Problem z zasilaniem ipaq 3950

• 4 Odpowiedzi
  • 398 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 28, 2005, 23:20:14 »
Witam
Mam problem z zasilaniem ipaqa, a mianowicie gdy leży i kabel zwisa (wtyczka wtedy jest opuszczona do dołu) nie ładuje się ale gdy wtyczkę lekko wychyli się do góry zaczyna ładować. W każdym z tych położeń jest transmisja danych i próbowałem na trzech kablach i najmniej problemów jest na orginalnym ale ogólnie zawsze występują.
Jak to naprawić? może ktoś z was miał podobny problem jak to rozwiązaliście?
Z samym ładowaniem to może niebyłoby tak źle bo wystarczy pod wtyczkę coś podłożyć i się ładuje ale w przypadku używania ipaqa do nawigacji to już jest gorzej bo się w trakcie jazdy nie ładuje i tu jest ból.

A i mam jeszcze takie pytanie czy są jakieś programy pozwalające oszcędzać energię?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2005, 01:22:25 »
Niektore modele iPAQow mialy to do siebie ze po dluzszym uzytkowaniu gniazdo PDA ulegalo uszkodzeniu. Serwis naprawia to na gwarancji wymieniajac cala plyte glowna PDA... wiele osob mialo z tym problem. Jak jestes po gwarancji to taka wymiana bedzie Cie sporo kosztowac.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2005, 12:35:43 »
Witam
Udało mi się przynajmniej tymczasowo pozbyć w/w problemu.
Doszedłem do wniosku, że przyczyną problemów jest po prostu zbyt luźne (wyrobione, zbyt grube) gniazdo w ipaqu w stosunku do wtyczki, więc w zależności od wtyczki wystarczy przy wciskaniu jej podłożyć w gnieździe dwie do trzech warstw papieru na dolną część gniazda wcisnąć wtyczkę i działa bez względu na położenie kabla czy też naciskanie wtyczki w dół.
Jeśli w/w sposób się sprawdzi no to będę musiał pogrubić wszystkie wtyczki lub coś zrobić z gniazdem.
Myślę jeszcze o wyczyszczeniu styków w gnieździe drobnym papierem bo to też może dać spodziewany efekt.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2005, 15:15:59 »
JA miałem ten sam problem z moim 5450 ale naprawiłem

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=15932&od=0

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2005, 15:38:54 »
Obym to nie było to samo. Bo sprzedam go momentalnie na allegro jako uszkodzony trudno strace ale nie wydam ponad 300zł za części do sprzętu który kupiłem za 550 zł.

[Dodano: 2005-05-30 20:24:32]
Po czyszczeniu styków papierem ściernym  1200 przynajmniej narazie nie trzeba nawet podkładki z papieru.