WLAN i h5550 - problem w konfiguracji (długie)

• 19 Odpowiedzi
  • 1511 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« dnia: Czerwiec 21, 2005, 14:33:28 »
Mam problem z konfiguracją WLAN na h5550. Borykam się z tym problemem już od ponad miesiąca i nie umiem znaleźć rozwiązania. Czytalem na forum i na googlach, ale nie znalazłem rozwiazania. Dzwoniłem nawet do serwisu HP, ale mi powiedzieli, że nie udzielają wsparcia na konfigurację :(

Problem jest następujący:
Włączam WLAN, iPAQ wykrywa sieci, podłącza się do nich, ale nie mogę korzystać z Internetu. Jak włączam pocketIE to mam komunikat "page you are looking can not be found". Podobny komunikat mam na Netfroncie.

Łączę się z sieciami niezabepieczonymi (jedna w pracy, druga na uczelni). Laptop bez problemu łączy sie z tymi sieciami i net mam (więc nie potrzeba na pewno jakiś specjalnych haseł itp)

Próbowałem już najróżniejszych ustawień i nic. Nie ważne, czy wybiorę w ustawieniach karty (iPAQ USB wireless) work czy internet, dalej nie działa. W ustawieniach konkretnej sieci bezprzewodowej ustawiam oczywiście, że sieć łączy się z Internetem.

Próbowałem skożystać z różnych programów typu Pocket Winc 2.0 i SocketCom WiFi Companion. Był też hard reset i nic.
W pocket WinCe widzę, że nadaje mi IP, ale brakuje DNS. Natomiast serwer DHCP ma adres jakiś dziwny (podobny do maski) typu 255.255.0.0.
W WiFi companion natomiast brakuje DNS, a przy IP dostaję komuniakt "IP failure". DHCP ma rónież dziwny adres (jw). Dodam, że w ustawieniach karty, mam ustawione, żeby przydzielał automatycznie IP itd.
Ponieważ mysłałem, że może coś jest nie tak z DNS'ami to wpisywałem rónież stronki po IP, niestety nadal ten sam komunikat i nic :(

Już na prawdę nie wiem, co mogę jeszcze zrobić. Może robię, gdzieś jakis głupi błąd i go nie widzę. A na WLAN'ie bardzo mi zależy i po prostu szlak mnie z tym trafia.

Może ktoś życzliwy poświeciłby trochę czasu i pomysłał, co może być nie tak. Bardzo proszę...

Aha, dodam, że przez ActiveSync net jest...

Pozdrawiam serdecznie
Łukasz Pasik

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2005, 15:22:57 »
Podpowiem Ci nietypowo. Zaloguj sie laptopem. Wejdz w ustawienia
i zapisz IP jakie zostalo nadane, maske, dns.
Nastepnie wylacz laptoka i ustaw w PDA statyczne ww. IP z pozostalymi
parametrami.
Sprawdz czy dziala.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2005, 16:03:33 »
Jestes pewny, ze te sieci sa niezabezpieczone - tzn. kazdy moze sie podlaczyc? Troche nie chce mi sie wierzyc, ze tak jest. Mozliwe, ze wlaczyli przynajmniej filtrowanie adresow MAC. Musisz w tym przypadku pojsc do administratora i podac adres MAC twojej karty WLAN, a on doda go do bazy "dozwolonych" adresow. Dopiero wtedy bedziesz mogl dostac adres IP z serwera DHCP. Na mojej uczelni przynajmniej tak jest - tzn. nieznane karty WLAN nie dostaja adresu IP.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2005, 16:32:14 »
Używam WLAN w HP5550 w różnych miejscach i na ogół nie ma z nim większych kłopotów.

W sieciach ogólnodostępnych (np na niektórych lotniskach - najbliższe takie chyba jest w Wiedniu) włączam DHCP, natomiast DNSy mam wpisane na sztywno.

W sieci domowej podaje również IP, maskę sieci i gateway bo inaczej domowy firewall mnie nie przepuści.

Tak że WLAN pracuje w różnych konfiguracjach i całkiem ładnie daje sobie radę (no może oprócz potężnego ssania baterii).

