problem z lustrzanym odbiciem na ipaq 3630... HELP !

• 8 Odpowiedzi
  • 689 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 14, 2005, 00:19:26 »
Witam,
Mamam problem z ipaqiem, na wyswietlaczu pokazuje sie lustrzane odbicie obrazu. Jest to niemiecko jezyczna wersja systemu, przekladalem do niego matryce i po jej zainsalowaniu pojawil sie w/w problem. Czasami tez przerywa i "miga"...nie wiem co jest grane. Czy moze to byc wina systemu? Moze przeinstalowac go?  Czy jak wgram angielska wersje win 2002, problem moze ustapic? Bardzo prosze o pomoc...
Maciek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2005, 00:24:50 »
Jest to znany problem sprzetowy tych starszych iPAQow. Skoro przekladales matryce to moze cos zle podlaczyles?

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2005, 00:27:30 »
a co tam mozna zle podlaczyc? Tasma zasilajaca i graficzna... Moze cos jeszcze moglem zkrzaczyc?

[Dodano: 2005-06-14 00:32:00]
Jak usunac ta awarie? bardzo prosze o jakiekolwiek wskazowki bo juz zglupialem...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2005, 00:37:22 »
Nie spotkalem sie z opisem sposobu naprawy czegos takiego wlasnorecznie. Wszyscy wyslali wtedy palmtopy do HP w celu naprawy/wymiany.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2005, 00:44:32 »
Witam,

To jest niestety typowe uszkodzenie w tym ipaqu, ta tasma jest w zasadzie jedno-dwu razowa, jezeli spróbuj podłożyć cos pod ta taśme (pomiedzy dwie warstwy taśmy). Problem poprostu polega na tym że jedna lub kilka żył nie kontaktuje, możesz spróbowac podłączyć ja jeszcze raz ale za każdym podłaczeniem zmniejszasz szanse że Ci się uda koncówka tej taśmy jest bardzo delikatna:(. Miałem ten sam problem jednego ipaqa zwaliłem a drugiego naprawiłem wiec miałem skutecznosć 50%;)

Pozdrawiam
Michał

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2005, 08:02:46 »
Po pierwsze sorry za drugiego posta. Dzieki za ta wskazowke... mozesz napisac cos wiecej jak to wykonac? tj. podlozenie papierka pomiedzy 2 warstwy nic nie daje, czy moze poprostu uciac o 0.5mm koncowke tej tasmy zeby ja wyrownac? moze wtedy styki sie wyrownaja i beda rowno przylegaly ?? Mam taka druga tasme od peknietej matrycy, ale jej nie da sie zmienic, prawda...? Czekam na odpowiedz, z gory dzieki...
Maciek

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2005, 08:52:05 »
Nie mam teraz jak zrobić zdjęcia, ale pomiędzy dwie warstwt to mi chodziło o wsadzenie czegoś tak pomiedzy gniazdo (gdzie wchodzi tasma) a LCD, tak żeby docisnać tą tasme, ja wsadzałem kawałek mikrogumy(taka jak jest w podstawce pod myszka). Nie wiem czy to u Ciebie zadziała bo nie wiem czy masz niekotakt w tym samym miejscu, możliwe że gdzieś masz żyłę pękniętą, albo gniazdo szczelone. Taki obiaw jest jezeli nie wszystkie żyły mają przejscie (obraz dogórynogami, w paski, blady, bez kolorów lub tylko czesc obrazu), więc koniecznie to sie musi być problem w samej taśmie. Ja bym jej chyba nie obcinał bo te styki są bardzo malutkie. Wydaje i się że to może być również z tego że jezeli ją przekładałeś z innego ipaqa to "innaczej odbiły się styki" na tej tasmie, jak się zerkniesz przez lupe to w tych stykach są takie małe wgniecenia od styków, i może w nowym gniezdzie niekontaktuje(wtyki nie wlazly w te wgniegenia zrobione w innym gniezdzie).

Tasmy raczej sie nie da wymienić. niestety.

Pozdrawiam
Michal

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 14, 2005, 18:23:16 »
Ok dzieki...zaraz bede rzeźbił. Dam znac czy sie udalo...
Maciek

[Dodano: 2005-06-14 19:49:18]
Sluchaj, wielkie dzieki...sposob banalny ale zadzialal, sadze ze niedomyslil bym sie i wyrzucil bym go na allegro ;) Steropianowa tacka sprawdza sie super ;) Czy do kabla active sync potrzebne sa jakies sterowniki, bo niby go mam...ale nie laduje.

[Dodano: 2005-06-14 19:50:17]
...co ja gadam do jakiego kabla active sync, chodzi mi oczywiscie o kabel sync and charge - USB

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2005, 19:54:45 »
Cytat: maciek1983
...co ja gadam do jakiego kabla active sync, chodzi mi oczywiscie o kabel sync and charge - USB
odpowiedzialem ci w innym watku - po raz kolejny piszesz to samo pytanie w dwoch roznych miejscach!