Zaczep rysika w 3630

• 11 Odpowiedzi
  • 1234 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zaczep rysika w 3630
« dnia: Listopad 21, 2005, 18:15:10 »
Witam,
Czy gdzieś w polsce da się kupić zatrzask do rysika?? Czy pozostaje www.ipaqrepair.com... (zatrzask + przesyłka = :/ (chyba że...))

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2005, 20:57:48 »
Witam!

Chyba ze rozkrecisz ipaqa i do lutujesz lutownica kawalek plastiku :D
A dokładniej to ...
1.Bierzemy kawalek plastiku i lutownice oraz wlasnych chęci :) , zgrzewamy go do pozostalosci zaczepu
2. profilujemy plastik odpowiednio do ksztaltow pozostalego zaczepu , czyli rozmarowujemy nowy plastik na stary(nakladamy na stary).
3.Najwazniejsze to aby tworzywo nowe i stare dobrze zgrzac z soba na poczatku.
4.Teraz wszystko trzeba ladnie wyprofilowac i sprawdzac czy odstaje poza otworek do przedialu gdzie jest rysik aby nastapil zaczep.
5.Na koniec pozostaje czubek przygrzac i zgniesc palcem(nie mocno) Aby czubek nie byl plaski wyrobic pilniczkiem ( oczywiscie calosc tez mozna przeleciec pilniczkiem czy papierem sciernym) jak juz wszystko bedzie ok wkladamy(UWAGA aby wlorzyc trzeba przylozyc caly mechanizm do obudowy z bateria )
6.Skrecamy i sprawdzamy czy sie zatrzaskuje , jezeli zalapalo rysik a niechce wypuscic po wcisnieciu guzika to znaczy ze trzeba jeszcze czubek przypilowac :)

P.S. Dwu krotnie naprawialem tak Ipaq 3630 i 3660. Zatrzask ze strony Compaqa to jest mala pomylka co do jakosci wykonania :) . POzdrawiam

*

Offline kgx

• **
  • 199
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2005, 21:08:16 »
a ile razy go rozbierałeś/składałeś zanim udało ci sie go odpowiednio wyprofilować?

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 21, 2005, 21:30:16 »
Dwa razy :) raz aby wymienic baterie , drugi raz zeby naprawic :)
Potrzebny jest śrubrokręt gwiazdkowy taki jak do nokii :) Tylko zrob backup zanim rozlorzysz bo baterie trzeba odczepic , wtedy to sie traktuje jako Hard Reset. :) Jezeli jestes ze szczecina lub bywasz w tych rejonach to moge zrobic Ci za 10zl. ten zaczep :) Pozdrawiam

*

Offline kgx

• **
  • 199
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2005, 22:37:07 »
ja to zrobiłem troche inaczej , na super glue przykleiłm kawałek plastyku, i jego obcinałem , tak żeby rysik nie wypadał i nie blokował sie trwale, tylko że z 5 razy musiałem rozbierać ipaq żeby to ładnie dopasować, a i tak po czasie odpadło :)

*

Offline Jasse

• **
  • 180
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2005, 22:55:31 »
Bo najlepiej jest zmieszac plastik pod wplywem ciepla :D Czylu lutownica zabawa :)

Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2005, 20:35:52 »
Heh, dobry pomysł ale ja mam gorzej :(, nie mam tego czubka zatrzasku ;( , ja bym sobie zrobił go z metalu jak bym miał...

Hehe ja tam bez rozpinania baterii otwieram i przy tym grzebałem :P (tzn. wyjąłem czały zatrzask...)

[Dodano: 2005-11-27 20:40:37]
A może mógł by ktoś podesłać mi skana (foto) tego zatrzasku :) (na jakiejś skali, np. papier milimetrowy), to bym coś pokombinował :>

*

Offline kgx

• **
  • 199
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 27, 2005, 21:05:49 »
nikt niema tego czubka bo on sie ściera, i w tym jest właśnie porblem

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
  • Sprzęt: Nexus S
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2005, 10:51:43 »
Cytat: kgx
nikt niema tego czubka bo on sie ściera, i w tym jest właśnie porblem

no i niestety w rx1950 jest tak samo goowniane rozwiązanie. Jedyna zaleta, że po zdjęciu klapki baterii, wszystko jest na wierzchu bez rozkręcania.

Pocket nówka, używam tydzień a już czuję że za lekko ten rysik się zatrzaskuje. Nic, trzeba będzie wykombinować zatrzask z blaszki lub sprężynki od długopisu :)

Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 29, 2005, 19:51:17 »
Heeeh czyli se najpierw wyprofiluje reszte ,a koniec zostawie na koniec :)

*

Offline Ditron

• **
  • 143
Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2006, 12:29:38 »
tasma klejaca dobra na wszystko :lol:
rozumiem, ze w temacie chodzilo o wypadajacy "patyk"
moj poczciwy 3970 wypadl z bagazu na motocyklu w Paryzu przy ok. 60km/h, byl w standardowej obudowie, ktora przejela glowne obrazenia, jednak gorny-lewy rog sie pokiereszowal bo tam jest w obudowie pustka, wypadl patyk i sie popsul, wypadla tez karta MMC i sie zgubila.
Podnioslem sprzeta i wlaczylem:
mieli, mieli, mieli (dziwnie) i po chwili wyzdrowial - do dzis zdrowy
teraz zalozylem nowy patyk i zobaczylem, ze moglbym go przez przypadek gdzies zgubic bo wysuwa sie grawitacyjnie. Przeczytalem tego posta ale nie mam odpowiedniego srubokreta wiec okleilem patyk na srodku przezroczysta tasma klejaca i jest gites. Tzn. nie zgubi sie. Dziala przyciskanie, wyjmuje sie z pewnym oporem i zobaczymy ile to pociagnie
pozdro :P

Odp: Zaczep rysika w 3630
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 24, 2007, 21:36:39 »
Witam, po długim czasie wziąłem się w garść z moim pocket'em i zrobiłem zaczep rysika. Teraz chyba będzie mocnejszy :)) (klej nie :/ ale czubek na pewno).
Więc tak na na zdjęciu HPIM3614 jest materiał z czego dorobiłem koniec tego zatrzasku - jest to blaszka na której są terminale do złącz goldpin. I po męczącym wyginaniu kawałka tej blaszki udało mi się wyprofilować coś takiego podobnego do brakującego czubka i wkleiłem to na super-glue. Oczywiście blaszka ma listki które wbijają się w plastik które utrudniją "odpadnięcie" od reszty zaczepu.
I na koniec pomalowałem tą blaszkę lakierem do paznokci gdyż jeśli by to się oderwało to nie zrobi zwarcia w środku (lakier jest dobrym izolatorem)

A tutaj fotki: http://saper.2.w.interia.pl/zaczep/thumb.html