Problem z GPS ipaq 3970

• 38 Odpowiedzi
  • 3008 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 10, 2006, 21:16:48 »
Cytat: "przyim"

ale jaki gps antene podmieniałem na zupełnie nową mapy chodzą z anteną bluetooth'ową , nawet ten elektronik rozbierał tego palma żeby sprawdzić czy tam się coś nie dzieje ale ponoć było ok. Myślisz że jak mi zdejmie podtrzymanie bateri to to coś pomoże?

Zaraz zaraz - antena to tylko antena - Ty posiadasz cały ODBIORNIK gps (chyba haicom jak dobrze pamiętam - przypomnij proszę jaki). Skoro sprawdzałeś uchwyt i palmtopa z innym sprawnym odbiornikiem i też nie działało to winnym wydaje się być uchwyt - może w nim się coś odlutowało? Acha - i mówiłem o baterii podtrzymującej w odbiorniku a nie w palmtopie :) Ale po tym co ostatnio napisałeś to sprawa jest nieaktualna.

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 10, 2006, 21:24:00 »
Cytat: "angler22"

ale jaki gps antene podmieniałem na zupełnie nową mapy chodzą z anteną bluetooth'ową , nawet ten elektronik rozbierał tego palma żeby sprawdzić czy tam się coś nie dzieje ale ponoć było ok. Myślisz że jak mi zdejmie podtrzymanie bateri to to coś pomoże?

Zaraz zaraz - antena to tylko antena - Ty posiadasz cały ODBIORNIK gps (chyba haicom jak dobrze pamiętam - przypomnij proszę jaki). Skoro sprawdzałeś uchwyt i palmtopa z innym sprawnym odbiornikiem i też nie działało to winnym wydaje się być uchwyt - może w nim się coś odlutowało? Acha - i mówiłem o baterii podtrzymującej w odbiorniku a nie w palmtopie :) Ale po tym co ostatnio napisałeś to sprawa jest nieaktualna.

odbiornik co dla mnie było anteną :) to hi-203E tak jest na nim napisane, a co do uchwytu to niby też go sprawdzał conajmniej pod kątem przechodzenia prądu :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 10, 2006, 21:28:40 »

odbiornik co dla mnie było anteną :) to hi-203E tak jest na nim napisane, a co do uchwytu to niby też go sprawdzał conajmniej pod kątem przechodzenia prądu :)

Czyli dobrze pamiętałem że Haicom:) Skoro "przejścia" są to koniecznie jeszcze sprawdź opcję sirf w tym ce monitorze (może jakimś cudem się przestawił). Ewentualnie odpal Pocketty (ustawienia Com1 i szybkość powiedzmy 4800). Jeżeli będzie się na ekranie pojawiać cokolwiek (nawet pojedyńcze znaczki) to znaczy że komunikacja działa, problem tylko w ustawieniach odbiornika lub palmtopa.

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 10, 2006, 21:36:18 »
masz może jakiś sprawdzony link bo tego pocketty bo już normalnie nie masz siły na szukanie :) to nie lenistwo tylko mi już ręce opadają.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 10, 2006, 21:52:43 »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 10, 2006, 22:31:09 »
Ja obstawiam, że przestawił NMEA->SIRF...

Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 10, 2006, 22:48:00 »
no właśnie  wlaczyłem i sprawdzałem wszystkie prędkości na com 1 później sprawdzałem tak samo na NMEA i na SIRF i też nic  :(

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 10, 2006, 23:33:48 »
hi-203E nie jest na chipsecie SiRF, tylko Evermore, czyli odpada mozliwosc przestawienia w tryb SiRF. Mam taki sam GPS - lezal w szafie nieuzywany ponad pol roku. Przed chwila go podlaczylem i dziala na Com1, 4800bps (tzn. nie zlapal jeszcze fix'a, ale widac w VisualGps, ze odbiera sygnaly z satelitow). Na Twoim miejscu zrobilbym hard-reset (wczesniej zrob backup danych), zainstalowal VisualGPSce:
http://www.visualgps.net/VisualGPSce/VisualGPSceInstall.exe
podlaczyl GPS i ustawil w tym programie Com1, 4800bps.
Jesli wszystko jest ok, powinny pojawic sie slupki (sygnaly z satelitow) - tak jak tu:
http://www.visualgps.net/VisualGPSce/
Jesli tak nie jest, mozna wyprobowac jeszcze inne predkosci. A jesli i to nie pomoze, to stawialbym na uszkodzenie mechaniczne.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Problem z GPS ipaq 3970
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 11, 2006, 09:05:47 »
Fakt - evermora na sirf się nie przestawi, za to wszelkie pozostałe instrukcje są aktualne (bo odnoszą się do NMEA). Hard resetu zawsze można spróbować, jednak Przyim twierdził, że nic dziwnego nie instalował a gps padł, co się raczej nieczęsto zdarza. A czy Evermore ma jakiś swój (natywny) protokół transmisji? Taki odpowiednik Sirf'a.