Jak timokie napisał sprawdź czy sieci do których się logujesz rzeczywiście są otwarte. To że nie ma WEP wcale nie musi oznaczać że sieć jest całkowicie otwarta. Czasami możesz nawet dostać przydział IP, natomiast będziesz odfiltrowany po MAC.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2005, 18:13:53 »
Hmmm, no tak, ale z laptopem nie mam problemu, wiec raczej filtrowania po MAC'u nie ma. Ani w pracy, ani na uczelni nie musiałem chodzić do admina i wszystko działało praktycznie bez żadnej konfiguracji. Szkoła to PW wydział WEiTi. Oni tam mają przynajmniej 4 sieci, które nadają SSID (a na pewno jeszcze kilka ukrytych), z których na pewno jedna jest otwarta. W przyszłości ma to się zmienić, ale na razie tak jest. Ok, spróbuję w czwartek testu tak jak radził perla. Swoją drogą przejdę się też do admina i pogadam... Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jeakiś pomysł, to czekam na propozycje :) Dzięki za pomoc :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2005, 19:43:31 »
Potwierdzam to co napisali koledzy. Filtrowanie Mac adresow staje sie coraz popularniejsze. W przypadku pracy, sprzet firmowy jest ewidencjonowany i obowiazkiem administratora jest wprowadzenie ich adresow. Wcale nie musi sie to odbywac poprzez chodzenie bo na podstawie obserwacji ruchu , IP wiekszosc adminow wie o ktore stanowisko chodzi i stopniowo moze wpisywac Mac. Robi sie to w przypadku bezprzewodowego dostepu i tradycyjnego , kablowego. A szczegolnie wtedy gdy stanowiska te maja zroznicowane uprawnienia dostepu do sieci wewnetrznej/zewnetrznej.
Tak wiec ta proba ktora Ci zaproponowalem to potwierdzi lub nie nawet bez rozmowy z nim.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2005, 20:19:27 »
a ja sie podepne skoro jest tu sporo osob znajacych sie na sieci i szyfrowaniu

czy wiecie moze dlaczego przy polaczeniu laptop<->router linksys bez problemu moge ustawic szyfrowanie WPA-PSK (TKIP) a za cholerke nie moge zestawic polaczenia WPA?

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2005, 22:32:05 »
No i niestety. Byłem dziś w robocie i zrobiłe jak koledzy radzili. Dla wszelkiego spokoju jeszcze raz hard reset i na czystym iPAQ próbowałem sie połączyć z WLAN. Oczywiście jak poprzednio nie udało się. Spisałem więc ustawienia z laptopa (połączył się z siecią bez problemu) i wpisałem na sztywno (IP, maskę, bamę i DNS'y). Wyłączyłem laptopa, soft reset w iPAQ'u i nic. Nadal komuniakt "page you are looking..."

Kurcze, już na prawdę nie wiem, co zrobić. Aha, dla pewności, w tej sieci nie ma filtrowania po adresach MAC.
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2005, 22:51:53 »
Proponuje spokac sie z kims i sprawdzic to na jakims hotspocie.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2005, 09:32:47 »
Wprawdzie mam h6340 ale...

...zaproponuje uruchomienie programu welcome.exe z folderu Windows.
Po uruchomieniu tego programu, bedziesz mial objawy jakby po Hard Resecie, ale to tylko odswieza jakies ustawienia w rejestrach ktore pomagaja IE.
Mnie to pomogalo jakis czas temu.
Niedawno zrobile upgrade Firmware i nie musze tego robic na razie.

Mam podobna sytuacje, jesli nie bardziej skomplikowana.
W domu mam AP z WEP, bez rozglaszania SSID, natomiast w pracy (jesli to gdzie teraz jestem mozna nazwac praca) mam siec bez WEP, z SSID ale za to z Proxy do ktorego musze podawac username itd.

--
Powodzenia
Pawel Durys

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 28, 2005, 09:34:47 »
Niestety, uruchamiałem już welcome.exe i nie pomogło. Czytałem  tym wcześniej w którymś z postów na tym forum. Dzięki za podpowiedź :)

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 02, 2005, 22:36:25 »
Wrocilem do domu i naszlo mnie to...

