Problem z systemem na HP Compaq 3970

• 11 Odpowiedzi
  • 1080 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z systemem na HP Compaq 3970
« dnia: Listopad 10, 2007, 01:38:45 »
Witam, problem jest następujący, pocket był kupiony od znajomego, działał kilka dni, zainstalowałem ze strony hp update do obsługi kart SD i tuu.....
kupa, palm się wyłaczył, znajomy mówił ze wszystko gra, hmmmm
Zrobiłem reset bo się nei uruchamiał i, kalibracja ekranu, jakieś pierdoły z tap.... blebleble jakoś to przeszłem i pptem system wskakuje, niby wszystko pięknie, patrzę: a tu połowy programów niema w systemie (nie móię o tych co zainstalowałem tylko nawet podstawowych systemowych), active sync nei chce połaczyć się z PC, niewiem czy karty SD działają, irda na szczęście chociaż działa, ale iE padł, Win media też padł, połowa plikó też, konfiguracja active synch też, ikonki na głownym ekranie, nie ma znikły, bluetooth też nie działa !
Zmiana podświetlenia, czy pogłaśnianie też nei działa, dźwięku wogóle nei ma w nim, ładowac się ładuje itd.
Da się jakoś to naprawić ? Przekopiować moze z innego palma z tym samym systemem pliki brakujące, (najpierw musiałbym porównać i zobaczyć jakie), czy moze da się jakoś hmm zrobić w obecnej sytuacji update romu ?
Dodam ze system na pocecie to PocketPC 2002 Prem w/Outlook 2000 (oczywiście outlook też nei działa).
Jutro sprawdzę co z czytnikiem kart, jeżeli działa to dam znać, a czy jest mozliwość jakoś połaczenia się z tym lapem w obecnej sytuacji bądź dokopiowania plików do katalogów systemowych ? jest to możliwe ?
Czy problem występuje nei w braku plików ststemowych ale w pokopanym romie w jakiejś innej postaci ?

Proszę o pomoc, bawić się umiem z flashowaniem przy zachowaniu stosownych ostrożnośći itd tylko proszę o info co i jak, będę bardzo wdzięczny, w serwisie mi krzyknęli 1200 zł za naprawę więc im podziękowałem bardzo serdecznie, za tą kasę to mogę nowego sobie kupić !
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 11:31:51 wysłana przez Złośnik »

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2

Odp: Problem z systemem na HP Compaq 3970
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2007, 02:02:29 »
Hmm dobra, w tryb bootloadera, a bliższe info ? Co i jak zrobić ? Sorki za lamerstwo ale jestem nowy w tym jednakże jak powieszdokąłdniej co zrobić to będę wiedział !
Wiem ze pewnei było wąłkowane to na forum ale wierz mi lubnie, przeglądłem w mairę dokąłdnie całe forum i szukajki teżnie oszczędzałem !

Hmm bo z tego co szukam to w tryb bootloadera to procedura jak dla mnei jest identyczna jka dla hard resetu dla tego modelu, a po hard resecie dalej jest to samo cobyło !

/UPDATE/
Wszedłem w tryb bootloadera, na ekraniepisze SERIAL na dole v.0.48
Jak podłaczę przez stację dokującą do laptopa przez USB to na ekranie palma u góry wyskakuje napis USB i chyba połączenie jest możliwe więc nei jest źle myślę !
Ściągłem sobie mtty.exe i ten rom który mi podałeś.o robić i przez RS232 a nie USB ?
Tylko jak to teraz wgrać ?
Uruchomiłem instalkę flasha rozpakował pliki mi na kompa i uruchamiam updateit.exe i nie wykrywa mi palma, tzn. nei chce się połaczyć :(
Niewiem, przez mtty to robić i przez RS232 a nie USB ?
Jeśli tak to jak ? Proszę o pomoc, podaj jakby miała wyglądać instrukcja flashowania przez mtty ?

Chyba że rano spróbuję podłaczyć pocketa przez RS232 do PC bo na lapie nie mam RS232 i odpalę normalnie udpate po COM'ie, może ruszy hmmm
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 11:30:42 wysłana przez Złośnik »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2007, 11:24:50 »
Zanim zaczniesz kombinować zrób jeszcze raz HR. Poprawnie.

Trzymamy kombinację aż zawartość ekranu zacznie powoli znikać. Teraz czekamy około minutyi naciskamy reset. Palmtop uruchomi się (...)

Jak ten czas będzie za krótki (dla czystej pewności pozostaw sprzęt na kilka minut przed resetem) to problemy będą właśnie takie jak je opisałeś (miałem ten przypadek). Jak to nie zadziała to dopiero kombinuj z romem

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2007, 11:45:24 »
No neistety, dalej to samo ehhhhh

Jak wgrać to przez mtty ?

A dokladniej to czy wie ktoś co usunąć z tego romu ? Nie znajduję tam pozycji FE03 !
Jest pozycja FE04
MOze ktoś pomóc żebym nie skopał romu już na samym starcie przed wgraniem ???
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 12:21:46 wysłana przez Złośnik »

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2007, 00:02:48 »
jEST KTOŚ W STANIE MI POMÓC ? iLE TRZEBA WYCIĄĆ Z ORYGINALNEGO ROMU ???

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 11, 2007, 10:52:11 »
a) nie krzycz
b) ten rom co usilnie próbowaliśmy wczoraj wgrywać to jest już obcięty  :P

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2007, 00:48:21 »
yyyy ?
tak?
kurcze to przecież mogłem go wgrać przez mtty !
Bo coś z tym hyper terminalem sąproblemy na każdym kompie jak sprawdzałem, sprawa jest taka że raz ze neiwidać co się pisze, dwa że nei wysyła komend, a jak tylko je wydaję to od razu zamula całego kompa !

*

• 6211
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2007, 08:30:37 »
weź poszukaj dowolnego innego programu terminala i spróbuj

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2007, 15:54:09 »
Jjest problem link do tego romu co mieliśmy wgrać albo niepoprawny albo archiwum jest uszkodzone, na serwerze ma rozmiar 14MB, mi ściąga 20MB a na dysku jest 32MB.
O co chodzi ?

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 13, 2007, 01:06:32 »
Dziękuję wszystkim za pomoc !

Właśnie przywróciłem pocketa w pełni do życia !

Tak jak myślałem, obciąłem flash oryginalny z istnie praktycznie pierwszej linijki w hexworkshopie do pierwszego wystąpienia FE03 !

Zflashowałem przez program mtty i USB, praktycznie 12 minut, restart, twardy restart, konfiguracja itp.

Dodam ze rom był tak popaprany wcześniej przez kogoś, że na początku po twardym resecie kiedy jest kalibracja a później jest test na

kopiowanie i wklejanie to żadnych rysunków nie było i trzebabyło na ślepo klepaś wysikiem !

Teraz pewnei już sobie wyobrażacie JAKA KATORGA BYŁA !

Teraz AciveSync super widzi przez USB Pocketa !
Żadnych problemów, dźwięk, bluetooth chodzi !
Wszystko gra !

Dziekuję i powodzenia !

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 13, 2007, 09:29:25 »
kolego ja mam pobobny problem i nie znam sie na tym wogóle robiłem upgrade i wywaliło mi się i nie dział;/ mi pal