zmiana języka ITA -> ENG w COMPAQ iPAQ 3950 (czytałem inne wątki)

• 2 Odpowiedzi
  • 1166 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam!
To jest mój pierwszy post na tym forum, także proszę o wybaczenie za ewentualne błędy.
Wyprzedzając pytania zapoznałem się z innymi tematami na temat zmiany języka, ale niestety nie udało mi się tego dokonać.
Sprawa wygląda następująco.
Posiadam palmtopa COMPAQ iPAQ 3950 z zainstalowanym włoskim systemem. Wersja:
Microsoft Pocket PC
Versione 3.0.11171 (Build 11178).
Nie posiadam kabla zasilającego, jedynie kabel USB (który jednak pełni również funkcję kabla zasilającego i to raczej nie jest źródło problemu).
Próbowałem to zrobić dwoma sposobami:

I sposób:

Po pierwsze ściągamy rom ze strony hp w języku oryginalnym (ja miałem francuski) jak i angielskim (bo taki zamierzamy wgrać).

Musimy mieć również jakiś prosty edytor 16 (ja miałem XVI32)

Więc zaczynamy
1. rozpakowywujemy rom przeznaczony dla naszego palmtopa (francuski)
2. rozpakowywujemy ROM przeznaczony dla naszego palmtopa (angielski)

3. przechodzimy do angielskiego romu i zmieniamy mu nazwe *.nbf na taką samą jaką ma nasz plik rom w wersji francuskiej
4. kopiujemy go do katalogu z francuskim romem Windows się zapyta czy zastąpić. Zastepujemy nasz francuski Rom romem angielskim.
5. teraz mamy angielski Rom z francuską nazwą.
6. Zaczynamy zmianę romu uruchamiamy program flaszujący UpgradeUt.exe z katalogu z ROM francuskim.
7. przechodzimy przez pierwsze okienka (musimy mieć włączony activesync) i dokładnie podpiętego palmtopa zarówno do komputera (usb bądź portem RS) oraz ZASILANIE!!
8. Program poprosi o soft reset i o odczekanie 30 sekund na synchronizacje.
9. klikamy na next az do okienka z przyciskami między innymi Update
10. Zanim klikniemy update
11. uruchamiamy nasz edytor otwieramy nasz angielski ROM który nazywa się jak ROM francuski. I jest w katalogu Francuskim.!!
12. po prawej stronie widzimy ciąg znaków iPAQ 3900 –ANG - ……..
Zamieniamy litery ANG na FRE zamykamy plik i akceptujemy zmiany. Klikamy UPGRADE

I w tym momencie wyrzuca komunikat o niepoprawnym ROMie.

II sposób:

Oto sposób zmiany wersji językowej ROMu.

1. ściagamy najnowszy update dla iPAQ\'a 36XX; 3760; 3870; 3950; 3970; ze strony Compaq'a (ważne by byl to plik w wersji językowej na jaką chcecie zmienic ROM – pewnie angielski)
2. ściagamy edytor pozwalajacy grzebać w plikach np. 010 Editor
3. uruchamiamy plik pobrany od Compaqa – nastepuje dekompresja i pojawia sie pierwszy ekran programu aktualizujacego.
4. na dysku powstaje katalog, wewnatrz którego powinien byc podkatalog „english” (odpowiednio dla wersji pliku pobranego ze strony Compaqa)
5. zmieniamy nazwe tego katalogu w zalezności od posiadanej aktualnie wersji językowej iPAQa (np. spanish, german, itd.)
6. nastepnie wracamy do uruchomionego aktualizatora gdzie przechodzimy dalej aż do momentu gdy pojawi sie okienko z możliwoscia wyboru „update, restore lub backup”
7. wtedy uruchamiamy Hexedit’a wyszukujemy plik obrazu ROMu (*.nbf) i otwieramy go
8. w górnej linii programu powinniście zobaczyć coś takiego: (obrazek z programu)
9. w linijce gdzie widzicie „iPAQ 3600-ENG-2” należy zmienić ENG na odpowiedni dla waszego obecnego ROMu wpis (np. SPA, GER, FRA, itd.)
10. zapiszcie nastepnie plik – wykorzystujac opcje save, a nie save as !
11. przeprowadzcie proces instalacji do konca wracając do aktualizatora (pamietając o tym ze trzeba zmienic w iPAQ'a na tryb "restore" wciskając przyciski kontakty + iTask + Power + reset soft.

W tym przypadku również po kliknięciu Update wyrzuca komunikat o błędzie.
Czy ktoś kto zmieniał system z włoskiego na angielski mógłby mi pomóc? Bardzo dziękuję :)

<EDIT> Czy można dokonać aktualizacji z wersji 2002 włoskiej na 2003 angielską czy to nie zagra?

<EDIT 2> Nie zagra. Wykrył, że zainstalowany jest włoski... Proszę, pomóżcie :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 20:42:21 wysłana przez TomASH89 »

Odp: Zmiana języka ITA -> ENG w COMPAQ iPAQ 3950
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2008, 19:01:43 »
Dobra, znalazłem się w takim punkcie  B)
Mam komunikat o błędnym wpisie checksum. Specjalnie ściągnąłem wersje angielską i włoską i otworzyłem w edytorze.
Tak to wygląda:

Przy instalacji (zanim kliknę Update) normalnie zmieniam wartość ENG na ITA, ale boję się więcej grzebać (palmtop kumpla).
Czy ten ciąg znaków w wersji angielskiej: f2c3 i w wersji włoskiej: 2201 - to checksumy? Może jakbym zmienił w wersji angielskiej to f2c3 na 2201 to by zagrało i dało radę?
Wolę się upewnić, bo nie uśmiecha mi się uwalenie palmtopa kumplowi :)

<EDIT> Wpadłem na jeszcze jeden pomysł :D Zgrałem oryginalny ROM bezpośrednio z palmtopa i otworzyłem go w edytorze :D

Więc co? W angielskim romie zmienić z ENG na ITA i f2c3 na 5c0b? :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 20:39:47 wysłana przez TomASH89 »

Odp: Zmiana języka ITA -> ENG w COMPAQ iPAQ 3950 (czytałem inne wątki)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2008, 16:28:29 »
Ten sposób nie zadziałał :(
Nikt tego nie czyta, prawda?

<EDIT> Temat do zamknięcia. Sam sobie poradziłem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2008, 21:28:36 wysłana przez TomASH89 »