Sprobuj jeszcze tego:
W ustawieniach sieci Start -- Settings -- Connections -- Connections -- Adnvaced -- Selet Network ustaw oba na My Work Network i jeszcze raz usun polaczenie z Twoim AP a nastepnie ustanow je ponownie wybierajac tym razem nie The Internet ale Work.

U mnie zadzialalo, choc na poczatku mialem podobne efekty jak u Ciebie.

--
Powodzenia
Pawel Durys

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 21, 2005, 13:18:40 »
Witam!

Mam Asusa A716 i system Win PPC2003. Mam identyczne objawy co do sieci Wifi. Jak wpisac statycznie IP w polaczeniach Wifi? Mam tylko  DHCP nie mam opcji wpisywania statycznego IP. Robilem juz chyba wszystko, prosze o pomoc.

Pozdrawiam Adi.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 21, 2005, 16:37:43 »
Witam, mam podobny problem, ale z Asusem A730 i WiFi CF. Probowalem juz wszystkich konfiguracji i zawsze w Internet Explorer wyskakuje "The page you are looking for cannot be found", ale program MobileGadu dziala. Prosze o pomoc.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2005, 18:04:49 »
Jesli MobileGadu dziala to jest problem z DNSami. Wejdz do folderu Windows w pamieci PDA i uruchom plik welcome.exe. Pojawi sie kalibracja ekranu i poradnik obslugi PDA. Po przejsciu tych okienek internet zacznie dzialac.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 22, 2005, 14:26:51 »
Witam.

Opisze troche szerzej moj problem:). Mam lacze stale DSL i przydzielony numer IP.Podlaczylem to do Switcha z niego poprowadzilem polaczenie skretka do nadajnika Wifi i do komputera. Wifi dziala bez problemow, poniewaz testujac konfiguracje sieci wifi wlozylem do komputera karte wifi odlaczajac jednoczesnie karte sieciowa do ktorej podlaczona byla wczesniej siec. Dziala to bez problemow. Siec w konfiguracji ma adres DNS. Natomiast w palmtopie nie dziala mi to. Konfigurujac polaczenie w komputerze podawalem adres IP i dns. Potrzebuje zrobic chyba to samo w palmtopie, tylko nie wiem gdzie to wprowadzic. Zawsze pisze mi ze uzywam DHCP w ustwieniach wifi karty mojego Asusa. Zainstalowalem Wifi companion, ten program pokazuje zupelnie co innego niz ten standardowy z palmtopa.Mam wersje demo tego programu. Czy jak zakupie wersje pelna, to bede mogl podawac statyczne adresy IP? Prosze o pomoc, borykam sie juz z tym problemem sporo czasu i utopilem w tym sporo pieniedzy.

Pozdrawiam Adrian Stodolny.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 30, 2005, 17:35:48 »
OK, przypomne jeszcze raz, ze ,mam iPAQ 6340

U mnie jest to tak:
Start --> Settings --> Connections (to na dole) --> Wi-Fi

Nie mam pojecia czy to jest funkcja Windows czy HP ale, jesli na liscie wybiore HP iPAQ WLAN Wireless Adapter to moge okreslic czy bede korzystal z DHCP czy ze statycznego IP

--
Pomoglo?
Pawel

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 01, 2005, 16:48:43 »
Witam.

Dziekuje za odpowiedz! Niestety ja nie mam w moim Asusie takiej opcji:(. Szkoda, bo by sie przydala. A istnieje moze jakies oprogramowanie do nadawania statycznego adresu IP?.

Pozdrawiam Adi.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2005, 22:14:47 »
Kazdy moze nadac statyczny IP w PDA. Jest to standardowa opcja systemu. http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6617

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 02, 2005, 14:55:06 »
Witam!

Dziekuje Ci bardzoooooo!! Dziala net. Wszedzie szukalem tylko nie tam :). Jeszcze raz szczere podziekowania.

Pozdrawiam Adi.