Problem z kartami SD na ipaq 3970

• 6 Odpowiedzi
  • 621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 04, 2006, 23:48:54 »
Witam
Mam ten model ipaq od niedawna i przy okazji problem z kartami sd.
Po wlozeniu karty ipaq wyrzuca na ekran informacje zeby ja sformatowac.
Jezeli sie nacisnie YES to wyrzuca blad zapisu, a jezeli sie da NO to wogole nie widzi karty. Testowalem juz na tym 3 karty.
1. PTY 2GB
2. Panasonic 8MB
3. SanDisk 1GB
i na wszystkich zachowywal sie tak samo.
Poprzedni wlasciciel sprzetu uzywal karty MMC i nie bylo z nia problemu.
Probowalem takze formatowac karte programami Flash Format i jakims darmowym Format gdzies tu sciagnietym. W tych programach oczywiscie karty nie widzi.
Na wm2002 jeszcze karte widzial jak sie dalo NO przy formatowaniu, ale nic sie nie dalo z nia zrobic. Natomiast na systemie 2003 v4.20 rom v.4.00 juz jej nie widzi. Czy moge miec uszkodzony port sd czy moze cos nie tak z oprogramowaniem? (dodam ze ipaq nie ma latek do sd na system 2003)
Jak sprawdzic co sie stalo? Moze sa jeszcze jakies programy ktore mozna wykorzystac?

*

Offline Bardo

• **
  • 115
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2006, 06:57:24 »
Najlepiej jest sprawdzic karty na czytniku, jesli masz do takiego dostep. Ewentualnie mozesz sprobowac sformatowac karte pod programem pocket mechanic. Prawde mowiac mi to wyglada na uszkodzone gniazdo SD, skoro problem wystepuje z wszystkimi kartami.
Pocket Mechanic ma tez funkcje sprawdzania karty pod katem fizycznych bledow, jesli uda mu sie ja sformatowac to radze karte sprawdzic. Jesli nie wykryje bledow, to jednoznacznie wskazuje na uszkodzone gniazdo SD

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2006, 12:21:29 »
Cytat: "Bardo"
Najlepiej jest sprawdzic karty na czytniku, jesli masz do takiego dostep. Ewentualnie mozesz sprobowac sformatowac karte pod programem pocket mechanic. Prawde mowiac mi to wyglada na uszkodzone gniazdo SD, skoro problem wystepuje z wszystkimi kartami.
Pocket Mechanic ma tez funkcje sprawdzania karty pod katem fizycznych bledow, jesli uda mu sie ja sformatowac to radze karte sprawdzic. Jesli nie wykryje bledow, to jednoznacznie wskazuje na uszkodzone gniazdo SD

pocket mechanica juz tez probowalem i wyglada na to ze ipaq ma problem z rozpoznawaniem kart sd. tzn widzi je na poczatku a po nieudanym formatowaniu lub anulowaniu formatowania przestaje je widziec.
a zna ktos moze specyfikacje kart sd i mmc? poszukuje konkretnie roznicy w wyprowadzeniach, moze tak mi sie uda to rozwiazac szybciej i dojsc ktory styk moze nie laczyc lub ktory scalak jest za to odpowiedzialny.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2006, 06:50:39 »
a ten ROM z WM2003 skad masz? moze z nim jest cos zwalone?

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2006, 15:19:25 »
Cytat: "lipciopda"
a ten ROM z WM2003 skad masz? moze z nim jest cos zwalone?

Rom dostalem na cd razem z ipaq ale jest dobry bo na Wm2002 problem z kartami sie wogole zaczal.
Problem juz na szczescie rozwiazalem :) :)
Po rozkreceniu okazalo sie ze w gniezdzie sd ktos wlozyl jakas dziwna karte lub cos grubszego co spowodowalo wygiecie a pozniej zgniecenie skrajnej blaszki ktora powinna dotykac ostatni pin na karcie (ten najwezszy).
Po dorobieniu blaszki (bo oczywiscie jak prostowalem to sie zlamala) wszytko zaczelo dzialac jak powinno.
Czyli jednym slowem 2GB PTY chodzi jak burza ;)
Podziekowania za celne uwagi Barda, dzieki ktotym przekonalem sie ze faktycznie musi to byc usterka mechaniczna.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2006, 15:31:49 »
No wreszcie  cos sie ruszylo... czyli ipaq 3970 obsluguje karty 2GB COOL !!!! Mam pytanie, co do tej karty - co to za firma, czy czasami  PTY <=> PNY ?? i mozna ja kupic za 300 stowki na allegro ??

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2006, 17:11:31 »
Cytat: "celsjusz1"
No wreszcie  cos sie ruszylo... czyli ipaq 3970 obsluguje karty 2GB COOL !!!! Mam pytanie, co do tej karty - co to za firma, czy czasami  PTY <=> PNY ?? i mozna ja kupic za 300 stowki na allegro ??

Oczywiscie chodzi o PNY :) a bylem przez caly czas przekonany ze pty :)
Karte kupilem na allegro za 320zl. u mnie wykrywa ja dokladnie na 1904 MB
W pocket mechanic benchmark test
read = 0,45 MB/s
min read time = 0,25 ms
max read time = 6,25 ms
avg read time = 1,10 ms
(nie mam porownania do innych kart wiec nie wiem czy to dobrze)
Pozdrawiam