Problem z ładowaniem baterii w 3970

• 10 Odpowiedzi
  • 718 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline darob

• 12
« dnia: Listopad 26, 2004, 21:11:41 »
Witam
Tak jak w temacie wspominam , mam problem z ładowaniem baterii w moim ipaq 3970 . Jest to nowy sprzęt przywieziony z USA ( tam działał poprawnie ) . Natomiast tutaj w kraju nie moge go naladowac , wogule sie nie laduje . Dziala jedynie na zasilaniu sieciowym . Czy ma ktos jakis pomysl na rozwiazanie tego problemu ?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2004, 21:50:40 »
Sprawdz napięcie na wyjsciu zasilacza, czy ma 5 V.

*

Offline darob

• 12
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2004, 15:14:28 »
Ladowarka dziala poprawnie 5v . Ciekawi mnie sprawa sposobu ladowania. Z tego co sie orientuje przy podlaczeniu zasilacza do ipaq powinna migac zielona dioda sygnalizujaca proces ladowania bateri , jednak w moim ipaq dioda nie sygnalizuje ( na selftescie miga  czyli jest sprawna ). ipaq zostal dzisiaj otwarty , tasiemka laczaca baterie z plyta jest sprawna , niestety samego procesu ladowania nie ma jak sprawdzic ( chyba ze ma ktos jakis pomysl ).

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2004, 18:41:15 »
Te 5 V sprawdzales pod obciazeniem IPAQ-em ?
Jesli podstawka ma gniazdo do ladowanie dodatkowego akumulatora wtedy moglbyś ją spróbować w ten sposob naładować .
Czy przypadkiem wczesniej nie doszlo do calkowitego rozladowania tego akku ?

*

Offline darob

• 12
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 28, 2004, 01:36:58 »
Napiecie sprawdzalem bez obciazenia bylo okolo 5,4 V . Mam do ipaq podstawke w ktora moge wpiac zasilacz . ale niestety nie ma jak w tedy sprawdzic obciazenia . CO do rozladowania calkowitego ciezko to stwierdzic , gdy troche czasu uplynelo zanim dotarl on do mnie . z tego co sie orientuje przez ponad miesiac na pewno nie byl ladowany . Ogolnie nawet nie mam pojecia czy wogule go uzytkowali . gdyz byl to prezent dla mojego kuzyna , ktory jest troche jeszcze za maly na takie rzeczy ( a pozatym nie interesuje sie tym ) wiec dotarl on do mnie w spadku. Zamowilem sobie nowa baterie zobacze co sie bedzie dzialo po jej zalozeniu . Mam nadzieje ze bedzie wszystko OK . Nie wiem jak te baterie z IPAQ dzialaja , ale np w kasach fiskalnych ( niektore modele ) po calkowitym roladowaniu musze wzbudzac , podpinajac bezposredni na chwile napiecie ( inaczej nie podejmoje ladowania ) probowalem to zrobic na tej bateryjce ale niestety bez efektu

[Dodano: 2004-11-28 01:46:10]
Ahh bylbym zapomnial , nie wiem czy jest to jakas informacja wazna , ale po rozebraniu baterii i zmierzeniu jej napiecia na "blaszkach" wyszlo 0 natomiast na "celach" ( lub czyms podobnym wyszlo okolo 200 mili amper . Z teego co sie doczytalem to one powinny byc naladowane w 70 % by mozna je bylo dobrze pzechowywac

*

Offline darob

• 12
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2004, 17:38:33 »
Dzisiaj otrzymalem ( kupilem ) inna bateryjke do niego o pojemnosci 1600 . O dziwo po podlaczeniu do zasilania ipaq sygnalizuje ( migajaca dioda koloru pomarańczowego ) poces ladowania akumulatorka > W Setings Power widze teraz rodzaj bateri ( Main battery LiPolymer ) natomiast pasek ladowania jest na 0 mimo 3 godzinnego ladowania . Czy jescze mozna cos sprawdzic/zrobic by zadzialalo ?.

*

Offline darob

• 12
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2004, 06:29:38 »
Problem rozwiązany , dziękuję wszystkim za pomoc .

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2004, 09:44:56 »
Cytat: darob
Problem rozwiązany , dziękuję wszystkim za pomoc .
Cieszymy sie,  ale opisz co bylo powodem, moze przyda sie innym.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2004, 09:47:10 »
To moze napisz co to bylo...

*

Offline darob

• 12
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2004, 18:04:51 »
Witam .
Przyczyny awari mojego IPAQ  ( moj pierwszy kontakt z nim w sensie naprawy ) byly 2 . 1 z nich jak sie okazuje lezala po stronie samej baterii , poniewaz moj Ipaq lezal dlugo nieladowany bateria w ( niewiadomy dlamnie sposob) ulegla awari  . Czytalem cos na forum na temat baterii litowo-polymerowych i z tego co zauwazylem problemy z nimi zaczynaja sie w momencie rozladowania do 0 ( moze sie myle ) . Czasami nie podejmuja ladowania itp . Postapilem tak jak postepuje z bateriami kas fiskalnych ktore trzeba "wzbudzic" podlaczajac bezposrednia napiecie do nich . Niestety jak sie okazalo to tez nie pomoglo. Wiec bateria do wymiany . PO zakupie nowej  i zalozeniu jej w miejsce starej i podlaczeniu zasilania ipaq zasygnalozowal proces ladowania akumulatorka , jak rowniez potrafil z detektowac jego typ . Z godnie z zaleceniami , pozostawilem go na 3 godziny ladowania , ciagle obserwujac postepy . Niestety caly czas ipaq wskazywal ewidentne "0" naladowania , co dalo sie odczuc w momencie odlaczenia go od zasilania ( po okolo 15 sekundach wylaczal sie ) . Rozebralem wiec go i zastosowalem stara sprawdzona przez nas metode , wyczyszczenia stykow tasmy laczacej aku z plyta za pomaca kartki papieru . Nastepnie podlaczylem go do ladowania na jakies 30 - 40 min i ku mojemu zaskoczeniu palm zasygnalizowal koniec procesu ladowania , jak rowniez pokazal stan naladowania "100%" .Odlaczylem go od zasilania i zaczalem testowac , jak sie okazalo aku ladnie trzyma i pokazuje spadek zuzycia co 1% ( Doczytalem sie na forum ze osoby mialy problem z tym aku 1600 nieoryginal , gyz pokazywaly co 10% stan zuzycia ) . TO tyle z moich pierwszych i mam nadzieje ostatnich przygod z "naprawa ipaq" , teraz zamierzam uzywac go !!! .  

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2004, 19:51:53 »
To norma ze bateria zdechla jak dlugo byla w stanie calkowitego rozladowania. Nie powinno sie doprowadzac nawet chwilowo do takiego stanu. Nie chodzi tutaj tylko o hard reset ale uszkodzenie ogniwa - spadek jego objetosci lub calkowita smierc.